Γιουνάιτεντ - Μπάρτσα: όλο το ματς, οι 48 πάσες

Οι 48 πάσες που οδήγησαν στο αυτογκόλ του Σο, ο "αυτοκρατορικός" Πικέ, ο μαχητής Σουάρες, η ακίνδυνη Γιουνάιτεντ, οι πετυχημένες αλλαγές του Βαλβέρδε και το πλεονέκτημα των "μπλαουγκράνα" για πρόκριση στα ημιτελικά.

Γιουνάιτεντ - Μπάρτσα: όλο το ματς, οι 48 πάσες

Δεν ήταν από εκείνα τα παιχνίδια που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό. Δεν είχε ποιότητα ούτε ιδιαίτερες συγκινήσεις, αφού πέρα από τις ελάχιστες ευκαιρίες, εκείνο που χαρακτήρισε το πρώτο ματς μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπαρτσελόνα, ήταν τα πολλά λάθη, οι ατελείωτες χαμένες μπαλιές από παίκτες που υποτίθεται ότι είναι αξιόπιστοι και η αδυναμία και των δυο ομάδων να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Ήταν όμως και ένα παιχνίδι, όπου όποια πλευρά κι αν έκανε το λάθος, δεν υπήρχε ουσιαστικά "πρόβλημα", αφού κανείς δεν φαινόταν ικανός να το εκμεταλλευτεί. Η Γιουνάιτεντ έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της, έδωσε την κατοχή στους "μπλαουγκράνα" και περίμενε μήπως και πάρει κάτι στις αντεπιθέσεις.

Η Μπάρτσα, από τη δική της μεριά, δέχτηκε με ευχαρίστηση τη μπάλα, εφαρμόζοντας το αγαπημένο της passing-game, που ήταν τελικά εκείνο που της έδωσε τη νίκη. Από το ένατο λεπτό της συνάντησης, που ο Τερ Στέγκεν έδωσε τη μπάλα στον Πικέ, μέχρι και το ενδέκατο, δυο λεπτά και δεκατέσσερα δευτερόλεπτα μετά, οι "culés" άλλαξαν 48 πάσες, στην 47η ο Μπουσκέτς έβγαλε μπαλιά στον χώρο για τον Μέσι, εκείνος έκανε τη σέντρα στην περιοχή και ο Σουάρες έπιασε την κεφαλιά, παράλληλα προς το τέρμα του Ντε Χέα, όμως ο Σο άθελά του, ήταν εκείνος που της άλλαξε πορεία και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Ο βοηθός του Ρόκι έδειξε οφσάιντ, αλλά το VAR έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 0-1.

Παρά το γρήγορο γκολ, η Μπάρτσα δεν μπόρεσε να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού, αντίθετα, τα πολλά λάθη στο κέντρο και στην άμυνα, πρωτίστως από τον ντεφορμέ Μπουσκέτς και δευτερευόντως από τους Άλμπα και Λανγκλέ, έδωσαν την ευκαιρία στην Γιουνάιτεντ να μείνει ζωντανή στο ματς. Όμως οι Άγγλοι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν έστω στο ελάχιστο τις καταστάσεις έξω από την περιοχή του Τερ Στέγκεν, πρώτον διότι δεν υπήρχαν παίκτες με ποιότητα για να δημιουργήσουν κινδύνους και δεύτερον, διότι ο Πικέ πραγματοποίησε μια ακόμα σούπερ εμφάνιση, σταματώντας τους πάντες και τα πάντα, είτε στον αέρα, είτε χαμηλά. Ο Καταλανός στόπερ διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του και αυτή τη στιγμή δείχνει ότι είναι ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός στον κόσμο.

Ο Πικέ, μακράν ο κορυφαίος του γηπέδου, κέρδισε όλες τις μονομαχίες στην ταχύτητα από τον Ράσφορντ και νίκησε ψηλά τόσο τον Πογκμπά όσο και τον Λουκακού, μην αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο στην Μάντσεστερ να δημιουργήσει έστω και υποψία ευκαιρίας. Από την άλλη, ο Μέσι, σαφώς επηρεασμένος από την αγκωνιά του Σμόλινγκ - ο Ρόκι δεν έδωσε καν φάουλ στη φάση - κινήθηκε σε χαμηλά για τον ίδιο επίπεδα, αφού είχε πρόβλημα στις αναπνοές του και αρκετές ενοχλήσεις από το αιμάτωμα στο πρόσωπό του. Η Γιουνάιτεντ μπήκε στην επανάληψη αποφασισμένη να πιέσει ψηλά και να δυσκολέψει την κυκλοφορία της μπάλας από τους "μπλαουγκράνα", προκάλεσε είναι η αλήθεια, προβλήματα στην αντίπαλό της, αλλά όπως γράψαμε και πιο πάνω, στάθηκε αδύνατο να διασπάσει την αμυντική γραμμή των Καταλανών.

Γιουνάιτεντ - Μπάρτσα: όλο το ματς, οι 48 πάσες

Οι 48 πάσες που άλλαξαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα από τον Τερ Στέγκεν μέχρι το αυτογκόλ του Σο. Το γράφημα από το τουίτερ του @2010MisterChip .

Ο Βαλβέρδε έκανε διπλή αλλαγή - κάτι τελείως ασυνήθιστο σε αυτόν - περνώντας στο γήπεδο τους Σέρτζι Ρομπέρτο και Βιδάλ αντί των Αρτούρ και Κοουτίνιο, "κλείδωσε" τα όποια κενά στο κέντρο και κάπου εκεί τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι, αφού η Μάντσεστερ δεν είχε ούτε ιδέες, ούτε τρόπους να απειλήσει. Στην πέμπτη της επίσκεψη στο "Ολντ Τράφορντ", η Μπαρτσελόνα κατάφερε επιτέλους να πάρει το πρώτο της "διπλό", ενώ ήταν και η πρώτη εκτός έδρας νίκη των "culés" σε νοκ-άουτ αγώνα του Champions League μετά το 2016 (0-3 την Άρσεναλ). Οι Καταλανοί έχουν πλέον το πλεονέκτημα για την πρόκριση στα ημιτελικά, εκεί που έχουν να βρεθούν από το 2015.

Όμως, μετά από το επικό 1-3 της Γιουνάιτεντ μέσα στο Παρίσι, κανείς στη Βαρκελώνη δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για οτιδήποτε. Οι Άγγλοι είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να χαλάσουν τη γιορτή της Μπάρτσα μέσα στο "Καμπ Νόου", όπως έκαναν στο ίδιο γήπεδο είκοσι χρόνια πριν με την Μπάγερν, όμως είναι αλήθεια πως άλλο η Παρί και άλλο οι παίκτες του Βαλβέρδε. Η Μάντσεστερ θα πρέπει να αλλάξει πολλά αν θέλει να έχει ελπίδες στη ρεβάνς της επόμενης Τρίτης και κυρίως να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή του Τερ Στέγκεν, ο οποίος χθες περιορίστηκε σε κάποιες επεμβάσεις σε σέντρες ή μακρινά σουτ που θύμιζαν περισσότερο προπόνηση, παρά ουσιαστική απειλή.

Γιουνάιτεντ - Μπάρτσα: όλο το ματς, οι 48 πάσες

Ο Ζεράρ Πικέ ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου (AP Photo/Jon Super)

Υπάρχει σίγουρα διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες, απομένει να δούμε τί θα γίνει με τον τραυματισμό του Μέσι και αν όντως θα είναι εντάξει για τον επαναληπτικό. Η Μπάρτσα έχει μπροστά της μια πρώτης τάξης ευκαιρία να φτάσει στα ημιτελικά, όμως εκεί τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο δύσκολα, αφού η Λίβερπουλ θα είναι σαφώς πιο σοβαρό και δύσκολο εμπόδιο στον δρόμο για τον τελικό του "Μετροπολιτάνο". Οι "μπλαουγκράνα" πάντως έχουν μάθει να είναι "κυνικοί" στο παιχνίδι τους και να παίρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν, η ποιότητα που διαθέτουν μπροστά τους δίνει σχεδόν πάντα τα απαραίτητα γκολ, ενώ την ίδια στιγμή κρατάνε το μηδέν στα μετόπισθεν και όλα αυτά, χωρίς να εντυπωσιάζουν πάντοτε με την απόδοσή τους.

Από την άλλη, το γεγονός ότι κορυφαίος παίκτης της ομάδας ήταν ένας αμυντικός, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα κολακευτικό, όμως τα αποτελέσματα συνεχίζουν να έρχονται. Μην ξεχνάμε ότι η Μπαρτσελόνα είναι αυτή τη στιγμή απαλλαγμένη από κάθε εγχώριο άγχος (έχει κλειδώσει το πρωτάθλημα και βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου), σε αντίθεση με την Μάντσεστερ (κυνηγάει τετράδα) και τη Λίβερπουλ (κυνηγάει τον τίτλο), άρα έχει την πολυτέλεια της πλήρους αφοσίωσης στο Champions League. Και αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό, τόσο στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης, όσο και στους δυο πιθανούς ημιτελικούς με τη Λίβερπουλ. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα για την φετινή πορεία των "μπλαουγκράνα" στο ChL, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποδειχθεί το 2-0 επί της Ατλέτικο πριν λίγες μέρες στη Liga.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK