Hμέρα μνήμης

Δεν πέρασαν παρά μονάχα 23 χρόνια από την μέρα που 21 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στο Στάδιο Καραϊσκάκη παρακολουθώντας τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. Το 6-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στις 8-2-81 σκιάστηκε από το συγκλονιστικό αυτό γεγονός. To contra.gr σας φέρνει ξανά στην μνήμη σας την τραγωδία της Θύρας 7 με την ευχή να μην ξανασυμβεί ποτέ παρόμοιο συμβάν

Hμέρα μνήμης

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Μια αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ολυμπιακού, άλλα και όλου του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια τραγωδία με μικρή διάρκεια, αλλά πολλά θύματα. Μια μεγάλη αγωνιστική νίκη του Oλυμπιακού επί της ΑΕΚ και μια ψυχρολουσία που έδωσε τέρμα στους πανηγυρισμούς, σβήνοντας τα χαμογέλα από τα πρόσωπα όλου του "ερυθρόλευκου κόσμου".

Το χρονικό της "μαύρης ημέρας" του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

- Κυριακή 8-2-1981 . Ώρα 15:15 Ξεκινά ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και Α.Ε.Κ.
- 16:45, 75ο λεπτό του παιχνιδιού: Τι στιγμή που ο Ορφανός σημειώνει το 4-0 υπέρ του Ολυμπιακού, πολλοί από τους οπαδούς που βρίσκονται έξω από το γήπεδο ενθουσιασμένοι μπαίνουν μέσα αναγκάζοντας τους υπευθύνους να κλείσουν τις πόρτες, ώστε να τους εμποδίσουν.
- 17:00 : Το παιχνίδι τελειώνει ομαλά, με θριαμβευτική νίκη επί της Α.Ε.Κ. με σκορ 6-0. Οι φίλαθλοι ξεχύνονται προς την έξοδο πανηγυρίζοντας. Οι πόρτες είναι μισάνοιχτες.
- 17:05 : Κάτω από την πίεση του συνωστισμού, κάποιος γλιστρά στα πεταμένα καθίσματα αφρολέξ και τον ακολουθούν οι πίσω του. Οι πρώτες φωνές για βοήθεια και αυτοσυγκράτηση αρχίζουν να ακούγονται.
- 17:07 : Η πεσμένη μάζα όλο και μεγαλώνει.
- 17:08 : Φωνές απελπισίας και πανηγυρισμών αναμειγνύονται.
- 17:09 : Οι φωνές συνεχίζονται ενώ τα σπρωξίματα δυναμώνουν όλο και περισσότερο από τους ανυποψίαστους οπαδούς.
- 17:10 : 19 παιδιά νεκρά από ασφυξία. Πάρα πολλοί τραυματίες.
- 17:16 : Καταφτάνουν τα πρώτα ασθενοφόρα.
- 17:30 : Αστυνομικά οχήματα βοηθούν τα ασθενοφόρα, να μεταφέρουν τα θύματα στα Νοσοκομεία.
- 18:30 : Η απελπιστική κατάσταση προτρέπει και οδηγούς Ι.Χ. να βοηθήσουν, μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες










TA ΘΥΜΑΤΑ

Η δραματική απογραφή όλου αυτού του πανικού όπως ολοκληρώθηκε τις επόμενες μέρες, ήταν συνολικά 21 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες. Η μελανότερη σελίδα της ιστορίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ έχει ήδη γραφτεί...

Στοιχεία των νεκρών

Αδαμόπουλος Δημήτριος 40 ετών, εκδότης περιοδικού, κάτοικος Κουκακίου.
Αμίτσης Γεράσιμος 18 ετών, κάτοικος Περιστερίου. Οπαδός της ΑΕΚ.
Ανδριώτης Σπύρος 24 ετών, μαρμαράς, κάτοικος Πειραιά.
Διαλυνάς Γιάννης 20 ετών, γιος αναπληρωτή διευθυντή διευθύνσεως Υπουργείου Γεωργίας, κάτοικος Χαλανδρίου.
Κανελλόπουλος Γιάννης 18 ετών, μαθητής Λυκείου, κάτοικος Πειραιά.
Καρανικόλας Κώστας 26 ετών, ναυτικός, από το Καρλόβασι Σάμου.
Κουρουπάκης Αντώνης 34 ετών, βιβλιοδέτης, κάτοικος Χαϊδαρίου.
Κωστόπουλος Μιχάλης 21 ετών, σπουδαστής, κάτοικος Πετραλώνων.
Λεωνιδάκης Σπύρος 18 ετών, κάτοικος Χαλανδρίου. Μάρκου Μιχάλης 27 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Δάφνης.
Μάχας Βασίλειος 20 ετών, αρτοποιός, κάτοικος Αθηνών.
Μπίλας Κώστας 28 ετών, γυψαδόρος, κάτοικος Αγίων Αναργύρων.











Παναγούλης Ηλίας 17 ετών, μαθητής σχολής ηλεκτρολόγων, κάτοικος Αιγάλεω.
Σκλαβούνης Κώστας 16 ετών, μαθητής Λυκείου, κάτοικος Αθηνών.
Σπυλιόπουλος Γιάννης 19 ετών, ηλεκτρονικός, κάτοικος Ελευσίνας.
Τουμανίδης Παναγιώτης 14 ετών, μαθητής γυμνασίου, κάτοικος Φαλήρου.
Φίλος Νίκος 19 ετών, υδραυλικός, κάτοικος Άνω Ηλιουπόλεως.
Χαϊρατίδου Ζωγραφούλα 23 ετών, οικονομολόγος, κάτοικος Άνω Ηλιουπόλεως.
Χατζηγεωργίου Χρήστος 34 ετών, εκτελωνιστής, κάτοικος Γαλατσίου.
Πούπος Ευστράτιος 20 ετών
Κουτσόλης Αναστάσιος 30 ετών

ΜΟΙΡΑΙΑ ΘΥΡΑ 7

Όταν ο κίνδυνος είχε προειδοποιήσει

Δεν ήταν η πρώτη φορά ένα τέτοιο γεγονός παρόμοιο - ευτυχώς όμως χωρίς νεκρούς και τόσους τραυματίες - συνέβη και το 1973. Τότε διεξαγόταν το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άγιαξ που τελείωσε με μια μοιραία έξοδο και συνωστισμό με 20 ευτυχώς ελαφριά τραυματίες.

Μα ποιες ήταν οι αιτίες; Οι ανακριτικές αρχές δεν διαπίστωσαν καμιά παράλειψη και ευθύνη της Αστυνομίας

Δήλωση τραυματία Δημήτρη Τυπάλδου (30ετών):

« Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ζητήσουμε βοήθεια. Μέσα στο γήπεδο, πάνω στο χόρτο ένας ανώτερος αστυνομικός με κάποιον δίπλα του που βαστάει ένα «γουώκι τόκι». Ένας μικρός δίπλα μου φώναζε «πεθαίνουμε ρε», αλλά αυτός σαν να μη συνέβαινε τίποτα!».

Οι πόρτες ήταν ανοιχτές υποστήριζε ο διευθυντής του σταδίου κ. Οδυσσέας Τσούτσος, καθώς επίσης, και ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αχ. Καραμανλής στη Βουλή.

« Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πόρτα ήταν κανονικά ανοιχτή αρκετά λεπτά πριν τη λήξη του ματς, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες πόρτες. Είναι μια διαδικασία που τηρείται πάντα», είπε ο κ. Τσούτσος.

Δήλωση τραυματία Τζερεφού Ευάγγελου:

« Βρισκόμουν στα μέσα περίπου της σκάλας και ήμουν από τους πρώτους που έβγαιναν. Ξαφνικά κάποιοι με έσπρωξαν και έπεσα. Από πάνω μου έπεσαν άλλα 5 άτομα που με πλάκωσαν κα μ΄έκαναν να χάσω για λίγο τις αισθήσεις μου. Συνήλθα όμως και προσπάθησα να βγάλω το κεφάλι μου μέσα από τα σώματα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Δεν ξέρω πως σώθηκα".

Δήλωση τραυματία Τομουρτζούκη Μιχαήλ:

" Είδα την πόρτα της Θύρας 7, πολύ λίγο ανοιχτή για να περάσει όλο αυτό το πλήθος που έβγαινε. Με ποδοπάτησαν και έχασα τις αισθήσεις μου".

Δήλωση τραυματία Τάκη Σίμου(26 ετών-ιδιωτ υπάλληλος) :

« Άκουσα φωνές πίσω μου «ανοίξτε τις πόρτες». Γύρισα το κεφάλι μου και είδα τις πόρτες μισάνοιχτες ενώ όταν πέρασα εγώ ήταν ανοιχτές»

Δήλωση τραυματία Κώστα Θεοφίλου (36 ετών-υδραυλικός) :

« Άκουγα τις κραυγές εκείνων που είχαν πέσει και ποδοπατιόντουσαν και τους άλλους που φώναζαν «μη σπρώχνεται ρε παιδιά θα σκοτωθούμε για το Θεό». Λίγο πιο πίσω και δίπλα από έμενα οι άλλοι που δεν είχαν καταλάβει τι γινόταν ακριβώς μπροστά στην πόρτα γελούσαν και ζητωκραύγαζαν και έσπρωχναν με όλο και περισσότερη δύναμη τους μπροστινούς. Νομίζω ότι εκεί οφείλεται το μεγάλο κακό

Και έτσι με την τελευταία φράση του μάρτυρα ας δούμε τις τρεις εκδοχές που εκφράστηκαν για τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα

1. Η βιασύνη των φιλάθλων να βγουν για να υποδεχτούν τους παίχτες στη Θύρα 1 και να τους αποθεώσουν.
2. Ο περιστρεφόμενος μηχανισμός εισόδου δεν είχε αποσυρθεί και οι πρώτοι φίλαθλοι εγκλωβίστηκαν.
3. Κάποιος που βρισκόταν στα πρώτα σκαλιά παραπάτησε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Βεβαίως πλέον είναι γνωστό ότι οι πόρτες όντως είχαν ανοίξει, αλλά πριν τελειώσει το ματς, ξανάκλεισαν για να εμποδιστεί η είσοδος των οπαδών που βρίσκονταν εκτός γηπέδου και ότι τα πρώτα παραπατήματα των φιλάθλων, προκάλεσαν πεταμένα καθίσματα από φελιζόλ. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι συνέβαλε ο ενθουσιασμός και η άγνοια των φιλάθλων, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους κατονομάσει «χωρίς να το αντιληφθούν δολοφόνους», όπως συνέβη στη Βουλή.


ΗΡΩΕΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Το καλύτερό τους εαυτό έδωσαν οι παίχτες του Ολυμπιακού στον αγώνα με την ΑΕΚ. Η νικήτρια εντεκάδα αποτελούνταν από τους εξής : Σαργκάνης Ν .(τερματοφύλακας), Κυράστας Ι ., Παπαδόπουλος Στ ., Νοβοσέλατς Μάρτιν , Βαμβακούλας Ν ., Περσίας Μελ., Νικολούδης Δ., Ορφανός Κ., Γαλάκος Μάικ, Κουσουλάκης Ευ., Αναστόπουλος Ν . Ρεσιτάλ έδωσε ο μέσος Μάϊκ Γαλάκος πετυχαίνοντας 3 γκολ (το 1ο στο 30ο λεπτό, το 2ο στο 53ο λεπτό και το 6ο στο84ο λεπτό). Εύστοχοι ήταν και οι Κουσουλάκης σκοράροντας στο 68ο λεπτό, ο Ορφανός στο 75ο και ο Βαμβακούλας στο 80ο. Άψογοι όμως, ήταν και έξω από το γρασίδι, αφού όταν αντελήφθησαν τι είχε συμβεί έσπευσαν να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό και την μεταφορά των τραυματιών.

Δεν σταμάτησε μόνο εκεί η προσφορά τους. Την επόμενη ημέρα εκπρόσωποι της ομάδας επισκέφτηκαν τους τραυματίες προσπαθώντας να τους δώσουν κουράγιο και λίγη χαρά.

Ο Μάικ Γαλάκος επισκέφθηκε τους νεαρούς τραυματίες Γιαννάκη Παπαπέτρο, Κώστα και Γιώργο Χώνο, Τάσο Γιαννόπουλο και Κώστα Φωστέρη, οι οποίοι με το πείσμα του νεαρού της ηλικίας και του γαύρου του είπαν ότι σύντομα θα γίνουν καλά και θα ξαναπάνε στο γήπεδο και μάλιστα στη ΘΥΡΑ 7 και ότι θα μπορούσε να είχε βάλει κι άλλα γκολ. Παρόμοια δήλωση έκανε και η τραυματίας Παπαφλωράτου Τζίνα που ήταν από τα πιο σοβαρά περιστατικά και αντιμετώπιζε το κίνδυνο να μείνει παράλυτη. Χαρακτηριστικά είπε ότι όπως κι αν έβγαινε από το νοσοκομείο θα ξαναπήγαινε στο γήπεδο να δει τον Ολυμπιακό της! Ενώ ένας τραυματίας αντιπροσωπεύοντας μάλλον τους περισσοτέρους πλησιάζοντας τον Κουσουλάκη τόνισε : « πολύ σύντομα θα βρισκόμαστε κοντά σας. Από εσάς περιμένουμε Πρωτάθλημα και Κύπελλο!»

Εκτός από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Σταύρο Νταϊφά, μέλη της διοικήσεως και τους ποδοσφαιριστές, τους τραυματίες επισκέφτηκαν και εκατοντάδες φίλαθλοι!

Μετά το τέλος της επίσκεψης ιδιαίτερα συγκινημένοι μα και έκπληκτοι από την στάση των τραυματιών έκαναν δηλώσεις « αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν και φωνάζουν Ολυμπιακός. Αισθάνομαι ρίγη συγκινήσεως για αυτόν τον κόσμο», τόνισε ο Στ. Παπαδόπουλος. « Τώρα οι ευθύνες μας αυξήθηκαν 100%. Για αυτούς τους ανθρώπους μόνο θυσίες αξίζουν», δήλωσε ο Αναστόπουλος.

Την ίδια ημέρα οι ποδοσφαιριστές κλήθηκαν να βρεθούν κανονικά στην προπόνηση. Ο προπονητής τους Καζιμίρ Γκόρσκι προσπαθώντας να τους εμψυχώσει τους συνεχάρη και τους προέτρεψε να σφίξουν τα δόντια και να συνεχίσουν την δουλειά για το φιλικό παιχνίδι του Σαββάτου και για τον αγώνα με την Λάρισα που θα γινόταν σε δύο εβδομάδες.

Ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν ο παίχτης στον οποίο στοίχισε κάπως περισσότερο το τραγικό συμβάν. Ανάμεσα στους νεκρούς βρισκόταν ένας στενός φίλος του, ο Μιχάλης Μάρκου και η μνηστή του Ανθούλα Χωραϊτίδου. Η κοπέλα είχε έρθει λίγες μέρες πριν από τον Καναδά και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε στο γήπεδο. Ο Αναστόπουλος ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν στις τρεις η ώρα το πρωί της επόμενης ημέρας από τη μητέρα του θύματος. Επιστρέφοντας από την κηδεία του φίλου του συντετριμμένος δήλωσε : « με το Μιχάλη μας συνέδεε μεγάλη φιλία από τότε που έπαιζα στον Πανιώνιο. Την Πέμπτη το πρωί του πήγα εισιτήρια, πέντε της θύρας 7 και έξι αριθμημένα. Ποιος μπορούσε τότε να ξέρει τι παιχνίδι θα του έπαιζε η τύχη. Είμαι κυριολεκτικά συντετριμμένος

Έκανε οικονομίες «για να συναντήσει το θάνατο».

Ο νεαρός Βασίλης Μάχας σε λίγο θα έκλεινε τα 18. Ο Ολυμπιακός ήταν η μεγάλη του αγάπη. Έκανε οικονομίες μια βδομάδα-η οικογένειά του που αποτελούνταν από 9 μέλη τα έβγαζε δύσκολα, επειδή ο πατέρας του δεν εργαζόταν- για να βρεθεί δίπλα στην ομάδα του! Η ταφή του έγινε μετά από έρανο της γειτονιάς, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βόνιτσα

Σε λάθος στιγμή και λάθος πλευρά

Ο 18χρονος Αμίτσης Γεράσιμος ήταν οπαδός της ΑΕΚ. Η μοίρα όμως δεν το υπολόγισε αυτό, έτσι χάθηκε! Υπήρχε άλλος ένας οπαδός της ΑΕΚ που όμως η τύχη ήταν πιο καλή μαζί του. Αυτός ήταν ο 14χρονος Τάσος Γιαννόπουλος, μαθητής και κάτοικος Περιστερίου.

Μέχρι τέλους κοντά στους φίλους τους

Απόλυτη εκπροσώπηση υπήρχε στις κηδείες των θυμάτων, αλλά και οικονομική στήριξη στις οικογένειες από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μάλιστα, κάλυψαν πλήρως τα έξοδα για τις κηδείες του Π. Τουμανίδη και του Ν. Φίλου.


ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Πέρα από πιστεύω, αντιπαλότητες και διαφορές όλοι ήταν εκεί στην μεγάλη ανάγκη εκφράζοντας την συμπαράστασή τους.

Δεκάδες τηλεγραφήματα συλλυπητηρίων στην ΠΑΕ Ολυμπιακός από:
τον Παναθηναϊκό
την ΑΕΚ
τον ΠΑΟΚ
τον Πανσερραϊκό
των φιλάθλων της ΠΕΦΟ
και πλήθος άλλων





Τηλεγραφήματα στάλθηκαν και στην εφημερίδα «ΦΩΣ» απευθυνόμενα στον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και στις οικογένειες των θυμάτων της θύρας 7 από Ομοσπονδίες, ΠΑΕ και συνδέσμους φιλάθλων.

Επίσης, από:
την ΟΔΠΕ
τον ΣΕΓΑΣ
την Ομοσπονδία Ποδηλασίας
τον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Αθηνών
την ΠΑΕ ΠΑΟΚ
την ΠΑΕ Άρης
την ΠΑΕ Απόλλων
την ΠΑΕ Παναχαϊκή
την ΠΑΕ Δόξα
την ΠΑΕ Ρόδος
την ΠΑΕ Ηρακλής
την Προοδευτική
τον Α.Σ. Δραπετσώνας
τον Α.Ο. Αίολος
τον Α.Σ. Νεαπόλεως
τον Σύλλογο Υπαλλήλων Γ.Γ.Α.
τον Σύνδεσμο Φιλάθλων του Ολυμπιακού Αγίας Σοφίας
τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής
τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Σιδηροκάστρου
την ομάδα του Εθνικού



















Επίσης, διεξήχθησαν έρανοι και προσφέρθηκαν χρήματα για τις οικογένειες των θυμάτων:
οι υπάλληλοι του ΟΠΑΠ προσέφεραν 50.000δρχ. που συγκέντρωσαν μεταξύ τους, στον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Νταϊφά.
η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ άνοιξε λογαριασμό για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους συγγενείς των θυμάτων.
η ΠΑΕ Ολυμπιακός στάθηκε δίπλα τους το Υπουργείο Κοιν. Υπηρεσιών έδωσε κάποιο ποσό στις οικογένειες.


Πέρα όμως, τα χρήματα μεγάλη ήταν και η προσφορά αίματος από πολλούς ανθρώπους ακόμη κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Ράλλη!


*** Πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά της Θύρας 7 για την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει στο αφιέρωμά τους για την συγκεκριμένη μέρα.
Πηγή :το site των οργανωμένων φίλων του Ολυμπιακού www.ultras7osfp.com









News 24/7

24MEDIA NETWORK