Γυαλιά-καρφιά τα κάνουν: Το "καυτό" ντέρμπι της Λεωφόρου

Κάτω από τους 40 βαθμούς και τον καυτό ήλιο του αττικού ουρανού δεν ήθελε πολύ να γίνει το κακό. Οι οπαδοί των δύο ομάδων θεώρησαν πως το ντέρμπι είναι στημένο και η ιστορία έγραψε ένα από τα πιο επεισοδιακά "ραντεβού" Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το Contra.gr θυμάται τη "μάχη" της Λεωφόρου στην οποία από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Γυαλιά-καρφιά τα κάνουν: Το "καυτό" ντέρμπι της Λεωφόρου

Η λέξη "στημένο" δίπλα σε ντέρμπι δεν κολλάει. Οπως και να το κάνουμε, είναι τέτοια η αντιπαλότητα των "αιωνίων" αντιπάλων που δεν χωράει ουδεμία αμφιβολία ή σκιά. Βέβαια, εύλογα σε πολλούς μπορεί να έρθει στο νου εκείνο το περίφημο ντέρμπι του 1990 στο γήπεδο Καραϊσκάκη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (3-4) με τις πολλές διακοπές, τα επεισόδια, το ξύλο του Σαλιαρέλη σε κάμεραμαν, τα επτά γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και τις ιαχές των οπαδών των δύο ομάδων "είναι στημένο".

Υπάρχει, όμως και ακόμα μία αναμέτρηση "ερυθρόλευκων" και "πράσινων" που προκάλεσε παρόμοια αντίδραση των οπαδών με πολύ χειρότερες συνέπειες και πολλούς τραυματίες. Μία αναμέτρηση που για πρώτη φορά στα χρονικά οι οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού συμμάχησαν για να "εξολοθρεύσουν" τους παίκτες των ομάδων επειδή πίστευαν πως έστησαν το ντέρμπι.

Πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, πολύ πίσω και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου 1964. Μέρα μεσημέρι, στο κατακαλόκαιρο και με τον ήλιο να καίει βασανιστικά πάνω από τα κεφάλια του κόσμου, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φιλοξένησε τον ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Μονός αγώνας, με παράταση, αλλά όχι διαδικασία των πέναλτι. Επαναληπτικός.

Η ΑΕΚ είχε ήδη περάσει στον τελικό και περίμενε τον αντίπαλό της. Το γήπεδο κατάμεστο, οι οπαδοί των δύο ομάδων δίπλα-δίπλα (ναι, τότε αυτό δεν αποτελούσε έκπληξη) και οι ποδοσφαιριστές έτοιμοι να τα δώσουν όλα για να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Τουλάχιστον αυτό περίμενε ο κόσμος.

Τα δύο γκολ (ένα για κάθε ομάδα) που σημειώθηκαν στην κανονική διάρκεια έγραφαν την ιστορία, δίχως να υπάρχει η διάθεση να αλλάξει κάτι. Οι ποδοσφαιριστές ήταν εξουθενωμένοι από την τρομερή ζέστη και την υπερπροσπάθεια, με αποτέλεσμα να προσπαθούν μετά βίας να παίξουν κάτι σαν ποδόσφαιρο. Το ντέρμπι οδηγήθηκε στην παράταση και τα πράγματα εκεί χειροτέρεψαν.

Το θέαμα ήταν επιεικώς τραγικό. Ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να εξαγριώνεται και οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στους φιλάθλους περί "στημένου" άρχισαν να εμφανίζονται. Στα διάφορα "πηγαδάκια" υπήρχε η εντύπωση ότι οι δύο ομάδες έστησαν το ματς για να λήξει ισόπαλο και να γίνει επαναληπτικός ώστε να έχουν κι άλλα έσοδα από τα εισιτήρια που θα κοπούν.

Ε, δεν ήθελε πολύ να γίνει το κακό. Η φλόγα έγινε φωτιά και η φωτιά ηφαίστειο με αποτέλεσμα οι οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να εξαγριωθούν και να μπουκάρουν στο γήπεδο, παίρνοντας στο κυνήγι τους ποδοσφαιριστές!

Αφού πρώτα έσπασε τα κιγκλιδώματα, το μαινόμενο πλήθος όρμισε στο γήπεδο και σαν μπουλντόζα κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά του. Οι παίκτες έτρεξαν κακήν κακώς στα αποδυτήρια για να σωθούν, το παιχνίδι-παρωδία έλαβε πρόωρο τέλος και η ιστορία έγραψε πως το 1964 είναι η μοναδική χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του Κυπέλλου (η ΕΠΟ, πάντως, αναγνωρίζει ως κυπελλούχο εκείνης της σεζόν την ΑΕΚ).

Τα επεισόδια ήταν τόσο τρομακτικά που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες όλων των εποχών, αν και στο τέλος του "πολέμου" μέτρησαν τις δικές τους απώλειες με τραυματισμένους αστυνομικούς.

Οι ταραξίες αφού πρώτα διέλυσαν το γήπεδο της Λεωφόρου και πήραν για λάφυρο ακόμα και τα τουρνικέ, στη συνέχεια αναζητούσαν έξω από τα αποδυτήρια τους ποδοσφαιριστές. Εκεί είχαμε το δεύτερο μέρος της φαρσοκωμωδίας, αφού "ερυθρόλευκοι" και "πράσινοι" αναζητούσαν τρόπο να ξεφύγουν και να αποχωρήσουν από το γήπεδο δίχως να γίνουν... θήραμα στο εξαγριωμένο πλήθος. Κάποιοι μεταμφιέστηκαν ακόμα και αστυνομικοί, ενώ κάποιοι άλλοι, πιτσιρικάδες, έφυγαν ειρηνικά, αφού ο κόσμος δεν τους αναγνώρισε!

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα (μαρτυρίες κάνουν λόγο για την ένταση που μεταφέρθηκε ακόμα και στην πλατεία Ομονοίας), ενώ οι επικεφαλής ούτε που σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει ο ημιτελικός και να τελειώσει ομαλά ώστε να διεξαχθεί και ο τελικός. Χωρίς πολλά-πολλά, η διοργάνωση του Κυπέλλου εκείνης της περιόδου έμεινε χωρίς φινάλε, με το επεισοδιακό ντέρμπι της Λεωφόρου να μνημονεύεται ακόμα και σήμερα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός: Boυτσαράς, Καµάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Δοµάζος, Λουκανίδης, Κοµιανίδης, Πανάκης, Παπαεµµανουήλ.

Ολυμπιακός: Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Νεοφώτιστος.

Οι σκόρερς: 16' Νεοφώτιστος, 36' Δοµάζος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK