Γκαγκάτσης: "Θα μείνει ο Ότο"

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Vodafone live, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, στον αποκλεισμό της και στο θέμα της παραμονής ή όχι του Ότο Ρεχάγκελ.

Γκαγκάτσης: "Θα μείνει ο Ότο"

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Vodafone live, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, στον αποκλεισμό της και στο θέμα της παραμονής ή όχι τουΌτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αναλυτικά:

Πώς δεχτήκατε ως πρόεδρος της ΕΠΟ τον αποκλεισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης κι αν θεωρείτε ότι αυτός ο αποκλεισμός θα σημάνει και την καταστροφή της εθνικής ομάδας, γιατί κάποιοι θέλησαν κάπως έτσι να το παρουσιάσουν.

Το εισπράξαμε με μια μεγάλη απογοήτευση. Θεωρώ ότι η απογοήτευση ουσιαστικά ήρθε στο παιχνίδι με την Ουκρανία εντός έδρας στο Καραϊσκάκη, ένα παιχνίδι που πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι είδαμε ότι το δικαιούμασταν, με βάση την απόδοση των 2 ομάδων και με τις ευκαιρίες που είχαν. Ενα λάθος μάς έκανε να χάσουμε το παιχνίδι και ουσιαστικά να χάσουμε και την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γιατί θεωρώ ότι αυτό το παιχνίδι ήταν το πλέον καθοριστικό στην προσπάθειά μας να πάμε στα τελικά. Αλλοι είπαν για την Αλβανία, όπου χάσαμε. Θεωρώ όμως ότι εκείνη η ήττα καλύφθηκε με αποτυχίες των αντιπάλων μας. Η Τουρκία έφερε ισοπαλία εντός έδρας με τη Γεωργία, η Δανία έφερε ισοπαλία με τη Γεωργία εκτός έδρας. Το προτελευταίο εντός έδρας με την Ουκρανία ήταν το πιο καθοριστικό παιχνίδι.

Εάν νικούσαμε πιστεύω ότι θα κερδίζαμε και την πρώτη θέση, διότι αν δει κάποιος τα αποτελέσματα, θα δει ότι από διαφορετική οπτική γωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η εθνική μας ομάδα και τα παιχνίδια με την Δανία και βεβαίως από διαφορετική οπτική γωνία θα αντιμετώπιζε και η Ουκρανία τα παιχνίδια με την Τουρκία και με την Αλβανία, όπως και η Αλβανία τον αγώνα με την Τουρκία.

Ο αποκλεισμός ήρθε, σας είπα ότι νιώθουμε όλοι μεγάλη απογοήτευση, παίκτες, προπονητής, εμείς, γιατί το δικαιούμασταν. Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάμε στο Μουντιάλ ή στα μπαράζ. Τα ατομικά λάθη που έγιναν σε καθοριστικά παιχνίδια θεωρώ ότι μας έβγαλαν έξω από την προσπάθεια. Συνολικά η ομάδα θα πω ότι είχε μια απόδοση η οποία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Υπερασπίστηκε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Δεν έχασε στην Ουκρανία, δεν έχασε στην Τουρκία -οι δύο ομάδες που πήραν το εισιτήριο από τον όμιλό μας. Δεν έχασε, όπως και δεν νίκησε και τις δύο ομάδες. Αλλά το ουσιαστικό είναι ότι εκτός έδρας δεν έχασε από τις δύο ομάδες, γι΄ αυτό είπα ότι το παιχνίδι με την Ουκρανία ήταν καθοριστικό.

Ουσιαστικά όμως κύριε Γκαγκάτση, το είπατε και μόνος σας, με τις 3 αυτές ομάδες που παλεύαμε για τις 2 θέσεις, κερδίσαμε μόλις 1 φορά τη Δανία.

Οπως και οι Δανοί νίκησαν μόνο εμάς και οι Ουκρανοί νίκησαν μόνο εμάς εκτός έδρας, δεν κέρδισαν κανέναν άλλο.

Κέρδισαν και την Τουρκία 3-0 στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Κωνσταντινούπολη και χάσανε εντός έδρας. Και οι Τούρκοι νίκησαν μόνο τους Ουκρανούς εκτός έδρας, ενώ έφεραν ισοπαλία με τους Δανούς μέσα στην έδρα τους. Θέλω πω δηλαδή ότι δεν είχαμε διαφορές με τις άλλες 3 ομάδες. Ημασταν στο ίδιο επίπεδο περίπου και οι λεπτομέρειες ήταν αυτές που θα έκριναν ποιος θα πάει στη Γερμανία. Και πραγματικά οι λεπτομέρειες το έκριναν, αν δει κάποιος ότι ένα λάθος στο παιχνίδι με την Ουκρανία τούς έδωσε τη νίκη και ουσιαστικά την πρόκριση.

Αποκλειστήκαμε στα προκριματικά του Μουντιάλ την τελευταία αγωνιστική. Συνήθως βρισκόμασταν εκτός πολύ νωρίς.

Πέρα απ΄ αυτό θέλω να απαντήσω στην ερώτηση που μου κάνατε αν σημάνει την καταστροφή. Σαφώς και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Εμείς θα συνεχίσουμε. Οπως είπα και στις δηλώσεις μου μετά το παιχνίδι με την Δανία, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια πριν από 4 χρόνια όλοι μαζί με μια διαφορετική νοοτροπία, με μια διαφορετική αντιμετώπιση της εθνικής ομάδας, μια αντιμετώπιση που αξίζει κάθε εθνική ομάδα, κάθε κράτος, μια αντιμετώπιση που δεν την είχε τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια κι αυτή η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε. Θεωρώ ότι αυτή η ομάδα είχε τη δυνατότητα να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πήρε το Κύπελλο Ευρώπης, θα μπορούσε να πάει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εχουμε μπροστά μας τη νέα πρόκληση, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Σαφώς και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί θεωρούμε ότι μας πάει καλύτερα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ίσως το παγκόσμιο δε μας πάει. Μην ξεχνάμε και την τραυματική εμπειρία στην Αμερική. Θεωρώ ότι μας πάει καλύτερα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και όντας στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας κι αποφεύγουμε κάποια μεγαθήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ομάδες.

Ομως άλλο είναι να παίζεις με την Γαλλία ή την Αγγλία κι άλλο να παίζεις με την Ρουμανία ή την Βουλγαρία ή την Ουκρανία. Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τα πράγματα πάλι στη σωστή τους βάση, να προκριθούμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει γι΄ αυτή την εθνική ομάδα και βεβαίως εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη συνολική παρουσία της εθνικής: αποκλείστηκε την τελευταία αγωνιστική, όταν έγινε η κλήρωση δεν ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης και θυμάμαι δηλώσεις δικές σας που λέγατε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο, με μερικά κορυφαία ονόματα στο χώρο.

Αν δει κάποιος τους υπόλοιπους ομίλους, θα καταλάβει ότι είχαμε 1 ομάδα ή 2 ισχυρές κι όλες οι υπόλοιπες απλά ήταν να συμπληρώνουν τους ομίλους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν αποτελέσματα τα οποία δεν τα περίμενε κανείς. Να πω ότι η Γαλλία μόλις την τελευταία αγωνιστική πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο με κίνδυνο να χάσει και τη δεύτερη θέση. Ετσι είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά. Σας είπα ήταν ατομικά λάθη τα οποία έγιναν, τα οποία πάντα γίνονται. Δυστυχώς σε αυτή τη διοργάνωση τα ατομικά λάθη των ποδοσφαιριστών έκριναν και το αποτέλεσμα.

Στην προηγούμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έγιναν πάλι λάθη, αλλά εκείνα δεν στοίχισαν. Αυτή είναι η διαφορά. Εμείς θα συνεχίσουμε σας είπα μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, γιατί θεωρούμε αυτή η εθνική ομάδα, έτσι όπως την έχουμε χτίσει, έτσι όπως δουλεύουμε όλοι, παίκτες, προπονητές, διοίκηση, δεν μπορεί να έχει πισωγύρισμα. Δε θα φτάσουμε στην εποχή του 3-0 και του 5-0 εκτός έδρας. Εμείς θα υπερασπιστούμε αυτά τα οποία έχουμε κατακτήσει με σκληρή δουλειά.

Κύριε Γκαγκάτση, επειδή πλέον έχει γίνει σήριαλ τις τελευταίες ημέρες και νομίζω ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο όσο πλησιάζουν οι ημέρες προς το deadline, αν θέλετε, το οποίο έχει δοθεί στον Οτο Ρεχάγκελ για να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην ανοιχτή πρόταση που του έχετε κάνει για συνεργασία μέχρι και την τελική φάση του 2008. Θα θέλαμε να μας πείτε, ευθέως, θα παραμείνει ή όχι στην εθνική ομάδα;

Να πω ότι η πρόταση την οποία κάναμε στον Οτο, έγινε πριν από το Confederation. Στην συνέχεια σε δύο συναντήσεις που είχαμε επίσημα κατέθεσα την πρόταση. Ηταν μια πρόταση η οποία δεν ήταν χάρη, δεν του κάναμε χάρη του Ρεχάγκελ, επειδή πήρε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε στον Οτο κι αυτό το έχω αποδείξει τουλάχιστον στην αρχή της συνεργασίας μας, όταν όλος ο κόσμος είχε πέσει πάνω μας να τον διώξουμε μετά τις δύο πρώτες ήττες στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δε συνηθίζω να καιω τις επιλογές μου.

Τον Ρεχάγκελ τον πιστεύουμε όλοι στην Ομοσπονδία, είναι ο προπονητής που μπορεί να δώσει κι άλλα σε αυτή την ομάδα. Κι είναι η πιο αξιόπιστη λύση για εμάς. Μπορεί ο καθένας να το βλέπει διαφορετικά. Στην ομοσπονδία αυτή τη στιγμή εμείς που έχουμε τη διοίκηση, θεωρούμε ότι ο Οτο είναι αυτός που πρέπει να μείνει στο τιμόνι της εθνικής για να πάμε στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Θα παραμείνει;

Είχα αρκετές κουβέντες μαζί του, ξέρετε ότι είμαι από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ελλάδα. Θα πω ότι ίσως δεν έχει αποφασίσει κι ο ίδιος αν θα μείνει. Θέλει να μείνει και υπάρχει η θέληση που έχει δείξει κι ο κόσμος. Ολα, πλέον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλος ο κόσμος θέλει τον Οτο Ρεχάγκελ. Πιστεύω ότι έχουν μετρήσει πολύ στη σκέψη του.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα μείνει, αυτό όμως μπορεί και να αλλάξει. Δε μπορώ να πω με σιγουριά ότι «παιδιά, ναι θα μείνει», όπως ήμουν σίγουρος μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Παρά τις σειρήνες της εθνικής Γερμανίας, που του προσέφεραν γη και ύδωρ για να πάει, ήμουν σίγουρος, βγήκα σε συνέντευξη Τύπου και είπα ότι ο Οτο θα μείνει. Δεν μπορώ να το πω τώρα. Θα το ξέρουμε μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Η δική σας εκτίμηση;

Η εκτίμησή μου είναι ότι θέλει να μείνει κι ότι θα μείνει. Ο ίδιος ξέρει, νιώθει την αγάπη του κόσμου. Ισως σκέφτεται ότι είναι καλύτερα να φύγει κάποιος στο απόγειο της δόξας του, αλλά από την άλλη δεν είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα παρατήσει έτσι εύκολα μια κατάσταση και μια ομάδα, ένα σύνολο που όλοι μαζί φτιάξαμε προκειμένου να φτάσει η εθνική ομάδα εκεί που έφτασε. Θέλει να συνεχίσει να δουλεύει.

Πιστεύω ότι δεν θα βρει ανάλογη περίπτωση εθνικής ομάδας ή ομάδας για να τον οδηγήσει στην κορυφή, προκειμένου να εισπράξει κι αυτός αυτά που δικαιούται και με βάση την εργασία την οποία έχει κάνει.

Οπότε να μην μπούμε στη διαδικασία ερωτήσεων ή ερώτησης για το τι μέλλει γενέσθαι στη μετά Ρεχάγκελ εποχή.

Θεωρώ ότι η μετά Ρεχάγκελ εποχή θα είναι και μετά Γκαγκάτση εποχή. Θεωρώ ότι το 2008 θα φύγει ο Ρεχάγκελ, όπως κι εγώ.

Αυτή είναι είδηση που μας δίνετε και νομίζουμε σημαντική είδηση. Στις συζητήσεις που έχετε κάνει μεταξύ σας -και μας το έχετε πει κατ' επανάληψη ότι είναι αρκετές αφού κάνετε παρέα και εκτός ομοσπονδίας- τι σας είπε ο Οτο Ρεχάγκελ; Τι ήταν αυτό που πιστεύει ο ίδιος ότι κόστισε στην εθνική μας ομάδα τον αποκλεισμό από το Μundial;

Δεχτήκαμε 9 γκολ, από τα οποία τα 6 ήταν από ατομικά λάθη των ποδοσφαιριστών. Εξι γκολ που ήταν καθοριστικά. Κατά δεύτερον πιστεύω ότι μας έλειψε ο Τραϊανός Δέλλας. Η παρουσία του Τραϊανού στο τελευταίο παιχνίδι με την Γεωργία ενισχύει αυτή την άποψη. Από την άλλη, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ήττα με την Ουκρανία όπως και η ισοπαλία με την Τουρκία στην έδρα μας. Εγώ θεωρώ ότι και η ισοπαλία με την Τουρκία ήταν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα, αλλά η ήττα με την Ουκρανία ήταν αυτή που μας στοίχισε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK