"Η αντιμετώπιση Σαββίδη δεν μας αρμόζει"

Ο Στέφανος Σαράτσης αναφέρθηκε στην νέα κατάσταση που υπάρχει στην ΠΑΕ και "έβγαλε" το παράπονό του.

"Η αντιμετώπιση Σαββίδη δεν μας αρμόζει"

Συγκεκριμένα είπε στη Sportday:

"Μπήκα επί Ζαγοράκη. Με κάλεσαν και δεν αυτοπροτάθηκα. Πίστευα ότι μπορώ να βοηθήσω και πιστεύω ότι βοήθησα και με το παραπάνω, με κύριο στόχο το καλό του ΠΑΟΚ και την εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν μπήκα για να ακούσω μπράβο και ευχαριστώ. Προσπάθησα και κάποια τα κατάφερα. Άλλα δεν πρόλαβα. Ήταν μικρό το διάστημα. Από το καλοκαίρι και μετά όταν επισημοποιήθηκε ο ερχομός του νέου ιδιοκτήτη, δεν είχαμε και δεν έχουμε αρμοδιότητες. Μέχρι τότε όμως αντιμετωπίζαμε τρομερά προβλήματα και δεν είχαμε εύκολο έργο. Αν δεν κόβαμε από παντού κάποια έξοδα, δεν θα υπήρχε ΠΑΕ ΠΑΟΚ".

Γιατί πήρατε τόσες πολλές πρωτοβουλίες και ασχοληθήκατε με τόσα θέματα; Τι εμπειρίες και τι υπόβαθρο είχατε παραγοντικά;

"Λόγω του χαρακτήρα μου, αν δω κάτι που πιστεύω ότι μπορώ να διορθώσω δεν περιμένω και δεν φοβάμαι τι θα πουν οι άλλοι. Στον ΠΑΟΚ είμαι από τότε που γεννήθηκα και γνωρίζω με λεπτομέρειες πρόσωπα και πράγματα. Η εταιρία είναι πολύ μεγάλη, αλλά δεν παύει να είναι κάτι που αν δουλεύεις και είσαι μέσα στην ζωή και στην αγορά δεν μπορείς να μπεις στο νόημα. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος όπως εγώ που δουλεύω από μικρός, που διατηρώ μία επιχείρηση επί 15 χρόνια, που συνεργάζομαι με πολλούς, που επενδύω, που ρισκάρω και βγαίνω στην αγορά για να μιλήσω εμπορικά , μπορεί να τα καταφέρω. Πιστεύω ότι μπορώ να μιλήσω για κάποιο εμπορικό θέμα. Στις λεπτομέρειες όμως, πράγματι δεν έχω ιδέα. Δεν μπορώ να συντάξω ένα συμφωνητικό. Δεν μπορώ να κάνω την δουλειά ενός νομικού, ενός οικονομικού ή εμπορικού διευθυντή. Μέχρι ενός σημείου μπορούσα να ασχοληθώ και αυτό έκανα".

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στην ΠΑΕ του Ιβάν Σαββίδη;

"Σαν Σαράτσης και σαν σύμβουλος περίμενα διαφορετική αντιμετώπιση από τους ανθρώπους του Σαββίδη που ήρθαν στην Θεσσαλονίκη. Εδώ και δύο μήνες δεν μας έπιασαν ποτέ ως συμβούλιο να μας ρωτήσουν για το παραμικρό. Δεν μας ζήτησαν να τους διαφωτίσουμε σε οτιδήποτε, δεν μας ζήτησαν ούτε εξηγήσεις για το παραμικρό. Η στάση αυτή δεν αρμόζει σε όσα κάναμε. Εμένα με θίγει και προσωπικά. Ας μας ρωτούσαν και ας έκαναν ότι ήθελαν. Δεν γίνεται αυτό το συμβούλιο να αγνοείται έτσι. Και όχι μόνο μας αγνοούν, αλλά δέχονται και συμβουλές από ανθρώπους που δεν πρέπει. Ανθρώπους που είναι δίπλα τους, κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους, ανθρώπους που είπαν ψέματα στον κόσμο και τώρα αποφασίζουν για τις τύχες της ομάδας. Και ρωτάω: Πως είναι δυνατόν να βγαίνουν στην δημοσιότητα έγγραφα της ΠΑΕ που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική στην υπόθεση της UMBRO; Πως το δέχονται αυτό; Ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά; Είναι κάποιοι μέσα από την ΠΑΕ. Μόνο από το εμπορικό και το οικονομικό τομέα είχαν πρόσβαση σε αυτά. Και βγήκαν προς τα έξω, αλλά δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς. Βγήκαν πρακτικά του ΔΣ και δεν αποδόθηκαν ευθύνες πουθενά".

Τι ίσχυε πριν με τον ιματισμό της ομάδας και τι κάνατε εσείς με την UMBRO;

"Υπήρχε μία συμφωνία με την PUMA η οποία διέλυσε οικονομικά την εταιρία, την ΕΠΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η PUMA να κατασχέσει το κατάστημα χωρίς εμείς να έχουμε κανένα δικαίωμα. Δεν ξέρω λεπτομέρειες για την ακριβή ζημιά. Ξέρω ότι ενόψει καλοκαιριού του 2012 δεν είχαμε ρούχα. Το Φεβρουάριο λοιπόν δεν είχαμε κλεισμένη συμφωνία, δεν είχαμε όμως και οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε τα ρούχα που έπρεπε για να παίξουμε. Αν είχαμε λεφτά δεν θα αγχωνόμασταν και θα πηγαίναμε τον Ιούνιο σε οποιαδήποτε εταιρία θέλαμε για να αγοράσουμε ένα πακέτο ρούχων. Δεν είχαμε τότε ούτε εμπορικό διευθυντή. Με προσωπικές επαφές έκλεισα ραντεβού με την εταιρία που αντιπροσωπεύει την UMBRO στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Body Art".

Από την UMBRO εγώ ζήτησα: " Να μας κάνει μία μοναδική φανέλα, που όμοιά της δεν θα είχε άλλη ομάδα. Ζήτησα να αγοράσουμε φθηνά τις φανέλες για την μπουτίκ, γιατί δεν μπορούσαμε και δεν έπρεπε να τις πουλάμε άνω των 50 ευρώ. Για να γίνει αυτό και να πουλάμε 50 ευρώ, έπρεπε να αγοράσουμε την φανέλα σε μία μάξιμουμ τιμή 18 ευρώ. Το δέχθηκαν. Ζήτησα επίσης να μας δώσουν δωρεάν ως χορηγία, τα πράγματα για τις ακαδημίες και τις ομάδες Κ20 και Κ17. Ζήτησα επίσης τα πράγματα που αγοράζαμε για να πουλήσουμε στην μπουτίκ, να τα παίρνουμε με παρακαταθήκη. Να τα παίρνουμε με δελτίο αποστολής, να τα κρατάμε στις αποθήκες μας και αφού πουλήσουμε κάτι να αποδώσουμε το ανάλογο τίμημα στην εταιρία. Το δέχθηκαν και αυτό και όλα αυτά μπορούν να τα επιβεβαιώσουν. Ζήτησα να έχουμε ως ΠΑΟΚ τον πρώτο λόγο στην Ελλάδα όσον αφορά την χονδρική. Αυτό γιατί πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει και άλλες μπουτίκ και στο κέντρο της πόλης και σε εμπορικό κέντρο, τις οποίες ο ίδιος θα αποφασίζει που και πως θα ανοίγουν. Και σε αυτό συμφωνήσαμε προφορικά".

Με άλλες εταιρίες δεν κάνατε επαφές;

"Εγώ έκανα μόνο με την Asics Tiger. Στελέχη του εμπορικού τμήματος και των προμηθειών, είχαν επαφές με την Adidas που ζητούσε 250 χιλιάδες ευρώ για να μας ντύσει. Όλα αυτά υπάρχουν και εγγράφως. Η ΝΙΚΕ δεν ενδιαφέρονταν, ενώ η LOTTO θα συζητούσε αν πληρώνονταν έναν παλιό ποσό που χρωστούσαμε από τις ακαδημίες".

Τελικά τι έγινε με την συμφωνία αυτή;

"Όλα αυτά εγώ τα συμφώνησα προφορικά μέχρι τον Απρίλιο. Τότε η ΠΑΕ προσέλαβε έναν ειδικό στο εμπορικό τμήμα, τον Θρασύβουλο Σαββίδη. Του ανέφερα που ακριβώς είχα φθάσει τις επαφές. Του είπα τι ζήτησα και που συμφωνήσαμε, έτσι ώστε να αναλάβει. Από εκεί και μετά δεν ασχολήθηκα εκ νέου με την υπόθεση. Κάποια στιγμή τον Ιούλιο και αφού ανέλαβε τις επαφές ο Θρασύβουλος Σαββίδης, ενημερωθήκαμε στο συμβούλιο ότι η τιμή της φανέλας δεν ήταν 18 ευρώ, αλλά ορίστηκε στα 24, ενώ η χονδρική έμενε στην UMBRO και όχι στον ΠΑΟΚ. Σε συμβούλιο της 10ης Ιουλίου κρίναμε αυτή τη νέα συμφωνία ασύμφορη, κάτι που αποδεικνύεται από τα πρακτικά. Αργότερα μάθαμε ότι τις αλλαγές δεν τις ζήτησε η εταιρία, αλλά ο ίδιος, ο εμπορικός μας διευθυντής! Είπε ότι η αγορά λειτουργεί με το 2,1 του ποσού, στην σχέση ομάδας – εταιρίας. Άρα αφού πουλάμε με 50 ευρώ, εμείς θα παίρναμε 26 ευρώ και η εταιρία 24. Τον ρωτήσαμε όλοι στο συμβούλιο, πως είναι δυνατόν εμείς να συμφωνήσαμε αρχικά στα 18 ευρώ και να μας παρουσιάζει συμφωνία στα 24; Είπε, ότι έτσι λειτουργεί η αγορά".

Πως είναι δυνατόν ο εμπορικός διευθυντής να συμφώνησε κάτι χειρότερο για την ΠΑΕ από το αρχικό;

"Αυτό μας είπε και τόνισε ότι εμείς δεν ήμασταν ικανοί να αναλάβουμε και την χονδρική, την οποία άφηνε στην UMBRO. Στις 11 Ιουλίου αποφασίσαμε να στείλουμε εκείνον και το δικηγόρο για νέα διαπραγμάτευση. Αξίζει να πω ότι εκείνο το διάστημα προτείναμε στον Θρασύβουλο Σαββίδη να γίνει διαχειριστής στη νέα εταιρία που θα αναλάμβανε το εμπορικό. Δεν δέχθηκε τότε. Αναγκαστήκαμε να μπούμε εγώ και ο πρόεδρος, αφού δεν δέχονταν και οι υπόλοιποι παράγοντες. Τώρα, πρέπει να σας πω ότι ο Θρασύβουλος Σαββίδης είναι ο νέος διαχειριστής στη νέα μπουτίκ που άνοιξε. Σήμερα η ΠΑΕ και η κ. Γκοντσάρεβα πέτυχαν μία πολύ καλή συμφωνία με 12,5 ευρώ την φανέλα, ενώ τότε εμείς το είχαμε φθάσει στο 18. Πρέπει να αναφέρουμε βέβαια και τα εφόδια. Εμείς τότε δεν είχαμε λεφτά να αγοράσουμε, ενώ τώρα μπορούμε να προπληρώσουμε τα πάντα. Τώρα είναι πιο εύκολη η διαπραγμάτευση".

Με το τύπωμα τι έγινε;

"Η UMBRO αδυνατούσε σε αυτή την τιμή να τυπώσει τις φανέλες, πέρα από το ραμμένο σήμα του Δικεφάλου. Είχα τότε την ιδέα σε κάθε νούμερο παίκτη να βάζαμε την φωτογραφία όποιου φιλάθλου ήθελε και η κάθε φωτογραφία να στοίχιζε 15 ευρώ. Ήταν ιδέα που είδαμε στην Σεβίλλη και την οργανώσαμε ακόμη και σε μακέτες που υπάρχουν. Παρέδωσα και αυτό το σχέδιο στον Θρασύβουλο Σαββίδη. Μετά από δύο μήνες είδα την καμπάνια της εθνικής με την AMSTEL και αυτή την ιδέα. Είπα στον Σαββίδη γιατί δεν το προχώρησε και μας πρόλαβαν και μου απάντησε πως δεν γίνονταν αυτό. Για τα τυπώματα εκείνος πήρε προσφορές εδώ στην Ελλάδα και έδωσε την δουλειά. Για το μόνο λοιπόν που εγώ φέρω την συνολική ευθύνη είναι το σχέδιο της ρετρό φανέλας, αλλά και για το ρετρό σήμα με τον Δικέφαλο που έχει ανοικτά φτερά όπως την χρονιά που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα".

Τι έγινε με την συμφωνία για συνεργασία με την αεροπορική εταιρία ASTRA. Τι υπήρχε πριν και τι άλλαξε;

"Με τον ιδιοκτήτη της ASTRA Γιάννη Ζλατάνη συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Σε προφορικό επίπεδο συμφωνήσαμε για την μεταφορά της ομάδας όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά ματς, με ένα ποσό 30-35% φθηνότερο απ’ ότι προυπήρχε.

Τελικά καταφέραμε ένα ταξίδι με τσάρτερ στην Ευρώπη το οποίο η AEGEAN μας το προσέφερε με 105 χιλιάδες ευρώ, να μας το δώσει η ASTRA 67 χιλιάδες. Αν λοιπόν στην Ευρώπη κάναμε έξι ταξίδια και σε κάθε ένα από αυτά κερδίζαμε 35 χιλιάδες, το συνολικό όφελος έφθανε στις 200 χιλιάδες περίπου".

Τι έγινε με τα ταξίδια στο εσωτερικό;

"Αφού συμφωνήσαμε με τον κ. Ζλατάνη για το εξωτερικό, του ζήτησα να κάνουμε μία συμφωνία με τσάρτερ και για τις εσωτερικές πτήσεις. Μου είπε ότι η τιμή είναι 18 με 20 χιλιάδες ευρώ για κάθε τσάρτερ. Του ζήτησα επειδή είναι ΠΑΟΚτσής, να μας δώσει το τσάρτερ που του κόστιζε 20 χιλιάδες ευρώ, όσο κοστίζουν τα εισιτήρια της γραμμής, δηλαδή έξι χιλιάδες ευρώ. Το δέχθηκε. Οι υπόλοιποι επιβάτες που ταξιδεύουν με την ομάδα, πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο του εισιτηρίου τους. Και την διαφορά των 12 χιλιάδων την καλύψαμε με χορηγία στις ταμπέλες, στους πάγκους στα διάφορα πάνελ. Άρα από αυτή την συμφωνία με την ASTRA κερδίζαμε 35 χιλιάδες ευρώ για κάθε Ευρωπαϊκό ταξίδι και άλλες 12 χιλιάδες για κάθε ταξίδι στην Ελλάδα. Είχαμε συνολικό όφελος 300 χιλιάδων ευρώ μέσα στην σεζόν. Και όλα αυτά που λέω αποδεικνύονται με έγγραφα και ήταν επικυρωμένα από το συμβούλιο. Αυτή η συμφωνία ισχύει και για την φετινή σεζόν και αποδεικνύεται πόσο καθαρή είναι από το ότι μπορεί να σπάσει από οποιαδήποτε πλευρά χωρίς καμία ρήτρα. Αν εμείς βρούμε κάτι φθηνότερο αφήνουμε την ASTRA. Αυτά συμφώνησα προφορικά και τα αρμόδια τμήματα (οικονομικό και εμπορικό) συνέταξαν τα συμφωνητικά".

Ποιες επαφές κάνατε για την αλλαγή ξενοδοχείου της ομάδας;

"Ο ΠΑΟΚ πλήρωνε 130 χιλιάδες ευρώ την σεζόν για την διαμονή του στο ξενοδοχείο. Θεώρησα τρομακτικό το ποσό και απορούσα γιατί ποτέ κανείς δεν έκανε την διαίρεση να δει πόσο κόστιζε η κάθε διανυκτέρευση. Πληρώναμε δηλαδή πέντε χιλιάδες για κάθε επίσκεψη- διανυκτέρευση. Άρα 250 ευρώ το δωμάτιο. Δεν το θεώρησα λογικό και πήγα στο Χάγιατ, όπου ζήτησα να μένουμε εκεί δωρεάν. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ διαφημίζει το ξενοδοχείο που τον φιλοξενεί. Δεν το κατάφερα, αλλά μου έδωσαν πρόταση 42 χιλιάδων ευρώ, που περιελάμβανε τα πάντα. Και γεύματα και εκδηλώσεις, και χρήση αιθουσών, πακέτο που εκείνοι κοστολογούσαν 140 χιλιάδες ευρώ. Αυτή την προσφορά την πήγα στο Νικόπολις που τώρα μας φιλοξενεί, τους ανέλυσα τις δυσκολίες που υπήρχαν και μου έδωσε νέα προσφορά 72 χιλιάδων ευρώ. Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η σουίτα της Τούμπας που αγοράζει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, σουίτα 35 χιλιάδων ευρώ, που παίρνει πλέον βάσει συμβολαίου, στα πλαίσια της ετήσιας συνεργασίας. Άρα εμείς πληρώνουμε ως ΠΑΕ για την διαμονή 37 χιλιάδες ευρώ και αυτό επετεύχθη μέσα από τον ανταγωνισμό".

Σας κατηγόρησαν ότι από αυτή την συμφωνία πήγατε να αποκομίσετε προσωπικά οφέλη;

"Πως είναι δυνατόν να ζητάω από μία εταιρία να κάνει έκπτωση 100 χιλιάδων ευρώ και αυτή να το δέχεται και να μου κάνει και δώρο; Ποιος μπορεί να το πιστέψει αυτό";

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που θέλουν να σας βλάψουν;

"Άνθρωποι που θέλουν το κακό του ΠΑΟΚ. Άνθρωποι που θέλουν να ρίξουν λάσπη στον Βρύζα. Έχουν στρατηγική να βλάψουν τον Βρύζα γιατί δεν τους κάνει τα κέφια, γιατί δεν περνούν πλέον οι ιδέες τους. Ο Βρύζας είναι στόχος και όχι εγώ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK