Γιατί ναι και γιατί όχι Λουίς Ενρίκε

Ο Νίκος Γιαννόπουλος εντοπίζει και παραθέτει τα θετικά και τα αρνητικά της περίπτωσης Λουίς Ενρίκε στην Μπαρτσελόνα. Δείτε τα στατιστικά του κόντρα στους "μπλαουγκράνα".

Γιατί ναι και γιατί όχι Λουίς Ενρίκε

Τα συν

1. Ο Λουίς Ενρίκε έχει κάνει πρωταθλητισμό στην καριέρα του, γνωρίζει τι θα πει πίεση αλλά και τι θα πει Μπαρτσελόνα. Οταν λέμε πρωταθλητισμό, εννοούμε ακραίο πρωταθλητισμό. Επαιξε πέντε χρόνια στη Ρεάλ και άλλα οκτώ στην Μπαρτσελόνα, ζυμώθηκε για 13 ολόκληρα χρόνια στον τεράστιο ανταγωνισμό των "αιωνίων" της Ισπανίας. Αλλωστε μιλάμε για παίκτη που τελείωσε την καριέρα του με 400 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και 102 γκολ. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Ενρίκε λυγίζει στην πίεση.

2. Εκανε τα προπονητικά του βήματα στην Μπαρτσελόνα Β', δηλαδή σ' ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) ποδοσφαιρικό πανεπιστήμιο του κόσμου. Διαδέχθηκε μάλιστα (το καλοκαίρι του 2008) τον Πεπ Γκουαρδιόλα ο οποίος ακριβώς τότε προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Η δουλειά του Ενρίκε στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα ήταν, από πλευράς αποτελεσμάτων τουλάχιστον, εντυπωσιακή. Μ' αυτόν στον πάγκο η Μπαρτσελόνα Β ανέβηκε μετά από 11 χρόνια στη Σεγούντα Ντιβιζιόν ενώ την επόμενη σεζόν τερμάτισε 3η, στην καλύτερη σεζόν που έχει κάνει ποτέ. Οι αριθμοί της ήταν δε εντυπωσιακοί. Τη σεζόν 2010-2011 είχε κατά μέσο όρο 65,9% κατοχή της μπάλας και 546 πάσες ανά ματς, επιδόσεις καλύτερες και της Ρεάλ στην Πριμέρα!

3. Είναι θιασώτης του 4-3-3 και των παραλλαγών του και του ολλανδικού τύπου παιχνιδιού που άλλωστε έχει υιοθετήσει η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια. Λογικό. Στην Μπαρτσελόνα είχε προπονητή του Λουίς φαν Γκάαλ από το 1998 έως το 2001 και μαζί του αγωνίστηκε σχεδόν σε κάθε θέση του τερέν. Θέλει από τις ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας, με πολλές πάσες και υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας, ότι ακριβώς έχει συνηθίσει να κάνει η παρέα του Λιονέλ Μέσι. Επίσης, θέλει γκολ, πολλά γκολ. Η Θέλτα εφέτος έχει την καλύτερη επίθεση στην Ισπανία στις ομάδες από τη μέση της βαθμολογίας και κάτω.

Το εκτός έδρας παιχνίδι της Θέλτα με την Αλμερία στις 20 Απριλίου

Τα πλην

1. Η πρώτη προπονητική εμπειρία του σε υψηλό επίπεδο ήταν μάλλον τραυματική. Η Ρόμα τον προσέλαβε το καλοκαίρι του 2011 όχι για να πάρει το πρωτάθλημα αλλά για να αλλάξει το αγωνιστικό DNA της ομάδας και να εμφυσήσει μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία, μία νοοτροπία Μπαρτσελόνα. Ο Ενρίκε θέλησε να αλλάξει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Αλλαξε θέση στον Ντανιέλε ντε Ρόσι, πειραματίστηκε με τον Φραντσέσκο Τότι, διαφοροποίησε εντελώς την τακτική, έφερε μαζί του ειδικό ψυχολόγο αλλά αποτέλεσμα....τίποτα. Η Ρόμα έμεινε εκτός ομίλων του Europa League και εν συνεχεία, στο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι δεν βάρυναν τις πλάτες των παικτών ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, τερμάτισε 7η και έμεινε εκτός Ευρώπης! Είχε πάντως την τέταρτη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας με 60 γκολ γεγονός όμως που δεν τον κράτησε στη Ρώμη και στο δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του.

2. Μπορεί να φαντάζει λεπτομέρεια, αλλά ο Λουίς Ενρίκε δεν είναι ο εκλεκτός του Αντονι Θουμπιθαρέτα. Θα αναρωτηθείτε ότι ο τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα είναι ένας και μοναδικός άνθρωπος. Δεν είναι όπως ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς κρίκους των "μπλαουγκράνα" και η γνώμη του μετράει διπλά. Τα ρεπορτάζ από την Καταλανία αναφέρουν ότι αυτός που θα προτιμούσε ο "Θούμπι" στον πάγκο της Μπαρτσελόνα είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Τι έκανε στα δύο παιχνίδια του κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Πρώτος γύρος: ("Μπαλαϊδος): Θέλτα-Μπαρτσελόνα 0-3

Κατοχή: 39,8%

Επιτυχημένες πάσες 304

Κόρνερ 5

Τελικές:12

Φάουλ: 17

Γράφημα των σουτ (fourfourtwo.com)

Γιατί ναι και γιατί όχι Λουίς Ενρίκε

Δεύτερος γύρος: ("Καμπ Νου"): Μπαρτσελόνα-Θέλτα 3-0

Κατοχή: 32,9%

Επιτυχημένες πάσες: 254

Κόρνερ: 6

Τελικές: 8

Φάουλ: 8

Γράφημα των σουτ

Γιατί ναι και γιατί όχι Λουίς Ενρίκε

News 24/7

24MEDIA NETWORK