Γιατί η είσοδος του Μέσι στην Αγγλία ίσως απαγορευτεί σε περίπτωση Brexit

Στην εποχή του Brexit, κατάδικοι (ανεξαρτήτως αδικήματος) όπως ο Λιονέλ Μέσι δεν θα έχουν το δικαίωμα απλά να περνούν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πόσο μάλλον να παίξουν ποδόσφαιρο κόντρα σε βρετανικές ομάδες.

Γιατί η είσοδος του Μέσι στην Αγγλία ίσως απαγορευτεί σε περίπτωση Brexit
Ο Λιονέλ Μέσι κατά τη διάρκεια του ματς Μπαρτσελόνα-Σεβίλη, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Πριν από μερικούς μήνες, ο Λιονέλ Μέσι έζησε μια ποδοσφαιρική τραγωδία. Την ύβρη της ολικής ανατροπής την είχε διαπράξει η Λίβερπουλ και το 3-0 του 'Καμπ Νόου', έγινε 4-3 στο 'Άνφιλντ'. Σήμερα, είναι αρκετά πιθανό για τον 32χρονο σταρ της Μπαρτσελόνα, να μην καταφέρει ποτέ να πάρει εκδίκηση. Τουλάχιστον επί αγγλικού εδάφους.

Ο Μέσι είναι κάτοχος (και) ισπανικού διαβατηρίου, κάτι που με την ισχύουσα νομοθεσία σημαίνει ότι μπορεί να ταξιδέψει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και στην Αγγλία, παρά το γεγονός ότι το ποινικό μητρώο του έχει 'λερωθεί' με μια ποινή φυλάκισης με αναστολή, λόγω φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία περί μετακίνησης που θα ισχύσει από το ξεκίνημα της μετά-Brexit εποχής, κάθε πολίτης που δεν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα (ακόμα και με αναστολή ποινής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Ο Άντριου Όζμπορν, εκπρόσωπος της νομικής φίρμας 'Lewis Silkin' και αρμόδιος σε ζητήματα περί του μεταναστευτικού, επιβεβαίωσε με δήλωση του πως η απαγόρευση εισόδου σε καταδικασθέντες θα ισχύσει αυστηρά, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, επηρεάζοντας σημαντικά εκδηλώσεις όπως οι αγώνες του Champions League. Αυτή τη στιγμή, με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να διανύει τη φάση των ομίλων, η Μπαρτσελόνα δεν έχει κληθεί να αγωνιστεί κόντρα σε ομάδα από την Αγγλία. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποκλείεται να συμβεί στη φάση των νοκ άουτ, με το Brexit να τίθεται σε άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση, από τις 31 Οκτωβρίου 2019. Σε περίπτωση που η Μπαρτσελόνα κληρωθεί με ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Τότεναμ, η Λίβερπουλ ή η Τσέλσι, τότε ο αρχηγός της ομάδας θα βρεθεί εκτός κάθε αναμέτρησης σε βρετανικό έδαφος. Αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με σοβαρές νομικές εκκρεμότητες θα υποστούν τις ίδιες κυρώσεις, όπως προβλέπεται από τη βρετανική νομοθεσία.

Σίγουρα μια τέτοια συνθήκη θα προκαλέσει ορυμαγδό εξελίξεων στο διεθνές ποδόσφαιρο. Γι' αυτόν τον λόγο, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σκηνικό είναι λίγες. Οι διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ θα ακολουθήσουν το Brexit σε κάθε επίπεδο και στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανόν να επικρατήσει μια εξαίρεση. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πώς οι παίκτες που αποτελούν ζωντανή διαφήμιση του αθλήματος, θα βρεθούν αποκλεισμένοι σε μια αίθουσα αεροδρομίου, παρακαλώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Ας ελπίσουμε το Brexit να μην συνεπάγεται και ένα exit (sic) του θεάματος από το ποδόσφαιρο.

Πόσες εκπλήξεις έγιναν τελικά την προηγούμενη αγωνιστική στο Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK