Γιατί η UEFA κάθισε στον... καναπέ την Μάντσεστερ Σίτι για 2 χρόνια

Με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη τιμώρησε η UEFA την Μάντσεστερ Σίτι. Πώς η αγγλική ομάδα παραβίασε το FFP και εν συνεχεία επιχείρησε να διογκώσει με ψευδή στοιχεία τα χορηγικά της έσοδα για να ξεγελάσει το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της Ομοσπονδίας.

Ο Ιλκάι Γκιουντογάν απογοητευμένος στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Κρίσταλ Πάλας στο Etihad του Μάντσεστερ, στις 18 Ιανουαρίου του 2020. (AP Photo/Rui Vieira)
Ο Ιλκάι Γκιουντογάν απογοητευμένος στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Κρίσταλ Πάλας στο Etihad του Μάντσεστερ, στις 18 Ιανουαρίου του 2020. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Δεν χαρίστηκε στην Μάντσεστερ Σίτι η UEFA. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε προειδοποιήσει πολλάκις την αγγλική ομάδα να συμορφωθεί με τους κανόνες του FFP και βλέποντας την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια της να... ξεγλιστρίσει, αποφάσισε την τιμωρία της με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη και 30 εκατ. ευρώ πρόστιμο! Την ίδια στιγμή οι 'πολίτες' κινδυνεύουν και με αφαίρεση βαθμών από την φετινή Premier League... Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Σε μια απόδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν στην UEFA την παραβίαση των κανονισμών του FFP, ήρθε αυτή η ποινή για μια ομάδα πρώτης γραμμής στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της Ομοσπονδίας, καθώς αποδείχθηκε πως είχε διογκώσει ψευδώς τα χορηγικά της έσοδα όταν κλήθηκε να παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία στην διαδικασία συμμόρφωσης με το FFP. Είχε προηγηθεί μια έρευνα που πυροδοτήθηκε από την δημοσίευση email και εγγράφων που διέρρευσαν και τα οποία παρουσίασε στο κοινό το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τον Νοέμβριο του 2018.

Αυτή η διαρροή αποδείκνυε πως ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχάν της διοικούσας οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία, ύψους 75 εκατ. ευρώ, στην φανέλα της Σίτι, στο γήπεδο και την Ακαδημία. Και το έπραξε μέσω της αεροπορικής εταιρείας της χώρας του, Etihad. Ένα από τα email που είχαν διαρρεύσει, υποδείκνυε πως μόνο 9 εκατ. ευρώ αυτής της χορηγίας την σεζόν 2015-2016 ήρθαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα μπήκαν στα ταμεία της Σίτι από την εταιρεία - όχημα του Σεΐχη για τον έλεγχο της ομάδας, την Abu Dhabi United Group.

"Είμαστε απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή και θα προσφύγουμε εναντίον της απόφασης το συντομότερο δυνατό", ήταν η πρώτη αντίδραση από την διοίκηση των 'πολιτών', που προφανώς θα ψάξει την ανατροπή της ποινής μέσω του CAS.

"Το δικαστήριο, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών της UEFA Financial Fair Play, υπερτονίζοντας τα έσοδα από χορηγίες της στους λογαριασμούς της και στις πληροφορίες ισοτιμίας που υποβλήθηκαν UEFA μεταξύ 2012 και 2016", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η UEFA ουσιαστικά τονίζει πως η Σίτι εξαπάτησε το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της Ομοσπονδίας. Η αγγλική ομάδα με τη σειρά της υποστηρίζει πως υπάρχει δόλος εναντίον της, καταδικάζοντας την κάλυψη του θέματος από το Spiegel με την αιτιολογία πως βασίστηκε σε ''κλεμμένο υλικό και διαρροές''. Το γερμανικό περιοδικό είχε ονομάσει την πηγή του 'Τζον', που επέμενε πως δεν είχε χακάρει υπολογιστές για να πάρει στα χέρια του τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Λίγο μετά την δημοσίευση τους, ο Ρουί Πίντο συνελήφθη και κατηγορείται στην Πορτογαλία για 147 ποινικά αδικήματα, τα οποία αρνείται. Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από τα Football Leaks. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Πορτογάλος ωστόσο αφορούν μονάδα συλλόγους της πατρίδας του και όχι τις διαρροές email της Σίτι ή της UEFA. 

Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK