H ομάδα ποδοσφαίρου της Γουχάν ξέμεινε στο απόλυτο πουθενά

Η ομάδα της 'έδρας' του κορονοϊού ζει αποκλεισμένη, πολλά χιλιόμετρα από το γήπεδό της. Λίγοι μπορούν να δώσουν σοβαρές απαντήσεις για το μέλλον της Γουχάν Ζαλ.

Στιγμιότυπο από την άφιξη των παικτών της Γουχάν Ζαλ στην Μαδρίτη, στις 29 Φεβρουαριόυ 2020
Στιγμιότυπο από την άφιξη των παικτών της Γουχάν Ζαλ στην Μαδρίτη, στις 29 Φεβρουαριόυ 2020 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Οι Pulp τραγουδούσαν κάποτε 'here comes the fear again, the end is near again' και αυτοί οι στίχοι ίσως να ταιριάζουν 'γάντι' στην υστερία και τον πανικό που προκαλεί ο κορονοϊός. Η Γουχάν Ζαλ, η ομάδα της πόλης απ' όπου ξεκίνησε ο COVID-19, στις 22 Ιανουαρίου προσγειώθηκε στη νότια Ισπανία. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία της Γουχάν μαζί με υπηρεσίες απολύμανσης βρίσκονταν για πρώτη φορά στην αγορά θαλασσινών της πόλης, για να γίνουν μάρτυρες του πρώτου ξεσπάσματος του κορονοϊού. Αν κι η διαδρομή των παικτών από την Κίνα προς την Ισπανία δεν μπορούσε να εγείρει σοβαρές υποψίες, η 'οδύσσεια' που πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν είναι παροιμιώδης.

Από τις 2 Ιανουαρίου βρίσκονταν όλοι τους στην Γκουανγκτζού, μια πόλη 620 βόρεια της Γουχαν. Δυο εβδομάδες αργότερα ταξίδεψαν για τη Μάλαγα, χωρίς να κάνουν κάποια στάση στη Γουχάν. Οι παίκτες πέρασαν από εξονυχιστικό ιατρικό έλεγχο, κρίθηκαν απόλυτα υγιείς, παρ' όλα αυτά, η σοβαρότατη εξέλιξη του ξεσπάσματος του ιού, με χιλιάδες νεκρούς -εκ των οποίων η πλειονότητα εντός των συνόρων της Κίνας κι εντός της Γουχάν, προκάλεσε όχι μόνο την επιβολή αυστηρών μέτρων σε μια πόλη 11.000.000 κατοίκων, αλλά και την επιβολή αυστηρής απαγόρευσης επιστροφής των ποδοσφαιριστών. Οι παίκτες της Γουχάν Ζαλ παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ισπανία μέχρι σήμερα.

Σίγουρα η Γουχάν Ζαλ δεν είναι η μοναδική ομάδα της κινεζικής λίγκας που έχει βρει καταφύγιο σε χώρα εκτός Κίνας, είναι όμως εκείνη που φέρει το όνομα-'στίγμα' του επίκεντρου του κορονοϊού. Η ομάδα θα μείνει στην Ισπανία τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Απριλίου, με τη Μαδρίτη να είναι η τρέχουσα 'έδρα' της. Το επίσημο όργανο της La Liga -ως μια ένδειξη συμπόνοιας- κάλεσε την αποστολή της Γουχάν Ζαλ να παρακολουθήσει το Clasico μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, κλείνοντας τα αυτιά σε όσους ένιωθαν άβολα με την παρουσία των 'Κακών Κινέζων από την πόλη του ιού'.

Οι παίκτες και τα μέλη της αποστολής κάθε μέρα επικοινωνούν με τους συγγενείς και τα αγαπημένα πρόσωπα στη Γουχάν, όλοι τους κλεισμένοι σε κάποιο σπίτι, όλοι τους εγκλωβισμένοι σε μια πόλη-κρανίου τόπο. Θα συνεχίσουν να ζουν περίπου σε κάποιο σημείο, στο πουθενά της ισπανικής ενδοχώρας, ελπίζοντας σε μια μέρα που ο κορονοϊός κι η υστερία του θα έχουν ηττηθεί.

Πρέπει να αναβληθεί το Euro 2020 λόγω κορονοϊού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK