Η… αγανάκτηση του Ουζουνίδη

ΤοContra.grαναλύει τις δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού στηNOVAπου προκάλεσαν αίσθηση. Οι σκέψεις του Ουζουνίδη για την επόμενη μέρα, η "προδοσία" του Αλαφούζου που δεν κράτησε το λόγο του και το τελευταίο, μεγάλοSOS, του 48χρονου τεχνικού.

Η… αγανάκτηση του Ουζουνίδη
ouzounidis EUROKINISSI

Ήταν η πρώτη φορά απ’ τη στιγμή πουoΓιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε την αποχώρησή του απ’ τα κοινά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την παύση της χρηματοδότησης, που ο Μαρίνος Ουζουνίδης έβγαλε σε τέτοιο βαθμό… απογοήτευση στις δηλώσεις του. Πάντα, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, διατηρούσε έναν αισιόδοξο τόνο, έδειχνε αποφασιστικότητα μπροστά στα προβλήματα και ενωτικό πνεύμα για να αντέξουν όλοι μαζί στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του συλλόγου.

Τούτη τη φορά έβγαλε από μέσα του και «πικρία», και στεναχώρια για μία κατάσταση στην οποία ΔΕΝ ευθύνονται όσοι έχουν μείνει πίσω και έναν συνολικό εκνευρισμό για την απόλυτη αθέτηση των όσων είχε δεσμευτεί στον ίδιο το περασμένο καλοκαίρι (μέχρι ΚΑΙ την τελευταία μέρα των μεταγραφών), ο απερχόμενος μεγαλομέτοχος.

Ορισμένοι επιχειρώντας να «ερμηνεύσουν» τα όσα τόνισε ο 48χρονος τεχνικός στην κάμερα τηςNOVA, θεωρούν πως τα λόγια του ίσως έκρυβαν και μία… προαναγγελία αποχώρησης. Είναι όμως έτσι ή ήταν απλώς ένα εσωτερικό μίνι-ξέσπασμα για να βγάλει προς τα έξω όλα όσα έχει κρατήσει μέσα του και να εκφράσει την αγανάκτησή του; Το Contra.gr, επιχειρεί να «διαβάσει» πίσω απ’ τις λέξεις την ψυχολογία και τη διάθεση του Έλληνα τεχνικού…

ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ;

Όχι… Δεν σκέφτεται την παραίτηση ή την αποχώρηση. Όχι τώρα τουλάχιστον. «Ευκαιρίες» για να πράξει άλλωστε κάτι τέτοιο, ο Ουζουνίδης είχε πολλές. Θα μπορούσε να το έχει κάνει απ’ τα τέλη Ιουνίου, την ημέρα που αποχώρησε «αδειασμένος» απ’ τους συνεργάτες του Αλαφούζου ο Νίκος Λυμπερόπουλος απ’ την υπόθεση του Μπεργκ. Έμεινε για να παλέψει και να φτιάξει μία ομάδα με τα… μισά εφόδια και «εντολή» για να πέσει το μπάτζετ στο μισό… Το έπραξε και με το παραπάνω, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του. Θα μπορούσε να το κάνει το βράδυ της 21Σεπτεμβρίου όταν είπε το επίσημο «αντίο» ο Αλαφούζος ή λίγα 24ωρα αργότερα, όταν ενημερώθηκε απ’ τους συνεργάτες του απερχόμενου μεγαλομετόχου ότι «λεφτά, τέλος». Εμεινε για να συνεχίσει να παλεύει. Κι ας ήταν «εκτεθειμένος» σε πάρα πολύ κόσμο. Τόσο στους παίκτες που έμειναν το εφετινό καλοκαίρι και έχοντας τις «εγγυήσεις» του Αλαφούζου υποσχέθηκε πως θα φτιάξουν τα πράγματα, όσο και στους νέους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν, οι περισσότερο εκ των οποίων «ψήθηκαν» με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έκαναν με τον Ουζουνίδη.

Ο ίδιος τόνισε στηNOVAπως "…δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου να παραιτηθώ. Δεν είναι μια καλή κατάσταση για κανέναν επαγγελματία να δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Είναι μια πραγματικότητα. Έχω μάθει να προσαρμόζομαι με την πραγματικότητα, όχι μ' αυτό που θα ήθελα να έχω. Υπάρχουν αυτά τα δεδομένα και οφείλω εγώ και τα άλλα παιδιά να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε". Υπάρχουν όμως και όρια και οι αντοχές του Ουζουνίδη έχουν αρχίσει να «φθείρονται» μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. Και εάν δεν «περπατήσει» το όλο πλάνο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «συνοχή» και ηρεμία μέχρι τον Δεκέμβρη, ουδείς μπορεί να προδικάσει το πόσο θα αντέξει άλλο ο 48χρονος τεχνικός…

ΤΙ ΤΟΝ ΕΧΕΙ «ΧΑΛΑΣΕΙ»;

Ο Ουζουνίδης νιώθει -όσο «σκληρή» κι αν ακούγεται η λέξη- «προδομένος» απ’ τον Αλαφούζο. Στον μέγιστο βαθμό! Διότι όταν κάθισαν να συζητήσουν τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω της «καταιγίδας» που είχε φέρει στην ομάδα η υπόθεση του Μπεργκ (και οι… αστείοι διοικητικοί χειρισμοί) και η παραίτηση του Λυμπερόπουλου. Θα μπορούσε κι αυτός να έχει… χαιρετίσει και να μην καθόταν για να τσαλακώσει την ηρεμία του, αλλά παρέμεινε διότι πίστευε και πιστεύει ακόμη πολύ στο πρότζεκτ που ξεκίνησε. Και δεν θα ήθελε ποτέ να το αφήσει στη μέση. Κι ας είχε κι άλλες προτάσεις. Διότι ΝΑΙ είχε κι άλλες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν επεδίωξε την «ηρωική» έξοδο, μολονότι θα μπορούσε να το έχει κάνει και να μην μπορεί να του προσάψει κανείς το παραμικρό. Έμεινε, λειτούργησε σαν «αλεξικέραυνο» για μία διοίκηση που είχε βρεθεί απ’ όλους (ελέω των χειρισμών της) στο στόχαστρο και κράτησε την ενότητα και την ηρεμία. Έχοντας πάρει εγγυήσεις απ’ τον Αλαφούζο πως από εδώ και πέρα θα τηρούνται τα πάντα γύρω απ’ τις πληρωμές και την οικονομική σταθερότητα της ομάδας. Ξόδεψε αμέτρητα μερόνυχτα με τους συνεργάτες του όλο το καλοκαίρι, για να φέρει παίκτες με τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες και με το που ξεκίνησε η σεζόν, οMr. ΣΚΑΪ τον «άδειασε» και τον άφησε να παλεύει με τα… κύματα.

Απίστευτα ανέντιμη στάση, διότι θα μπορούσε όλο αυτό να έχει ξεκαθαριστεί απ’ τις αρχές Ιουνίου. Θα μπορούσε ο Αλαφούζος να του έχει πει, πως ΔΕΝ σηκώνει πλέον οικονομικά ΟΥΤΕ έναν Παναθηναϊκό με μπάτζετ 11 εκατ. ευρώ, να εξεταστεί ένα άλλο οικονομικό πλάνο με μπάτζετ… 2013 και να αποφασίσουν μαζί, εάν θα μπορούσαν να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία.

Τώρα; Τώρα, οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και ο Ουζουνίδης καλείται, μαζί με το ποδοσφαιρικό τμήμα να βγάλουν το… φίδι απ’ την τρύπα, να γίνουν «χρηματοδότες» με το να αναζητούν ομάδες για να πουληθούν κάποιοι παίκτες, με το να ψάχνουν λύσεις καθημερινά.

Το είπε κι ο ίδιος, όσο πιο καθαρά μπορούσε στηNOVA:

"Σίγουρα εκτίθεσαι στους ποδοσφαιριστές και στους συνομιλητές που είχες. Επειδή γράφονται πολλά, ότι θα ξεπουληθεί η ομάδα, ότι θα φύγουν πολλοί παίκτες δεν είναι στόχος μας αυτός. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα του Παναθηναϊκού μόνο μ' αυτό το πράγμα. Με πωλήσεις αυτή τη στιγμή μπορείς να λύσεις κάποια θέματα που υπάρχουν τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι η φετινή χρονιά. Τα χρέη που υπάρχουν από προηγούμενες χρονιές είναι το πρόβλημα. Αν μιλάμε μόνο για τη φετινή χρονιά μπορούν με μια-δυο κινήσεις να βρεθούν οι λύσεις και να προχωρήσει η ομάδα. Δεν είναι καλό σε κάποιο παίκτη που προσπαθείς να φέρεις στην ομάδα, να του πεις σε τέσσερις μήνες: ξέρεις κάτι δεν πήγε καλά, αναγκαστικά πρέπει να φύγεις.

Θα το δούμε όμως. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μπορούμε μέσα από το αγωνιστικό κομμάτι. Λύσεις θα βρεθούν ώστε να προχωρήσει η ομάδα. Δεν είναι όμως αυτή η λύση που θα σώσει την ομάδα. Άλλα πράγματα θα την σώσουν και αυτά πρέπει να τα βρουν άλλοι και όχι εμείς".

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΤΟΥ

Προς το τέλος των δηλώσεών του, ο Ουζουνίδη «χτύπησε» ουσιαστικά το τελευταίο… καμπανάκι. Προς όλους. Και σ’ αυτούς που έχουν μείνει και πρέπει να στηρίξουν με ακόμη περισσότερες δυνάμεις την προσπάθεια που κάνει το ποδοσφαιρικό τμήμα (έχουν περάσει τρεις εβδομάδες απ’ το «αντίο» του Αλαφούζου και δεν έχει βρεθεί τρόπος να εισρεύσει έστω ένα ευρώ από κάπου αλλού, πλην των πωλήσεων), αλλά και προς αυτούς που είναι εκτός ομάδας και πρέπει να έρθουν δίπλα της και να τη βοηθήσουν.

"Κακά τα ψέματα, όλοι στηριζόμαστε στο όνομα Παναθηναϊκός. Αυτή είναι η αλήθεια, να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ένα πολύ μεγάλο κλαμπ, ένας πολύ μεγάλος σύλλογος, ένα μεγάλοbrandname. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δίνουμε ζωή κάθε μέρα στην ομάδα. Είπατε ότι έχουν γίνει πολλές μεταγραφές. Και τι θα κάναμε; Θα μέναμε χωρίς παίκτες; Το έχω πει πολλές φορές το λέω ακόμα μία τελευταία. Όλα όσα έγιναν, δεν έγιναν από μένα. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην θέλει μεταγραφές, που να μην θέλει να βελτιώσει την ομάδα του. Αν κάποιος σου πει δεν μπορώ. τότε δεν το κάνεις. Εμένα δεν μου είπε κάποιος δεν μπορώ. Από το καλοκαίρι άλλαξαν πολλά πράγματα. Μειώθηκε πάρα πολύ το μπάτζετ και μόνο στο αγωνιστικό κάναμε μεγάλη οικονομία στην ομάδα και με τις αποδεσμεύσεις των ποδοσφαιριστών που δεν υπολογίζονταν. Παίκτες που θα κόστιζαν 3-4 εκατομμύρια οι αποδεσμεύσεις τους, βρέθηκε μια φόρμουλα να φύγουν με 600.000-700.000 ευρώ. Αυτά δεν τα υπολογίζει κανείς;

Τι έχουμε κάνει εμείς για την ομάδα; Δεν είμαστε εμείς όμως αυτοί που μπορούμε να τρέξουμε τέτοια θέματα. Ο Παναθηναϊκός είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν μπορεί ο Χ προπονητής ή τεχνικός διευθυντής ή όπως λέγεται να κάνουν πολλά πράγματα. Εμείς κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι θα έπρεπε. Δεν μας είπε κανείς μην κάνετε μεταγραφές. Τα έξοδα της ομάδας έχουν μειωθεί πάρα πολύ με τις αποδεσμεύσεις. Ένα παράδειγμα είναι του Ρινάλντι, που θα μπορούσε να στοιχίσει 3-3,5 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Ένας παίκτης που δεν υπολογιζόταν στην ομάδα έφυγε με 600.000-700.000 ευρώ Το να γλυτώνεις 2 εκάτ. είναι λίγο; Έχουν γίνει πολλά πράγματα που δεν τα ξέρει ο κόσμος. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κάναμε πολλά περισσότερα πράγματα απ' αυτά που μας ζητήθηκαν".

Με απλά λόγια… ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Ο προπονητής του «τριφυλλιού», η τελευταία «σταθερά» που έχει μείνει αυτή τη στιγμή στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό μαζί με τους παίκτες, μόλις έστειλε ένα μεγάλοSOS. Ακούει κανείς εκεί έξω;

News 24/7

24MEDIA NETWORK