Η κλίκα Γκιλιέρμε - Φορτούνης δεν σπάει στον Ολυμπιακό

Η Λα Κορούνια "έβγαλε τα συκώτια" του Ολυμπιακού το καλοκαίρι αλλά ήξερε. Το ίδιο και ο Μαρτίνς. Ο Γκιλιέρμε τα έκανε "πλακάκια" με τον Φορτούνη, σε μια συνεργασία που φέρνει τρόμο στους αντιπάλους, κέρδος αλλά και... φόβο στους Πειραιώτες.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ολυμπιακός και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια διαπραγματεύονταν το καλοκαίρι του 2018 για την περίπτωση μεταγραφής του Γκιλιέρμε ντος Σάντος Τόρες, με τους Γαλιθιάνους να... βγάζουν τα συκώτια των "ερυθρολεύκων" στις διαπραγματεύσεις. Γεγονός που μπορεί να εκνεύριζε την ομάδα του Πειραιά, αλλά ήταν μάλλον δικαιολογημένο από την πλευρά των Ισπανών.

Η Ντεπορτίβο ήξερε τι παίκτη έδινε, μοιραία λοιπόν προσπαθούσε να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τα ταμεία της. Σε καλό βγήκε για τον Ολυμπιακό, καθώς γρήγορα έμεινε έφυγε από το τραπέζι κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο δανεισμού με ρήτρα αγοράς, έτσι οι Πειραιώτες έδωσαν τελικά περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ και απέκτησαν το 100% των δικαιωμάτων του Βραζιλιάνου χαφ.

Ο Μαρτίνς ήξερε, δεν καθυστερούσε

Ο Γκιλιέρμε "έδεσε" στο Λιμάνι στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Σε ένα σημείο της σεζόν που ο Ολυμπιακός όχι μόνο είχε ολοκληρώσει την προετοιμασία του, αλλά ήδη βρισκόταν σε δράση, προσπαθώντας να κερδίσει μια θέση στους ομίλους του Europa League. Ο Βραζιλιάνος μέσος έκανε μεν προπονήσεις στη Γαλικία, ωστόσο αλλάζοντας περιβάλλον και μάλιστα εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων, χρειαζόταν κάποιον χρόνο για να βρεθεί στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας.

Τόσο όσον αφορά την προσαρμογή στην φιλοσοφία του προπονητή και της ομάδας, όσο και στις απαιτήσεις που έχει ένας σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός. Την ίδια στιγμή ο Πέδρο Μαρτίνς είχε "δέσει" ένα δίδυμο Μπουχαλάκη - Καμαρά και δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο να το σπάσει τόσο γρήγορα.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όχι γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός πίστευε λιγότερο στις ικανότητες του Γκιλιέρμε, ίσα - ίσα. Αλλά γιατί σε πρώτη φάση έβαζε το συμφέρον της ομάδας σε προτεραιότητα και σε δεύτερη, ήξερε πως ο Βραζιλιάνος ήταν άλλη κλάση αλλά χρειαζόταν χρόνο για να μπει έτοιμος στην ενδεκάδα.

Αφού έφαγε σχεδόν όλο τον Σεπτέμβρη, ο Γκιλιέρμε μπήκε στο βασικό σχήμα και η αλήθεια είναι πως στα πρώτα δύο - τρία ματς με τα ερυθρόλευκα δεν προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού με την απόδοση του. Ωστόσο ο Μαρτίνς τον διατήρησε εκεί, γνωρίζοντας πως είναι θέμα λίγων παιχνιδιών για να βρει ο Βραζιλιάνος τα πατήματα του και να γίνει σημείο αναφοράς στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Έτσι κι έγινε...

Τα κάνανε... πλακάκια με τον Φορτούνη

Η παρουσία του Γκιλιέρμε στην ενδεκάδα είχε σταδιακά θετικό αντίκτυπο και στο παιχνίδι του Φορτούνη. Ο Βραζιλιάνος σε πολλές περιπτώσεις ενεργεί απαλλακτικά για τον αρχηγό της ομάδας, καθώς έχει την ικανότητα να δημιουργεί παιχνίδι από χαμηλά. Έτσι ο Φορτούνης δεν είναι αναγκασμένος να γυρίσει μέτρα πίσω για να κουβαλήσει τη μπάλα ή να την μοιράσει, γεγονός που του επιτρέπει να κινείται για περισσότερη ώρα κοντά στην περιοχή.

Πότε εκτελώντας την lavolpiana και πότε ενεργώντας με μεγαλύτερη επιθετικότητα ως αμυντικός μέσος (regista), ο Γκιλιέρμε κρίνεται ως ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τους ερυθρόλευκους, στο χτίσιμο των επιθέσεων.

Σε πέντε παιχνίδια και 441 λεπτά συμμετοχής στο Europa League, ο 28χρονος μέσος είχε (ανά 90λεπτο) 0,4 επιτυχημένες ντρίμπλες, 0,8 προσπάθειες για σουτ και 62,4 πάσες με ποσοστό ευστοχίας 92,2%, εκ των οποίων οι 4,9 ήταν πάσες ακριβείας άνω των 15 μέτρων, οι 52,7 πάσες ακριβείας σε κοντινές αποστάσεις και 0,4 πάσες - κλειδιά. Ο Γκιλιέρμε έχει επίσης 1,8 αποτελεσματικά τάκλιν και 1,4 κλεψίματα ανά 90λεπτο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την στατιστική της Super League, ο Βραζιλιάνος χαφ έχει 1 γκολ/5.3 τελικές προσπάθειες, 12/25 εύστοχα γεμίσματα, 61 κλεψίματα, 27 φάουλ υπέρ και 46 κατά, ενώ είναι ο δεύτερος πασέρ (201) του Ολυμπιακού πίσω από τον Φορτούνη (304).

Στα ματς που ο αρχηγός των Πειραιωτών έχει αγωνιστεί χωρίς την παρουσία του Γκιλιέρμε στην ενδεκάδα, μετράει 5 γκολ και 6 ασίστ σε 943'. Σε αυτά με τον Βραζιλιάνο μέσο παρόντα, ο Φορτούνης έχει 11 γκολ και 10 ασίστ σε 2062'.

Αν προσθέσουμε στη σούμα και τις επιδόσεις του 28χρονου χαφ, τότε η παραγωγικότητα αυξάνεται στα 15 γκολ και τις 12 ασίστ - η UEFA χρέωσε ως ασίστ την φάση του 2-0 με τη Μίλαν και αυτογκόλ στον Σαπάτα.

Η... κλίκα που έχουν δημιουργήσει οι δυο τους στο χορτάρι γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Με τον Φορτούνη να έχει κυρίως τον ρόλο του δημιουργού και ο Γκιλιέρμε αυτόν του εκτελεστή. Σε μια συνεργασία εδάφους - αέρος, που βρίσκει αμφότερους κερδισμένους, όπως και τον Ολυμπιακό, ενώ φέρνει... τρόμο στους αντιπάλους.

Ο Γκιλιέρμε έφτασε τα 4 φετινά γκολ, όλα στα τελευταία τρία ματς και το 75% εξ αυτών προήλθαν από ασίστ του Φορτούνη! Κόντρα σε Ατρόμητο, Παναιτωλικό και Ξάνθη, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έστειλε τη μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Βραζιλιάνου, που σκόραρε ισάριθμες φορές. Ο 28χρονος μέσος ανταπέδωσε, με την εκπληκτική ασίστ στον Φορτούνη για το 4-0 με αντίπαλο την Ξάνθη.

Με το συμβόλαιο του να εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2021, ο Γκιλιέρμε έχει ακόμη δρόμο μπροστά του με τα ερυθρόλευκα. Και με τον Φορτούνη πολύ κοντά στην επέκταση της δικής του συμφωνίας με τον Ολυμπιακό, οι δυο τους αναμένεται να αποτελέσουν δύο από τους βασικούς πυλώνες στα αγωνιστικά πλάνα των Πειραιωτών.

Όσο κι αν υπάρχει πάντα ο "φόβος" να εμφανιστεί μια πρόταση με πακτωλό εκατομμυρίων στο κατώφλι του Ολυμπιακού, Γκιλιέρμε και Φορτούνης μοιάζουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την "κλίκα" τους και τη νέα σεζόν.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK