Η 19η θέση της Ελλάδας στο UEFA ranking μοιάζει με την 28η

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση του UEFA ranking, ωστόσο ρεαλιστικά δεν μπορεί να πάει πιο χαμηλά, παρά το πατατράκ με ΑΕΚ και Άρη. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να ανέβει. Το Contra.gr αναλύει τα δεδομένα των ευρωπαϊκών "εισιτήριων" και του μέλλοντος.

Σεμέδο και Ίνγκασον σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας σε αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ από την περσινή σεζόν. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Σεμέδο και Ίνγκασον σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας σε αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ από την περσινή σεζόν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Κάποτε υπήρχε συνωστισμός στο τηλεοπτικό πρόγραμμα την Τρίτη και την Τετάρτη, με τα ΜΜΕ να προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην ταυτόχρονη κάλυψη τριών ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Champions League. Εν έτει 2021, ο συνωστισμός εντοπίζεται τις Πέμπτες, σε μία νεοσύστατη διοργάνωση που αντιπροσωπεύει την 3η ταχύτητα της UEFA. Και αυτό είναι το καλό σενάριο.

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ και του Άρη στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League μείωσε στο μισό τους εκπροσώπους της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον Ιούλιο. Οι εποχές των "παχιών αγελάδων" έχουν περάσει, πιθανόν ανεπιστρεπτί. Από την 6η θέση του UEFA ranking το 2003 ή τη 10η το 2012 έχουν περάσει τόσα χρόνια ώστε να οφείλουμε να λησμονήσουμε ότι κάποτε οι ελληνικές ομάδες συνήθως ήταν υπολογίσιμος αντίπαλος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο τρέχον UEFA ranking

Η Ελλάδα έκλεισε τη σεζόν 2020-2021 στην 20ή θέση της κατάταξης της UEFA, ιστορικό χαμηλό 30ετίας. Τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτήν τη θέση στο τέλος μιας ποδοσφαιρικής χρονιάς το ημερολόγιο έδειχνε 1991, δεν υπήρχε Champions League και η UEFA είχε 33 χώρες μέλη, σε αντίθεση με τις 55 που αριθμεί πλέον.

Σε μία εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί ότι διαθέτει, όσο λίγα κι αν είναι. Ας τα δούμε αναλυτικά:

  • Ο πρωταθλητής ανταμείβεται με εισιτήριο για τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο κυπελλούχος ανταμείβεται με εισιτήριο για το 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • Ο 2ος και ο 3ος του πρωταθλήματος ανταμείβονται κι αυτοί με εισιτήριο για το 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • Οι περιστάσεις αρκετές φορές απαιτούν τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, φέτος ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 2ος και πήρε και το κύπελλο, οπότε "εισιτήριο" για την Ευρώπη έλαβε και ο 4ος της Super League Interwetten ΑΕΚ.

Επιπλέον, η χώρα μας ήταν επιλαχούσα ώστε οι εκπρόσωποί της να "κερδίσουν" ένα γύρο και να προβιβαστούν σε Champions League και Europa Conference League. Αυτό συνέβη με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Αλλά με έναν αστερίσκο. Ο προβιβασμός στις διοργανώσεις της σεζόν 2021-2022 οφείλεται στη θέση που είχε η Ελλάδα στο UEFA ranking στο τέλος της σεζόν 2019-2020. Πριν από δύο χρόνια, η χώρα μας ή πιο ορθά το πρωτάθλημά μας βρισκόταν στη 18η θέση της UEFA. Αν η κατάσταση ήταν ίδια φέτος, με την Ελλάδα να προέρχεται από πλασάρισμα στην 20ή θέση, δεν θα υπήρχε προβιβασμός του πρωταθλητή και του κυπελλούχου, αφού η χώρα μας δεν θα ήταν επιλαχούσα.

Πού θα βρεθεί η Ελλάδα στο επόμενο UEFA ranking

Η κατάταξη της UEFA προσμετρά το άθροισμα των βαθμών που συγκεντρώνει κάθε εκπρόσωπος χώρας κάθε σεζόν για μια 5ετία. Το 2016-2017, η πρώτη χρονιά η οποία προσμετράται για τη βαθμολογία της Ελλάδας στο τέλος του 2021, οι εκπρόσωποι της χώρας είχαν συγκεντρώσει 5,800 βαθμούς και ήταν η 14η καλύτερη βαθμολογία στην Ευρώπη.

Συνολικά, την τελευταία 5ετία η συγκομιδή της χώρας μας είναι η εξής:

  • 2016-2017: 5,800
  • 2017-2018: 5,100
  • 2018-2019: 5,100
  • 2019-2020: 4,900
  • 2020-2021: 5,100

Όπως γίνεται κατανοητό, για την κατάταξη του 2022, δηλαδή για την κατάταξη στην οποία υπολογίζεται η 5ετία από το 2017 μέχρι το 2022, θα μείνει εκτός πρόσθεσης η καλύτερη σεζόν της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια!

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα αντέχει σε αυτήν την αφαίρεση μιας καλής χρονιάς και βρίσκεται στη 19η θέση του UEFA ranking. Ωστόσο, από πάνω της βρίσκεται η Τουρκία που μαζεύει βαθμούς ακόμα και από τις 5 εκπροσώπους της, ενώ σε κοντινή απόσταση είναι και η Τσεχία, η οποία έχει 4 ομάδες να τις δίνουν βαθμούς, από τις 5 που άρχισαν στα προκριματικά.

Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει πόντους μόνο από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (κάτι που δεν φάνηκε από τους αγώνες της Τρίτης, πάντως), με συνέπεια να οφείλει να κοιτάζει και πίσω της, όπου βρίσκεται η Νορβηγία και που μπορεί να την επαναφέρει στην 20ή θέση.

Πού θα βρεθεί η Ελλάδα στα επόμενα UEFA rankings

Αν φέτος η Ελλάδα έχασε μία καλή χρονιά από τη συγκομιδή της, δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τις επόμενες σεζόν. Οι συγκομιδές που θα αφαιρούνται σταδιακά είναι χαμηλά, αλλά και παρεμφερούς επιπέδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα το 2023, το 2024 και το 2025, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επόμενες συγκομιδές της χώρας μας ή των αντιπάλων τους.

Χωρίς να προστεθεί βαθμός σε καμία χώρα από εδώ και πέρα, η Ελλάδα αρχίζει από τη 18η θέση το 2023, από τη 18η το 2024 και από τη 20ή το 2025. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο αν βελτιώσει τις συγκομιδές της μπορεί να ελπίζει σε αξιοπρόσεκτη άνοδο στην κατάταξη, αφού οι άμεσοι αντίπαλοί της δεν χάνουν μεγάλο έδαφος από τις συγκομιδές που θα αφαιρεθούν τα επόμενα χρόνια.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η κάθε θέση

Η κατάταξη στο τέλος μιας σεζόν επηρεάζει τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" της μεθεπόμενης και όχι της αμέσως επόμενης σεζόν. Κατά συνέπεια, το πλασάρισμα της Ελλάδας το 2022 θα αφορά τα "εισιτήρια" της σεζόν 2023-2024. Για τη σεζόν 2022-2023, έχουν "κλειδώσει" τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" που είναι ίδια με τα περσινά, αλλά χωρίς την... εύνοια του προβιβασμού. Ο πρωταθλητής θα αρχίσει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League και από εκεί και πέρα θα έχουμε 3 ομάδες στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η φετινή (τελική) συγκομιδή δεν θα έχει διαφορά αν φέρει την Ελλάδα στη 19η θέση, στην 28η ή σε κάποια ενδιάμεση. Τύποις, δεν θα έχει διαφορά αν τη φέρει και στη 18η, όμως ως 18η θα είναι η πρώτη επιλαχούσα σε περίπτωση που υπάρξουν ανακατατάξεις. Αυτές σημειώνονται κάθε χρόνο, οπότε ο αρχικός και εφικτός στόχος του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι να βρουν τόσους βαθμούς ώστε η χώρα μας να βάλει από κάτω μέχρι το τέλος της σεζόν τουλάχιστον μία χώρα.

Η Ελλάδα δεν έχει πιο κάτω. Ακόμα κι αν βρεθεί κάτω από την 28η θέση, η μοναδική... ζημιά θα είναι ένας γύρος περισσότερος για τις 3 ομάδες στο Europa Conference League. Η χώρα μας τη σεζόν 2022-2023 θα βρεθεί στο απόλυτο ναδίρ που ρεαλιστικά μπορεί να βρεθεί. Από το 2023-2024 μπορεί να κοιτάζει μόνο ψηλά, γιατί πολύ απλά δεν έχει πιο κάτω. Εκτός αν φτάσει στην 51η θέση και χάσει μία ομάδα από το Europa Conference League...

  • 11η-12η θέση: Ο πρωταθλητής στα playoffs του Champions League, ο δεύτερος στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος στα playoffs του Europa League, ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, ο τέταρτος στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • 13η-14η θέση: Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ο τρίτος και ο τέταρτος στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • 15η θέση: Ο πρωταθλητής στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ο τρίτος και ο τέταρτος στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • 16η-17η θέση: Ο πρωταθλητής στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος, ο δεύτερος και ο τρίτος στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • 18η-28η θέση: Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League,ο κυπελλούχος, ο δεύτερος και ο τρίτος στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να προσπεράσει

Το σενάριο δεν είναι ανέφικτο. Η Ελλάδα διαθέτει ακόμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δύο ομάδες με δυνατότητες, των οποίων η βαθμολογική συγκομιδή θα διαιρείται με το 4 και όχι με το 5, αφού η χώρα μας πλέον έχει 4 εκπροσώπους στην Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, αν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ φέρουν τους ίδιους βαθμούς στην Ελλάδα από ό,τι οι 5 ομάδες της Τουρκίας μέχρι το τέλος της σεζόν, τότε η χώρα μας θα προσπεράσει στη βαθμολογία.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μπουν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (ο Ολυμπιακός το έχει πετύχει τουλάχιστον με το Europa Conference League) και ει δυνατόν να προχωρήσουν στα νοκ άουτ. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι μαθηματικά αδύνατο να προλάβουν να ωθήσουν την Ελλάδα κατά μία θέση. Το μέλλον είναι κοντά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK