H Sportingbet, η δέσμευση λογαριασμών και ο Καποδίστριας

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την λειτουργία της Sportingbet στην Ελλάδα, μετά το πρόστιμο-μαμούθ από τις φορολογικές αρχές. Διαβάστε αναλυτικά στο θέμα του "Εθνους της Κυριακής".

H Sportingbet, η δέσμευση λογαριασμών και ο Καποδίστριας

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, μετά το “πρόστιμο-μαμούθ“ που καταλόγισαν οι ελληνικές αρχές στον όμιλο GVC για φορολογικές παραβάσεις την περίοδο 2010 και 2011 και την αποκάλυψη του “Έθνους” για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της θυγατρικής της που διαχειρίζεται την πλατφόρμα στοιχηματισμού Sportingbet στην Ελλάδα.

Λίγα 24ώρα μετά την ανακοίνωση του αγγλικού ομίλου και την επίσημη παραδοχή του για καταλογισμό ποσού ύψους 186,77 εκατ. Ευρώ, παίκτες και αγορά παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέπειες στη λειτουργία της πλατφόρμας Sportingbet αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από εδώ και πέρα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, υπάρχουν πολλά θολά και γκρίζα σημεία που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους, τονίζοντας πως τα ερωτήματα είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων.

Η ανακοίνωση της GVC, στην οποία παραδέχεται την φορολογική εκκρεμότητα δεν δίνει επαρκείς διευκρινίσεις, αντίθετα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θολώνει περισσότερο το τοπίο και κυρίως δεν απαντά στο βασικότερο ερώτημα: “εάν συνεχίζει κανονικά η λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα”.

Μπορεί, όπως λένε, να επισημαίνει πως προκειμένου να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, προτίθεται να προχωρήσει σε διακανονισμό με τις ελληνικές αρχές, καταβάλλοντας περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα για τους επόμενους 24 μήνες, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει εάν έχει προχωρήσει η διαδικασία της ρύθμισης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αλλά και πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της, προτού υπάρξει πρόβλημα με την απόδοση των κερδών στους νικητές των παιγνίων της.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το ποσό των 7,8 εκατ. Ευρώ που δηλώνει πως θα καταβάλει κάθε μήνα για τα επόμενα δυο χρόνια είναι εξαιρετικά μεγάλο και εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την πορεία καταβολής του ενώ υπογραμμίζουν πως για να υπαχθεί μια τόσο μεγάλη οφειλή σε ρύθμιση θα χρειαστεί να αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις έναντι του Δημοσίου, το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτεί υψηλές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα μέσα από την προσημείωση περιουσιακών στοιχείων.

Από την πλευρά της, πάντως η GVC ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών και για αυτό το λόγο θα αμφισβητήσει το πρόστιμο στα ελληνικά δικαστήρια, όπου και σκοπεύει να προσφύγει.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν καταλόγισαν στον όμιλο της GVC και συγκεκριμένα στη θυγατρική της στην Ελλάδα, το ποσό των 186,7 εκατ. Ευρώ για φορολογικές παραβάσεις για τα έτη 2010 και 2011.

Η GVC σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την παραπάνω παράβαση, αναφέρει ότι μία από τις θυγατρικές του ομίλου της που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει λάβει «αξιολόγηση φορολογικού ελέγχου» για τα έτη 2010 και 2011, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbet plc, πριν από την εξαγορά της από τη GVC το 2013.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε κατά τον φορολογικό έλεγχο ανέρχεται σε 186,77 εκ. ευρώ και είναι «σημαντικά υψηλότερο τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου», προσθέτοντας πως προτίθεται να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την άρση του προστίμου.

Διευκρινίζει πάντως ότι η συμμετοχή της σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών δεν σημαίνει ότι αποδέχεται το ποσό που της καταλογίστηκε, το οποίο και θα επιδιώξει να ανακτήσει ενώ τονίζει πως θεωρεί συνετό να εγγράψει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2017, με δεδομένο ότι η θυγατρική της θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την αναίρεση του προστίμου.

“Το ερώτημα που γεννάται εδώ, είναι γιατί πήρε μεγαλύτερη πρόβλεψη από το ύψος του προστίμου. Μήπως γιατί πιστεύει ότι θα προκύψουν και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες;”, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Από πληροφορίες του Έθνους προκύπτει ότι η απόφαση του φορολογικού καταλογισμού φέρεται να κοινοποιήθηκε και στον πληρεξούσιο της εταιρείας στην Ελλάδα στα τέλη της περσινής χρονιάς, ενώ σχετική ενημέρωση φέρεται να έχουν λάβει και οι ελληνικές τράπεζες.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο καταλογισμός του ποσού αλλά και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγιναν στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016. Ο έλεγχος ξεκίνησε έπειτα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και στις 24 στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο έλεγχος ανατέθηκε στον Προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ. ΕΠ.), ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου όλων των ανεξέλεγκτων χρήσεων.

Στους ελεγκτές ανατέθηκε επίσης η έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, η βεβαίωση και είσπραξη των φόρων, τελών, εισφορών προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων, η λήψη διασφαλιστικών μέτρων καθώς και κάθε άλλη οφειλόμενη ενέργεια που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δόθηκε η δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων (με βάση το νόμο 4446/2016). Επιπλέον, μέσα από τη μακρά διαδικασία του ελέγχου οι εταιρείες είχανε χρόνο να δώσουν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις φορολογικές αρχές.

Η δέσμευση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε), τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων είναι τα εξής: i) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του, εν γένει στα χέρια τρίτου και ii) Κατάσχεση ακινήτων.

Το έργο των ελεγκτών δεν είναι εύκολο. Η δυσκολία, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι ήταν τεράστια καθότι το υπουργείο οικονομικών και οι ελεγκτές έχουν να αντιμετωπίσουν τεχνικές δυσκολίες στην επεξεργασία των στοιχείων που προσκομίζουν οι εταιρείες αλλά και τις ασάφειες του ν.4002/2011 και της ΠΟΛ.1248/2011.

Αναγκαστική ήταν και η διοικητική συνδρομή των κρατών για τη συλλογή στοιχείων από την αλλοδαπή μέσω της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο έλεγχος, όπως διαπιστώνουν εμπλεκόμενοι διενεργείται επί ίσοις όροις, με την φορολογική αρχή να τηρεί τη δέουσα υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα που απαιτείται.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Εκτός από τα ερωτήματα που αιωρούνται για την παρουσία της GVC στην Ελλάδα από εδώ και πέρα, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη στάση των Αρχών που εμπλέκονται στην υπόθεση, εκτός βεβαίως από τη φορολογική διοίκηση.

Στελέχη του κλάδου εκτιμούν πως επέδειξαν μειωμένα αντανακλαστικά, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του καταναλωτικού, ενώ ακόμη και τώρα θεωρούν πως δεν αναλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες που οφείλουν για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον.

Όπως λένε, έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που έγινε γνωστός ο καταλογισμός του προστίμου ενώ παράλληλα υπήρξε δημοσίευμα του Έθνους που έκανε λόγο για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της θυγατρικής του αγγλικού ομίλου στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, τίθενται και μια σειρά από ερωτήματα για τον μέχρι πρόσφατα συνεργάτη της GVC στην Ελλάδα, την Centric, συμφερόντων του επιχειρηματία Ροδόλφου Οντόνι που αφορούν μεταξύ άλλων: α) τη σχέση της Centric με την GVC την επίμαχη περίοδο που καταλογίστηκαν τα πρόστιμα, β) τον ρόλο που έπαιξε ο έλεγχος των φορολογικών ελληνικών αρχών στη συμφωνία πώλησης των σημάτων Sportingbet, Vistabet και BWIN στην GVC, και γ) εάν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή του υπόλοιπου τιμήματος που προβλέπει η συμφωνία μέχρι το 2020.

Το “Έθνος” επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Centric, ο οποίος έσπευσε εξ' αρχής να διευκρινίσει ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με το πρόστιμο και τονίζει πως η συνεργασία που είχε με την GVC αλλά και με την Sportingbet Plc, η οποία είχε μέχρι και το 2013 τα δικαιώματα της πλατφόρμας στοιχηματισμού Sportingbet προτού εξαγοραστεί από την GVC, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την εμπορική προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού της Sportingbet, τουτέστιν την ευθύνη για το marketing και την εξυπηρέτηση πελατών της.

Αναφέρει επίσης ότι δεν έχει κοινοποιηθεί κανενός είδους έγγραφο στην Centric σχετικά με τον εν εξελίξει φορολογικό έλεγχο, και πως δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση από την GVC ενώ τονίζει πως σε κάθε περίπτωση δεν είχαν κάποια στοιχεία να προσθέσουν, αφού ο έλεγχος δεν αφορούσε στην Centric αλλά στη θυγατρική της GVC, την Sporting Odds.

Όσον αφορά στη συμφωνία πώλησης των υπηρεσιών προώθησης που προσέφερε η Centric για τις ιστοσελίδες sportingbet, vistabet και bwin σημειώνει πως προχωράει κανονικά και τονίζει πως καταβλήθηκε ήδη το εφ' άπαξ τίμημα των 14 εκατ. Ευρώ που προέβλεπε ενώ για τα υπόλοιπα περίπου 20 εκατ. Ευρώ που είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν μέχρι το 2020, σημειώνει πως είναι κάτι που δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα, αλλά θα φανεί τον Αύγουστο όταν θα βγουν τα στοιχεία για τους στόχους που πρέπει να έχουν πιαστεί.

Κλείνει ωστόσο λέγοντας πως το γεγονός πως η GVC γνωστοποίησε την πρόθεσή της, να προχωρήσει σε ρύθμιση του προστίμου, -το οποίο χαρακτήρισε μεγαλύτερο του αναμενόμενου- είναι κάτι που τον κάνει να αισιοδοξεί ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Centric.

“Ο κίνδυνος για εμάς θα ήταν εάν αποχωρούσε η GVC από την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όλα τα παραπάνω και η αναστάτωση που προέκυψε, δείχνουν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ότι καθίσταται περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ρύθμιση του κλάδου του διαδικτυακού στοιχηματισμού στη χώρα, ώστε να μπει τέλος στο σημερινό εν πολλοίς άναρχο τοπίο που αφήνει πολλά περιθώρια στους επιτήδειους.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου μετά την επιβολή του προστίμου στον όμιλο της GVC και τις αποκαλύψεις του Έθνους, δήλωσε ότι μετά την νομοθετική ρύθμιση για τον κλάδο των καζίνο, το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική ρύθμιση για το κλάδο του ηλεκτρονικού στοιχηματισμού. Όλοι πλέον περιμένουν να δουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσει..

Γ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΕΝΑΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ, ΔΥΟ ΕΙΣΗΓΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 187ΕΚ

Ένας από τους πρώτους Έλληνες που έμαθε για το πρόστιμο μαμούθ κατά της εταιρείας που διαχειρίζεται την Sportingbet ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, αντιπρόεδρος μέχρι πρότινος του ελληνικού ομίλου Centric.

Ο όμιλος Centric είχε από το 2007 τα δικαιώματα παροχής υπηρεσιών προώθησης διαδικτυακών τυχερών παιγνίων στην Ελληνική γλώσσα της Sportingbet, τα οποία διατήρησε και μετά την εξαγορά της Sportingbet Plc από τον όμιλο GVC το 2013. Ο βρετανικός όμιλος GVC καλείται σήμερα να πληρώσει τα 187 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καταλογίστηκαν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Μέσα σε λίγα χρόνια από την αρχή της συνεργασίας με την Sportingbet, η πορεία της εισηγμένης Centric άρχισε να αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς.

Ενδεικτικά, τα έσοδά της αυξάνονται από 411 εκατομμύρια το 2012, σε 628 εκατομμύρια το 2013 και σε 765 εκατομμύρια το 2014.

Όλα αυτά, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017, οπότε η συνεργασία των δυο πλευρών τερματίζεται κατόπιν συμφωνίας να αναλάβει η GVC την δουλεία που έκανε μέχρι τότε η Centric για την Sportingbet στην Ελλάδα.

Αυτό, συνέβη, μόλις ένα μήνα πριν από τον καταλογισμό του προστίμου.

Την ίδια περίοδο, με την αποχώρηση της Centric από το διαδικτυακό στοίχημα αποχώρησε και ο Γιάννης Καποδίστριας από τον ελληνικό εισηγμένο όμιλο επιλέγοντας να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στη θυγατρική της GVC στην Ελλάδα που ανέλαβε τις υπηρεσίες προώθησης και μάρκετινγκ των sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr.

Κατά τη θητεία του στον όμιλο Centric, ο κύριος Καποδίστριας ήταν εκτελεστικό μέλος και αντιπρόεδρος Δ.Σ στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών, Centric Συμμετοχών ΑΕ.

Ο Γιάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 46 χρόνια (1972) και σπούδασε στην Μεγάλη Βρετανία και πήρε Bsc (Hons) στα Οικονομικά και στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το Manchester Metropolitan University ενώ κατέχει Diploma στα Οικονομικά από το University of London.

Αρχικά εργάστηκε στην Ελλάδα στο χώρο της διαφήμισης και στη συνέχεια για 7,5 χρόνια διέτέλεσε Marketing Manager στην αεροπορική εταιρία easyJet του “Έλληνα” Στέλιος Χατζηιωάννου στην Αγγλία.

Εκεί ήταν υπεύθυνος για το λανσάρισμα, τη διαφήμιση και το σύνολο της επικοινωνίας της εταιρείας σε 9 χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην Αγγλία γνώρισε και τον μετέπειτα στενό συνεργάτη και φίλο του Ροδόλφο Οντόνι. Ο νεόκοπος επιχειρηματίας τον έπεισε μάλιστα να εγκαταλείψει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στην easyjet για να αναλάβει διευθυντικό κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις του.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2005 τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής στις θυγατρικές εταιρείες της Centric στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μάλτα.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένα κλειστό και στρυφνό παιδί, που μεγάλωσε σε μια μεσοαστική περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το ξενοδοχείο Κάραβελ πάνω από την θρυλική Red Lion Pub.

Παρά την αστική του ανατροφή, υπήρξε ένθερμος λάτρης της φύσης, τόσο της θάλασσας - όντως εξαιρετικός ιστιοπλόος - όσο και του βουνού.

Από μικρός εντρύφησε στον προσκοπισμό. Φρόντιζε πάντα να επισκέπτεται το εξοχικό του στο Πήλιο. Λόγω του ιδιόμορφου παρουσιαστικού του αλλά και του κλειστού χαρακτήρα του δεν είχε πολλούς αλλά λίγους και καλούς φίλους.

Τον περιγράφουν ως ένα πολύ έξυπνο άτομο, το οποίο όμως είχε δύο προβληματικά χαρακτηριστικά: ήταν φιλοχρήματος και είχε πολύ έντονα ξεσπάσματα.

Δηλώνει λάτρης του καλού φαγητού, αλλά συντηρητικός στις επιλογές του, επισκέπτεται συχνά το αγαπημένο του εστιατόριο blu pine στην Κηφισιά όπου απολαμβάνει το αγαπημένο του steak ταρτάρ συνοδευόμενος ενίοτε από όμορφες παρουσίες.

Αυτός ο άνθρωπος καλείται πλέον να διαχειριστεί το πρόστιμο-μαμούθ που επέβαλλαν οι ελληνικές φορολογικές αρχές στον όμιλο GVC. Πρόσφατα με αφορμή την αποχώρησή του από την Centric, ο κύριος Οντόνι εξέφραζε τις ευχαριστίες του στον κ. Καποδίστρια για την καθοριστική συμβολή του την τελευταία δεκαετία στην επιτυχημένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου Centric και δήλωνε ευγνώμων για την πολύτιμη συνεισφορά του στην εξασφάλιση μιας επωφελούς συμφωνίας για την εταιρεία του (εννοεί την πώληση των υπηρεσιών προώθησης και μάρκετινγκ των σημάτων sportingbet, vistabet και BWIN στην Ελλάδα στην GVC).

Πολύ λίγοι στην αγορά θα μπορούσαν να φανταστούν την κατάληξη του κ. Καποδίστρια και πως μπορούσε να βρεθεί σε μια τόσο άβολη θέση, ώστε να πρέπει να αντικρούσει τις βαριές κατηγορίες για φορολογικές παραβάσεις που βαραίνουν την GVC.

Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Τον Νοέμβριο του 2017, όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την GVC, η διοίκηση της Centric υποστήριξε πως με την πώληση των υπηρεσιών προώθησης της Sportingbet “ουσιαστικά αλλάζει σελίδα, εξασφαλίζοντας σημαντικά κεφάλαια από τη συμμετοχή στον κλάδο προώθησης των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, τα οποία και της επιτρέπουν να προχωρήσει τα νέα επενδυτικά της σχέδια και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της σε μια σειρά από κλάδους, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και η μαζική εστίαση, στοχεύοντας τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε διεθνείς τοποθετήσεις με υψηλές προοπτικές κερδοφορίας».

Ωστόσο, πηγές της αγοράς εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με τους πραγματικούς λόγους για την επικέντρωση σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν σε αλυσίδα καταστημάτων με ψητά κοτόπουλα και ξενοδοχείο στη Μύκονο, όπως επισήμως ανακοινώθηκε.

Ο νόμος του 2011 που ρύθμιζε για πρώτη φορά το διαδικτυακό στοίχημα, προέβλεπε ότι όσες εταιρείες δήλωναν συμμετοχή στο μεταβατικό καθεστώς μέσα στις 18 ημέρες που απέμεναν ως το τέλος του χρόνου, θα είχαν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται νόμιμα στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας φόρο 30% επί των μικτών εσόδων τους (GGR) μέχρι να εκδοθούν μόνιμες άδειες. Επιπλέον οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να καταβάλουν αναδρομικά το 30% των μικτών τους εσόδων από την Ελλάδα για τα έτη 2010 και 2011.

Ωστόσο το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε (18 ημέρες, περίπου οι μισές εργάσιμες) και η υψηλή αναδρομική φορολογία είχαν ως αποτέλεσμα να δηλώσουν υπαγωγή στο μεταβατικό καθεστώς 24 εταιρείες- οι περισσότερες από αυτές πολύ μικρές.

Οι μεγάλες εταιρείες που είχαν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ως τότε (όπως για παράδειγμα οι Bwin και William Hill) δεν συμμετείχαν λόγω της αναδρομικής φορολογίας. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Sportingbet η οποία και κατάφερε να μην πληρώσει τους αναδρομικούς φόρους (εκτιμώνται σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ).

Τι είχε συμβεί; Τα δικαιώματα του domain Sportingbet.gr μεταφέρθηκαν στην στην SportingOdds -στην οποία έχει πλέον καταλογιστεί το πρόστιμο των 187 εκατομμυρίων-, και έτσι με το επιχείρημα ότι η SportingOdds (αφού το 2010 και το 2011 δεν της άνηκε η ιστοσελίδα Sportingbet.gr) δεν είχε έσοδα από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη διετία δεν καταβλήθηκαν φόροι.

Μάλιστα , οι ιθύνοντες πρόλαβαν και δήλωσαν συμμετοχή με ούτε λίγο ούτε πολύ 4 διαφορετικές εταιρείες (SportingOdds, DomsHolding, Logflex, DomsCars) οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα τις ιστοσελίδες Sportingbet, Vistabet, Novibet και Statusbet στην Ελλάδα πληρώνοντας ελάχιστους φόρους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

24MEDIA NETWORK