Η ΑΕΚ αγόρασε 16 φορές πιο ακριβά τον Γκαρσία από όσο αρχικά μπορούσε

Η απόκτηση του Λιβάι Γκαρσία από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2020 έγινε με τρόπο δαπανηρό. Στερνή της γνώση να την είχε πρώτα... Ο ποδοσφαιριστής είχε χαθεί δύο φορές κατά παρελθόν μέσα από τα χέριά της, για ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που πλήρωσε τελικά.

Ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο εξτρέμ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο Λιβάι Γκαρσία, είναι η πιο δαπανηρή μεταγραφή της ΑΕΚ στην νεότερη εποχή του Δημήτρη Μελισσανίδη στα διοικητικά δρώμενα. Δαπανήθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 60% των δικαιωμάτων του από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και από τις πρώτες παρουσίες του φορώντας τα κιτρινόμαυρα, άπαντες αποδέχονται ότι ειναι μία εξαιρετική προσθήκη.

Κι όμως, ο ποδοσφαιριστής αυτός θα είχε ενταχθεί στο δυναμικό της ΑΕΚ με πολύ χαμηλότερο κόστος, αν υπήρχε λογική σε δύο περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας είχε ανακαλύψει την περίπτωση του Γκαρσία από το καλοκαίρι του 2018, όταν η Ολλανδική Άλμααρ αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο. Με τη βοήθεια ενός ατζέντη προσπάθησε να βρει ομάδα στην Ελλάδα, ζητώντας μόλις 150.000 ευρώ (αμοιβή εκπροσώπου + ετήσιο συμβόλαιο μαζί). Επί τεχνικής διεύθυνσης του Νίκου Λυμπερόπουλου τότε, η ΑΕΚ έδινε μόλις 100.000 ευρώ και δεν δεχόταν να ανέβει παραπάνω. Ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο στην άσημη Κιριάτ Σμόνα από το Ισραήλ.

Έναν χρόνο αργότερα, οι εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της χώρας, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Το όνομό του ωστόσο επέστρεψε και στην μεταγραφικη καθημερινότητά της ΑΕΚ, η οποία κοίταξε ξανά την περίπτωση του. Στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Σμόνα, προβλεπόταν by out ύψους 600 χιλιάδων ευρώ. Η δουλειά θα μπορούσε να γίνει με 400.000 ευρώ, όμως και τότε η τεχνική διεύθυνση της ομάδας έκρινε ότι αυτό το ποσό ήταν πολύ υψηλό για την περίπτωση του Γκαρσία. Τα έδωσε η Μπεϊτάρ και τον πήρε.

Φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2020 με την ΑΕΚ να καταβάλλει +6 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά με τα οποία θα μπορούσε να είχε πάρει τον ποδοσφαιριστή έναν χρόνο πριν, για να αποκτήσει τελικά το 60% των δικαιωμάτων του. Και 16,6 φορές παραπάνω από την πρώτη φορά που τον είδε και της άρεσε αλλά της φάνηκαν πολλά τα 150 χιλιάρικα. Μάλιστα, η μεταγραφή του επιτεύχθηκε μετά από πολύ προσωπική δουλειά και προσπάθεια του πρώην τεχνικού διευθυντή της ομάδας Ίλια Ίβιτς ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ποδοσφαιριστή και της Μπεϊτάρ και να αποφευχθεί ενδεχόμενος πλειστηριασμός, καθώς ο Ολυμπιακός είχε μπει γερά στη διεκδίκηση του Λιβάι, προσφέροντας περισσότερα χρήματα.

Αυτό που κρατάμε στο τέλος της ημέρας είναι ότι υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα εντός της ομάδας, υφίσταται ένα καλό τμήμα σκάουτινγκ το οποίο κατά πολλές περιπτώσεις δεν έχει αξιοποιηθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε. Ειδικότερα τώρα που τα μεταγραφικά ηνία της ΑΕΚ έχουν αναλάβει από κοινού ο Παναγιώτης Κονέ και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, η ΑΕΚ θα χρειαστεί τη βοήθεια όσων περισσότερων ικανών ανθρώπων διαθέτει. Αν το είχε πράξει και στην περίπτωση του Γκαρσία, θα έχει αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή ένα χρόνο πριν με πολύ λιγότερα χρήματα και σήμερα θα έκανε σχέδια για δυνατή μελλοντική πώληση με όφελος το οποίο θα μπορούσε να καρπωθεί μόνον εκείνη. Τώρα όσο κι αν πουληθεί, το 40% θα το πάρει η Μπεϊτάρ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK