Γιατί ο Φαν'τ Σιπ κόβει Μανωλά, Σωκράτη, Σάμαρη και Τοροσίδη;

Τι (δεν) σημαίνει η διαφαινόμενη απόφαση του Γιον Φαν'τ Σιπ να πειραματιστεί στις επερχόμενες αναμετρήσεις της Ελλάδας με Ιταλία και Βοσνία, αφήνοντας εκτός των επιλογών του παίκτες που ανήκουν στην παλιά φρουρά της εθνικής ομάδας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΕΛΓΙΟ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - BELGIUM / ΜΑΝΩΛΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Μανωλάς και Παπασταθόπουλος πριν την σέντρα της αναμέτρησης με το Βέλγιο για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 (03/09/2017) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τη στιγμή που η εθνική Ελλάδας προέρχεται από σερί απογοητευτικών εμφανίσεων και κακών αποτελεσμάτων, με αποκορύφωμα το 1-1 με το... Λίχτενσταϊν στο ΟΑΚΑ, ο Γιον Φαν'τ Σιπ μοιάζει αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή ένα εξαιρετικά παράτολμο σχέδιο: να ξεκινήσει την 'ανοικοδόμηση' της ομάδας χρησιμοποιώντας έναν αμφιλεγόμενο τρόπο. Κάπως έτσι μεταφράζεται η πρόθεση του Ολλανδού τεχνικού να αφήσει εκτός επιλογής παίκτες όπως οι Μανωλάς, Σωκράτης, Σάμαρης, Τοροσίδης αλλά και Μήτρογλου, ενόψει των αναμετρήσεων με την Ιταλία (12/10) και την Βόσνια (15/10) για τα προκριματικά του Euro 2020. Αποκάλυψη που έγινε στο νέο πρόγραμμα του Sport24 Radio 103,3.

Ρίσκο που ακροβατεί ανάμεσα στην υπερβολή και την ανάγκη

Το γεγονός πως η εθνική ομάδα έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό είναι αδιαμφισβήτητο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα βοηθήσει ένα απότομο 'ξερίζωμα' ή προτιμότερη μέθοδος είναι σταδιακή αντικατάσταση του 'παλιού' με το καινούριο. Να ξεκαθαρίσουμε κάπου εδώ ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση από πλευράς Φαν'τ Σιπ που να σημαίνει πως η πόρτα της εθνικής ομάδας κλείνει οριστικά για όλους αυτούς τους παίκτες. Το αν θα κληθούν ξανά μελλοντικά είναι ένα ανοικτό σενάριο, κυρίως για τους Μανωλά, Σωκράτη και Σάμαρη, αφού Τοροσίδης και Μήτρογλου είναι διαφορετικές περιπτώσεις.

Σε κάθε ενδεχόμενο μοιάζει υπερβολικό το ρίσκο του Ολλανδού τεχνικού να ρίξει στα απευθείας στα βαθιά το 'νέο αίμα' που έχει στα σχέδια του και αφορά παίκτες όπως οι Μπουζούκης, Χατζηδιάκος (Αλκμάαρ) και όχι μόνο, αφού στα σκαριά υπάρχουν και ονόματα - εκπλήξεις. Φάνηκε αυτό και στην περίπτωση του Μάριου Βρουσάι, ενός κυνηγού με μεγάλη προοπτική αλλά ακόμη ανέτοιμου σε αυτό το στάδιο της καριέρας του για να επωμιστεί σοβαρές ευθύνες σε επίπεδο εθνικής ομάδας.

Με την Ελλάδα να μην έχει πλέον ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης από το Group J της προκριματικής φάσης του Euro 2020, είναι θεμιτό να θέλει ο Φαν'τ Σιπ να τεστάρει νέους παίκτες σε παιχνίδια πολύ υψηλών απαιτήσεων, προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα σχετικά με τον βαθμό που θα μπορεί να τους υπολογίζει στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη αυτή η διαδικασία απαιτεί και μια σχετική καθοδήγηση από εμπειρότερους παίκτες, ωστόσο ο Ολλανδός τεχνικός φαίνεται να μην συμφωνεί με αυτή τη συνθήκη.

Ο 'Τόρο' και η... Αϊντχόφεν

"Εμένα μάλλον φέτος θα είναι η τελευταία μου χρονιά σαν ποδοσφαιριστής. Δεν ήρθα για να παίξω, ούτε περίμενα να παίξω. Ηρθα για να βοηθήσω τα παιδιά να κερδίσουμε, να παίξουμε στο EURO, κι ας μην ήμουν εγώ. Αυτά τα τελικά του EURO είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα. Χάνουμε άλλη μια διοργάνωση και πρέπει οι νέοι παίκτες να διεκδικήσουν το Κατάρ το 2022. Να αναλογιστούμε μήπως τελειώνει απλά η εποχή μας και φεύγει μια γενιά. Όταν πήγα στην Εθνική, μπήκα ένας νέος σε δέκα παλιούς. Τα τελευταία χρόνια μπαίνουν 4-5 παιδιά σε 4-5 παλιούς. Δεν είναι εύκολο.

Το Βέλγιο είναι παγκόσμια δύναμη. Όταν η Ελλάδα, το 2004, το 2008 και το 2010 έπαιζε σε μεγάλες διοργανώσεις, το Βέλγιο δεν ήταν πουθενά. Σήμερα το Βέλγιο έχει τους καλύτερους παίκτες στις καλύτερες ομάδες. Η Ελλάδα είμαστε, ας δούμε την πραγματικότητα. Μια μικρή χώρα σε ένα μέτριο πρωτάθλημα, από το 2004 μέχρι το 2014 έκανε πράγματα που ίσως και να ήταν υπερβολικά. Ας κοιτάξουμε την αλήθεια, μην εθελοτυφλούμε. Επειδή κατακτήσαμε ένα Euro, δεν είναι εύκολο.

Υπάρχουν στιγμές και χρονιές που σίγουρα θα μένει έξω η Εθνική. Αλλάζει η γενιά, αλλά να μην απογοητευόμαστε. Να κρατήσουμε τα θετικά, να βοηθήσουμε τα παιδιά, ώστε να τελειώσουν τα προκριματικά με τον καλύτερο τρόπο και στη συνέχεια με πίστη και σοβαρότητα να ετοιμαστούν για το 2022", είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Τοροσίδης μετά την ήττα από την Φινλανδία.

Από την τοποθέτηση του ήταν ξεκάθαρο πως η παρουσία του στην εθνική είχε να κάνει λιγότερο με το αγωνιστικό κομμάτι και περισσότερο με την βοήθεια και την στήριξη στους νεότερους για την ομαλότερη ένταξη τους στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ουσιαστικά είχε προναγγείλει την αποχώρηση του, για να κάνει χώρο στη νέα γενιά. Ενδιαφέρον έχει και το σημείο που αναφέρει τον τρόπο που έφτασε εκείνος στην εθνική και το διαφορετικό μονοπάτι που αυτό συμβαίνει σήμερα.

Όσον αφορά τον Κώστα Μήτρογλου, προσπαθώντας να ξαναβάλει την καριέρα του σε μια σειρά έμοιαζε να μην έχει την απαιτούμενη ενέργεια και συγκέντρωση για το νέο ξεκίνημα που επιχειρεί η εθνική ομάδα. Αν η παρουσία του στην Αϊντχόφεν αποδειχθεί ευεργετική, ίσως τα πράγματα αλλάξουν για τον 31χρονο φορ. Δεν τον πήραν και τα χρόνια...

Ποιος θα είναι ο MVP της σεζόν και πού πρέπει να βελτιωθεί ο ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK