Η απόλυτη σιωπή στη μάχη Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ήθελαν να το δουν πολλοί, δεν το είδε κανένας. Και δεν μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η Βόρειος Κορέα υποδέχθηκε τη Νότιο Κορέα, με τον αγώνα-μυστήριο να τελειώνει 0-0. Ποιος διέρρευσε βίντεο στο twitter;

Η απόλυτη σιωπή στη μάχη Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ήταν το ματς που περίμενε να δει όλος ο κόσμος. Τελικά δεν το είδε κανείς! Ούτε ζωντανά, καθώς δεν επιτράπηκε η είσοδος στο γήπεδο 'Κιμ Ιλ Σουνγκ' της Πιονγκγιάνγκ, ούτε από την τηλεόραση, αφού δεν υπήρξε απευθείας μετάδοση. Δέκα χρόνια μετά, οι δυο Κορέες, η Βόρεια και η Νότια, συναντήθηκαν σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Αποτέλεσμα: Ισοπαλία χωρίς γκολ. Άρα, πολύ κακό για το τίποτα!

Όχι όπως στον αγώνα προ δεκαετίας στη Σεούλ, όταν οι Νοτιοκορεάτες είχαν νικήσει με 1-0, με τη βορειοκορεατική αποστολή να κατηγορεί ευθέως τους αντιπάλους της ότι... δηλητηρίασε τους ποδοσφαιριστές της με ύποπτη ουσία, στο φαγητό τους.

Την Τρίτη (πρωί για μας στην Ελλάδα, 17:30 το απόγευμα ώρα Πιονγκγιάνγκ), οι σημαίες των δυο χωρών ανέμιζαν στο γήπεδο, ενώ ακούστηκαν κανονικά και οι δυο εθνικοί ύμνοι. Γιατί το γράφουμε; Επειδή την προηγούμενη φορά που η Βόρειος Κορέα υποδεχόταν τη Νότιο, αρνήθηκε να ανεβάσει τη σημαία και να παίξει τον ύμνο, με αποτέλεσμα ο αγώνας να μετατεθεί στην Σανγκάη. Είχε... ειδοποιήσει, τουλάχιστον. Σε αντίθεση, πάντως, με όσα είχαν διαρρεύσει πριν από τη σέντρα και σύμφωνα με τα οποία στις εξέδρες θα βρίσκονταν 40.000 άνθρωποι, ο αγώνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Απογοητεύτηκε και ο Τζιάνι Ινφαντίνο, που είχε ταξιδέψει μέχρι την πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας για να δει τον αγώνα. "Περιμέναμε κόσμο και δεν είδαμε κανέναν. Υπήρξαν και προβλήματα με τη μετάδοση του ματς, όπως και με την έκδοση βίζας και διαπίστευσης σε ξένους δημοσιογράφους", σχολίασε όσο πιο ευγενικά μπορούσε ο πρόεδρος της FIFA. Οι Βορειοκορεάτες επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας για τη μη προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο, ενώ υποσχέθηκαν ότι παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν, θα δώσουν DVD του αγώνα στην αντίπαλό τους.

Τι έγινε, λοιπόν, στο ματς;

Το κρατικό πρακτορεio ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, μετέδωσε εν συντομία ότι έγινε ένα παιχνίδι με επιθέσεις και... αντεπιθέσεις. Σύμφωνα με την KFA δηλαδή την νοτιοκορεάτικη ομοσπονδία, το ματς ήταν αρκετά σκληρό, με τον διαιτητή να χρεώνει δυο κίτρινες κάρτες. Μία για κάθε ομάδα.

Οι φωτογραφίες από το ματς λιγοστές:

Στον αγώνα είχαμε και ένταση, όταν έγινε ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Χέουνγκ Μιν Σον της Τότεναμ, με αποτέλεσμα οι παίκτες των δυο ομάδων να έρθουν... πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς όμως κάτι άλλο πιο δυναμικό. Ο Σουηδός πρεσβης στην Πιονγκγιάνγκ, Γιοακίμ Μπένγκστρομ, ήταν ένας από τους ξένους δπλωμάτες που παρακολούθησαν δια ζώσης τον αγώνα. Και ο μοναδικός που τράβηξε βίντεο, με συνέπεια να έχουμε εικόνα από την μικροένταση:

Ο Μπένγκστρομ έγραψε στο απολαυστικό tweet: "Μην τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά. Ωχ, δεν είναι κανείς εδώ όμως, σήμερα...". Χάρη στον μέγιστο πρέσβη-ρεπόρτερ αποτυπώθηκε κι η στιγμή που ανακρούεται ο εθνικός ύμνος της Νότιας Κορέας και μετά οι ποδοσφαιριστές χαιρετούν ο ένας τον άλλον:

Νωρίτερα, η αποστολή της Νότιας Κορέας είχε αφήσει όλα τα κινητά των μελών της στο Πεκίνο, ενώ τη συνέντευξη του Πάουλο Μπεντο (ναι, του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού) που κάθεται στον πάγκο της Νότιας Κορέας, παρακολούθησαν 5 δημοσιογράφοι. Τον αγώνα, πάντως, δεν τον είδαν, αφού είχε απαγορευτεί η είσοδος και στα media.

Η νοτιοκορεατική αποστολή πήγε στην Πιονγκγιάνγκ μέσω Πεκίνου, αφού η Βόρεια Κορέα δεν απαντούσε στο αίτημα για διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, που υφίσταται ανάμεσα στις δυο χώρες ύστερα από τον τριετή εμφύλιο πόλεμο (1950-1953). Και να φανταστεί κανείς, όπως γράφει ο Guardian, ότι οι δυο Κορέες μέχρι πέρσι είχαν αναπτύξει τη διπλωματία τους μέσω του αθλητισμού. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018, στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, παρουσίασαν μια κοινή ομάδα χόκεϊ, ενώ παρέλασαν μαζί στην τελετή έναρξης. Άλλωστε, οι δυο ηγέτες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Γιάε Ιν Μόον είχαν συναντηθεί αρκετές φορές, συζητώντας ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσουν κοινή υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2032. Οι σχέσεις των δυο χωρών, όμως, πάγωσαν πάλι όταν πρόσκρουσαν πάνω στο θέμα των βαλιστικών πυραύλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Κι έτσι, στο στάδιο 'Κιμ Ιλ Σουνγκ' δεν πήγε κανείς να δει το 0-0.

A, o αγώνας έγινε στο πλαίσο του 8ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, στον οποίο επίσης συμμετέχουν Λίβανος, Τουρκμενιστάν και Σρι Λάνκα. Οι δυο Κορέες ισοβαθμούν στην κορυφή με 7 βαθμούς (2 νίκες-1 ισοπαλία), με τη Νότια να έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων, καθώς έχει πετύχει 10 γκολ, χωρίς να δεχθεί κανένα (η Βόρεια Κορέα έχει 2-1). Στις 5 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η ρεβάνς στη Σεούλ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι δυο χώρες τυπικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο πόλεμος της Κορέας δεν τελείωσε με ειρηνευτικό σύμφωνο. Απλά κυρήχθηκε ανακωχή...

Ήταν ο Ρονάλντο πάνω από τον Ζιντάν; Ο Αντρέα Παλομπαρίνι απαντά στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK