Η απίστευτη ατάκα του Πελέ στον κατάδικο γιο του

Η είδηση της καταδίκης του γιου του Πελέ, Εντίνιο, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο σπουδαιότερος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να διεκδικεί τον ίδιο τίτλο και ως πατέρας, αφού ο τρίτος καρπός του γάμου με την πρώτη γυναίκα του, από τη δεκαετία του '90 μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια.

Η απίστευτη ατάκα του Πελέ στον κατάδικο γιο του

Η είδηση της καταδίκης του γιου του Πελέ, Εντίνιο, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο σπουδαιότερος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να διεκδικεί τον ίδιο τίτλο και ως πατέρας, αφού ο τρίτος καρπός του γάμου με την πρώτη γυναίκα του, από τη δεκαετία του '90 μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια.

Ο Έντσον Τσόλμπι Νασιμέντο είχε το πιο βαρύ φορτίο που θα μπορούσε να κουβαλήσει ένα παιδί από τη Βραζιλία: να γίνει ο συνεχιστής του πιο διάσημου ονόματος στη χώρα. Από τα πρώτα βήματά του, έδειξε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει.

Αν και έγινε ποδοσφαιριστής, η θέση στην οποία κατέληξε ήταν εκείνη του τερματοφύλακα. Ακόμα και σε αυτήν, όμως, δεν μπορεί να περηφανεύεται ότι πέτυχε κάτι το αξιόλογο. Οι αριθμοί του δεν του πιστώνουν καμία διάκριση.

Η Σάντος, η ομάδα του πατέρα του και της γενέτειράς του, τον έδιωξε μετά από μόλις δύο σεζόν (1990-1991) δίχως επίσημη εμφάνιση. Ακολούθησαν μεταγραφές σε Πορτουγκέζα Σαντίστα και Σάο Καετάνο, με κάποιες σποραδικές συμμετοχές και επιστροφή στη Σάντος όπου από το 1994 μέχρι το 1998 είχε μόλις 9 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ακόμα μία συμμετοχή με την Πόντε Πρέτα και το 1999, σε ηλικία 29 ετών, κρέμασε τα γάντια του.

Η απίστευτη ατάκα του Πελέ στον κατάδικο γιο του

Ούτε κοπλιμέντο

Σε μία από αυτές τις μετρημένες εμφανίσεις, ο Εντίνιο έκανε το... παιχνίδι της καριέρας του. Στάθηκε άτυχος, όμως, αφού τραυματίστηκε στο ένα πόδι, με συνέπεια να μην μπορεί να εκτελέσει τα βολέ.

Αυτήν τη δουλειά την έκανε ένας αμυντικός για λογαριασμό του, κάτι που φαίνεται να εξαγρίωσε τον πατέρα του, ο οποίος παρακολουθούσε από τις εξέδρες.

Μετά από το τέλος του αγώνα, ο Εντίνιο αναζητούσε εναγωνίως ένα κοπλιμέντο από τον αξεπέραστο Πελέ. Σπάνιο, αφού το "μαύρο διαμάντι" πάντοτε ήταν ο αυστηρότερος κριτής του γιου του, τουλάχιστον όσον αφορά στα αθλητικά προσόντα του.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Άγγλος δημοσιογράφος του BBC, Τιμ Βίκερι, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια είναι εγκατεστημένος στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας, ο Εντίνιο ρώτησε τον Πελέ για την απόδοσή του.

Ο βετεράνος άσος ήταν σκυθρωπός, παρότι ο γιος του είχε πραγματοποιήσει αρκετές επεμβάσεις. Τον ρώτησε γιατί δεν εκτελούσε εκείνος τα ελεύθερα μετά από τα άουτ. Ο Εντίνιο του αποκάλυψε ότι είχε χτυπήσει το πόδι του και δεν μπορούσε. "Δεν έχεις άλλο πόδι;", ήταν η μοναδική ατάκα που εκστόμισε ο Πελέ και άφησε άναυδο τον Εντίνιο.

Related content

Η καταδίκη για το τροχαίο

Παρότι δεν απόλαυσε τα πατρικά συγχαρητήρια, αυτό ίσως να ήταν και το ζενίθ της ζωής του Εντίνιο. Ακολούθησε πτώση με ταχύτητα του φωτός. Η πρώτη καταδίκη του ήρθε το 1999, όταν κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο ενός μοτοσυκλετιστή κατά τη διάρκεια αυτοσχέδιων αγώνων αυτοκινήτου στη Σάντος.

Η καταδικαστική απόφαση αφορούσε 6ετή φυλάκιση, ωστόσο εξέτισε μέρος της ποινής με βάση ένα κοινωνικό πρόγραμμα που του επέτρεπε να εργάζεται εκτός σωφρονιστικού ιδρύματος. Ο Εντίνιο βρήκε στέγη στις ακαδημίες της Σάντος και λίγο αργότερα, μάλιστα, αναιρέθηκε η καταδικαστική απόφαση.

Η απίστευτη ατάκα του Πελέ στον κατάδικο γιο του

Το πρώτο μπλέξιμο με ναρκωτικά

Τον Ιούλιο του 2005 απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, όμως, έναν μήνα νωρίτερα έμπλεξε ακόμα χειρότερα. αφού συνελήφθη μαζί με ακόμα 50 άτομα για διακίνηση κοκαΐνης, μετά από 8 μήνες ερευνών στην πόλη.

Ο δικηγόρος του Εντίνιο υποστήριξε ότι ο πελάτης του ήταν απλώς χρήστης μαριχουάνας και δεν είχε περαιτέρω σχέση με τα μέλη του κωκλώματος που συνελήφθησαν, ωστόσο το δικαστήριο τον προφυλάκισε. Αυτήν τη φορά ήταν έγκλειστος και μάλιστα -σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής- κινδύνευε η σωματική ακεραιότητά του.

Η αστυνομία κατέγραψε τηλεφωνικές συνομιλίες μελών της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης της χώρας, η οποία βρισκόταν σε αντιπαλότητα με το καρτέλ το οποίο συνελήφθη από τις αρχές. Στις κλήσεις υπήρχαν απειλές για την ζωή του αρχηγού της συμμορίας, Ναλντίνιο, καθώς και του γιου του Πελέ, από μέλη που βρίσκονταν ήδη εντός της φυλακής.

Η απίστευτη ατάκα του Πελέ στον κατάδικο γιο του

Η διακίνηση και το ξέπλυμα

Όταν αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη, ο Πελέ επιχείρησε να τον επανεντάξει στο κοινωνικό σύνολο, προσλαβάνοντάς τον προπονητή στην παιδική ομάδα Λιτοράλ. Ο Εντίνιο προπονούσε τους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές και παράλληλα τους μιλούσε για τις εμπειρίες του στη φυλακή με στόχο να τους αποτρέψει από παρόμοιες καταστάσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2007 προσελήφθη από τη Σάντος με την ιδιότητα του προπονητή τερματοφυλάκων και αργότερα έφτασε να γίνει ακόμα και βοηθός προπονητή. Όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, ο Εντίνιο εκμεταλλεύτηκε αυτές τις θέσεις ώστε να διευκολυνθεί η διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος που διενεργούσε για λογαριασμό της συμμορίας στην οποία ανήκε.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον επικεφαλής του καρτέλ και φυγά από την προηγούμενη δίκη του Εντίνιο, Ναλντίνιο, ήταν αυτές που έβαλαν και το τελευταίο καρφί στον σταυρό του Πελέ. Η ακρόαση των κασετών στη δικαστική αίθουσα οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση, για κάθειρξη 33 ετών.

Η απίστευτη ατάκα του Πελέ στον κατάδικο γιο του

Διαβάστε ακόμη

Στη φυλακή για 33 χρόνια ο γιος του Πελέ

News 24/7

24MEDIA NETWORK