Η αντι-δημοφιλής θεωρία για τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ

Το νέο επεισόδιο του 'Football Stories' του ΑΝΤ1 φωτίζει ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Και φέρνει στο φως μια νέα θεωρία.

Η αντι-δημοφιλής θεωρία για τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ
Στις 22 Ιουνίου 1994, ο Αντρές Εσκομπάρ της Κολομβίας πέτυχε το πιο μοιραίο αυτογκόλ της καριέρας του. Ή μήπως όχι; AP PHOTO/ERIC DRAPER, FILE

Ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν ένας ποδοσφαιριστής από το Μεντεγίν της Κολομβίας, που αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ μπακ. Ο παίκτης της Αθλέτικο Νασιονάλ είχε το ψευδώνυμο 'The Gentleman' ('Ο Κύριος'), το οποίο είχε προέλθει από την φινετσάτη, αξιοπρεπή παρουσία του στο γήπεδο αλλά και για την ευγενική, σχεδόν ασκητική του φυσιογνωμία εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο Εσκομπάρ δεν είχε καμία σχέση, ούτε φιλική, ούτε συγγενική, με τον διαβόητο βαρόνο ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Αντρές ήταν μόνο ένας καλός ποδοσφαιριστής, ο οποίος με την αξία του βρέθηκε και στο ρόστερ της Εθνικής Κολομβίας, στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του '94. Και λίγους μήνες αργότερα, έχασε τη ζωή του.

Στις 22 Ιουνίου 1994, η Κολομβία αντιμετώπισε την Αμερική. Ο Αμερικάνος μέσος Τζον Χάρκις επιχείρησε μια σέντρα, το αριστερό πόδι του Εσκομπάρ προσπάθησε να ανακόψει την πορεία της μπάλας, που κατέληξε με βασανιστική ακρίβεια στα δίχτυα του πορτιέρο της ομάδας του. Η Αμερική νίκησε με σκορ 2-1.  Λίγες μέρες μετά, ξημερώματα 2ας Ιουλίου, ο Εσκομπάρ επέστρεφε από βόλτα με φίλους, στην γειτονιά Ελ Πομπλάδο, του Μεντεγίν. Τρεις άντρες τον πλησίασαν κρατώντας όπλα, κάνοντας φανερό πως δεν επιθυμούσαν καμιά φιλική συναναστροφή μαζί του. Ο Εσκομπάρ δέχτηκε έξι σφαίρες, με τους δολοφόνους του να θρυλείται πως φώναζαν 'γκολ!γκολ!γκολ!' ύστερα από κάθε πυροβολισμό. Η επικρατούσα μέχρι στιγμής θεωρία, λέει πως αυτή η δολοφονία συνέβη επειδή η οικογένεια Εσκομπάρ αισθάνθηκε 'ντροπιασμένη' από εκείνη την ήττα και με τον τρόπο που επετεύχθη και ήθελε να καθαρίσει το όνομα της με τον αγαπημένο τις τρόπο. Σφαίρες.

Μια νέα θεωρία

Το πρόσφατο επεισόδιο του εξαιρετικού 'Football Stories' του ΑΝΤ1 ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς μας παρουσιάζει και μια εντελώς διαφορετική θεωρία, αυτή του εγκλήματος ζήλιας, με μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν σε παράλληλη ερωτική σχέση με τον Εσκομπάρ και με αγνώστου ταυτότητας άντρα, να γίνεται η αφορμή για μια εκδίκηση με σφαίρες. Ο οπαδός της Νασιονάλ Πάμπλο Λόπεθ, είναι ένας από εκείνους που πιστεύουν ότι και αυτό το ενδεχόμενο έχει μια δόση αλήθειας, αφηγούμενος πώς ο Εσκομπάρ είχε πέραση στις γυναίκες και πως δεν είναι καθόλου απίθανο η δολοφονία του να διαπράχθηκε από κάποιον 'ζηλόφθονο εραστή'.

Σήμερα, 25 χρόνια αργότερα, η δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ παραμένει ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ένας άδοξος θάνατος ενός λαϊκού ήρωα που σκόρπισε συλλογική θλίψη στη χώρα του και όχι μόνο. Η αλήθεια παραμένει ανεξιχνίαστη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK