Η αφαίρεση βαθμών ΠΑΟΚ-Ξάνθης δεν διαμορφώνει τη βαθμολογία

Ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε την αφαίρεση βαθμών από ΠΑΟΚ και Ξάνθη, χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει πολλά πράγματα στον βαθμολογικό πίνακα.

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Ο αθλητικός δικαστής της Super League ουσιαστικά υιοθέτησε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και απεφάνθη πως υπάρχει ζήτημα πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης και πως η 'ακριτική' ομάδα όντως δεν τήρησε κατά γράμμα τον κανονισμό που αφορά στην αλλαγή μετοχολογίου.

Η πρωτόδικη απόφαση αφαιρεί 7 βαθμούς από τον νταμπλούχο Ελλάδας και 12 από την Ξάνθη, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να κρίνει πολλά. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, όπως διαμορφώθηκε ο βαθμολογικός πίνακας ύστερα από τις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου στη Super League 1, διαμορφώνει απλά τα σκηνικά για τις μάχες που θα σημειωθούν στα playoff και στα playout που θα ακολουθήσουν μέχρι τον Μάιο.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στη 2η θέση με 59 βαθμούς ύστερα από 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες και με 50-23 τέρματα. Βάσει της απόφασης, στα playoff θα μπει με 52 βαθμούς, ήτοι 14 λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Αν οι ελπίδες του για διατήρηση των 'σκήπτρων' ήταν ήδη αμυδρές ύστερα από την εντός έδρας ήττα του στο προ εβδομάδων ντέρμπι πρωταθλήματος, πλέον είναι -ρεαλιστικά- ανύπαρκτες. Παρά την απόφαση, όμως, ο 'δικέφαλος του βορρά' παραμένει στη 2η θέση, έναν βαθμό πάνω από την ΑΕΚ (και 8 πάνω από τον Παναθηναϊκό) και ουσιαστικά βρίσκεται εντός της ίδιας μάχης με αυτήν που βρισκόταν ύστερα από την ήττα στην Τούμπα.

Η Ένωση έχει βρει τη φόρμα της με τον Μάσιμο Καρέρα στο 'τιμόνι' και 'ψαλιδίζοντας' σταδιακά τη διαφορά από τη 2η θέση, κυνηγούσε ούτως ή άλλως τον ΠΑΟΚ για να του... κλέψει το 'εισιτήριο' για τα προκριματικά του Champions League 2020-2021. Με το -7, απλώς αυτή η μάχη γίνεται πιο αμφίρροπη, αφού εξαλείφθηκε η βαθμολογική απόσταση των δύο ομάδων. Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ δεν έχασε πολλά πράγματα και διατηρεί ακόμα το πάνω χέρι στην υπόθεση 2η θέση. Σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, βέβαια, η συζήτηση είναι τελείως διαφορετική και γι' αυτό οι άνθρωποί του θα κυνηγήσουν τη δικαίωση, αρχής γενομένης με τη διαφαινόμενη μετάβαση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, τον δεύτερο και τελευταίο βαθμό στην εκδίκαση ποδοσφαιρικών υποθέσεων στην Ελλάδα. Ακολούθως, βέβαια, υπάρχει πάντα το CAS ή/και τα πολιτικά δικαστήρια.

Όσο αφορά στην Ξάνθη, η αλήθεια είναι ότι η δική της τιμωρία μεταβάλλει τη θέση της στον βαθμολογικό πίνακα ενόψει playout, αλλά δεν την... τρομάζει. Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε στην 9η θέση με 30 βαθμούς (8-6-12 και 21-32 τέρματα), ωστόσο το -12 την κατεβάζει στην 12η θέση με 18 βαθμούς, έναν παραπάνω από τον Παναιτωλικό και 7 από τον ουραγό Πανιώνιο. Στα playout, όπου ο τελευταίος της εξτρά διαδικασίας των 7 αγωνιστικών υποβιβάζεται απευθείας στη Super League 2 και ο προτελευταίος παίζει μπαράζ με τον 2ο της από κάτω κατηγορίας, η ομάδα του Γιώργου Παράσχου παραμένει το φαβορί για την παραμονή στην κατηγορία, όπως θα ίσχυε και αν θα έμπαινε στα playout με 30 βαθμούς. Ωστόσο, πλέον ανησυχεί πολύ περισσότερο και δεν θα αφήσει στην τύχη του κανένα παιχνίδι.

***

Έχει δίκιο ο Δώνης στην κόντρα με τον Αλαφούζο; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK