Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Ένας εκπληκτικός Κριστιάνο εκτέλεσε με τρία γκολ την Ατλέτικο Μαδρίτης και έστειλε τη Γιουβέντους στους "8" του Champions League, πετυχαίνοντας μια ιστορική ανατροπή απέναντι στη φοβική και σχεδόν ανύπαρκτη ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε.

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Τι και αν στο φετινό Champions League είχε μέχρι σήμερα μόλις ένα γκολ σε έξι συμμετοχές; Τι και αν η ομάδα του θεωρείτο από πολλούς ήδη αποκλεισμένη μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα; Τι και αν η αντίπαλος αποφάσισε να στηθεί πίσω, προσπαθώντας να κρατήσει το προβάδισμα της Μαδρίτης, με μοναδικό στόχο να "καταστρέψει" το ποδόσφαιρο των γηπεδούχων; Προσθέστε όσα "τι και αν" θέλετε, η ουσία είναι μία. Όταν έχεις απέναντί σου τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ειδικότερα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, δεν μπορείς ποτέ και για κανένα λόγο να νιώθεις ήσυχος ή σίγουρος για το οτιδήποτε.

Το έχουμε δει ατελείωτες φορές, κυρίως στα νοκ άουτ παιχνίδια, το έχουμε εμπεδώσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, γνωρίζουμε πλέον ότι ο Πορτογάλος ζει και αναπνέει για να βλέπει το σεντόνι να κουνιέται, είναι το δικό του τουρνουά, είναι το δικό του τερέν, είναι το κίνητρο και η φιλοδοξία του μαζί, είναι ο εγωισμός και το πείσμα του, είναι η ποδοσφαιρική μαγεία που ξέρει να προσφέρει απλόχερα. Πέντε φορές στο παρελθόν είχε προσπαθήσει η Γιουβέντους να ανατρέψει σκορ 0-2 εις βάρος της στην Ευρώπη, δεν τα είχε καταφέρει ποτέ. Σε καμία όμως από εκείνες τις ρεβάνς δεν είχε τον Κριστιάνο στις τάξεις της. Χθες το βράδυ το πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μόνο που την ιστορία την έγραψε τελικά ο CR7...

Αυτό που παρακολουθήσαμε χθες βράδυ στο Τορίνο, ήταν μια προσωπική ραψωδία του Πορτογάλου σταρ, ένα ονειρικό 90λεπτο που δικαίωσε στο 100% τις προσδοκίες του Αντρέα Ανιέλι, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι πλήρωσε 100 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Ρεάλ και να τον δει να φοράει τη φανέλα της Γιούβε. Ο Κριστιάνο σκόρπισε με έναν μοναδικό τρόπο, πρώτα την Ατλέτικο και κατόπιν το ντελίριο στις κερκίδες του "Juventus Stadium", στους 41.000 τυχερούς που παρακολούθησαν από κοντά μια αληθινή ποδοσφαιρική παράσταση, από αυτές που δεν ξεχνιούνται, ακριβώς επειδή πριν τις δεις, θεωρείς ότι δε γίνεται να συμβούν.

Ο Ρονάλντο, για να συνειδητοποιήσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, έχει πετύχει περισσότερα γκολ στο Champions League από ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης σε όλη την ιστορία της! Ο Πορτογάλος έφτασε πλέον τα 124 στη διοργάνωση, ενώ οι "ροχιμπλάνκος" βρίσκονται στα 118. Για να το γενικεύσουμε, από τις 140 ομάδες που έχουν αγωνιστεί συνολικά μέχρι σήμερα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το ChL, ο Κριστιάνο ξεπερνάει τις 118 σε τέρματα! Για τους λάτρεις της στατιστικής, το χθεσινό ήταν το όγδοο χατ-τρικ του επιθετικού της Γιούβε στο ChL, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Μέσι. Και κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι από τα 124 γκολ, τα 63 έχουν σημειωθεί σε αγώνες νοκ άουτ, εκεί δηλαδή που τα περιθώρια στενεύουν και τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Ο Όμπλακ από τη μια, η μπάλα από την άλλη και η ανατροπή για τη Γιουβέντους είναι γεγονός.

Ο Ρονάλντο είναι από εκείνους τους παίκτες που η ποιότητά τους μπορεί να αλλάξει τη μοίρα μιας ομάδας. Αν δεν είχε γίνει αυτή η μεταγραφή, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πώς - και από ποιον - θα έβρισκε τρία γκολ η Γιούβε και ας είχε απέναντί της μια ομάδα που δεν ήξερε τί ήθελε μέσα στο γήπεδο, περιορισμένη σε έναν απίστευτα παθητικό ρόλο. Όμως όλοι είδαμε ότι τα μάτια του Πορτογάλου γυάλιζαν, ήταν αποφασισμένος όχι απλά να τα δώσει όλα, αλλά να φτάσει στον στόχο του, που ήταν τα τρία γκολ και η πρόκριση. Όμως ήταν και οι παραινέσεις του στους συμπαίκτες του, οι σφιγμένες γροθιές του, ο τρόπος που πανηγύρισε το κάθε ένα από τα τρία τέρματα, οι απαιτήσεις πρώτα και κυρίως από τον εαυτό του, η ηγετική του αύρα και η αφοσίωσή του στο ίδιο το παιχνίδι.

Ο Κριστιάνο ήταν χθες - για μια ακόμα φορά - ο βασιλιάς στη σκακιέρα, ο καθοριστικός παράγοντας, η ίδια η ανταγωνιστικότητα σε κάθε στιγμή και σε κάθε φάση. Μοναδική ένσταση στη χειρονομία που έκανε μόλις έληξε το ματς, θέλοντας να "επιστρέψει" τα χρωστούμενα στον Σιμεόνε, κάτι που δε νομίζω πως χρειαζόταν, αφού τέτοιοι παίκτες πρέπει να δείχνουν ανωτερότητα και να μην πέφτουν επίπεδο χωρίς ουσιαστικό λόγο. Πέρα από αυτό, ο CR7 κυριάρχησε παντού. Στον αέρα, από τα 11 μέτρα και πάνω απ' όλα στην ουσία. Παρέδωσε μαθήματα αποτελεσματικότητας, απέδειξε ότι είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Champions League και παρουσίασε ως ο καλύτερος πρεσβευτής της Γιουβέντους, την υποψηφιότητα της "γηραιάς κυρίας" για την κατάκτηση του τροπαίου. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα μπορέσει να τον σταματήσει στο δρόμο προς τη Μαδρίτη και το "Wanda Metropolitano". Ας περάσουμε τώρα και στα του αγώνα.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Η αρχική ενδεκάδα της Γιουβέντους (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι κατέβασε την ομάδα του με σχηματισμό 4-3-3 (μετατρεπόταν και σε 4-1-3-2 με τον Εμρέ Τσαν μπροστά από την αμυντική τετράδα και τον Μπερναρντέσκι να υποχωρεί στο κέντρο), με τον Στσέζνι στην εστία, τον Κανσέλο δεξί μπακ, τον Σπινατσόλα αριστερό μπακ και τους Μπονούτσι και Κιελίνι στα στόπερ. Στο κέντρο, ο Εμρέ Τσαν στο ρόλο του αμυντικού χαφ, ο Ματουιντί εσωτερικό χαφ και ο Πιάνιτς στο ρόλο του οργανωτή, με επιθετική τριάδα τους Μάντζουκιτς (σέντερ φορ), Κριστιάνο (αριστερά) και Μπερναρντέσκι (δεξιά). Ο τεχνικός των "μπιανκονέρι" φάνηκε αρκετά προσεκτικός στις επιλογές του, αφού άφησε στον πάγκο τον Ντιμπάλα, προτιμώντας να στερηθεί ένα ακόμα γρανάζι στην επίθεση, αλλά να μη ρισκάρει σε καμία περίπτωση να δεχτεί γκολ από την Ατλέτικο. Να σημειώσουμε ότι από τη Γιούβε απουσίαζαν οι Ντάγκλας Κόστα, Κουαδράδο, Ντε Σίλιο (τραυματίες) και Άλεξ Σάντρο (τιμωρημένος).

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Η αρχική ενδεκάδα της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Από τη μεριά του, ο Τσόλο Σιμεόνε παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-4-2 (που επίσης γινόταν 4-1-3-2), με τον Όμπλακ στην εστία, τον Άριας δεξί μπακ, τον Χουάνφραν αριστερό μπακ (λόγω της απουσίας των δυο αριστερών μπακ, Λούκας και Φιλίπε Λουίς) και τους Χιμένες και Γοδίν στα στόπερ. Στο κέντρο ο Ρόδρι στο ρόλο του αμυντικού χαφ, ο Κόκε εσωτερικό χαφ, ο Σαούλ δεξιά και ο Λεμάρ αριστερά, με επιθετικό δίδυμο τους Γκριεζμάν και Μοράτα. Ο Αργεντίνος τεχνικός δεν έκανε κάποια έκπληξη στον σχηματισμό της ενδεκάδας, κατεβάζοντας το αρχικό σχήμα που όλοι περίμεναν. Οι απουσίες των "ροχιμπλάνκος" ήταν οι Ντιέγο Κόστα, Τόμας (τιμωρημένοι), Φιλίπε Λουίς και Λούκας (τραυματίες). Ας δούμε τις συνθέσεις των δυο ομάδων, έτσι όπως παρατάχθηκαν στο "Juventus Stadium", μπροστά στον Ολλανδό διαιτητή της συνάντησης, Μπιόρν Κάιπερς.

- Γιουβέντους (Αλέγκρι): Στσέζνι, Κανσέλο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα (67' Ντιμπάλα), Εμρέ Τσαν, Πιάνιτς, Ματουιντί, Μπερναρντέσκι, Μάντζουκιτς (80' Κεν), Ρονάλντο.

- Ατλέτικο Μαδρίτης (Σιμεόνε): Όμπλακ, Άριας (77' Βιτόλο), Χιμένες, Γοδίν, Χουάνφραν, Ρόδρι, Κόκε, Σαούλ, Λεμάρ (57' Κορέα), Γκριεζμάν, Μοράτα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Το πρώτο γκολ του Κριστιάνο (AP Photo/Antonio Calanni)

Η Γιουβέντους ξεκίνησε με ασφυκτική πίεση ψηλά, αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, αφού για εκείνη το χθεσινό δεν ήταν ένα παιχνίδι όπως φάνηκε, αλλά ο ίδιος ο πόλεμος. Μόλις στο τρίτο λεπτό ο Κιελίνι άνοιξε το σκορ, αλλά ο Κάιπερς ακύρωσε το γκολ σωστά, αφού είχε προηγηθεί φάουλ του Κριστιάνο στον Όμπλακ. Όμως οι "μπιανκονέρι" είχαν ήδη προειδοποιήσει τους παίκτες του Σιμεόνε, ότι θα έπρεπε να περάσουν μέσα από την κόλαση για να κρατήσουν το 2-0 του πρώτου αγώνα και να προκριθούν στην οκτάδα. Η πολιορκία συνεχίστηκε ακόμα πιο σφιχτή, βλέπαμε συνεχώς είκοσι παίκτες μέσα και γύρω από την περιοχή των "ροχιμπλάνκος". Η Γιούβε έτρεχε πάνω κάτω σαν να εξαρτιόταν η ίδια της η ζωή από αυτό. Με έναν εκπληκτικό Μπερναρντέσκι, με δυο ακραία μπακ, τους Σπινατσόλα και Κανσέλο, που έμοιαζαν εξτρέμ, με έναν Εμρέ Τσαν που δέσποζε με τη δύναμη και την εξυπνάδα του στο κέντρο και με έναν τεράστιο Πιάνιτς.

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Το δεύτερο γκολ του Κριστιάνο (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Σιμεόνε φώναζε συνεχώς στους δικούς του να "σφίξουν" τις γραμμές, να αντέξουν στην αφόρητη πίεση, όμως στο 26', μετά από μια σέντρα ακριβείας του Μπερναρντέσκι, ο Κριστιάνο σηκώθηκε στον θεό, πήρε εύκολα την κεφαλιά από τον Χουάνφραν και μείωσε το πλεονέκτημα της Ατλέτικο στο μισό. Με αυτό το σκορ πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, όμως ήταν πλέον φανερό ότι οι "κολτσονέρος" έτρεμαν στην προοπτική της επανάληψης. Το παιχνίδι ξανάρχισε και στο 48' ήταν ο Κανσέλο εκείνος που έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Πορτογάλος πήδηξε ξανά ψηλότερα απ' όλους, πήρε την κεφαλιά αυτή τη φορά μπροστά από τον Γοδίν, ο Όμπλακ απέκρουσε, όμως η τεχνολογία ειδοποίησε τον Κάιπερς πως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή και μέτρησε το γκολ. Ο φωτεινός πίνακας στο "Juventus Stadium" έγραφε 2-0 και ο φόβος έκανε την εμφάνισή του στο στρατόπεδο της Ατλέτικο.

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Το τρίτο γκολ του Κριστιάνο (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Τσόλο άλλαξε στο 56' τον αρνητικό Λεμάρ περνώντας στη θέση του τον Κορέα, απάντησε ο Αλέγκρι βάζοντας μέσα τον Ντιμπάλα στη θέση του Σπινατσόλα. Ήταν φανερό ότι ο Ιταλός κόουτς δεν ήθελε να πάει στην παράταση, αλλά να καθαρίσει την πρόκριση στο 90λεπτο. Όσο περνούσε η ώρα, η Γιούβε ένιωθε την κούραση από την υπερπροσπάθεια, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Στο 82' ο Κεν αστόχησε σε ένα τετ α τετ με τον Όμπλακ, όμως τρία λεπτά αργότερα, ο Μπερναρντέσκι έκανε μια ακόμα κούρσα από τα αριστερά, άφησε πίσω του τον Κορέα και μόλις μπήκε στην περιοχή, ο Αργεντίνος τον έσπρωξε - ακατανόητα - με το χέρι και τον έριξε κάτω. Ο Κάιπερς έδειξε τη λευκή βούλα, ο Κριστιάνο έστησε τη μπάλα, πήρε φόρα, ξεγέλασε τον Σλοβένο τερματοφύλακα και ολοκλήρωσε την ανατροπή και τον θρίαμβο της Γιουβέντους. Στα λίγα λεπτά που απέμεναν, η Ατλέτικο δεν μπόρεσε καν να απειλήσει και κάπως έτσι φτάσαμε στη λήξη, στο τελικό 3-0, στον αποκλεισμό των Ισπανών και την πρόκριση της "γηραιάς κυρίας".

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είδε την ομάδα του να παίρνει μια ιστορική πρόκριση απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Στσέζνι ήταν θεατής σε όλο το ματς, δεν απειλήθηκε ποτέ. Ο Κανσέλο ήταν σχεδόν συνεχώς προωθημένος, δημιούργησε κινδύνους και έστειλε πολλές σέντρες στην περιοχή του Όμπλακ, σερβίροντας το 2-0 στον Κριστιάνο. Ο Κιελίνι πέρασε το ματς διαμαρτυρόμενος συνεχώς στον Κάιπερς, ενώ ο Μπονούτσι υπήρξε εγγύηση στα μετόπισθεν, διατηρώντας την ασφάλεια στην άμυνα. Ο Σπινατσόλα ήταν θετικός, ανέβηκε πολλές φορές στην επίθεση και δημιούργησε προβλήματα στην Ατλέτικο. Ο Πιάνιτς ήταν ο εγκέφαλος της Γιούβε, έδωσε ρυθμό στην ομάδα του, όλο το παιχνίδι των Ιταλών περνούσε από αυτόν. Ο Εμρέ Τσαν και ο Ματουιντί "έχτισαν" ένα αδιαπέραστο τείχος στο κέντρο, πάνω στο οποίο σταματούσε κάθε αντίπαλη προσπάθεια.

Ο Μπερναρντέσκι ήταν από τους καθοριστικούς παράγοντες του θριάμβου της Γιούβε, έκανε άνω κάτω όλη την Ατλέτικο, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα, ενώ έδωσε το 1-0 στον Ρονάλντο. Ο Μάντζουκιτς μπορεί να μη φάνηκε όσο σε άλλα παιχνίδια, αλλά προσπάθησε όσο μπορούσε. Ο Κεν άφησε υποσχέσεις για το μέλλον, ενώ ο Ντιμπάλα έδωσε φρεσκάδα με την είσοδό του. Τέλος, ο Κριστιάνο ήταν ένας πραγματικός "φονιάς" μέσα στην αντίπαλη περιοχή, πέτυχε χατ-τρικ (έφτασε τα 25 γκολ σε 33 ματς εναντίον της Ατλέτικο) και οδήγησε την ομάδα του σε έναν ιστορικό θρίαμβο. Ο Αλέγκρι φάνηκε ότι είχε μελετήσει πολύ σωστά το παιχνίδι, δεν αγχώθηκε, δε βιάστηκε, αιφνιδίασε τους αντίπαλους με τον Μπερναρντέσκι, ενώ του πιστώνεται και η ψυχολογική ετοιμότητα των παικτών του.

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης: One Cristiano Show

Ο Τσόλο Σιμεόνε μοιάζει να λέει "φτάνει, όχι άλλο" στη χθεσινή μαύρη βραδιά για τον ίδιο και τους παίκτες του (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Όμπλακ δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα απέναντι στον Κριστιάνο. Η επέμβασή του στο 2-0 ήταν εντυπωσιακή, αλλά η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Ο Άριας βρήκε απέναντί του τον Σπινατσόλα και υπέφερε αρκετά, ενώ δεν είχε ανεβάσματα στην πλευρά του. Ο Χιμένες δούλεψε πολύ, καθαρίζοντας κάποιες φάσεις, ενώ ένα λάθος του, πρόσφερε στον Κεν ένα τετ α τετ με τον Όμπλακ. Ο Γοδίν ταλαιπωρήθηκε τόσο από τον Κριστιάνο όσο και από τον Μάντζουκιτς, έχασε τον Πορτογάλο στο 2-0 και δεν ήταν απροσπέλαστος, όπως τον έχουμε συνηθίσει. Ο Χουάνφραν βρέθηκε στη θέση του αριστερού μπακ λόγω των απουσιών, έχασε την κεφαλιά από τον Ρονάλντο στο 1-0 και είχε διαρκή προβλήματα με τον Κανσέλο. Ο Ρόδρι ήταν ίσως ο μοναδικός που προσπάθησε να κρατήσει μπάλα και να οργανώσει την Ατλέτικο, αν και με ελάχιστη επιτυχία.

Ο Σαούλ κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ ο Λεμάρ απογοήτευσε συνολικά, δημιουργώντας με τα συνεχή λάθη του, κινδύνους για την ομάδα του. Ο Κόκε ήταν επίσης μέτριος, χωρίς να μπορεί να ηρεμήσει το παιχνίδι κρατώντας τη μπάλα, όπως μας έχει συνηθίσει. Ο Γκριεζμάν ήταν τελείως εξαφανισμένος από το παιχνίδι, ενώ ο Μοράτα φάνηκε μόνο στην κεφαλιά που έκανε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Ο Βιτόλο, που μπήκε αλλαγή, ήρθε ελάχιστες φορές σε επαφή με τη μπάλα, ενώ ο Κορέα ήταν εκείνος που με το αχρείαστο πέναλτι πάνω στον Μπερναρντέσκι, έβαλε την οριστική ταφόπλακα στις φιλοδοξίες της ομάδας του. Ο Τσόλο Σιμεόνε πέρασε ένα από τα χειρότερα βράδια της προπονητικής του καριέρας. Πλήρωσε πολύ ακριβά την επιλογή του να παίξει τόσο αμυντικά, τόσο συντηρητικά, τόσο αντιποδοσφαιρικά, τόσο φοβικά. Φάνηκε ότι απέτυχε παταγωδώς και στην ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK