Η απότομη πτώση του Τιμπό Κουρτουά

Η αγωνιστική πτώση του Κουρτουά απασχολεί τον Ζιντάν, που ήδη έχει αρχίσει να δίνει ευκαιρίες στον Αρεολά. Η σύγκριση με τον Νάβας, τα κρίσιμα παιχνίδια που έρχονται, το δίλημμα του Ζιζού και η στήριξη των φιλάθλων στον Γάλλο γκολκίπερ.

Ο Κουρτουά στην ήττα-αποκλεισμό της Ρεάλ από τον Άγιαξ στη φάση των "16" του περσινού Champions League.
Ο Κουρτουά στην ήττα-αποκλεισμό της Ρεάλ από τον Άγιαξ στη φάση των "16" του περσινού Champions League.

Το φετινό ξεκίνημα της Ρεάλ Μαδρίτης σίγουρα δεν είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων. Στο πρωτάθλημα μπορεί να είναι πρώτη στη βαθμολογία, όμως ήδη έχει κάνει δυο γκέλες (1-1 με τη Βαγιαδολίδ εντός και 2-2 με τη Βιγιαρεάλ εκτός) συν το 0-0 με την Ατλέτικο στο "Γουάντα Μετροπολιτάνο". Το θέμα για τους "μερένγκες" είναι ότι η Μπαρτσελόνα δείχνει να συνέρχεται σιγά-σιγά με την επιστροφή των Μέσι και Σουάρες, έχει πλησιάσει στους δυο βαθμούς και βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής, αφού αν νικήσει στο clásico της 26ης Οκτωβρίου, θα περάσει αυτή στην κορυφή της Λίγκας. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στο Champions League, εκεί όπου στα πρώτα δυο παιχνίδια του ομίλου, η Ρεάλ έχει γνωρίσει μια μεγάλη ήττα από την Παρί (3-0) και έχει παραχωρήσει μια ισοπαλία στη Μπριζ (2-2) μέσα στο "Μπερναμπέου".

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ένας πρόωρος αποκλεισμός των "μπλάνκος" από τη φάση των ομίλων, θα ήταν τραγωδία για τον σύλλογο της Μαδρίτης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία της διοργάνωσης. Μέσα στα διάφορα προβλήματα που βγάζει η ομάδα του Ζιντάν σε αυτό το πρώτο δίμηνο της σεζόν, είναι και η περίπτωση του Τιμπό Κουρτουά. Ο Βέλγος τερματοφύλακας δεν έχει εξελιχθεί στον "φύλακα άγγελο" της εστίας των "μερένγκες", όπως περίμενε κυρίως ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Και το λέμε αυτό, επειδή τόσο ο Ζιντάν όσο και μεγάλη μερίδα των φιλάθλων, προτιμούσαν τον Κέιλορ Νάβας, ο οποίος όμως τελικά κατέληξε στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΟΥΑ ΣΤΗ ΡΕΑΛ

Η επίσημη παρουσίαση του Κουρτουά από τον Φλορεντίνο Πέρεθ το καλοκαίρι του 2018.
Η επίσημη παρουσίαση του Κουρτουά από τον Φλορεντίνο Πέρεθ το καλοκαίρι του 2018. AP

Η άποψη του Γάλλου τεχνικού για τον Κοσταρικανό γκολκίπερ είναι γνωστή. Για χάρη του, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2018, "έκαψε" τη μεταγραφή του Κέπα από την Αθλέτικ, θέτοντας βέτο στην απόκτησή του, σε μια κίνηση που σίγουρα ήταν μια απευθείας σύγκρουση με τον Πέρεθ, ο οποίος είχε δρομολογήσει τη μετακίνηση του Βάσκου στη Ρεάλ. "Έχω τον Κέιλορ, δεν χρειάζομαι άλλον τερματοφύλακα", είχε δηλώσει τότε ο Ζιζού, επιβάλλοντας το δικό του "θέλω". Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ζιντάν και Ρεάλ κατέκτησαν τρία σερί Champions League με τον Νάβας στην εστία και αυτό είναι κάτι που κανείς στη Μαδρίτη δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα.

Ο Κουρτουά πήγε στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2018, μετά την παραίτηση του Ζιζού από τον πάγκο των "μερένγκες". Ο Πέρεθ πλήρωσε 35 εκατομμύρια ευρώ στην Τσέλσι για να αγοράσει την ελευθερία του κορυφαίου γκολκίπερ στο Μουντιάλ του 2018, η απόκτησή του όμως ποτέ δεν ενθουσίασε τους φίλαθλους, αφού μάλλον επισκιάστηκε από την αναχώρηση των Ζιντάν και Κριστιάνο, συν τις προσπάθειες που έγιναν εκείνο το καλοκαίρι για να αναπληρωθεί το κενό τους. Και βέβαια, πέρα από αυτό, ήταν και η παρουσία του Νάβας στο ρόστερ, που έσπειρε αμφιβολίες στις κερκίδες του "Μπερναμπέου" για την αναγκαιότητα της μεταγραφής του Βέλγου.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΝΑΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΟΥΑ

Τιμπό Κουρτουά και Κέιλορ Νάβας σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης.
Τιμπό Κουρτουά και Κέιλορ Νάβας σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης. AP

Στην περσινή σεζόν (2018/19) οι Λοπετέγκι, Σολάρι και Ζιντάν, είχαν ως βασικό τον Κουρτουά, δίνοντας όμως παράλληλα παιχνίδια και στον Νάβας. Ο Βέλγος έπαιξε συνολικά σε 35 παιχνίδια (27 στο πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο, 2 στο Μουντιάλ συλλόγων και 5 στο Champions League) και δέχτηκε 48 τέρματα, δηλαδή 1,37 γκολ ανά αγώνα. Ήταν παρών στα δυο ματς με τον Άγιαξ, στα οποία δέχτηκε έξι τέρματα, ενώ από τα 35 ματς, κράτησε το "μηδέν" στην εστία του μόλις στα 10 από αυτά. Από την άλλη, ο Νάβας πέρυσι έπαιξε συνολικά σε 21 ματς (10 στο πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο, 3 στο Champions League και 1 στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ) και δέχτηκε 21 τέρματα, δηλαδή 1 γκολ ανά αγώνα, ενώ στις 21 συμμετοχές του κράτησε το "μηδέν" στις 7 από αυτές.

Φέτος ο Κουρτουά έχει μέχρι στιγμής αγωνιστεί σε 8 παιχνίδια (6 στη Λίγκα & 2 στο ChL) και έχει δεχτεί 11 τέρματα, κρατώντας το "μηδέν" μόνο σε δυο ματς. Συνολικά έχουμε λοιπόν 43 ματς με παθητικό 59 γκολ (12 clean-sheets). Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και οι καλύτεροι αριθμοί που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τον βασικό τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης. Αρκεί να δούμε τους αντίστοιχους αριθμούς του Νάβας στην πενταετία του στη Μαδρίτη: 162 συμμετοχές, 159 γκολ παθητικό και 52 ματς κρατώντας το "μηδέν". Αν το περιορίσουμε στο Champions League, ο Κοσταρικανός είχε 39 συμμετοχές με 35 τέρματα παθητικό και 15 clean-sheets.

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΙΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΒΑΣ

Κέιλορ Νάβας και Ζινεντίν Ζιντάν σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης.
Κέιλορ Νάβας και Ζινεντίν Ζιντάν σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης. APO CABALLERO

Το πρόβλημα για τον Ζιντάν, είναι ότι ο Κουρτουά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ακόμα και μετά την αναχώρηση του Νάβας, κάτι που αυτόματα τον έκανε την αναμφισβήτητα πρώτη επιλογή για την εστία, δεν δείχνει να έχει την απαιτούμενη σιγουριά κάτω από τα δοκάρια, ενώ κάτι ακόμα που απασχολεί τον τεχνικό της Ρεάλ, είναι ότι ο τερματοφύλακάς του δεν αποδεικνύεται καθοριστικός στα ματς, δεν έχει δηλαδή δώσει βαθμούς στην ομάδα με τις επεμβάσεις του. Ο Γάλλος έδειξε υπομονή, προσπάθησε να καλύψει τον Βέλγο μετά το 2-2 με την Μπριζ, όμως είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να τον περιμένει όλη τη σεζόν και ήδη άρχισε να δίνει παιχνίδια στον Αρεολά.

Ο Ζιντάν έκανε μια σημαντική υποχώρηση, όταν αναγκάστηκε να δεχτεί την επιθυμία του Νάβας να φύγει από τη Μαδρίτη. Ο Κέιλορ δεν ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει ως δεύτερη επιλογή για το τέρμα και αποδέχτηκε την πρόταση της Παρί. Είναι γνωστή η άριστη σχέση του Γάλλου με τον Κοσταρικανό, αλλά και η εκτίμηση του Ζιζού προς τον τερματοφύλακα με τον οποίο κατέκτησε τα τρία ChL και το πρωτάθλημα του 2017. Χωρίς να το γνωρίζουμε, υποθέτουμε ότι ο Πέρεθ πίεσε τον Ζιντάν να χρησιμοποιεί τον Κουρτουά, αφού ήταν μια μεταγραφή που κόστισε αρκετά χρήματα (η τρίτη πιο ακριβή για τη θέση, πίσω από Κέπα και Άλισον και η πιο δαπανηρή στην ιστορία της Ρεάλ για τερματοφύλακα).

Ο "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ" ΑΡΕΟΛΑ

Επίσημη παρουσίαση του Αλφόνς Αρεολά από τη Ρεάλ Μαδρίτης μαζί με τον Μπουτραγκένιο.
Επίσημη παρουσίαση του Αλφόνς Αρεολά από τη Ρεάλ Μαδρίτης μαζί με τον Μπουτραγκένιο. AA

Έτσι λοιπόν, ο Νάβας βρέθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν και οι "μερένγκες" πήραν δανεικό για ένα χρόνο (χωρίς οψιόν αγοράς) από τους Παριζιάνους τον Αλφόνς Αρεολά. Ο 26χρονος, "προϊόν" των ακαδημιών της Παρί και συνηθισμένος στους δανεισμούς (Λανς, Μπαστιά, Βιγιαρεάλ), πήγε στη Μαδρίτη, απλά για να υπάρχει μια "αξιοπρεπής" εναλλακτική λύση πίσω από τον Βέλγο μέσα στη χρονιά, μέχρι να "ωριμάσει" και ο ταλαντούχος Αντρέι Λούνιν, που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στη Λεγανές και φέτος δόθηκε - πάλι ως δανεικός - στη Βαγιαδολίδ. Ο Ζιντάν χρησιμοποίησε φέτος για πρώτη φορά ως βασικό τον Αρεολά στο ματς με την Οσασούνα (2-0 η Ρεάλ), στα πλαίσια του rotation και εκείνος άφησε θετικές εντυπώσεις.

Η δεύτερη ευκαιρία - αυτή όχι προγραμματισμένη - δόθηκε στον Γάλλο γκολκίπερ την προηγούμενη Τρίτη. Η Ρεάλ αντιμετώπιζε στο "Μπερναμπέου" τη βελγική Μπριζ και βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο 0-2 με τα δυο κάθε άλλο παρά συνηθισμένα γκολ του Μποναβεντούρ. Ο κόσμος στις κερκίδες είχε αρχίσει να γιουχάρει τον Κουρτουά, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να σταματήσει τον Νιγηριανό στράικερ, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, ολόκληρη η άμυνα των "μερένγκες" ήταν για τα πανηγύρια. Ο Κουρτουά είχε ενημερώσει από το πρωί του αγώνα τον Ζιντάν ότι δεν αισθανόταν ιδιαίτερα καλά, αλλά τελικά έπαιξε ως βασικός. Στο ημίχρονο του αγώνα παραπονέθηκε για έντονες ζαλάδες και στομαχικούς πόνους.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΤΟΥΑ, ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΟΛΑ

Ο Αρεολά έτοιμος να περάσει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή του Κουρτουά στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπριζ για το Champions League.
Ο Αρεολά έτοιμος να περάσει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή του Κουρτουά στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπριζ για το Champions League. PG

Έτσι λοιπόν, ο Ζιζού πέρασε στο δεύτερο ημίχρονο τον Αρεολά, ο οποίος έγινε δεκτός με επευφημίες από τους φίλαθλους και η αλήθεια είναι ότι παρουσιάστηκε σταθερός και αποτελεσματικός, μη διστάζοντας ακόμα και να βάλει τις φωνές στις "βεντέτες" της ομάδας, όπως για παράδειγμα στον Αζάρ, τον οποίο παρατήρησε για τη θέση που είχε πάρει σε ένα κόρνερ. Η Ρεάλ ισοφάρισε 2-2 και έσωσε τον ένα βαθμό, αν και βρίσκεται τελευταία στη βαθμολογία του γκρουπ. Ο Ζιντάν, όταν οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, θέλησαν να φορτώσουν την ευθύνη της ισοπαλίας στον Κουρτουά, προσπάθησε να τον καλύψει, λέγοντας το προφανές, ότι δηλαδή η ευθύνη ήταν συνολική, όλων των παικτών.

Όλοι περίμεναν να δουν αν ο Κουρτουά θα ήταν έτοιμος για το ματς του περασμένου Σαββάτου με τη Γρανάδα. Τελικά το ιατρικό ανακοινωθέν ενημέρωσε ότι ο Βέλγος δεν είχε συνέλθει από την γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπωρούσε (κυκλοφόρησαν και κάποιες φήμες ότι είχε πάθει κρίση πανικού), οπότε δεν υπολογιζόταν για το ματς, στο οποίο έπαιξε και πάλι βασικός ο Αρεολά, με τον νεαρό Ντιέγκο Αλτούμπε της Καστίγια να κάθεται στον πάγκο ως αναπληρωματικός. Ο Γάλλος δεν τα πήγε άσχημα στο τελικό 4-2 της ομάδας του, αν και παραχώρησε ένα επιπόλαιο πέναλτι, το οποίο ξανάβαλε στο παιχνίδι τη Γρανάδα, με αποτέλεσμα οι "μερένγκες" να καρδιοχτυπήσουν μέχρι το γκολ του Κασεμίρο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

Ο Ντι Μαρία παραβιάζει την εστία του Κουρτουά στο 3-0 της Παρί επί της Ρεάλ.
Ο Ντι Μαρία παραβιάζει την εστία του Κουρτουά στο 3-0 της Παρί επί της Ρεάλ. AP

Το δίλημμα για τον Ζιντάν, για το τί θα πράξει στη συνέχεια, παίρνει μια μικρή αναβολή, λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων (ο Κουρτουά ταξίδεψε με την αποστολή της Εθνικής Βελγίου για τα δυο παιχνίδια με Σαν Μαρίνο και Καζακστάν και ο Αρεολά κλήθηκε από τη Γαλλία για τις αναμετρήσεις με Ισλανδία και Τουρκία). Θα τεθεί όμως ξανά πολύ σύντομα, αφού αμέσως μετά την επανεκκίνηση της Λίγκας, ακολουθούν τρία κρίσιμα παιχνίδια για τους "μπλάνκος". Η Ρεάλ θα αντιμετωπίσει πρώτα εκτός έδρας τη Μαγιόρκα στις 19 Οκτωβρίου. Και αν θεωρήσουμε ότι αυτό δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο, τα δυο ματς που έπονται, είναι κυριολεκτικά "φωτιά".

Πρώτα η Γαλατάσαραϊ για το ChL και αμέσως μετά το πρώτο clásico της σεζόν και μάλιστα στο "Καμπ Νόου". Μετά το 3-0 από την Παρί και το 2-2 με την Μπριζ, είναι εύκολα κατανοητό, ότι οι "μερένγκες" παίζουν αρκετά από τα ρέστα τους στην Κωνσταντινούπολη, αφού με μια ήττα εκεί η υπόθεση πρόκριση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Και βέβαια σειρά θα έχει η μητέρα όλων των μαχών, με την ουσία και το γόητρο να δίνουν βροντερό "παρών". Η Ρεάλ γνωρίζει ότι αν χάσει στη Βαρκελώνη, λογικά θα χάσει και την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Οπότε από όλα αυτά, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή του Ζιντάν δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον Κουρτουά, αφού ο Γάλλος τεχνικός δεν θέλει με τίποτα να "κάψει" τον βασικό του τερματοφύλακα τόσο νωρίς στη σεζόν.

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΕΟΛΑ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ

Ο Μποναβεντούρ πετυχαίνει το 0-1 της Μπριζ μέσα στο "Μπερναμπέου".
Ο Μποναβεντούρ πετυχαίνει το 0-1 της Μπριζ μέσα στο "Μπερναμπέου". AP

Είναι σίγουρο ότι η απουσία του Βέλγου τερματοφύλακα για μια εβδομάδα από το Βαλντεμπέμπας, θα του κάνει καλό, θα του δοθεί η ευκαιρία να ηρεμήσει και να βρεθεί μακριά από κριτικές και γκρίνιες. Η αποστολή του όμως δεν είναι εύκολη. Ή θα συνέλθει αγωνιστικά, θυμίζοντάς μας τον μεγάλο τερματοφύλακα του Μουντιάλ και της Τσέλσι ή θα μείνει στον πάγκο, αφού ο Ζιντάν μπορεί να θέλει να τον "προστατεύσει", αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ρισκάρει να κατέβει με προβληματικό γκολκίπερ σε τόσο κρίσιμα και καθοριστικά παιχνίδια. Ο Αρεολά δείχνει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία και εκτός όλων των άλλων, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο της χρονιάς, έχει την στήριξη των φιλάθλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το ματς με την Μπριζ, η τηλεοπτική εκπομπή "El chiringuito de jugones" του ισπανικού καναλιού MEGA (ένα "τηλεοπτικό καφενείο" που ασχολείται με τη Λίγκα και κυρίως με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα), έφτιαξε ένα γκάλοπ, όπου οι τηλεθεατές κλήθηκαν να επιλέξουν ποιον θα ήθελαν ως βασικό τερματοφύλακα της Ρεάλ. Το συντριπτικό 82% ψήφισε τον Αρεολά, ενώ μόλις το 18% ζήτησε τον Κουρτουά. Οι αριθμοί όμως είναι ακόμα χειρότεροι για τον Βέλγο, αν υπολογίσουμε όλα τα γκάλοπ που έχουν γίνει αυτές τις μέρες σε ισπανικά μέσα, όπου οι φίλαθλοι φτάνουν ακόμα και το 91% υπέρ του Γάλλου, αφήνοντας μόλις το 9% στον Τιμπό. Το τί θα γίνει τελικά, θα το μάθουμε την "καυτή" εβδομάδα που περιμένει τη Ρεάλ από τις 19 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

* Πηγές: as.com, marca.com, tribuna.com, elmundo.es, eldesmarque.com, elespanol.com, defensacentral.com, mundodeportivo.com, laliga.com, transfermarkt.com

* Photo credits: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK