H 'επανάσταση' μιας ολόκληρης ομάδας για χάρη του γκέι ποδοσφαιριστή της

Η Σαντ Ντιέγκο Λόαγιαλ του Άντριου Βασιλειάδη και του Λάντον Ντόνοβαν έμεινε απόλυτα... πιστή στις δεσμεύσεις της και δεν άφησε απροστάτευτο τον Κόλιν Μάρτιν, τον ποδοσφαιριστή που προ διετίας είχε μιλήσει δημοσία για την ομοφυλοφιλία του. Δεν το έκανε σε ματς που έχανε, αλλά διακινδυνεύοντας τη θέση της στα πλέι οφ.

Ο Κόλιν Μάρτιν κατήγγειλε αντίπαλό του για ομοφοβικό σχόλιο και ένας αγώνας διακόπηκε γιατί η ομάδα του αποχώρησε
Ο Κόλιν Μάρτιν κατήγγειλε αντίπαλό του για ομοφοβικό σχόλιο και ένας αγώνας διακόπηκε γιατί η ομάδα του αποχώρησε AP PHOTO/ROGER STEINMAN

Όταν ο Κόλιν Μάρτιν, τότε παίκτης της ποδοσφαιρικής Μινεσότα Γιουνάιτεντ, έβρισκε το θάρρος ν' ανοίξει διάπλατα την πόρτα της ντουλάπας του, να πετάξει από πάνω τα ρούχα της συστολής και να μιλήσει άνευ δισταγμού για τη σεξουαλικότητά του, ήταν εκείνη την περίοδο ο μοναδικός εν ενεργεία γκέι ποδοσφαιριστής στο MLS. Τουλάχιστον ο μοναδικός απ' όσους είχαν τολμήσει να μην το κρύβουν άλλο.

"Είχα αποκαλυφθεί ως ομοφυλόφιλος άνδρας στην οικογένεια και στους φίλους μου, συμπεριλαμβανομένων των συμπαικτών μου, εδώ και αρκετά χρόνια. Έχω αγωνιστεί για 6 σεζόν στο MLS και είμαι περήφανος που όλη η ομάδα και η διοίκηση της Μινεσότα Γιουνάιτεντ γνωρίζει ότι είμαι γκέι. Έχω αντιμετωπίσει μονάχα καλοσύνη και αποδοχή από τον καθέναν στη Λίγκα και αυτό έκανε ευκολότερη την απόφαση να το βγω και να το πω δημόσια", έλεγε με ντομπροσύνη τον Ιούνιο του 2018 ο 24χρονος τότε Αμερικάνος χαφ, ευχαριστώντας από τη μία όλους εκείνους που του παρείχαν μια "άνευ όρων υποστήριξη για το ποιος είμαι" και προτρέποντας από την άλλη "όσους άλλους ασχολούνται επαγγελματικά ή όχι με τον αθλητισμό να έχουν τη σιγουριά πως το σπορ θα τους καλωσορίσει ολόψυχα".

Ο Μάρτιν είχε κάνει εκτενή αναφορά στην πλήρη αποδοχή των ερωτικών επιλογών του και στην ανεκτικότητα που συνάντησε στη διαφορετικότητά του. Για να αισθανθεί ανεπιθύμητος σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και να εξοργιστεί μεσολάβησε διάστημα μεγαλύτερο των 27 μηνών. Ποδοσφαιριστής πια στη Σαν Ντιέγκο Λόαγιαλ, ομάδα του USL Championship (δεύτερη στην ιεραρχία ποδοσφαιρική λίγκα στις ΗΠΑ) που κατευθύνει από τον πάγκο ο παλαίμαχος θρύλος Λάντον Ντόνοβαν, κατήγγειλε πως έγινε αποδέκτης ομοφοβικού σχολίου από αντίπαλό του στη διάρκεια του πιο πρόσφατου αγώνα πρωταθλήματος με τη Φίνιξ Ράιζινγκ. Η αντίδραση-καταδίκη ήταν καθολική. Διότι οι συμπαίκτες του δεν έκλεισαν τ' αυτιά τους. Ούτε του ζήτησαν να δώσει τόπο στην οργή του, από τη στιγμή που σε διαφορετική περίπτωση θα έθετε σε κίνδυνο το υπέρ τους 3-1. Άφησαν στην άκρη το όποιο αγωνιστικό συμφέρον, δεν ενδιαφέρθηκαν για τον κίνδυνο αποκλεισμού από τα πλέι οφ και συντάχθηκαν κάτω από τον ίδιο σκοπό: την επιλογή του Μάρτιν να διαμαρτυρηθεί.

Η αντίσταση οργανώθηκε ομαδικά. Αφού πρώτα γονάτισαν άπαντες στο χορτάρι, αποχώρησαν όλοι μαζί από τον αγωνιστικό χώρο του 'Τορέρο Στέντιουμ' και δεν επέτρεψαν την επανέναρξη του παιχνιδιού προκαλώντας, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τη διακοπή του. Ήταν το λιγότερο που υποστήριξαν πως όφειλαν να πράξουν για να έχουν καθαρή τη συνείδησή τους δεδομένου ότι, όπως εξήγησαν, την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι ανάλογα αισχρό δεν έδρασαν. Μόλις την προηγούμενη αγωνιστική, ο συμπαίκτης τους Ελάι Μάρτιν είχε ακούσει ρατσιστικά σχόλια από τον Ομάρ Οντιβέρος της Γκάλαξι ΙΙ, που εκ των υστέρων τιμωρήθηκε αυστηρά τόσο από τη λίγκα όσο και από το κλαμπ του.

"Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θ' ανεχτούμε τον ρατσισμό ή την ομοφοβία. Τίποτα δεν άλλαξε", ανέφερε το tweet της Λόαγιαλ, επικροτώντας την απόφαση των ποδοσφαιριστών να μείνουν απόλυτα πιστοί στις αρχές τους και να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους απέναντι στα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες. Ουσιαστικά επιβεβαίωσαν το όνομα του κλαμπ που 'υπηρετούν' και στο οποίο ηγείται διοικητικά ο 37χρονος Άντριου Βασιλειάδης με τις ελληνικές ρίζες. Ο τελευταίος έχει ξοδέψει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το πρότζεκτ, αλλά δεν νοιάζεται για την επένδυσή του ακολουθώντας χωρίς 'ναι μεν αλλά'. "Κάνουμε ό,τι είναι σωστό", έλεγε ο ίδιος.

Το περιστατικό με τον Μάρτιν, τη στιγμή της αποβολής του, ήρθε αλληλεπιδραστικά με το προηγούμενο για να μείνουν απαθείς. Περικύκλωσαν τον διαιτητή και του ξεκαθάρισαν πως "δεν θα το κάνουμε πάλι. Γαμ... το. Εμείς είμαστε εκτός", μεταφέρθηκε πως είπε κάποιος στον ρέφερι.

Ο Λάντον Ντόνοβαν, προπονητής της ομάδας, επιχείρησε να εξηγήσει στον κόουτς της Ράιζινγκ τον λόγο της ενέργειας των παικτών του, εκδηλώνοντας τον εκνευρισμό του για το γεγονός πως αυτός τού ανταπαντούσε πως 'όλο αυτό δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο'. "Μην αντιδράς χαζά", του φώναξε. Ο διαιτητής είχε αναλάβει το ρόλο του παρατηρητή, πασχίζοντας να καταλάβει τι είχε προκαλέσει την 'ανταρσία' των ποδοσφαιριστών της Λόαγιαλ. Έδειχνε χαμένος, ανίκανος να δώσει λύση.

"Οι παίκτες ήξεραν ότι εκείνη τη στιγμή εγκατέλειπαν όλες τις ελπίδες τους για τα πλέι οφ, αλλά είπαν ότι δεν έχει σημασία, πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που πιστεύουμε", μετέφερε, πιο νηφάλιος πια, ο Αμερικάνος τεχνικός. "Μετά το ημίχρονο όλοι αποφασίσαμε πως αν ποδοσφαιριστής που υπέπεσε στο ομοφοβικό ατόπημα δεν αποβληθεί από τον αγώνα, είτε από τον διαιτητή είτε από τον προπονητή, δεν θα βγούμε να παίξουμε. Ζήτησα από τον διαιτητή να κάνει κάτι και μου 'πε ότι δεν μπορεί. Είπε ότι ήξερε πως ειπώθηκε μια λέξη, αλλά δεν γνώριζε τι σημαίνει και δεν μπορούσε να επέμβει", συμπλήρωσε ο Ντόνοβαν.

Προτού καταλήξει υποστηρίζοντας πως "περάσαμε πολλά την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι, όντες σε απόσταση απ' αυτό, μάλλον δεν καταλαβαίνουν, αλλά εμείς το ζούμε. Ορκιστήκαμε στους εαυτούς μας, στην κοινότητα, στο σύλλογο ότι δεν θα υπερασπιστούμε τη μισαλλοδοξία και τις ομοφοβικές προσβολές, πράγματα που δεν ανήκουν στο παιχνίδι μας".

Ο Τζαμαϊκανός Τζούνιορ Φλέμινγκ, αρχισκόρερ του πρωταθλήματος, που φέρεται ως αυτός που ξεστόμισε το ομοφοβικό σχόλιο, έσπευσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν ένιωθε ένοχος. "Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και σέβομαι όλους τους αντιπάλους μου το ίδιο, του Κόλιν συμπεριλαμβανομένου", έγραψε ο 24χρονος μεσοεπιθετικός δηλώνοντας απογοητευμένος "από τις πρωτοβουλίες των παικτών της Σαν Ντιέγκο, καθώς με χλεύασαν και με γελοιοποίησαν στο διαδίκτυο χωρίς την ευκαιρία να αμυνθώ. Στέκομαι αλληλέγγυος στο κίνημα LGBTQ+".

Μετά απ' αυτό η υπόθεση θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα της USL που άρχισε έρευνα επί της υποθέσεως, συλλέγοντας στοιχεία, μαρτυρίες και πληροφορίες έχοντας φροντίσει να διευκρινίσει εκ των προτέρων πως "η προσβλητική γλώσσα δεν έχει καμία απολύτως θέση στην κοινωνία μας". Σε κάθε περίπτωση ο ποδοσφαιρικός οργανισμός από τη δυτική ακτή θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Δίχως να χαρίσει τίποτα και σε κανέναν. Γιατί 'θα μιλάμε, θα δρούμε'.


News 24/7

24MEDIA NETWORK