Γιατί η Bundesliga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Η φετινή Bundesliga είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από τα κορυφαία του κόσμου και οι αριθμοί αποδεικνύουν γιατί βρίσκεται τόσο ψηλά, όχι μόνο φέτος, αλλά ιστορικά.

Γιατί η Bundesliga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου
AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Μάχη τίτλου με τους πρωτοπόρους να έχουν έναν βαθμό διαφορά, 'εισιτήρια' Champions League στα οποία ευελπιστεί σωρεία συλλόγων, θέσεις Europa League όπου τα πάντα είναι ανοιχτά, αγωνία στην ουρά της βαθμολογίας χωρίς ομάδα που μαθηματικά έχει πέσει. Μόνο ένα μεγάλο πρωτάθλημα τικάρει όλα τα πεδία ενδιαφέροντος και ανταγωνισμού και φυσικά αυτό είναι η Bundesliga.

Η πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος έχει όλα όσα θα ήθελε ένας φίλαθλος και ο Κριστιάν Νιάρι, επικεφαλής στρατηγικής media της Μπάγερν Μονάχου στην Αμερική, παρουσίασε ορισμένα γραφήματα για να αποδείξει ότι η Bundesliga αποτελεί το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Γιατί η Bundesliga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Το πρώτο εξ αυτών αφορά στην πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, το γκολ. Η Bundesliga έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο τερμάτων (3,1) σχεδόν σταθερά από το 1991-1992 και σε ορισμένες σεζόν με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα top-5 πρωταθλήματα ( Premier League 2,8, Serie A 2,6, Primera Division 2,5, Ligue 1 2,5).

Γιατί η Bundesliga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Όπως είναι φυσιολογικό, όσο περισσότερα είναι τα τέρματα, τόσο πιο εύκολα προσελκύεται ο κόσμος στα γήπεδα, με συνέπεια κάθε αγώνας της Bundesliga να συγκεντρώνει μέσο όρο 43.000 φιλάθλων ανά αγώνα. Αυτή η τιμή καθιστά τη Bundesliga το πρωτάθλημα με το περισσότερο κοινό στην κερκίδα παγκοσμίως, σε όλα τα σπορ, πλην NFL.

Η Premier League ακολουθεί με 38.000 φιλάθλους στις κερκίδες κατά μέσο όρο, ενώ σε απόσταση βρίσκονται Primera Division (27.000), Serie A (25.000) και Ligue 1 (22.000).

Γιατί η Bundesliga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Ένας εξίσου σημαντικός λόγος για τον φίλαθλο να επισκεφτεί το γήπεδο είναι και η τιμή του εισιτηρίου. Τα γερμανικά γήπεδα προσφέρουν το πιο θεαματικό προϊόν από άποψη τερμάτων στην πιο φτηνή τιμή μεταξύ των top-5 πρωταθλημάτων. Ένας φίλαθλος στη Γερμανία χρειάζεται 26 ευρώ μέσο όρο για να αγοράσει ένα εισιτήριο, στη Γαλλία 31 ευρώ, στην Ιταλία και στην Ισπανία 58 ευρώ και στην Αγγλία 62 ευρώ.

Γιατί η Bundesliga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Μόνο τυχαία δεν είναι η κυριαρχία της Bundesliga σε αυτούς τους τομείς, αφού φροντίζει να βελτιώνει μόνη της το προϊόν που παράγει, μέσω των επενδύσεων στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών. Από το 2002 έχουν δαπανηθεί συνολικά 1.600.000.000 ευρώ στις ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Το 2002 το ποσό ανήλθε σε 48.000.000 ευρώ και μέχρι το 2014-2015 σχεδόν είχε τριπλασιαστεί. Τη σεζόν 2017-2018 το ποσό είχε φτάσει στα 177.000.000 ευρώ, με συνέπεια ένα άκρως ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον πρωτάθλημα, που φέτος δίκαια διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου της σεζόν.

Photo credits: AP Photo/Kerstin Joensson

News 24/7

24MEDIA NETWORK