H κίνηση της Bundesliga που καταργεί τους τηλεσχολιαστές

Ψηφιακά δεδομένα ανάλυσης φάσεων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων: Μοιάζει με ποδοσφαιρικό Black Mirror, που κάνει τον ανθρώπινο παράγοντα περιττό.

H κίνηση της Bundesliga που καταργεί τους τηλεσχολιαστές
Στιγμιότυπο από τον αγώνα Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Ντόρτμουντ για τη γερμανική Bundesliga της σεζόν 2019-20 AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Η αναλογική εποχή μοιάζει πια μακρινή και ξεπερασμένη, όπως τα πυξελιασμένα flashbacks σε ανάλυση 240p που είδαμε στο πρόσφατο επεισόδιο της δραματικής τηλεοπτικής σειράς 'Λόγω Τιμής'. Η εποχή που τα στατιστικά των αθλητών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ επαγγελματικών ομάδων υπολογίζονταν με πρωτόλεια μέσα όπως βίντεο και το καλό μνημονικό των ανθρώπων που απάρτιζαν την εκάστοτε ομάδα εξαγωγής πληροφοριών.

Το 2019, όλα τα παραπάνω ανήκουν στο καλάθι των αναμνήσεων μας που γράφτηκαν σε κασέτες της Racks-Πετράκης ΑΕ, από εκείνες που έδινε το τηλεοπτικό 'Μεγάλο Παζάρι' του Ανδρέα Μικρούτσικου, στους παίκτες που έχαναν. Χθες, στον αγώνα ανάμεσα στις Βόλφσμπουργκ και Χόφενχαιμ στην Volkswagen Arena, έγινε η πρώτη ενεργοποίηση του ψηφιακού δικτύου 5G, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε θεατές του αγώνα να λαμβάνουν πληθώρα δεδομένων από κάθε φάση σε real time στο smartphone τους μέσω mobile εφαρμογής.

Στιγμιότυπο από το TEST Football Academy, ένα event όπου παρουσιάστηκαν συσκευές απεικόνισης στατιστικών στοιχείων από τις επιδόσεις αθλητών σε πραγματικό χρόνο
Στιγμιότυπο από το TEST Football Academy, ένα event όπου παρουσιάστηκαν συσκευές απεικόνισης στατιστικών στοιχείων από τις επιδόσεις αθλητών σε πραγματικό χρόνο AP

Η συγκεκριμένη καινοτομία, θα επιτρέπει στους θεατές ενός αγώνα να βλέπουν δεδομένα όπως η σχέση απόστασης/ταχύτητας που διάνυσε ένας σέντερ φορ για να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή και να σκοράρει ή πόσες φορές μια ομάδα επιχείρησε σουτ και πόσο κοντά έφτασε στην επίτευξη ενός γκολ ή πόσο υπερέχει η μια ομάδα έναντι της σε κατοχές μπάλας. Αυτή η τεχνολογία θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη σε κάθε γήπεδο της Bundesliga, σύμφωνα με τον CEO της Λίγκας, Κρίστιαν Σέφερτ.

Ο Χανς Αμιτσράιτερ, CEO γνωστής εταιρείας τηλεφωνίας η οποία σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών Immersive Dynamics έχουν κληθεί να βάλουν σε πλήρη εφαρμογή αυτό το φιλόδοξο project, τόνισε πως πρόκειται για μια επανάσταση στον τρόπο παρακολούθησης ενός παιχνιδιού,με τα ψηφιακά δεδομένα ανάλυσης ενός αγώνα ναι γίνονται ένα με τα συναισθήματα του κάθε θεατή. Συνολικά περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια στατιστικά στοιχεία και 1.600 αγωνιστικές πληροφορίες (επίτευξη γκολ, πάσα, πέναλτι, φάουλ) θα είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή, που θα στέλνει στον κάθε θεατή ένα καταιγισμό από updates ανάλογα με την εξέλιξη ενός αγώνα. Αντίστοιχη τεχνολογία προωθεί και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon σε 13 στάδια του NFL στην Αμερική.

Κάπου εδώ, μπροστά στην επέλαση ενός Black-Mirror-ικού φαινομένου ανάλυσης των σπορ, αξίζει να αναρωτηθούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει τους τηλεοπτικούς αναλυτές ποδοσφαίρου και αν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Μπορούμε να φανταστούμε ποδόσφαιρο χωρίς 'γραφική' -και μη- ανάλυση; Προσωπικά τρέμω στην ιδέα μιας τέτοιας προοπτικής.

Θα αποκλειστεί στους ομίλους του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK