Η γκάφα του Ράμος θύμισε... Μανωλά

Ο Σέρχιο Ράμος επιζήτησε κίτρινη κάρτα στην εκτός έδρας νίκη της Ρεάλ κόντρα στον Άγιαξ για να 'καθαρίσει' στη ρεβάνς. Η UEFA θα εξετάσει τη φάση και αμέσως ξύπνησαν οι μνήμες του Κώστα Μανωλά.

Η γκάφα του Ράμος θύμισε... Μανωλά
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στο ποδόσφαιρο και στις αναμετρήσεις που οι ομάδες δεν κοιτούν... ξεχωριστά. Όσο κι αν το αρνούνται οι ποδοσφαιριστές, υπάρχουν παιχνίδια τα οποία δεν είναι αμφίρροπα, δεν έχουν καμία σημασία και θα προτιμούσαν να μην τα δώσουν. Και πολλές φορές το κάνουν...

Η νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ για τον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Champions League καθιστά την επί 3 σερί σεζόν πρωταθλήτρια Ευρώπης απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η ρεβάνς του 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' σε μερικές εβδομάδες συνιστά τυπική διαδικασία, η οποία δίνει την ευκαιρία σε ποδοσφαιριστές να 'καθαρίσουν' από κάρτες, ενόψει των (θεωρητικά) πιο απαιτητικών αγώνων του επόμενου γύρου.

Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο αρχηγός των 'μερένγκες', Σέρχιο Ράμος, όταν στα τελευταία λεπτά του αγώνα και μετά από το γκολ που πέτυχε ο Μάρκο Ασένσιο με το οποίο διαμόρφωσε το 2-1, ρωτούσε μήπως θα ήταν καλό να δεχθεί κίτρινη κάρτα, για να τιμωρηθεί και να χάσει τη ρεβάνς.

"Κάρτα. Να την ψάξω;", ρώτησε, κοιτάζοντας τον Νάτσο, τον Λούκα Μόντριτς αλλά και τον πάγκο, όπως φαίνεται από τα τηλεοπτικά πλάνα. Τελικά, την έψαξε και τη βρήκε και ρωτήθηκε γι' αυτό μετά από το τέλος του αγώνα.

" Βλέποντας το αποτέλεσμα, θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ ότι δεν την έψαξα (σ.σ. την κάρτα) . Δεν είναι επειδή υποτίμησα τον αντίπαλο ούτε επειδή σκέφτηκα ότι η σειρά τελείωσε, αλλά επειδή στο ποδόσφαιρο πρέπει να λάβεις δύσκολες αποφάσεις", δήλωσε.

Όταν άρχισε να 'γιγαντώνεται' το θέμα, επιχείρησε να ανασκευάσει, χωρίς αποτέλεσμα. "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με πληγώνει περισσότερο από καθένα άλλον. Δεν επιζήτησα την κάρτα, όπως δεν το έκανα κόντρα στη Ρόμα, στον προηγούμενο αγώνα μου στο Champions League. Θα υποστηρίξω από τις κερκίδες (σ.σ. τη Ρεάλ) ως φίλαθλος με την ψυχή μου να βρίσκεται στα αποδυτήρια", έγραψε στο twitter.

Το έχει ξανακάνει με Άγιαξ

Μόνο που δεν πείθει κανέναν, γιατί είναι υπότροπος και μάλιστα στην ίδια διοργάνωση και με τον ίδιο αντίπαλο! Ήταν η σεζόν 2010-2011 όταν η Ρεάλ αντιμετώπισε τον Άγιαξ ξανά στο Άμστερνταμ, αλλά για τη φάση των ομίλων, σε αδιάφορο παιχνίδι. Ο τότε προπονητής των Ισπανών, Ζοζέ Μουρίνιο, ζήτησε και από τους Ράμος και Τσάμπι Αλόνσο να αποβληθούν και αυτό ακριβώς συνέβη.

Ο Ράμος δέχθηκε την πρώτη κίτρινη κάρτα του στο 33' για καθυστερήσεις και ο Αλόνσο στο 68'. Ακολούθως, ο Μουρίνιο κάλεσε τον Ισπανό μέσο κοντά για να του δώσει οδηγίες, καλύπτοντας με το χέρι το στόμα του, για να μην γίνει ορατό αυτό που του έλεγε. Στη συνέχεια, ο Special One έδωσε ένα χαρτάκι στον αναπληρωματικό τερματοφύλακα Γέρζι Ντούντεκ, με τον Πολωνό να το δίνει με τη σειρά του στον Ίκερ Κασίγιας. Ο βασικός τερματοφύλακας της Ρεάλ το διάβασε και φώναξε κοντά του τον Ράμος για να του μεταφέρει την οδηγία.

Όλως τυχαίως, στο 87' ο Αλόνσο δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα για καθυστερήσεις και αποβλήθηκε, ενώ στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων τον ακολούθησε ο Ράμος γιατί έκανε... ώρες να εκτελέσει ένα ελεύθερο, που πάντοτε τα εκτελούσε ο Κασίγιας.

Η UEFA ενοχλήθηκε από αυτήν τη στάση των Μαδριλένων και τιμώρησε τον Μουρίνιο με δύο αγωνιστικές και 40.000 ευρώ πρόστιμο. Ο Αλόνσο με τον Ράμος πλήρωσαν 20.000 ευρώ πρόστιμο, ο Κασίγιας 10.000 ευρώ και ο Ντούντεκ 5.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, Αλόνσο και Ράμος έχασαν μόνο το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής των ομίλων κόντρα στην Οσέρ και έπαιξαν κανονικά στη φάση των 16 με τη Λιόν.

Η περίπτωση του Μανωλά

Τα επόμενα χρόνια αρκετοί παίκτες κατάφεραν να... ξεγελάσουν τους θεσμούς και να πάρουν κίτρινη κάρτα που τους έθετε νοκ άουτ σε αδιάφορα παιχνίδια, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ράμος και του Αλόνσο. Άλλοι όπως ο Ντάνι Καρβαχάλ κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, όχι.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ένας Έλληνας. Ο Κώστας Μανωλάς πήρε εσκεμμένα κίτρινη κάρτα στην εκτός έδρας νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Κύπρου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 κι ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της γαλανόλευκης. Ο αγώνας που θα έχανε επειδή συμπλήρωνε κάρτες θα ήταν εκείνος κόντρα στο Γιβραλτάρ. Κανένα πρόβλημα. Κανένα;

Η FIFA αντέδρασε στην κίνηση του αμυντικού της Ρόμα, την οποία θεώρησε δυσφήμιση του αθλήματος. Αντί να τον τιμωρήσει με έναν αγώνα, τον τιμώρησε με δύο, κάτι που ενόχλησε τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Μίχαελ Σκίμπε, έστω κι αν παραδέχθηκε ότι ο Μανωλάς 'κιτρινίστηκε' επίτηδες.

"Η FIFA ορισμένες φορές παίρνει κάποιες ειδικές αποφάσεις. Και αυτή είναι ιδιαίτερη. Δεν ξέρω πως αποφασίστηκε κάτι τέτοιο. Προηγούμασταν 2-1 της Κύπρου και στα τελευταία λεπτά κάθε ομάδα σε όλο τον κόσμο, αφού απέμεναν δευτερόλεπτα, θα έλεγε στους παίκτες της να πάρουν κίτρινη κάρτα. Όλες οι ομάδες κάνουν καθυστερήσεις. Έτσι έγινε και με τον Μανωλά. Πήρε κάρτα και δεν έπαιξε με το Γιβραλτάρ. Και τώρα η FIFA αποφάσισε να τον τιμωρήσει για κάτι που κάνουν όλοι οι παίκτες. Αυτό που έκανε η FIFA δεν ήταν σωστό", είχε δηλώσει ο Γερμανός πρώην εκλέκτορας.

Ο Μανωλάς απουσίασε από τη νίκη της Ελλάδας με 4-0 επί του Γιβραλτάρ, αλλά η απουσία του έγινε αισθητή και στο επόμενο παιχνίδι: Κροατία - Ελλάδα 4-1, για τα μπαράζ πρόκρισης...

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK