Ολυμπιακός-Άρσεναλ: Η αλλεργία στο 0-0 έφερε καταδίκη

Ο Ολυμπιακός έχασε από την Άρσεναλ με 0-1 στο 1ο ματς της φάσης των 32 του Europa League στο Φάληρο, επειδή η επιθυμία του να βρει γκολ έγινε ανάγκη: συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστορία του.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Άρσεναλ για τον 1ο αγώνα της φάσης των 32 του Europa League 2019-2020
Ο Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Άρσεναλ για τον 1ο αγώνα της φάσης των 32 του Europa League 2019-2020 EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Σεπτεμβρίου 1967. Ήταν η ημερομηνία που ο Ολυμπιακός ήρθε ισοπαλος 0-0 με τη Γιουβέντους στο Φάληρο, για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Θα μπορούσε ο αναγνώστης, υποθετικά, να φανταστεί ποια ήταν η ομάδα που ήθελε να μείνει το παιχνίδι στη 'λευκή' ισοπαλία. Πράγματι, η Γιουβέντους πέρασε στο Τορίνο με το 2-0 υπέρ της.

Αυτό ήταν το πρώτο ματς στην Ευρώπη που ο Ολυμπιακός παραχώρησε ισοπαλία χωρίς σκορ σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Το ξανάκανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983, όταν έφερε 0-0 με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, στο ίδιο στάδιο της διοργάνωσης. Τότε, κράτησε το 0-0 και στην κανονική διάρκεια της ρεβάνς, για να προκριθει με τα δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου. Έπειτα, έφερε 0-0 στο Οσέρ, με την ομώνυμη ομάδα, στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1988-1989. Ήθελε, όμως, γκολ τότε, αφού η ισοπαλία στο Φάληρο με σκορ 1-1 τον υποχρέωνε να το κυνηγήσει. Έπειτα, το ίδιο αποτέλεσμα πέτυχε στο Φάληρο με τη Μονακό. Ήταν 4 Νοεμβρίου 1992 και με αυτό το σκορ προκρινόταν, έπειτα από τον θρίαμβό του με τον Γιώργο Βαΐτση στο Μόντε Κάρλο.

Όλα αυτά τα χρόνια στους ομίλους του Champions League, αυτό το αποτέλεσμα στα παιχνίδια του έχει έρθει 4 φορές: δύο με τη Ρεάλ εντός έδρας, τη σεζόν 1997-1998 και 10 χρόνια αργότερα, με την Μπαρτσελόνα την αναιμική περίοδο 2017-2018, μία με την Άλκμααρ εκτός έδρας το 2009-2010. Πέρυσι είχε 'λευκό' μητρώο σε ενεργητικό και παθητικό με την Μπέτις στους ομίλους του Europa League και φέτος κράτησε το μηδέν στο πρώτο παιχνίδι του, στο Πλζεν με τη Βικτόρια, για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Άλλες δύο φορές είναι με την Τσέλσι στο Φάληρο το 2008 για τη φάση των 16 του Champions League και με τη Χάποελ Μπιρ Σεβά, πάλι εντός έδρας, για τον 3ο προκριματικό γύρο της ίδιας διοργάνωσης, το 2016.

Αυτό βγάζει μία σούμα 11 παιχνιδιών με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε διπλά παιχνίδια με πρώτο ματς εντός έδρας, από το 1959, το έχει 'βγάλει' 3 φορές. Δηλαδή... ποτέ. Μόνο μία από τις τρεις επεδίωξε, επειδή δεν είχε το πάνω χέρι, να είναι αυτό το αποτέλεσμα. Για να καταλάβει κάποιος πόσο σπάνιο είναι, ο Παναθηναϊκός που έφτασε στα ημιτελικά του Champions League την περίοδο 1995-1996, τελείωσε 4 παιχνίδια χωρίς σκορ. Ένα παραπάνω από τα πρώτα ματς εντός έδρας του Ολυμπιακού με αντίστοιχο αποτέλεσμα σε διπλά παιχνίδια στην ιστορία του.

Αυτή η 'αλλεργία' συνήθως κοστίζει. Κυρίως όταν, όπως στο παιχνίδι με την Άρσεναλ, ένας στόπερ 68' στην Ευρώπη, ο Ουσεϊνού Μπα, πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σκόρερ 24 ευρωπαϊκών γκολ, τον Αλεξάντρ Λακαζέτ. Σε εκείνο το σημείο που ήρθε το γκολ, δηλαδή στο 81', ο Ολυμπιακός είχε παρασυρθεί από το σαφώς σημαντικό γεγονός ότι οι Άγγλοι δεν είχαν τελική προσπάθεια στο 2ο ημίχρονο και ρίσκαρε για να βάλει το γκολ που θα του έδινε πλεονέκτημα, αν και πουθενά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το 0-0 εντός έδρας θεωρείται κακό αποτέλεσμα, με τη ρεβάνς στην έδρα του αντιπάλου.

Ο Μπα, που οι παραστάσεις του δεν του επιτρέπουν αυτήν τη βαθιά γνώση σε ό,τι αφορά τον αντίπαλο φορ, δεν μπορούσε να περιμένει την αστραπιαία κίνηση του Λακαζέτ στην πλάτη του, απλούστατα επειδή δεν την έχει συναντήσει ξανά. Ο Γάλλος, όπως και να το πει κάποιος, είναι ένας από τους λόγους που η Άρσεναλ είναι το φαβορί στη σειρά, πλην, δηλαδή, ότι είναι εξ ορισμού, σε οποιαδήποτε βάση και διάσταση, η ομάδα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει και που, αυτήν την κακή εποχή, είναι απλώς η... φιναλίστ της διοργάνωσης.

Όλα άρχισαν από τη λογική ότι το 0-0 δεν κάνει. Έτσι, όταν ανέβηκε ο Μπουκαγιό Σακά, για τον φορ της αγγλικής ομάδας ήταν... piece of cake να αξιοποιήσει τη δεινότητά του για το γκολ της νίκης. Η Άρσεναλ θα μπορούσε να έχει βάλει και δεύτερο, ακριβώς επειδή είχε τις πιο σημαντικές ευκαιρίες στο ματς. Αλλά η ίδια, αυτό το βράδυ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκη', πολύ άνετα έπαιρνε το 0-0 και το εκτελώνιζε για το Λονδίνο. Ήταν ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός που δεν το ήθελε.

Στο νανόκοσμό μας συζητάμε για την... επιλογή που έχει ο Ολυμπιακός, δηλαδή το Europa League ή το πρωτάθλημα. Φυσικά, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ακόμα και μία βραδιά που οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς και ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας έδειξαν θέληση και πίστη, σε ένα ματς φερεγγυότητας της παρουσίας του συλλόγου στην ολότητά του στην Ευρώπη. Όπως περίπου είπε και ο Κώστας Μπράτσος στο podcast της Παρασκευής, ο Μαρτίνς έχει μια ωραιότατη ευκαιρία να... παρατήσει τη ρεβάνς της 27ης Φλεβάρη. Δίνει σημαντικές προοπτικές για να ανακατέψει την 'τράπουλα', να ξεκινήσει βασικό τον Κώστα Φορτούνη και να δει πώς μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτήν τη συνθήκη, να κάνει πραγματάκια χωρίς όποιο βάρος πιθανοτήτων να τον βασανίζει. Ο Ολυμπιακός έχασε επειδή δεν ήθελε να κρατηθεί όταν έπρεπε και, βέβαια, από τη στατιστική, που, στις ειδικές συνθήκες, είναι συντριπτικά υπέρ των ομάδων που έχουν τους καλύτερους και πιο σκληροπετσωμένους στον ανταγωνισμό παίκτες στο γήπεδο.

Να δώσει βάρος στο ντέρμπι με ΠΑΟΚ αντί για τη ρεβάνς ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK