Γράφουν ιστορία Πουλίδο και... Λεβαδειακός

Η μεταγραφή του Πουλίδο στον Λεβαδειακό αποτελεί πλέον... ορόσημο στο Μεξικό, αφού, όπως όλα δείχνουν, ήταν από τις τελευταίες με το παλιό καθεστώς (Pacto de Caballeros) που θύμιζε εποχές προ... Μποσμάν. Μέσα σε όλα, ο Άλαν πήρε και το Τσάμπιονς Λιγκ!

Chivas' Alan Pulido celebrates after his teammate Chivas' Orbelin Pineda scored against Toronto FC, during the CONCACAF Champions League final soccer match in Guadalajara, Mexico, Wednesday, April 25, 2018. (AP Photo/Eduardo Verdugo)
pulido AP IMAGES

Για όσους δεν το γνωρίζουν στο Μεξικό δεν ισχύει ο νόμος Μποσμάν που ξεκίνησε στην Ευρώπη το 1995 και δίνει τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να μετακινούνται ελεύθερα σε όποια ομάδα επιθυμούν.

Εκεί υπάρχει το " Pacto de Caballeros " ή αλλιώς " η συμφωνία κυρίων " ή αλλιώς " συμφωνία δια χειραψίας ". Δηλαδή οι ομάδες σε όλες τις κατηγορίες της χώρας δεν χτυπούν παίκτη άλλης, αν πρώτα δεν πληρώσουν το ποσό που επιθυμεί. Ο ίδιος "άγραφος νόμος" ισχύει και για αγορές του εξωτερικού που θέλουν να πάρουν παίκτη από το πρωτάθλημα του Μεξικού.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άλαν Πουλίδο. Μπορεί να πήγε στον Λεβαδειακό και στη συνέχεια στον Ολυμπιακό... τσάμπα, όμως όταν επέστρεψε στο Μεξικό η Τσίβας πλήρωσε χρήματα τόσο στους ερυθρόλευκους, όσο και στην πρώην ομάδα του στο Μεξικό, Τίγκρες. Ακόμα και οι FIFA/UEFA/CAS δεν ήθελαν να μπλεχτούν σε τέτοιες υποθέσεις.

Όπως όλα δείχνουν αυτός ο άγραφος νόμος θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Η ομοσπονδία στο Μεξικό θα δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους ποδοσφαιριστές, φτιάχνοντας ένα πιο ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο κοντά στα στάνταρ του κανονισμού Μποσμάν. Οπότε η περίπτωση του Πουλίδο θα είναι από τις τελευταίες... μπερδεμένες.

Τώρα στην ερώτηση γιατί οι παίκτες δεν έκαναν κάτι νωρίτερα, η απάντηση είναι απλή. Τα χρήματα. Οι ομάδες έδιναν κάτι... παραπάνω στους ποδοσφαιριστές ( το πρωτάθλημα του Μεξικού θεωρείται από τα ακριβότερα στον κόσμο) και εκείνοι δεν διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους.

Πάντως ο Πουλίδο τα ξημερώματα της Πέμπτης έγραψε ιστορία για έναν ακόμα λόγο. Η Τσίβας κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ποδοσφαίρου Βορείου Αμερική στα πέναλτι κόντρα στους Τορόντο και θα συμμετέχει για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Γ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK