Η Λίβερπουλ έμεινε 9 κόκκους άμμου μακριά από τον τίτλο

Δεν ήταν η ρουκέτα του Κομπανί. Ούτε το γκολ του Αγκουέρο που ισούται με το 2% του Ντάνι Ντε Βίτο. Η Λίβερπουλ έμεινε μακριά από τον φετινό τίτλο στην Premier League για 9 κόκκους άμμου.

Liverpool manager Juergen Klopp, left, talks to Liverpool's Mohamed Salah at the end of the English Premier League soccer match between Liverpool and Wolverhampton Wanderers at the Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, May 12, 2019. Despite a 2-0 win over Wolverhampton Wanderers, Liverpool missed out on becoming English champion for the first time since 1990 because title rival Manchester City beat Brighton 4-1. (AP Photo/Dave Thompson)
Liverpool manager Juergen Klopp, left, talks to Liverpool's Mohamed Salah at the end of the English Premier League soccer match between Liverpool and Wolverhampton Wanderers at the Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, May 12, 2019. Despite a 2-0 win over Wolverhampton Wanderers, Liverpool missed out on becoming English champion for the first time since 1990 because title rival Manchester City beat Brighton 4-1. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Η συγκλονιστική μάχη της Premier League ολοκληρώθηκε, με την Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια και την Λίβερπουλ να γίνεται η μοναδική ομάδα στην ιστορία του πρωταθλήματος που δεν κατέκτησε τον τίτλο ολοκληρώνοντας την προσπάθεια της με μόλις μια ήττα στην διοργάνωση!

Η Λίβερπουλ έγινε και η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κέρδισε 30 παιχνίδια και 97 βαθμούς αλλά όχι τον τίτλο.

Το δράμα της τελευταίας αγωνιστικής κράτησε 83'' και οι ελπίδες των "κόκκινων διαβόλων" για το θαύμα σκάρτα 10 λεπτά. Ο Αγκουέρο ισοφάρισε στο 28' το γκολ του Μάρεϊ από το... 27' και ο Λαπόρτ στο 38' έδωσε προβάιδσμα στους "πολίτες" στην έδρα της Μπράιτον. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Από τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η Premier League την φετινή σεζόν, είναι ξεκάθαρο πως οι λεπτομέρειες έκαναν την διαφορά. Και η γραμμή της ισορροπίας ανάμεσα στο τρόπαιο και την 2η θέση ήταν τόσο λεπτή, που παύει να δίνει δραματικό χαρακτήρα ακόμη και στη νίκη της Σίτι επί της Λέστερ την πρότελευταία αγωνιστική.

Όταν στο 70', με το σκορ 0-0, ο Κομπανί έγινε κάτοχος της μπάλας εκτός περιοχής και ο Γκουαρδιόλα από τον πάγκο παρακαλούσε να δει τον Βέλγο να πασάρει και όχι να σουτάρει. "Ευτυχώς με αγνόησε", παραδέχθηκε με ανακούφιση ο Καταλανός τεχνικός μετά το ματς, καθώς ο Κομπανί με μια ρουκέτα εδάφους - αέρος εκτέλεσε τον Σμάιχελ για το τελικό 1-0!

Φάση που θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει με δραματικό τρόπο την κατάληξη του πρωταθλήματος. Σε κάποια άλλη χώρα, όχι στην Αγγλία. Όχι στην Premier League. Τέτοια δεν ήταν ούτε η φάση που έδωσε τη νίκη στην Σίτι την 36η αγωνιστική, δηλαδή δύο στροφές πριν το φινάλε και μια πριν το ματς με την Λέστερ.

Οι "πολίτες" αντιμετώπισαν στο Turf Moor την Μπέρνλι - μόλις την 3η από τις 7 αγγλικές ομάδες που αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση φέτος αλλά δεν διεκδικούν τρόπαιο, καθώς αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό τον περασμένο Αύγουστο στα προκριματικά του Europa League- και μετά από μια ώρα αγώνα, η αναμέτρηση ήταν κολλημένη στο 0-0.

Στο 63' ο Αγκουέρο επιχείρησε να σκοράρει και είδε τον Λόουτον να σταματά τη μπάλα με το στήθος και να την απομακρύνει, πριν περάσει την γραμμή. Η τεχνολογία όμως είχε αντίθετη άποψη και μαρτύρησε ό,τι δεν πρόλαβε να αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο μάτι: η μπάλα είχε περάσει την γραμμή του τέρματος για 29,51 χιλιοστά. Το 2% του Ντάνι Ντε Βίτο.

Αυτή κι αν θα ήταν φάση - σήμα κατατεθέν για τον τίτλο... Είπαμε όμως. Όχι στην Αγγλία, όχι στην Premier League.

Πάμε λίγο πιο πίσω μέσα στη σεζόν, στις αρχές του περασμένου Γενάρη, όταν η Λίβερπουλ πήγε στο Etihad με +7 στην κορυφή της βαθμολογίας. Εκεί όπου η Σίτι γνώριζε πως αν δεν κερδίσει, πάπαλα. Finito. Goodbye, adios, au revoir.

Ο Σέρχιο Αγκουέρο άνοιξε το σκορ στο 40', ο Φιρμίνο ισοφάρισε στο 64' και ο Σανέ στο 72' βρήκε δίχτυα για το τελικό 2-1 υπέρ των "πολιτών", στην πρώτη -και τελευταία όπως αποδείχτηκε- ήττα της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο αυτό καθεαυτό το γεγονός της ήττας μοιάζει φυσιολογικό, άλλωστε μιλάμε για την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό στο ματς, είναι η φάση που έγινε στο 18'. Μια φάση που βλέπεις και ξαναβλέπεις και λες "δεν γίνεται". Στον κινηματογράφο μπορεί, στο FIFA ή το PES σίγουρα - και συνοδεύεται με μπινελίκια ή σπασμένα χειριστήρια. Αλλά στην πραγματικότητα; Όχι, δεν γίνεται.

Manchester City's John Stones, left, clears the ball off the line during the English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Etihad Stadium in Manchester, England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)
Manchester City's John Stones, left, clears the ball off the line during the English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Etihad Stadium in Manchester, England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Στο τετ-α-τετ με τον Έντερσον, ο Μανέ πλάσαρε στο δεξί δοκάρι. Στην επαναφορά της μπάλας ο Στόουνς έδιωξε με δύναμη στο... κεφάλι του πεσμένου γκολκίπερ, η μπάλα πήρε ύψος και πορεία προς τα δίχτυα.

Ο Στόουνς κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση, ορμάει στην μπάλα και την απομακρύνει. Δια γυμνού οφθαλμού μοιάζει αυτή να έχει περάσει την γραμμή. Ολόκληρη. Λες δεν μπορεί, θα βαρέσει ειδοποίηση το μηχάνημα στο ρολόι του ρέφερι και θα δείξει σέντρα.

Ένα δευτερόλεπτο, δύο, τρία... Τίποτα. Έρχεται στην οθόνη το γράφημα του goal line technology. Και επιστρέφεις στο "δεν γίνεται". Κολλάς μαζί και κάτι γαλλικά τύπου γ@%&%$&! ένα "ρε φίλε". Έγινε. Ο Στόουνς πρόλαβε την μπάλα για 11,7 χιλιοστά, πριν αυτή περάσει ολόκληρη τη γραμμή! Σε αυτή τη φάση. 11,7 χιλιοστά. Κάτι λιγότερο από την διάμετρο μιας ασπιρίνης. Ή 9 κόκκους άμμου στη σειρά.

Προφανώς και με τα "αν" δεν γράφεται ιστορία. Ούτε μπορεί κανείς με σιγουριά να πει πως το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα θα άλλαζε, ακόμη κι αν είχε προηγηθεί η Λίβερπουλ.

Είναι όμως αυτή ακριβώς η στιγμή που περιγράφει καλύτερα από κάθε άλλη την δραματικότητα στην κούρσα της φετινής Premier League. Είναι τα 11,7 χιλιοστά που θα μπορούσαν κάλλιστα να αλλάξουν την ιστορία εκείνης της αναμέτρησης, επομένως και το όνομα του πρωταθλητή σκαλισμένο πάνω στο τρόπαιο.

Είναι ακριβώς αυτή η φάση που αναγκάζει την Λίβερπουλ να βάλει τον αριθμό 3 μπροστά από τα χρόνια που θα περιμένει μέχρι να ξαναπάρει πρωτάθλημα.

11,7 χιλιοστά.

9 κόκκοι άμμου.

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson

News 24/7

24MEDIA NETWORK