Η ακτινογραφία των αντιπάλων του Ολυμπιακού

Το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ των πιθανών αντιπάλων του Ολυμπιακού στους "32" του Europa League. Η φετινή τους πορεία, τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες και τα αστέρια κάθε ομάδας.

Η ακτινογραφία των αντιπάλων του Ολυμπιακού

Οι "ερυθρόλευκοι", οι οποίοι μπαίνουν στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση ως οι καλύτεροι τρίτοι του Champions League, θα είναι στους ισχυρούς της διαδικασίας και θα κληρωθούν είτε με μία από τέσσερις χειρότερες τρίτες του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών είτε με μία εκ των δώδεκα ομάδων που τερμάτισαν δεύτερες στους ομίλους του Europa League.

Δείτε αναλυτικά το προφίλ των 16 αντιπάλων:

Άντερλεχτ

Η φετινή πορεία: Βρίσκεται στην 3η θέση του Βελγικού πρωταθλήματος, πίσω από τις Κόρτραϊχ και Κλαμπ Μπριζ, ενώ στο Champions League σε ένα δύσκολο όμιλο με Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Γαλατασαράι, κατάφερε να βγει 3η και να προκριθεί στους "32" του Europa League.

Δυνατά σημεία: Έχει πολύ καλή επιθετική γραμμή και είναι ικανή στις αντεπιθέσεις.

Αδυναμίες: Έχει προβλήματα στην άμυνα, δεχόμενη εύκολα γκολ.

Αστέρι: Ο επιθετικός της ομάδας, Αλεξάντρ Μίτροβιτς, πραγματοποιεί μία πολύ καλή χρονιά με 10 γκολ και 2 ασίστ σε 22 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Άγιαξ

Η φετινή πορεία: Βρίσκεται στην 2η θέση της Eredivisie, ένα βαθμό πίσω από την Αϊντχόφεν. Στο Champions League έκανε το καλύτερο δυνατό, σε έναν όμιλο με Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και ΑΠΟΕΛ, τερματίζοντας στην 3η θέση μετά το εμφατικό 4-0 επί των Κύπριων την τελευταία αγωνιστική.

Δυνατά σημεία: Εξαιρετική επιθετική γραμμή, με μεγάλο πλουραλισμό στους σκόρερ.

Αδυναμίες: Μετά τη μεταγραφή του Ντάλεϊ Μπλιντ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν υπήρξε κάποιος άξιος αντικαταστάτης του στη μεσαία γραμμή, με αποτέλεσμα να "χωλαίνει" μεσοαμυντικά.

Αστέρι: Ο Δανός διεθνής, Λάσε Σένε, "κλέβει" τις εντυπώσεις τη φετινή χρονιά, βοηθώντας τόσο στο δημιουργικό όσο και στο παραγωγικό κομμάτι της ομάδας. Σε 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις έχει 9 γκολ και 6 ασίστ.

Λίβερπουλ

Η φετινή πορεία: "Σκιά" του περσινού εαυτού της είναι η Λίβερπουλ. Η αγγλική ομάδα σε ένα βατό όμιλο στο Champions League... κατάφερε να αποκλειστεί βγαίνοντας 3η πίσω από τη Βασιλεία, ενώ στην Premier League βρίσκεται στην 9η θέση, μετά από 15 αγωνιστικές.

Δυνατά σημεία: Είναι καλή ομάδα στις αντεπιθέσεις, πρεσάρει ψηλά με σκοπό να "κλέψει" την μπάλα, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες με βαθιές μπαλιές.

Αδυναμίες: Πολύ κακές αμυντικές αντιδράσεις, διαρκώς "αβίαστα" λάθη.

Αστέρι: Ο Ραχίμ Στέρλινγκ είναι από τους ελάχιστους διακριθέντες τη φετινή χρονιά βοηθώντας δημιουργικά και παραγωγικά, με 3 γκολ και 5 ασίστ σε 22 συμμετοχές. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει κι επιστροφή του Ντάνιελ Στάριτζ που αποτελεί βαρόμετρο για την επιθετική λειτουργία των "κόκκινων".

Ρόμα

Η φετινή πορεία: Η Ρόμα στον πιο αμφίρροπο όμιλο του Champions League, με Μπάγερν, Σίτι και ΤΣΣΚΑ, υπέστη ήττα-σοκ την τελευταία αγωνιστική από τη Μάντσεστερ Σίτι εντός έδρας με αποτέλεσμα να... κατρακυλήσει στο Europa League. Στο ιταλικό πρωτάθλημα και τη φετινή χρονιά είναι η κύρια ανταγωνίστρια της Γιουβέντους για τον τίτλο, ούσα στη 2η θέση, 3 βαθμούς πίσω από τους "μπιανκονέρι".

Δυνατά σημεία: Ανάπτυξη παιχνιδιού από τα άκρα, πολύ καλό πρέσινγκ, ενώ δημιουργεί και ολοκληρώνει φάσεις με μεγάλη ευκολία.

Αδυναμίες: Δέχεται εύκολα αντεπιθέσεις από τους αντιπάλους, ενώ έχει πρόβλημα στο ψηλό παιχνίδι.

Αστέρι: Είναι πάρα πολλοί οι πρωταγωνιστές της φετινής Ρόμα, κι αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που πραγματοποιεί καλή πορεία στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποιον, θα ήταν ο Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας σε μεγάλο βαθμό. Βαρόμετρο για τους Ρωμαίους.

Βιγιαρεάλ

Η φετινή πορεία: Θα λέγαμε πως είναι η ευχάριστη έκπληξη του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ στο Europa League κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από την Γκλάντμπαχ.

Δυνατά σημεία: Δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για γκολ, ενώ είναι καλή στις αντεπιθέσεις, έχοντας ταχύτατους επιθετικούς. Δυνατή στα εκτός έδρας παιχνίδια καθώς βολεύεται από τον re-active τρόπο παιχνιδιού.

Αδυναμίες: Σε αρκετά παιχνίδια έχει άναρχο στυλ παιχνιδιού που δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή της ομάδας.

Αστέρι: Ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος είναι ο ηγέτης τη επιθετικής γραμμής, δημιουργώντας ρήγματα στις αντίπαλες εστίες, ενώ βοηθάει τόσο στο δημιουργικό όσο και στον παραγωγικό τομέα.

Τορίνο

Η φετινή πορεία: Απογοητεύει στη Serie A η Τορίνο, ούσα στην 17η θέση της βαθμολογίας, ενώ αντίθετα στο Europa League κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους "32", μετά την σπουδαία νίκη με 1-5 επί της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Δυνατά σημεία: Είναι ικανή να κρατήσει το αποτέλεσμα αν προηγηθεί.

Αδυναμίες: Πολλά προβλήματα στην άμυνα, ενώ κι επιθετικά, παρά το 1-5 στη Κοπεγχάγη, αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Αστέρι: Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα υπερισχύει σε σχέση με την υπόλοιπη μετριότητα. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας με 7 γκολ σε 22 συμμετοχές.

Τότεναμ

Η φετινή πορεία: Η αγγλική ομάδα για ακόμα μία χρονιά είναι ικανή για το καλύτερο και το... χειρότερο. Στο αγγλικό πρωτάθλημα πραγματοποιεί μέτρια πορεία, καθώς βρίσκεται στη 10η θέση, αν και στην αρχή της χρονιάς είχε δείξει πολύ καλό πρόσωπο. Στο Europa έχασε την πρωτιά μετά τη χθεσινή (11/12) ήττα από την Μπεσίκτας.

Δυνατά σημεία: Καλή στις εκτελέσεις στημένων φάσεων, καλό πρέσινγκ, ενώ αγωνίζεται αρκετά με αντεπιθέσεις.

Αδυναμίες: Πολλά αμυντικά προβλήματα, κυρίως στις εναέριες μονομαχίες και στο ένα εναντίον ενός.

Αστέρι: Ο Έρικ Λαμέλα μάς απέδειξε στους αγώνες με τον Αστέρα Τρίπολης πως "ξεχειλίζει" από ποιότητα. Βοηθάει πολύ στο δημιουργικό κομμάτι έχοντας μέχρι στιγμής 7 ασίστ, ενώ έχει πετύχει και 3 γκολ, δύο εκ των οποίων στο Europa League.

Σέλτικ

Η φετινή πορεία: Μία μεγάλη απογοήτευση η φετινή χρονιά για τη Σέλτικ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας έναν οδυνηρό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την... άσημη Μάριμπορ. Στο Europa League κατάφερε να προκριθεί ως 2η από τον όμιλό της, όμως δύσκολα θα "μακροημερεύσει" στη διοργάνωση. Στη Σκοτία είναι πρωτοπόρος αλλά σε απόσταση μόλις 3 βαθμών από τη 2η Ινβερνές.

Δυνατά σημεία: Πολύ καλή επιθετική γραμμή.

Αδυναμίες: Πολλά προβλήματα στην άμυνα ειδικά σε θέμα συγκέντρωσης, ενώ στους ομίλους σε 6 αγώνες δέχθηκε 10 (!) γκολ.

Αστέρι: Ο Τζον Γκουϊντέτι πραγματοποιεί μία εξαιρετική χρονιά με την Σέλτικ, ως δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι. Σε 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις έχει 11 γκολ και 5 ασίστ, αποτελώντας το "βαρόμετρο" για την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Αϊντχόφεν

Η φετινή πορεία: Η Αϊντχόφεν είναι πρώτη στον Ολλανδικό πρωτάθλημα, ένα βαθμό μπροστά από τον Άγιαξ, ενώ στην Ευρώπη τέθηκε αντίπαλος του Παναθηναϊκού, καταφέρνοντας να προκριθεί ως δεύτερη πίσω από τη Ντιναμό Μόσχας.

Δυνατά σημεία: Πολύ καλό κέντρο και επιθετική τριάδα. Γρήγορη στις αντεπιθέσεις, ενώ δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για γκολ.

Αδυναμίες: Προβληματίζει αμυντικά, καθώς δυσκολεύεται απέναντι σε γρήγορους επιθετικούς, ενώ παρουσιάζει αδυναμίες και στο ψηλό παιχνίδι.

Αστέρι: Ο Μέμφις Ντεπάι παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό το περασμένο καλοκαίρι, μέσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξαιρετικός με την μπάλα τα πόδια, ενώ είναι ιδιαίτερα χαρισματικός σκόρερ, καθώς σε 17 αγώνες έχει 13 γκολ, έχοντας μοιράσει και 5 ασίστ. Αγωνίζεται ως εξτρέμ κι όχι ως κεντρικός επιθετικός κι αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερο το επίτευγμά του.

Ντνίπρο

Η φετινή πορεία: Στο Ουκρανικό πρωτάθλημα βρίσκεται στη 3η θέση πίσω από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Ντιναμό Κιέβου. Ενώ στο Europa League κατάφερε να αφήσει εκτός την Σεντ Ετιέν, παίρνοντας τη 2η θέση του ομίλου πίσω από την Ίντερ.

Δυνατά σημεία: Πολύ καλή αμυντική λειτουργία, δεν δέχεται εύκολα γκολ, ειδικά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Αδυναμίες: Υπάρχει πρόβλημα στο τελείωμα των επιθετικών προσπαθειών, ενώ το Ουκρανικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί από την 1η Δεκεμβρίου και ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα η Ντνίπρο να δώσει τα δύο σημαντικά παιχνίδια των νοκ-άουτ χωρίς επίσημο παιχνίδι το τελευταίο τρίμηνο.

Αστέρι: Οι Έβγεν Κονοπλιάνκα, Νίκολα Κάλινιτς και Μπρούνο Γκάμα αποτελούν βαρόμετρα για την επιθετική λειτουργία της Ουκρανικής ομάδας. Οι Κονοπλιάνκα και Γκάμα βοηθάνε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, καθώς και στο δημιουργικό κομμάτι, έχοντας αμφότεροι 2 ασίστ, ενώ ο Κάλινιτς έχει πετύχει 7 τέρματα.

Σεβίλλη

Η φετινή πορεία: Η Σεβίλλη εντυπωσιάζει στην Ισπανία, καθώς είναι 4η, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Στο Europa League δυσκολεύτηκε αν και κάτοχος του τροπαίου, κατακτώντας τελικά τη 2η θέση πίσω από την Φέγενορντ.

Δυνατά σημεία: Δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για γκολ, τις οποίες και ολοκληρώνει με επιτυχία. Πρεσάρει ψηλά με σκοπό το κλέψιμο, ενώ αγωνίζεται με αντεπιθέσεις και ανάπτυξη από τα άκρα. Έχει επίσης έναν πολύ καλό και έμπειρο τερματοφύλακα, τον Μπέτο.

Αδυναμίες: Μετά την εξαιρετική περσινή χρονιά ο πήχης έχει ανέβει για τη Σεβίλλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει γκρίνια όταν δεν έρχονται τα θετικά αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι αν θα αντέξει την πίεση καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς ή θα "καταρρεύσει".

Αστέρι: Ο Κάρλος Μπάκα και τη φετινή χρονιά είναι η "αιχμή του δόρατος" για την ισπανική ομάδα, έχοντας πετύχει 11 γκολ σε 20 συμμετοχές. Στους ομίλους του Europa League πέτυχε μόλις 1 γκολ, καθώς δεν είχε και πολλά λεπτά συμμετοχής. Επιπλέον, ο Στεφάν Εμπιά είναι ο στυλοβάτης της μεσοαμυντικής γραμμής, βοηθώντας πολύ τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και στον επιθετικό, έχοντας σκοράρει 6 φορές.

Βόλφσμπουργκ

Η φετινή πορεία: Στην Bundesliga πραγματοποιεί μία καλή χρονιά, καθώς βρίσκεται στη 2η θέση και δείχνει να είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Μπάγερν Μονάχου. Στο Europa League έπεσε σε δύσκολο όμιλο, μαζί με Έβερτον και Λιλ, αλλά κατάφερε να προκριθεί, επικρατώντας την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας της Λιλ.

Δυνατά σημεία: Έχει μία δυνατή επιθετική γραμμή, με τους Ίβαν Πέρισιτς, Αντελίνο Βιεϊρίνια, Ίβιτσα Όλιτς και Νίκλας Μπέντντερ, ενώ έχει ιδιαιτέρως επιθετικά μπακ τα οποία ανεβαίνουν ψηλά και βοηθάνε στην ανάπτυξη στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Αδυναμίες: Δείχνει να υστερεί στους εκτός έδρας αγώνες σε σχέση με τους εντός, ενώ αρκετές φορές τα μπακ "ξεχνιούνται" στην επίθεση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φάσεις για τους αντιπάλους από τα άκρα.

Αστέρι: Ο Ίβαν Πέρισιτς έχει καλή παρουσία, με 3 γκολ και 5 ασίστ σε 15 αγώνες.

Γιουνγκ Μπόις

Η φετινή πορεία: Η Ελβετική ομάδα βρίσκεται στην 2η θέση, ισόβαθμη με την Ζυρίχη και 8 βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Βασιλεία. Στο Europa League άφησε εκτός την Σπάρτα Πράγας, τερματίζοντας 2η πίσω από τη Νάπολι.

Δυνατά σημεία: Έχει πολύ δυνατή έδρα, ενώ η επιθετική γραμμή της ομάδας με την απόκτηση του Γκιγιόμ Οαρό έχει ανέβει επίπεδο.

Αδυναμίες: Το πρωτάθλημα στην Ελβετία διακόπτεται για περίπου 2 μήνες, με αποτέλεσμα η Γιουνγκ Μπόις να επιστρέφει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία των Ελβετών στην Ευρώπη.

Αστέρι: Ο Γκιγιόμ Οαρό έχει βοηθήσει τα μέγιστα της Γιουνγκ Μπόις, στην πορεία που πραγματοποιεί τόσο στην Ελβετία όσο και στην Ευρώπη. Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Ελβετούς στον όμιλο του Europa με 5 γκολ σε 6 αγώνες.

Άαλμποργκ

Η φετινή πορεία: Η Άαλμποργκ στο Δανέζικο πρωτάθλημα βρίσκεται στην 6η θέση, πραγματοποιώντας μέτρια σεζόν. Αντίθετα, στο Europa League έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός την Στεάουα Βουκουρεστίου, παίρνοντας τη 2η θέση πίσω από την Ντιναμό Κιέβου.

Δυνατά σημεία: Έχει μία πολύ δυνατή έδρα, καθώς στους 3 εντός έδρας αγώνες για τους ομίλους του Europa είχε ισάριθμες νίκες, ενώ δεν δέχτηκε και κανένα γκολ.

Αδυναμίες: Δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όταν βρίσκεται μακριά από το γήπεδό της. Σε 3 αγώνες δέχτηκε 10 γκολ, έχοντας πολύ καλή αμυντική αντίδραση, ενώ δεν πέτυχε κανένα.

Αστέρι: Ο Δανός επιθετικός, Νίκλας Ελένιους, είναι από τους διακριθέντες της Άαλμποργκ. Ψηλός σέντερ φορ, που βοηθάει τόσο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού όσο και στο παραγωγικό κομμάτι της ομάδας.

Γκινγκάμπ

Η φετινή πορεία: Tην περσινή χρονιά έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας. Όμως η φετινή χρονιά είναι αντιστρόφως ανάλογη. Βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις τις βαθμολογίες προβληματίζοντας με τις εμφανίσεις της. Στο Europa League οι 2 νίκες επί του ΠΑΟΚ αποτέλεσαν το "κλειδί" της πρόκρισης, εκμεταλλευόμενη κυρίως την αμυντική αδράνεια του "Δικεφάλου".

Δυνατά σημεία: Καλή στις εκτελέσεις στημένων φάσεων, ενώ αγωνίζεται κυρίως με αντεπιθέσεις.

Αδυναμίες: Χαμηλή ποιότητα ως ομάδα. Κακή αμυντική λειτουργία, ενώ δυσκολεύεται στα "τελειώματα" των φάσεων.

Αστέρι: Ο Σιλβέν Μαρβό έχει ηγετικό ρόλο στη Γαλλική ομάδα. Αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος και βοηθάει στο δημιουργικό και παραγωγικό κομμάτι της ομάδας, με 2 γκολ και 4 ασίστ τη φετινή σεζόν. Ταχύτατος και πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια.

Τράμπζονσπορ

Η φετινή πορεία: Στο Τουρκικό πρωτάθλημα η Τράμπζονσμπορ πραγματοποιεί κακή πορεία, ούσα στην 7η θέση της βαθμολογίας. Στο Europa League όμως κατάφερε να πάρει την πρόκριση ως 2η, πίσω από την Λέγκια Βαρσοβίας, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία της Λόκερεν.

Δυνατά σημεία: Όπως οι περισσότερες τουρκικές ομάδες, έτσι και η Τράμπζονσπορ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έδρα της. Παράλληλα, αν προηγηθεί είναι ικανή να διατηρήσει το προβάδισμα, ενώ είναι πολύ καλή στις εκτελέσεις στημένων φάσεων.

Αδυναμίες: Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας είναι ιδιαίτερα αργό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται απέναντι στα γρήγορους επιθετικούς.

Αστέρι: Ο Όσκαρ Καρντόσο σε 18 συμμετοχές έχει 9 γκολ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK