Γιατί ο Τζέιμς Χάρντεν επενδύει στο ποδόσφαιρο

Κορυφαίοι αθλητές του πλανήτη έχουν αποφασίσει πως οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο είναι ο νέος τρόπος να γίνουν -πιο- πλούσιοι. Στη λίστα προστέθηκε ο Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος παθιάστηκε με την ασπρόμαυρη μπάλα μέσω των video games της FIFA.

Γιατί ο Τζέιμς Χάρντεν επενδύει στο ποδόσφαιρο

O Tζέιμς Χάρντεν έχει δουλειές, αυτό το καλοκαίρι. Δηλαδή, βλέπει ποδόσφαιρο. Μετά την επίσκεψη του στο Emirates (με την Adidas), βρέθηκε και στο NRG Stadium του Χιούστον, όπου η Μπάγερν Μονάχου συνάντησε τη Ρεάλ Μαδρίτης -και τη νίκησε 3-1.

Στο μεσοδιάστημα, 'έκλεισε' μια δουλίτσα: πήρε το 5% των μετοχών στην εταιρία που ελέγχει τους Houston Dynamo και Houston Dash, συν το γήπεδο τους, χωρητικότητας 22.000 θεατών, για ποσό που ξεπερνά τα 475.000.000 δολάρια. Μια στιγμή να εξηγηθούμε.

Η Houston Dynamo είναι ποδοσφαιρική ομάδα που μετέχει στη δυτική περιφέρεια του MLS (Major League Soccer) και πέρυσι είχε για αξία τα 220.000.000 δολάρια -χωρίς να υπολογίζονται τα του σταδίου. Η Houston Dash είναι ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών, που μετέχει στη National Women's Soccer League (NWSL). Και στις δυο ομάδες, μεγαλομέτοχος είναι ο Γκάμπριελ Μπρένερ, Μεξικανός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρίας με έδρα στο Λος Άντζελες. Στους μετόχους ανήκει και ο Όσκαρ Ντε Λα Χόγια, πρώην πρωταθλητής μποξέρ και νυν promoter των mixed martian arts, με περιουσία που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια και παρατσούκλι το “The Golden Boy”. Ο Ντε Λα Χόγια έχει γεννηθεί στο Λος Άντζελες, όπως και ο Χάρντεν.

Με 9.9 εκατομμύρια followers στο Instagram προφανώς και αντιλαμβάνεσαι πόσο μπορεί να προωθήσει τις ομάδες του ο Χάρντεν. Έχει ήδη πάρει πολύ σοβαρά αυτό το ρόλο. Δες το τελευταίο post.

Αν σκεφτείς πως το 'μούσι' υπέγραψε το 2017 επέκταση συμβολαίου (έως το 2023) που του έδωσε 228.000.000 δολάρια (για να μη μιλήσω για τους σπόνσορες), προφανώς και 'αντέχει' το έξοδο. Το θέμα είναι γιατί αποφάσισε να επενδύσει στο ποδόσφαιρο. Και δεν ήταν ο πρώτος NBAer που έκανε την κίνηση. Αυτός (ο πρώτος) ήταν ο Στιβ Νας, γνωστός ποδοσφαιρόφιλος, ο οποίος το 2008 αποπειράθηκε να αγοράσει μετοχές στην Τότεναμ, αλλά δεν τα κατάφερε και μετά επένδυσε στους Vancouver Whitecaps -οργανισμός που τρία χρόνια μετά έγινε μέλος της MLS. Ακολούθησε ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος το 2011 έγινε συνιδιοκτήτης της Λίβερπουλ. Ήταν μόλις 26 χρόνων.

Ο Χάρντεν ομολόγησε στο Fox ότι η βασική του επιδίωξη είναι 'να επεκτείνω το brand μου, παγκοσμίως. Την τελευταία πενταετία έχω παθιαστεί πολύ με το ποδόσφαιρο, οπότε υπήρχε η τέλεια λογική στην κίνηση που έκανα'. Το πάθος γεννήθηκε και φούντωσε μέσω των video games της FIFA. Μετά εμφανίστηκε η Adidas (εταιρία που το 2015 έκανε πολυετή συμφωνία με τον παίκτη, για 200 εκατομμύρια δολάρια) να βοηθήσει την κατάσταση και σε ταξίδι που έκανε ο All Star στην Ευρώπη, για λόγους marketing το 2016, συναντήθηκε με τον Πολ Πογκμπά στο 'Old Trafford'. Mάλιστα, είχε παρακολουθήσει και παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά δήλωσε κατενθουσιασμένος.

Nα δούμε όμως, και λίγο τη λίστα με όλους τους αθλητές που επένδυσαν σε ομάδες. O Γιάο Μινγκ πούλησε τις μετοχές που είχε στους Sharks της Σανγκάης, όταν έγινε πρόεδρος της Chinese Basketball Association.

Πριν σε αποχαιρετήσω, να σου πω ότι η νέα τρέλα των celebrities/αθλητών/επιχειρηματιών είναι τα esports. Που φυσικά θα γίνουν ξεχωριστό θέμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK