Η απίθανη ιστορία του Βιδάλ: Από την Κομοτηνή στην... εθνική Ισπανίας

Διαβάστε την απίθανη ιστορία του "δικού" μας, Αλέις Βιδάλ. Το ανεπιτυχές πέρασμα από τον Πανθρακικό, το αγροτικό του στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, το "μπαμ" με την Αλμερία, η μεταγραφή εκατομμυρίων στη Σεβίλλη και το φλερτ με την εθνική. Ο προπονητής του Πανθρακικού και πρώην συμπαίκτης του, Μάνουελ Ρόκα, αποκαλύπτει στο Contra.gr άγνωστες πτυχές του Ισπανού άσου.

Η απίθανη ιστορία του Βιδάλ: Από την Κομοτηνή στην... εθνική Ισπανίας

Το καλοκαίρι του 2008, ήρθε στην Ελλάδα ένας άσιμος Ισπανός ποδοσφαιριστής για χάρη του Πανθρακικού, με τη μορφή δανεισμού από την Εσπανιόλ. Στο τέλος εκείνης της σεζόν θα αποχωρήσει, περνώντας απαρατήρητος, καθώς αγωνίστηκε μόλις σε 8 αγώνες, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

"Τότε ο Πανθρακικός είχε πολύ καλό ρόστερ, πήγαινε η ομάδα πολύ καλά και δεν πήρε πολλές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, φαινόταν πως είχε προσόντα και ταλέντο", σχολιάζει στο Contra.gr ο νυν προπονητής του Πανθρακικού και πρώην συμπαίκτης του Ισπανού άσου, Μάνουελ Ρόκα.

Η μεταγραφή των 3 εκ. ευρώ

Έξι χρόνια αργότερα, η Ευρώπη θα "υποκλινόταν" στο ταλέντο του και θα παραμιλούσε με τα κατορθώματά του.

Ο λόγος για τον ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης, Αλέις Βιδάλ, ο οποίος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ισπανικής ομάδας στην αναμέτρηση με την Φιορεντίνα για τα ημιτελικά του Europa League, πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας μία ασίστ τον Κεβίν Γκαμεϊρό.

Η πορεία που πραγματοποιεί την εφετινή χρονιά ο 25χρονος άσος μπορεί να χαρακτηριστεί, χωρίς υπερβολή, ως ονειρική. Ύστερα από περιπλάνηση στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, θα αποκτηθεί από την Αλμερία το καλοκαίρι του 2011. Η πορεία του θα είναι διαρκώς ανοδική, με αποκορύφωμα τη μεταγραφή 3.000.000 ευρώ (!) το περασμένο καλοκαίρι στη Σεβίλλη.

Ένας μαχητής του ποδοσφαίρου

Άμεσα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ουνάι Έμερι, ο οποίος θα του δώσει φανέλα βασικού. Στην Primera Division μετράει 29 συμμετοχές με 3 γκολ και 7 ασίστ, αποδεικνύοντας πως μπορεί να συνδυάσει τόσο το παραγωγικό όσο και το δημιουργικό κομμάτι των Σεβιγιάνων. Με τα 2 γκολ κόντρα στην Φιορεντίνα "έσπασε το ρόδι" στο φετινό Europa League, ενώ σε 9 αγώνες έχει δώσει και 3 ασίστ στους συμπαίκτες του.

Η απίθανη ιστορία του Βιδάλ: Από την Κομοτηνή στην... εθνική Ισπανίας

O τρόπος παιχνιδιού του αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την κοσμοθεωρία του. Ένας μαχητής, ένας ποδοσφαιριστής που δεν τα παράτησε όταν η καριέρα του πήρε την κατιούσα και τελικά δικαιώθηκε.

"Είναι ένας πολύ γρήγορος παίκτης και τεχνίτης. Ξεχωρίζει γι' αυτά τα στοιχεία. Γνωρίζει πως πρέπει να μεταβιβάσει την μπάλα και τι να την κάνει όταν βρεθεί σε πιεστικές καταστάσεις", λέει ο Ρόκα για τον τρόπο παιχνιδιού του Βιδάλ.

Ο ίδιος έκανε το παν για να στείλει την ομάδα του στον μεγάλο τελικό του Europa League, ώστε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η απίθανη χρονιά του. Άλλωστε, οι εμφανίσεις του με τους Σεβιγιάνους μόνο απαρατήρητες δεν έχουν περάσει, με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να έχει σημειωμένο στο "μπλοκάκι" το όνομά του.

"Γνωρίζω πως δουλεύει η Ομοσπονδία, ξέρω το τεχνικό τιμ και νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να κληθεί στην εθνική", αποκαλύπτει ο προπονητής του Πανθρακικού.

"Το πάλεψε μόνος του, κανείς δεν του χάρισε τίποτα"

O Ισπανός τεχνικός μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον 25χρονο άσο.

Κόουτς, περίμενες πως θα έχει αυτή την εξέλιξη;

"Εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα. Είχε βέβαια πολλά προσόντα, μεγάλη ποιότητα, ήταν γρήγορος, αλλά ήταν δύσκολα γι' αυτόν, γιατί ήταν μόλις 18 χρονών και δεν αγωνίστηκε πολύ. Τότε ο Πανθρακικός είχε πολύ καλό ρόστερ, πήγαινε η ομάδα πολύ καλά και δεν πήρε πολλές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, φαινόταν πως είχε προσόντα και ταλέντο. Από εκεί και πέρα είναι γνωστές οι δυσκολίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αποτελεί έκπληξη η πορεία που πραγματοποίησε. Το πάλεψε όμως από μόνος του, κανείς δεν του χάρισε τίποτα".

Το κυνήγησε δηλαδή;

Ναι, μίλησα μαζί του πριν από ένα χρόνο και φαινόταν πως είχε κίνητρο να πετύχει κάτι σπουδαίο.

Τι πήγε στραβά και δεν κατάφερε να αγωνιστεί τότε στον Πανθρακικό;

Δεν είχε την εμπειρία. Δεν είχε σταθερότητα στην απόδοσή του. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσε να σου κάνει μία εντυπωσιακή προπόνηση ή ένα εντυπωσιακό ματς και την επόμενη να είναι άφαντος. Ήταν και δύσκολο για τον προπονητή να δώσει συμμετοχές σε ένα ποδοσφαιριστή που ήταν μόλις 18 ετών και δανεικός. Αγωνίστηκε σε κάποια ματς, αλλά όπως είναι φυσιολογικό λόγω της ηλικίας του, δεν έδειξε κάτι αξιόλογο. Ο κ. Φερέρα, που ήταν ο προπονητής, αποφάσισε να του δώσει λιγότερη σημασία. Εγώ πιστεύω πως αν έμενε περισσότερο θα είχε αρκετές ευκαιρίες".

Η απίθανη ιστορία του Βιδάλ: Από την Κομοτηνή στην... εθνική Ισπανίας
INTIME SPORTS

Ποιος είναι ο τρόπος παιχνιδιού του; Για ποιο στοιχείο διακρίνεται;

Είναι πολύ έξυπνος. Είναι μία... αλεπού, όπως λέμε. Γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να αντιδράσει σε κάθε κατάσταση. Έχει πάσα, έχει ντρίμπλα, μπορεί να καλύψει την μπάλα, ξέρει να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα. Το είχε από μικρός. Ήξερε μπάλα. Πέρα από τα αγωνιστικά προσόντα του, είχε και μυαλό.

"Είναι θέμα χρόνου να κληθεί στην εθνική Ισπανίας"

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του;

Είναι ένας πολύ γρήγορος παίκτης και τεχνίτης. Ξεχωρίζει γι' αυτά τα στοιχεία. Γνωρίζει πως πρέπει να μεταβιβάσει την μπάλα και τι να την κάνει όταν βρεθεί σε πιεστικές καταστάσεις.

Εσύ περίμενες πως θα φτάσει ψηλά;

Όχι δεν το πίστευα. Πέρασα από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Βιγιαρέλ και συνυπήρξα με παίκτες που είχαν μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι εύκολο. Όμως αυτός το έκανε και μπράβο του. Πάλεψε και δούλεψε. Δεν φτάνουν μόνο τα προσόντα.

Με βάση τις εμφανίσεις του, πιστεύεις πως μπορεί να κληθεί στην εθνική Ισπανίας;

Ναι το πιστεύω! Ο Ντελ Μπόσκε ήταν χθες στη Σεβίλλη και παρακολούθησε την αναμέτρηση. Ξέρω καλά πως πρόκειται για έναν προπονητή που θέλει να έχει επαφή με όλους τους ποδοσφαιριστές, ώστε να σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα. Aν κάνεις καλή σεζόν θα σου δώσει ευκαιρία. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από εσένα αν θα την αρπάξεις. Νομίζω πάντως πως θα πάρει την ευκαιρία του. Αρχικά σε κάποιο φιλικό και στη συνέχεια σε κάποιο ματς των προκριματικών του Euro 2016. Γνωρίζω πως δουλεύει η Ομοσπονδία, ξέρω το τεχνικό τιμ και νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να κληθεί στην εθνική.

Διαβάστε ακόμη:

Σόου Βιδάλ, Σεβίλλη-Φιορεντίνα 3-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK