Η απόφαση του Βίλας Μπόας που 'γέννησε' τον μύθο του Μπέιλ

Ο Γκάρεθ Μπέιλ ένιωθε να ασφυκτιά στον τρόπο παιχνιδιού της Τότεναμ, μέχρι που χτύπησε την πόρτα του Αντρές Βίλας Μπόας. Ο Πορτογάλος τεχνικός προχώρησε σε μια αλλαγή, που εκτόξευσε την καριέρα του Ουαλού. Προηγουμένως το είχε κάνει ως βοηθός του Ζοζέ Μουρίνιο στην Ίντερ και τον Σαμουέλ Ετό.

Αντρέ Βίλας Μπόας και Γκάρεθ Μπέιλ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Ουαλός σε αναμέτρηση της Τότεναμ με την Γουέστ Χαμ στο 'Upton Park' του Λονδίνου, στις 25 Φεβρουαρίου 2013. (AP Photo/Matt Dunham)
Αντρέ Βίλας Μπόας και Γκάρεθ Μπέιλ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Ουαλός σε αναμέτρηση της Τότεναμ με την Γουέστ Χαμ στο 'Upton Park' του Λονδίνου, στις 25 Φεβρουαρίου 2013. AP PHOTO/MATT DUNHAM

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας είναι μια περίεργη περίπτωση προπονητή. Το 2000 και για τρεις μήνες ήταν τεχνικός διευθυντής στις... Παρθένες Νήσους της Βρετανίας. Το καλοκαίρι του 2003 προσελήφθη ως σκάουτερ στην Πόρτο και τον ίδιο ρόλο ανέλαβε ένα χρόνο μετά στην Τσέλσι. Το 2008 ήταν εκ των βοηθών του Ζοζέ Μουρίνιο στην Ίντερ. Φέρεται μάλιστα να ήταν και ο άνθρωπος που έδειξε στον συμπατριώτη του Πορτογάλο τεχνικό το 'τρικ' που έφερε την απογείωση των 'νερατζούρι' ως την κατάκτηση του treble το 2010.

Αναλύοντας τον τρόπο παιχνιδιού της Ίντερ σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του Σαμουέλ Ετό, ο Βίλας Μπόας σύστησε στον Μουρίνιο να φέρει τον Καμερουνέζο σε θέση δεξιού ακραίου κυνηγού, φτιάχνοντας δίδυμο στην πτέρυγα με τον Χαβιέρ Σανέτι. Όπερ και εγένετο, με την Ίντερ να παρουσιάζει μια καταπληκτική αγωνιστική εικόνα με τριάδα τους Ετό, Πάντεφ και Μιλίτο στην επίθεση, έχοντας ως βασικό τροφοδότη τον Γουέσλι Σνάιντερ.

Ο Αντρές Βίλας Μπόας αποφάσισε να κάνει το δικό του επόμενο βήμα, όταν αποδέχθηκε την πρόταση της Κοΐμπρα για την θέση του πρώτου προπονητή. Το καλοκαίρι του 2010 βρέθηκε στον πάγκο της Πόρτο και ακολούθησαν οι Τσέλσι, Τότεναμ, Ζενίτ, Σανγκάη και Μαρσέιγ, στον πάγκο της οποίας είναι μέχρι σήμερα και θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στους φετινούς ομίλους του Champions League.

Ουσιαστικά δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει πως ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο της προπονητικής, όμως μετά τον Ετό κατάφερε να 'δει' και την αλλαγή που χρειαζόταν ο Γκάρεθ Μπέιλ για να απογειώσει την καριέρα του. Ο Ουαλός πήρε μεταγραφή από την Σάουθαμπτον στην Τότεναμ το 2007, αντί 15 εκατ ευρώ, σε ηλικία 18 ετών. Υποτίθεται πως οι Spurs είχαν αγοράσει ένα σπουδαίο ταλέντο στην θέση του αριστερού μπακ.

Η πρώτη τριετία του Μπέιλ στην Τότεναμ ήταν κάθε άλλο παρά ιδανική. Ο παίκτης έφτασε κοντά στην έξοδο, ωστόσο το 'έγκλημα' αποφεύχθηκε. Ο Ουαλός δούλεψε το σώμα και άρχισε να παίζει σε θέσεις πιο ψηλά στο γήπεδο, χτίζοντας το προφίλ ενός πιο επιθετικού παίκτη. Τα γκολ και οι ασίστ άρχισαν να γράφουν διψήφια νούμερα μετά το 2010, αλλά για τον Μπέιλ δεν ήταν αρκετό. Μέχρι που χτύπησε την πόρτα του Αντρέ Βίλας Μπόας.

"Ο Γκάρεθ αισθανόταν πως δεν μπορούσε να ξεκλειδώσει στο 100% τις ικανότητες του. Ήρθε στο γραφείο μου και είπε 'αφεντικό δεν είμαι χαρούμενος, τα πράγματα δεν πάνε καλά για εμένα'. Του είπα 'οκ, θα επιχειρήσω να αλλάξω σε 4-4-2 την διάταξη, θα παίξεις σε ελεύθερο ρόλο στην κορυφή μαζί με τον Αντεμπαγιόρ και θα τραβήξω αριστερά τον Σίγκουρτσον για να κόβει προς τον άξονα'. Τότε ήταν που ο Γκάρεθ άρχισε να σκοράρει σε συνεχόμενα παιχνίδια, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά για την ομάδα και η καριέρα του απογειώθηκε από εκείνη τη στιγμή", εξήγησε ο Βίλας Μπόας μιλώντας στο COPA90.

Και αυτή είναι η αλήθεια, με τον Μπέιλ να παίρνει μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία κατέκτησε τέσσερα Champions League, μετρώντας 105 γκολ και 68 ασίστ με τη φανέλα των 'μερένγκες' , πριν η σχέση του με τον σύλλογο φτάσει στο απροχώρητο και ο Ουαλός επιστρέψει στην Τότεναμ προ ολίγων εβδομάδων.

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας ίσως να μην κερδίσει ποτέ μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους τεχνικούς του ποδοσφαίρου. Σίγουρα όμως έχει μια ξεχωριστή θέση στην συνείδηση των Σαμουέλ Ετό και Γκάρεθ Μπέιλ για τον ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη της καριέρας τους...

News 24/7

24MEDIA NETWORK