H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

H Γερμανία στην κορυφή του κόσμου για 4η φορά στην ιστορία της, ο Μέσι που έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό, ο τραυματισμός "σοκ" του Νεϊμάρ, η επική πρόκριση της Εθνικής, οι ομάδες που απογοήτευσαν και αυτές που έκαναν την έκπληξη. Το Contra.gr θυμάται όλα όσα είδαμε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Η ιστορική πρόκριση της Εθνικής

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Το Μουντιάλ του 2014 θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων για πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η "γαλανόλευκη" προκρίθηκε στην φάση των 16, ενώ επίσης για πρώτη φορά χρειάστηκε να βιώσει την διαδικασία της παράτασης και των πέναλτι σε τελική φάση Μουντιάλ.Κανείς δεν περίμενε φυσικά αυτή την πορεία μετά το πρώτο ματς του ομίλου και την ήττα με 3-0 από τηνΚολομβία. Απ' ότι φάνηκε όμως, αυτό το ματς πείσμωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που στο επόμενο με την Ιαπωνία "κατέθεσαν ψυχή".

Ακόμη και με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Κατσουράνη στο 38' οι "καμικάζι" του Σάντος κράτησαν το 0-0, πήραν τον 1 βαθμό και τα έπαιξαν όλα για όλα την τελευταία αγωνιστική με την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Σάμαρης άνοιξε το σκορ στο 42', ο Μπονί ισοφάρισε προσωρινά στο 74, αλλά ο Σαμαράςμε πέναλτι στο 93ο λεπτό του αγώνα χάρισε μια επική πρόκριση στην Ελλάδα.

Στην φάση των "16", αντίπαλος ήταν η έκπληξη της διοργάνωσης Κόστα Ρίκα. Και πάλι στην τελευταία φάση του αγώνα η "καρδιά των παικτών" μίλησε με τον Παπασταθόπουλο να ισοφαρίζει σε 1-1 (είχε ανοίξει το σκορ ο Ρουίς στο 52') Στην παράταση δεν άλλαξε κάτι, ενώ χρειάστηκαν τα πέναλτι για να καθορίσουν το νικητή. Η άστοχη εκτέλεση του Γκέκα μαζί με την ευστοχία των Κοσταρικανών έφεραν τον αποκλεισμό για μια άξια συγχαρητηρίων Εθνική Ελλάδος.

Οι εκπλήξεις

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Σχεδόν σε κανέναν όμιλο τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε. Στον πρώτο, το Μεξικό απέκλεισε την Κροατία των Μόντριτς και Πέρισιτς, στον δεύτερο η Χιλή άφησε εκτός την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία, στον τρίτο πέρασε τη Ελλάδα αντί της Ακτής Ελεφαντοστού των Γιάγια Τουρέ και Ντιντιέ Ντρογκμπά, ενώ στο 6ο οι Νιγηριανοί απέκλεισαν τους Βόσνιους του Έντιν Τζέκο. Προσπεράσαμε τον 5ο γιατί εκεί "έσκασε" η μεγαλύτερη βόμβα και έχριζε ειδικής μνείας.

Σε έναν όμιλο θανάτου μεταξύ Αγγλίας, Ιταλίας, Ουρουγουάης και Κόστα Ρίκα, οι τελευταίοι έκαναν την μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και στέλνοντας σπίτι Ιταλούς και Άγγλους, σημειώνοντας 2 νίκες (Ιταλία και Ουρουγουάη) και μία ισοπαλία (Αγγλία).Στον 7ο η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο έμεινε εκτός συνέχειας από τις ΗΠΑ, ενώ τέλος στον 8ο όμιλο οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από τους Αλγερινούς. Οι περισσότερες από αυτές βέβαια έφτασαν μέχρι την φάση των "16", εκτός από την Κόστα Ρίκα που απέκλεισε την Ελλάδα και έχασε στο νήμα την πρόκριση για τα προημιτελικά από τους Ολλανούς στα πέναλτι.

Το Μουντιάλ των τερματοφυλάκων

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Πολλοί το χαρακτήρισαν ως το "Μουντιάλ των τερματοφυλάκων" μιας και σε αρκετές ομάδες, οι κίπερ τους ήταν αυτοί που ευθύνονται κυρίως για την πορεία τους στη διοργάνωση. Το Μεξικό είχε τον Οτσόα, η Κόστα Ρίκα τον Νάβας και φυσικά η Γερμανία τον "τεράστιο" Νόιερ.

Φυσικά στους πρωταγωνιστές συγκαταλέγεται και ο Ολλανδός, Τιμ Κρουλ, που μπήκε ως αλλαγή λίγο πριν την διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Κόστα Ρίκα και κατάφερε να "ψαρέψει" τους αντιπάλους του με έναν απίστευτο τρόπο, χαρίζοντας στους "οράνιε" την πρόκριση.

Το δάγκωμα του Σουάρες

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Στο τελευταίο και κρισιμότερο αγώνα του τετάρτου ομίλου, Ιταλία και Ουρουγουάη έπαιζαν τα ρέστα τους για το εισιτήριο της πρόκρισης στου "16". Έχοντας διανύσει περίπου 80 λεπτά αγώνα και με το σκορ στο 0-0, ο Λουίς Σουάρες κάνει μια ανόητη κίνηση και δαγκώνει στον ώμο τον Τζιόρτζιο Κιελίνι.

Το συμβάν μπορεί να μην έγινε αντιληπτό από τον ρέφερι της αναμέτρησης, ωστόσο η "καμπάνα" της FIFA ήταν βαριά για τον Ουρουγουανό επιθετικό. Τιμωρία για τους επόμενους εννέα διεθνείς αγώνες με την Ουρουγουάη, αλλά και απαγόρευση για κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Να σημειωθεί επίσης ότι ο 27χρονος επιθετικός τιμωρήθηκε από τη FIFA και με χρηματικό πρόστιμο 82.210 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που η "σελέστε" τερμάτιζε σε μία εκ των πρώτων τριών θέσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Σουάρες δεν θα συμμετείχε στην απονομή του Κυπέλλου ή του μεταλλίου. Ο Θέμης Καίσαρης "βούτηξε" στο μυαλό του Σουάρες προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα "γιατί τελικά δαγκώνει ο Ουρουγουανός;" .

Οι απογοητεύσεις

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Σίγουρα η μεγαλύτερη απογοήτευση της διοργάνωσης ήταν η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2010, Ισπανία. Πολλοί μάλιστα θεωρούσαν τη "φούρια ρόχα" ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη Μουντιάλ. Από το πρώτο κιόλας ματς όμως φάνηκε πως μόνο αυτό δεν θα γινόταν. Τραγική εμφάνιση και ήττα με κάτω τα χέρια από την Ολλανδία με 5-1, ενώ ακολούθησε και δεύτερη ήττα με 2-0 αυτή τη φορά από την Χιλή. Το μόνο που κατάφεραν οι Ισπανοί ήταν να επικρατήσουμε με 3-0 της Αυστραλίας πριν κουνήσουν μαντήλι στη Βραζιλία.

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Από κοντά ακολούθησαν η Αγγλία με την Ιταλία, οι οποίες ταξίδεψαν στη χώρα του Πελέ με βλέψεις για κάτι καλό στη διοργάνωση και κατάφεραν να αποκλειστούν από την Κόστα Ρίκα. Τέλος, κακό Μουντιάλ και για την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο που δεν φάνηκε αντάξια των προσδοκιών που την ήθελαν ναπερνάει τον όμιλο μαζί με την Γερμανία. Οι Αμερικάνοι τους "σόκαραν" και έκλεψαν το εισιτήριο της 2η θέσεις. Να σημειωθεί πως στην πρεμιέρα του ομίλου έχασαν με 4-0 από τους Γερμανούς σε μια βραδιά που δεν θα θέλει με τίποτα να θυμάται το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο τραυματισμός που "σόκαρε" ένα έθνος

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Ο Νεϊμάρ, διακομίσθηκε μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Κολομβία στο νοσοκομείο προκειμένουνα διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος που αποκόμισε μετά τον τραυματισμό που υπέστη από το χτύπημα του Σούνιγα με το γόνατο στη μέση.

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο ηγέτης της "σελεσάο" έδειξαν ότι έχει υποστεί κάταγμα στο σπόνδυλο και θα χρειαστεί να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για μερικές εβδομάδες,κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αγωνιστεί ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η είδηση αυτή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις της Βραζιλίας, αφού ο Νεϊμάρ αποτελούσε όαση στις μέχρι τώρα κακές εμφανίσεις της Βραζιλίας και έδειχνε ότι μπορεί να βγάλει την ομάδα του από δύσκολες καταστάσεις.

Το ΕΠΙΚΟ 7-1 των Γερμανών

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Αυτό που έγινε στο πρώτο ημίχρονο του Μπέλο Οριζόντε δεν το χωρά ανθρώπου νους. Μετά το 11' κάθε συζήτηση για τακτικές και συστήματα πήγε περίπατο καθώς η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Γερμανία κατάφερενα επιβάλλει πλήρως το ρυθμό της και να διασύρει χωρίς έλεος τους οικοδεσπότες Βραζιλιάνους.

Με μία μοναδική στην ιστορία ποδοσφαιρική παράσταση, συνέτριψε τη Βραζιλία με 7-1 και προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά 12 χρόνια! Διασυρμός για τη "σελεσάο" και άγριες αποδοκιμασίες του κοινού στον Φρεντ.Τα γκολ για τους Γερμανούς πέτυχαν οι Μίλερ, Κλόζε, Κεντίρα κι από δύο οι Κρος και Σίρλε, ενώ για την Βραζιλία μείωσε στο φινάλε ο Όσκαρ.

Πρωταθλήτρια Κόσμου η Γερμανία

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Δεν ήταν ο Αντρέας Μπρέμε, ήταν ο Μάριο Γκέτσε! Όπως το 1990 έτσι και το 2014 η Γερμανία επιβλήθηκε 1-0 της Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο μετά από24 χρόνια. Οι δύο αλλαγές του Λεβ έκαναν τη διαφορά στο 113'.

Την "Χρυσή Μπάλα" ο Μέσι

H ανασκόπηση του Μουντιάλ 2014 (VIDEOS)

Αν και ενδεχομένως κανείς δεν θα το περίμενε, ο Λιονέλ Μέσι σήκωσε... τρόπαιο. Όχι αυτό του Μουντιάλ, καθώς η Αργεντινή δεν τα κατάφερε κόντρα στην Γερμανία,αλλά εκείνο του κορυφαίου παίκτη της διοργάνωσης! Λίγο μετά το φινάλε του μεγάλου τελικού, η FIFA παρέδωσε στον άσο της Μπαρτσελόνα την "Χρυσή Μπάλα" για τα όσα έκανε κατά τη διάρκειά της. Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά, η παγκόσμια ομοσπονδία φάνηκε να δικαιώνεται.

Ο "Λίο" στη φάση των ομίλων σήκωσε στις πλάτες του την "μπιανκοσελέστε", σημείωσε καθοριστικά γκολ(ολοκλήρωσε με τέσσερα το θεσμό), βοηθώντας την εθνική του να περάσει στα νοκ-άουτ ματς, ωστόσο είναι αλήθεια πως από 'κει και ύστερα δεν ήταν ο γνωστός Μέσι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK