Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος

H Ατλέτικο Μαδρίτης ολοκλήρωσε τον... άθλο της κατακτώντας το Ισπανικό Πρωτάθλημα, μετά από μία ονειρική πορεία, ενώ ο "σπρίντερ" Γκάρεθ Μπέιλ έδωσε το Κύπελλο Ισπανίας στη Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα. Ο Κάρλες Πουγιόλ αποχώρησε από την ενεργό δράση, ενώ ο φίλαθλος κόσμος αποχαιρέτησε τους σπουδαίους Λουίς Αραγονές, Τίτο Βιλανόβα και Αλφέδο Ντι Στέφανο. Το Contra.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του Ισπανικού πρωταθλήματος.

Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος

Οι δικαστικές περιπέτειες της "Μπάρτσα"

Η αρχή του 2014 είχε ανακατατάξεις στον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα. Στις 23/01, σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, ο ισχυρός άνδρας των "μπλαουγκράνα", Σάντρο Ροσέλ έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση των μελών της ομάδας.

Υπήρξαν αρκετές αιτίες εκείνη την περίοδο που οδήγησαν τον τέως –πλέον- πρόεδρος της Μπαρτσελόνα σε αυτή την απόφαση, όμως ο κυριότερη αφορά το κόστος της μεταγραφής του Νεϊμάρ. Έπειτα από καταγγελία του μέλους του συλλόγου της Μπαρτσελόνα, Τζόρντι Κάσε, η υπόθεση της μεταγραφής του Βραζιλιάνου άσου από την Σάντος εξετάζεται από τη δικαιοσύνη. Οι διαστάσεις που πήρε το θέμα ώθησαν το Ροσέλ σε παραίτηση.

Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος

Νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα έγινε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος ηγείται του συλλόγου μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Παράλληλα, οι "μπλαουγκράνα" τιμωρήθηκαν με απαγόρευση μεταγραφών. Ο λόγος που τιμωρήθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA αφορά την παράβαση των κανονισμών περί εγγραφής ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών.

Η τιμωρία στους Καταλανούς προβλέπει απαγόρευση μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους, δηλαδή για την περίοδο του Ιανουαρίου και του καλοκαιριού του 2015, καθώς και πρόστιμο 370.000 ευρώ. Παρά την έφεση που κατέθεσε η διοίκηση της Μπαρτσελόνα κατά της πρωτόδικης απόφασης, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο δεν την έκανε δεκτή, με αποτέλεσμα η ποινή να ισχύει κανονικά.

Το "αντίο" στον Λουίς Αραγονές

Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος

Φτωχότερο είναι από τον περασμένο Φεβρουάριο το ισπανικό ποδόσφαιρο, καθώς "έφυγε" σε ηλικία 75 ετών, ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής και προπονητής, Λουίς Αραγονιές.

Ο Αραγονές ήταν ο προπονητής με τον οποίο η Ισπανία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2008, ενώ στο παρελθόν είχε διαπρέψει -μεταξύ άλλων- στους πάγκους της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός προπονητής είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από την προπονητική δύο μήνες νωρίτερα.

Θρήνος για τον χαμό του Τίτο Βιλανόβα

Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος
PHOTOGRAPH: MANU FERNANDEZ/AP

Λίγους μήνες αργότερα, η Ισπανία και συγκεκριμένα η Καταλονία θα θρηνούσε ακόμα έναν άδικο χαμό. Αυτόν του Τίτο Βιλανόβα.

O πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα έδωσε γενναία τον αγώνα του για περισσότερο από δύο χρόνια, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είχε αποχωρήσει κι από τον πάγκο των "μπλαουγκράνα".

Έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη όπου υποβλήθηκε σε ειδική θεραπεία αλλά η φύση της ασθένειάς του ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι άλλο Εισήχθη σε κλινική της Βαρκελώνης με γαστρικές επιπλοκές, υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Οι φίλοι της "Μπάρτσα" θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του, ανάρτησαν ένα πολύ μεγάλο πανό στον αγώνα της ομάδας τους στο "Καμπ Νόου" που έγραφε: "ΤΙΤΟ, για πάντα αιώνιος".

Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος

Μέσι: πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ισπανικό πρωτάθλημα και στην ιστορία των clasico

Είναι μόλις 27 ετών κι όμως αποτελεί πλέον τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού Πρωταθλήματος. Ο Λιονέλ Μέσι συνεχίζει να εντυπωσιάζει, καθώς με τα τρία του γκολ που έβαλε κόντρα στη Σεβίλλη στις 22 Νοεμβρίου κατάφερε να ξεπεράσει τον Τέλμο Θάρα (251), ο οποίος κρατούσε το συγκεκριμένο ρεκόρ 60 χρόνια (από το 1955) και να γίνει αυτός ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Primera Division.

Παράλληλα, με το χατ τρικ που πέτυχε στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-3 τον περασμένο Μάρτιο έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των clasico. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα έφτασε τα 21 σε όλες διοργανώσεις κόντρα στην αιώνια αντίπαλο και τέθηκε επικεφαλής του σχετικού πίνακα. Στη δεύτερη θέση υποχώρησε ο μεγάλος Αλφρέδο Ντι Στεφάνο ο οποίος είχε βρει δίχτυα 18 φορές σε clasico.

Το "Κύπελλο του Βασιλιά" στη Ρεάλ Μαδρίτης

Σε ένα ακόμα σπουδαίο clasico, αυτή τη φορά για το Copa Del Rey η Ρεάλ Μαδρίτης βγήκε νικήτρια επικρατώντας με 2-1 της Μπαρτσελόνα, χάρη σε ένα εξαιρετικό γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ που θύμισε περισσότερο… σπρίντερ παρά ποδοσφαιριστή. Τα άλλα δύο γκολ της αναμέτρησης πέτυχαν οι Άνχελ Ντι Μαρία (11’) και Μπάρτρα (69’). Οι "μερένγκες" με το συγκεκριμένο τρόπαιο έφτασαν τα 19 κύπελλα Ισπανίας, όντας στην 3η θέση, πίσω από Μπιλμπάο (23) και Μπαρτσελόνα (26).

Η μεγάλη έκπληξη ολοκληρώθηκε, πρωταθλήτρια Ισπανίας η Ατλέτικο Μαδρίτης

Η αρμάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε ως επιστέγασμα της εξαιρετικής πορείας που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στέφθηκε πρωταθλήτριας Ισπανίας. Το έργο της δεν ήταν εύκολο, καθώς τελευταία αγωνιστική αντιμετώπιζε στο "Καμπ Νόου" την Μπαρτσελόνα και σε περίπτωση ήττας έχανε το πρωτάθλημα από τους "μπλαουγκράνα". Παρότι έχασε με τραυματισμούς δύο παίκτες-βαρόμετρα, τους Ντιέγκο Κόστα και Αρντάν Τουράν, οι "ροχιμπλάνκος" κατάφεραν να πάρουν ένα παλικαρίσιο 1-1 και να στεφθούν πρωταθλητές μέσα στο σπίτι της "Μπάρτσα". Αυτό ήτα το 10ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Ατλέτικο και το πρώτο μετά το 1996, ένα γεγονός που κάνει ακόμα πιο σπουδαία την εν λόγω επιτυχία.

Το τέλος του Κάρλες Πουγιόλ

Ο εμβληματικός αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ, αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να "κρεμάσει" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε διαρκώς προβλήματα τραυματισμών που δεν τον άφηναν να έχει την απόδοση και τις συμμετοχές που ο ίδιος θα ήθελε και αυτοί ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι που πήρε αυτή την απόφαση. Ο Καταλανός αμυντικός επισημοποίησε μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τον περασμένο Μάρτιο το κλείσιμο του κύκλου του στον σύλλογο μετά από 19 χρόνια παρουσίας σε ακαδημίες, δεύτερη και πρώτη ομάδα από το 1995, όταν και αποκτήθηκε από την ομάδα της γενέτειράς του, Πόμπλα ντε Σεγούρ.

Ο Πουγιόλ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 1999-2000 κι έκτοτε μετράει 392 συμμετοχές (και 12 γκολ) στο πρωτάθλημα, 58 συμμετοχές (και 4 γκολ) στο Copa del Rey, 129 συμμετοχές (και 2 γκολ) σε Champions League και Europa League και 14 συμμετοχές σε ισπανικά και ευρωπαϊκά σούπερ καπ και σε Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ισπανίας, τρία Champions League, ενώ υπήρξε διεθνής 100 φορές με την εθνική Ισπανίας, κατακτώντας ένα Ευρωπαϊκό πρωταθλήματα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης αποχαιρέτησε τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο

Μία πολύ σημαντική απώλεια μέσα στη χρονιά είχε κι η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς ο "θρύλος" της ομάδας, Αλφρέδο Ντι Στέφανο απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών τον περασμένο Ιούλιο.

Ο σπουδαίος επιθετικός των δεκαετίων του ’50 και του ‘60 είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης μετά από σοβαρή καρδιακή προσβολή, ενώ ήταν γνωστό πως ο εκλιπών αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι εξ αρχής επιφυλακτικοί. Τελικά, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή, περνώντας στην αιωνιότητα.

