Η 10η ομάδα του Βλαχοδήμου είναι μια ξεχασμένη πρωταθλήτρια

Το Kicker αποκάλυψε από νωρίς το προχωρημένο φλερτ της Ντιναμό Δρέσδης με τον -ελεύθερο ξανά- Παναγιώτη Βλαχοδήμο και η επικύρωση της συμφωνίας δεν άργησε να έρθει. Μόνο που η τελευταία πρωταθλήτρια της Ανατολικής Γερμανίας θα συμμετέχει του χρόνου στην τρίτη κατηγορία.

Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος στη διάρκεια αγώνα της Σόνεχοφ
Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος στη διάρκεια αγώνα της Σόνεχοφ TWITTER.COM/SGASPACH

Ασχέτως ευθυνών και του τι μεσολάβησε επ' ακριβώς για να μην επαληθευτούν, στο ελάχιστο τουλάχιστον, οι προβλέψεις που αφορούσαν το ποδοσφαιρικό μέλλον του Παναγιώτη Βλαχοδήμου, αδερφού του διεθνούς γκολκίπερ Οδυσσέα που διαπρέπει στην Μπενφίκα, η πορεία των εννέα σεζόν στο επαγγελματικό επίπεδο δεν ήταν αντάξια των όσων άφηνε να εννοηθούν όσο ανήκε στην Ξάνθη - ως 'παράγωγο' των ακαδημιών της Στουτγκάρδης. Με κορμοστασιά και τεχνική κατάρτιση που παρέπεμπε ευθέως στον Πορτογάλο Ρονάλντο, υποχρεώθηκε -μόλις στα 20 του- να υπερασπιστεί τον τίτλο του 'Έλληνα Κριστιάνο' που του χάρισαν (απλόχερα και αφειδώς) τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό ύστερα από 3 γκολ και 3 ασίστ στα 29 παιχνίδια της σεζόν 2011-12 να κολυμπήσει στ' άπατα της ανοικτής θάλασσας.

Στον Πειραιά έμεινε μόνο μια σεζόν (19 συμμετοχές με 2 γκολ και 2 ασίστ), μοιάζοντας έκτοτε ως ποδοσφαιριστής με ξεχαρβαλωμένη πυξίδα. Αυτή, τη μια τον έστελνε στη Γερμανία (Άουγκσμπουργκ) ή στη Γαλλία (Νιμ) και την άλλη στην Κρήτη (Πλατανιάς, Εργοτέλης). Η συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό, τον Γενάρη του 2016, έμοιαζε μ' ευκαιρία επιστροφής σ' ένα υψηλότερο πεδίο, αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν ήταν ωφέλιμη ούτε για τη μία ούτε για την έτερη πλευρά (28 συμμετοχές, 1 γκολ, 5 ασίστ), παρά την προσπάθεια του Μαρίνου Ουζουνίδη να τον εντάξει στο πλάνο του. Έτσι, και αφού η δεύτερη θητεία στους 'κροκόδειλους' της Νιμ συνδυάστηκε με συμμετοχές μονάχα στη Ligue 2, η πτωτική τροχιά του συνεχίστηκε στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας.

Βέβαια, στη Σόνεχοφ Γκρόσασπαχ ήταν εκ των κορυφαίων του συνόλου, με 5 γκολ και 6 ασίστ σε 29 παιχνίδια πρωταθλήματος (πριν ο αστράγαλός του τον αφήσει στο φινάλε της χρονιάς). Ωστόσο η προτελευταία θέση στον πίνακα των 20 ομάδων έφερε τον αναπόφευκτο υποβιβασμό στα τοπικά πρωταθλήματα και τη λύση του συμβολαίου του, όπως έλεγε σχετικά η διετής σύμβαση του περυσινού καλοκαιριού. To αξιόπιστο και έγκυρο 'Kicker' δημοσίευσε τις αυξημένες πιθανότητες τα καλά νούμερα του 29χρονου εξτρέμ να τον κατευθύνουν στην Ντιναμό Δρέσδης και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την επίσημη ενημέρωση του κλαμπ (και του ίδιου του παίκτη), λίγες ώρες αργότερα. Για συμβόλαιο 2+1 ετών.

Χωρίς πάντως ο ομογενής ακραίος επιθετικός να επανέλθει σε ανώτερο επίπεδο. Διότι η άλλοτε κραταιά ομάδα του ποδοσφαίρου της Ανατολικής Γερμανίας (της λεγόμενης Oberliga), ως 'εκπρόσωπος' της πανίσχυρης Στάζι την οποία υπηρετούσαν πολλοί ποδοσφαιριστές μεταξύ των οποίων ο σπουδαίος Ματίας Ζάμερ, έπεσε από την 2.Bundesliga στην 3.Liga.

Η Ντιναμό αναδιοργανώνεται γι' άλλη μια φορά στη σύγχρονη ιστορία της. Μια ιστορία που μετά την Πτώση του Τείχους στο Βερολίνο και την ενοποίηση των δύο Γερμανιών δεν είχε κάποια συνάρτηση με ό,τι συνέβαινε πρότερα. Μέχρι τότε το ποδοσφαιρικό 'καμάρι' της Δρέσδης ήταν οκτώ φορές πρωταθλήτρια της ανατολικής πλευράς, με τους περισσότερους τίτλους στα 70s, και η τελευταία που κατέκτησε τον εγχώριο τίτλο (1990), έχοντας παράλληλα το 1989 φτάσει να παίξει ως τα ημιτελικά του UEFA Cup, μένοντας εκτός από τη Στουτγκάρδη και αφού πρώτα είχε αποκλείσει κατά σειρά τις Αμπερντίν, Βάρεγκεμ, Ρόμα (με δύο νίκες) και Βικτόρια Βουκουρεστίου. Στις αρχές της επόμενης πάντως αποκλείστηκε από την ΑΕΚ με το περίφημο 5-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά το 0-1 των φιλοξενούμενων και το υπέρ τους 1-0 στη Δρέσδη.

Ο Τόνι Σαβέφσκι υπό το βλέμμα του Ματίας Ζάμερ στο ΑΕΚ-Ντιναμό Δρέσδης του 1989
Ο Τόνι Σαβέφσκι υπό το βλέμμα του Ματίας Ζάμερ στο ΑΕΚ-Ντιναμό Δρέσδης του 1989 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν της επανεκκίνησης της χώρας σ' όλους τους κλάδους, όπως και στο ποδόσφαιρο, η Ντιναμό έπαιξε για τέσσερις διαδοχικές φορές στην Bundesliga, από το 1995 όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Ποικίλα προβλήματα, οικονομικής φύσεως κυρίως, την οδήγησαν στα τοπικά, προτού αρχίσει την αναρρίχησή της. Σε σκαλοπάτι ανώτερο της β' κατηγορίας δεν πάτησε. Το 2004 ήταν η πρώτη φορά που επανήλθε στην 2.Bundesliga, προτού από το 2016 ως το 2020 και πλέον τον 'φρέσκο' υποβιβασμό ως ουραγός (8-8-18) που επικυρώθηκε μετά την επανέναρξη της χρονιάς, μονιμοποιηθεί για μια 4ετία. Η καλύτερη θέση της, σε αυτό το διάστημα, ήταν η πέμπτη (2016-17). Στη σεζόν που τέλειωσε, με 32 γκολ η Ντιναμό εμφάνισε τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας και δεν βρήκε σωτηρία παρά την αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν.

Μοιραία το κλαμπ της Δρέσδης παραμένει ως σήμερα μια παρηκμασμένη πρωταθλήτρια και την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος ένας ποδοσφαιριστής που δεν άκμασε ποτέ. Τώρα που οι παράλληλοι δρόμοι τους συναντήθηκαν, ίσως ξανανιώσουν αμφότεροι. Ίσως...


News 24/7

24MEDIA NETWORK