Η ΑΕΚ κάλυψε με σπριντ τα 1.000 χλμ. του δρόμου προς τ' αστέρια

Χάρη στο επιβλητικό ποδόσφαιρο που έπαιξε στα διαδοχικά ταξίδια της στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ έδειξε ότι η αγωνιστική και πνευματική απόσταση που τη χωρίζει από τον ΠΑΟΚ, στη μάχη της δεύτερης θέσης, είναι μεγαλύτερη των δύο βαθμών του πίνακα.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα γυρίζει με ωραία κίνηση προς την εστία και ανοίγει το σκορ για την ΑΕΚ στο 4-1 επί του Άρη
Ο Νέλσον Ολιβέιρα γυρίζει με ωραία κίνηση προς την εστία και ανοίγει το σκορ για την ΑΕΚ στο 4-1 επί του Άρη MOTIONTEAM

Από την έναρξη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την Τετάρτη το βράδυ στις 21:00, ως τη λήξη της αναμέτρησης με τον Άρη στο 'Κλ.Βικελίδης', λίγο μετά τις 21:00 της Κυριακής, μεσολάβησαν 4 ημερολογιακές ημέρες και ένα πέρα-δώθε στη Θεσσαλονίκη. Σε αγωνιστική αναγωγή τα δύο σημεία απέχουν μεταξύ τους μόλις 180 λεπτά συνολικού ποδοσφαιρικού χρόνου, στη διάρκεια των οποίων η ΑΕΚ σημείωσε 6 γκολ και δέχθηκε ένα όλο κι όλο (από κόντρα στο πόδι του Τσιγκρίνσκι). Το 2-0 επί του μοναδικού ανταγωνιστή της για τη δεύτερη θέση μετατράπηκε σε 4-1 απέναντι στην ομάδα που την έφτασε στα όριά της έως ότου προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου και συνδυαστικά κατέδειξαν περίτρανα την τρομερή αντοχή του 'κιτρινόμαυρου' συνόλου σ' έναν μαραθώνιο που χωρίζεται σε διαδοχικές δυάδες (Τετάρτη-Κυριακή) και απαιτεί καλή προγύμναση και βάθος πάγκου.

Τα δύο 'κολλητά' παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη είχαν την ίδια ακριβώς αξία, συμπλήρωναν σε ειδικό βάρος το ένα το άλλο. Ιδίως δε από τη στιγμή που το σχέδιο απόδρασης του ΠΑΟΚ από το 'Γεντί Κουλέ' είχε αποτύχει παταγωδώς και η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα παρέμενε αγωνιστικά εγκλωβισμένη σ' ένα ποδόσφαιρο που στηρίζεται στη στιγμή και όχι στη διάρκεια του. Με παρακαταθήκη το πρόσφατο αποτέλεσμα στην Τούμπα, η καλοκουρδισμένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ομάδα του Μάσιμο Καρέρα θα ήταν παράδοξο να επηρεαστεί από την αναπάντεχα σαδιστική κατάληξη ενός μακρινού σουτ που εξαπέλυσε ο Μπρούνο Γκάμα στο 29', ως αποτέλεσμα μιας απελπισμένης προσπάθειας απειλής, που πρώτα βρήκε χαμηλά στον Τσιγκρίνσκι και κατόπιν μπέρδεψε τον Μπάρκα (που άργησε εμφανώς να πέσει).

Ο Ολιβέιρα, με το 'τυφλό' πλην εύστοχο τελείωμα ενός φορ που αντανακλά την πλήρη επίγνωση της ακριβής θέσης ενός κλασάτου φορ ανά πάσα στιγμή στο γήπεδο, είχε ήδη ρίξει το στέρεο υπόστρωμα για τις τρεις τελικές που θα κατέληγαν -νομοτελειακά- στα δίχτυα του απροστάτευτου Κουέστα από το 52' ως το 84' και θα χάριζαν το δεύτερο διπλό στον Θερμαϊκό. Ο Πορτογάλος, αφού είχε διώξει από πάνω του την σκόνη της ατυχίας σκουπίζοντας το κορμί του, ολοκλήρωσε υπέροχα μια αντεπίθεση που ξεδιπλώθηκε με δύο πάσες από τη μία στην άλλη περιοχή, ο Σιμόες ήταν τυχερός στο σουτ που εξαπέλυσε και ο Σιμάνσκι έπραξε το δέον σε κενή εστία, ωστόσο το πολιορκητικό φινάλε του πρώτου ημιχρόνου ήταν η εικόνα από τα προσεχώς που θα βλέπαμε στην οθόνη κατά το δεύτερο μισό.. Γιατί μπορεί ο Μάνταλος δύο φορές με το κεφάλι, ο Κρίστισιτς και ο Βέρντε ή ο Σβάρνας να μην αντάμειψαν τους πασέρ, κυρίως τον Λιβάγια, για τα μισά γκολ που έφτιαξαν, αλλά ο Άρης ήταν τόσο παραδομένος (με 14 παίκτες στην αποστολή) που θα λύγιζε στο πρώτο βόλι που θα έπεφτε με το 'ξημέρωμα' των επόμενων 45 λεπτών. Με 10-1 στις τελικές προσπάθειες και την πληθώρα αυτών κλασικές ευκαιρίες, το σενάριο είχε προδιαγεγραμμένο τέλος.

Ο Κουέστα πάλευε να δικαιολογήσει ηρωικά το συμβόλαιο που θα πάρει για ν' ανανεώσει με τους 'κίτρινους', ο Μαντσίνι έπαιζε τραυματίας, όπως ομολόγησε εκ των υστέρων ο Ένινγκ και ο Ματίγια είχε 'σκάσει' τρέχοντας όλο το πλάτος της μεσαίας γραμμής για να καλύπτει κάθε κενό στον άξονα, μα ήταν αδύνατο για τον Άρη, όταν ο Καρέρα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον φρέσκο Αλμπάνη αντί του ασταθούς Βέρντε και τον ορεξάτο Αραούχο αντί του Ολιβέιρα, να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τις απαιτούμενες αντιστάσεις με μόλις δύο διαθέσιμες αλλαγές - παιδιά 19 ετών από την ακαδημία - κι έναν αναπληρωματικό γκολκίπερ.

Η ΑΕΚ θα κέρδιζε νομοτελειακά τον αποκαμωμένο Άρη. Απλούστευσε απλώς την αποστολή της με το γρήγορο δεύτερο γκολ. Όπως απλούστευσε την αποστολή κατάληψης της δεύτερης θέσης στην τελική κατάταξη. Το +2 (και το αβαντάζ σε περίπτωση ισοβαθμίας) έναντι του ΠΑΟΚ φαντάζει τούτη την ώρα πιο μεγάλο του πραγματικού, διότι πριν ολοκληρώσει τη σεζόν στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό, η Ένωση θα υποδεχθεί τον ΟΦΗ και τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για ένα 2/2, το οποίο σ' έναν πολύ μεγάλο βαθμό και -εκτός συγκλονιστικών ανατροπών στο γήπεδο- θα σφραγίσει τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League. Τον ισάξιο σε σημαντικότητα στόχο της πιο παράξενης σεζόν, σε απόλυτη αντιστοιχία με την κούπα του κυπέλλου.


News 24/7

24MEDIA NETWORK