Με τα χρώματα της Ρεάλ ο Ντι Στέφανο κατέκτησε 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 8 πρωταθλήματα Ισπανίας και 1 Κύπελλο.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή στις 4 Ιουλίου του 1926. Έπαιξε στη Ρίβερ Πλέιτ, στην Ουρακάν και στη Μιγιονάριος και το 1953 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης (αν και αρχικά είχε συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα).

Μετά την εκπληκτική καριέρα του στη Ρεάλ ακολούθησαν δύο χρόνια στην Εσπανιόλ. Εν συνεχεία εργάστηκε ως προπονητής σε ομάδες της Ισπανίας αλλά και της Αργεντινής. Μεταξύ αυτών, η Ρεάλ, η Βαλένθια και η Ρίβερ Πλέιτ.

Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 376 γκολ σε 453 συμμετοχές, ενώ με τα χρώματα της Αργεντινής και της Ισπανίας σε εθνικό επίπεδο είχε 29 γκολ σε 37 συμμετοχές.

Ο "Χρυσός" Κριστιάνο Ρονάλντο

Με τόσα χρυσά βραβεία που κατέκτησε το 2014, ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο... Μίδας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Πορτογάλος επιθετικός κατέκτησε τη "Χρυσή Μπάλα", επικρατώντας του Φρανκ Ριμπερί και Λιονέλ Μέσι. Ο Ρονάλντο συγκέντρωσε το 27,99% των ψήφων, ο Λιονέλ Μέσι το 24,72% και ο Φρανκ Ριμπερί ήρθε τρίτος με 23,36%. Αυτή ήταν η δεύτερη "Χρυσή Μπάλα "που κατακτά στην καριέρα του ύστερα από αυτή του 2008, ενώ κατά την παραλαβή του βραβείου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του από τη συγκίνηση.

Επιπλέον, κατέκτησε και το "Χρυσό Παπούτσι" για το 2014, το οποίο μοιράστηκε με τον Λουίς Σουάρες, καθώς κι οι δύο πέτυχαν από 31 γκολ και είχαν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας (62).

Παράλληλα, ο "CR7"στον αγώνα των "μερένγκες" στις αρχές Δεκέμβρη απέναντι στη Θέλτα έγραψε ιστορία, καθώς με τα τρία γκολ που πέτυχε έφτασε τα 23 χατ τρικ στην καριέρα του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του τον "θρύλο" των Μαδριλένων, Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο οποίος είχε 22 και να είναι πλέον ο κορυφαίος στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, με το τελευταίο γκολ απέναντι στη Θέλτα έφτασε τα 200 στο ισπανικό πρωτάθλημα σε 178 εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος που φτάσει αυτόν τον αριθμό τερμάτων τόσο γρήγορα.

Ο νεκρός οπαδός της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

Τα φρικτά επεισόδια που έλαβαν χώρα λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, απέδειξαν πως η μάστιγα του χουλιγκανισμού και των ανεγκέφαλων υπάρχει σε όλες τις χώρες. Το γεγονός συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο όταν περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στους γύρω δρόμους από το "Βιθέντε Καλδερόν", περιμένοντας τα λεωφορεία που μετέφεραν τους οπαδούς της Λα Κορούνια.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν σε τρομερές οδομαχίες με αποτέλεσμα το θάνατο ενός φίλου της Λα Κορούνια. Ο 43χρονος άνδρας, που συμμετείχε στα επεισόδια, έπαθε καρδιακή προσβολή, καθώς οι δράστες της δολοφονίας τον πέταξαν στον ποταμό Μανθανάρες.

Η ανασκόπηση του ισπανικού πρωταθλήματος

Οι Έλληνες της Ισπανίας

Η παρουσία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην Primera Division, μπορεί να κριθεί ικανοποιητική τηρουμένων των αναλογιών. Οι Λουκάς Βύντρα και Νίκος Καράμπελας έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λούκας Αλκαράθ, μετρώντας 12 και 10 συμμετοχές αντίστοιχα, ενώ οι καλές εμφανίσεις του Καράμπελα είχαν ως αποτέλεσμα να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Λεβαντίνους μέχρι το 2016.

Όσον αφορά τον Ορέστη Καρνέζη, είχε την… ατυχία να πέσει πάνω σε έναν εκπληκτικό Ρομπέρτο Φερνάντεθ, που έχει εδώ και χρόνια πάρει τη φανέλα του βασικού… σπίτι του, με συνέπεια να αποτελέσει τη δεύτερη λύση κάτω από τα γκολπόστ. Βέβαια, στις 6 συμμετοχές που πραγματοποίησε, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, κερδίζοντας στο τελευταίο διάστημα της περασμένης σεζόν την εμπιστοσύνη του προπονητή του, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η εμφάνιση του απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όπου κράτησε μία σπουδαία νίκη για την ομάδα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK