Η Άρσεναλ αγνοεί αδίκως το μέλλον του 'βράχου' Μαυροπάνου

Ο Ντίνος Μαυροπάνος εξήγησε πώς έφτασε να είναι ένας εκ των πιο αποτελεσματικών αμυντικών στην Bundesliga, αλλά τον Μικέλ Αρτέτα δεν τον έχει πείσει ακόμη ότι αξίζει να επιστρέψει στην Άρσεναλ.

Ο Ντίνος Μαυροπάνος μαρκάρει τον Μάρκο Ρόις στο πρόσφατο παιχνίδι της Στουτγκάρδης με την Ντόρτμουντ
Ο Ντίνος Μαυροπάνος μαρκάρει τον Μάρκο Ρόις στο πρόσφατο παιχνίδι της Στουτγκάρδης με την Ντόρτμουντ TOM WELLER/POOL VIA AP

Κοντεύουν πια 2,5 χρόνια απ' όταν η Άρσεναλ ξόδευε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του (τότε 20χρονου) Ντίνου Μαυροπάνου από τον ΠΑΣ Γιάννινα, με άμεση μάλιστα ενεργοποίηση της συμφωνίας. Οι 'κανονιέρηδες' είχαν από καιρό 'σκανάρει' τον υψηλόσωμο στόπερ (1.95μ), είχαν πειστεί για το potential που συνόδευε το προφίλ του και έσπευσαν να τον πάρουν μαζί τους στο Λονδίνο για να 'χουν το κεφάλι τους ήσυχο. Το ότι τον Απρίλη του 2021 δεν γνωρίζουν τι θα πράξουν με τον 23χρονο Έλληνα, παρόλο που αξιολογείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς κεντρικούς αμυντικούς στο γερμανικό πρωτάθλημα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τάχιστες ενέργειες στις οποίες είχαν προβεί για να τον αποκτήσουν, σε μια προσιτή τιμή, δίχως να ρισκάρουν να προλάβουν να μπουν άλλοι υποψήφιοι αγοραστές στη διεκδίκησή του.

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής απάντησε προ ημερών στην γερμανική Bild, δήλωση που αναπαράχθηκε κατά κόρον από τις αγγλικές ιστοσελίδες (που άλλο δεν ήθελαν), ότι "αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω αν θα επιστρέψω στην Άρσεναλ. Τα πράγματα μπορούν ν' αλλάξουν γρήγορα".

Η δεύτερη ευκαιρία του Μίσλιντατ

Μεσολάβησαν σίγουρα πολλά από την ημέρα που παρουσιαζόταν ως ένα future project από τους Λονδρέζους. Κυρίως το γεγονός πως με άλλα στελέχη πήγε στο αγγλικό κλαμπ ο Μαυροπάνος και άλλα κάνουν κουμάντο τώρα. Δεν είναι μυστικό πως υπήρξε επιλογή του τότε υπεύθυνου μεταγραφών Σβεν Μίσλιντατ, ο οποίος τον Φλεβάρη του 2019 βρέθηκε εκτός οργανογράμματος, ενώ στο μεσοδιάστημα ο Αρσέν Βενγκέρ έδωσε τη θέση του στον Ουνάι Έμερι κι αυτός με τη σειρά παρέδωσε τη σκυτάλη στον Μικέλ Αρτέτα. Άρα κάθε νέα φορά ο Μαυροπάνος, και καθένας εκ των παικτών της δικής του θέσης στην ιεραρχία, έμπαινε σε μια νέα δοκιμασία να παλεύει για να πείθει ότι αξίζει τη μονιμοποίηση στην πρώτη ομάδα.

Τον Ισπανό προπονητή που ανέλαβε προς τα τέλη του Δεκέμβρη του 2019 δεν τον 'έψησε' κατά τον πρώτο μήνα της συνύπαρξής τους και ο δανεισμός του στη Νυρεμβέργη (της 2.Bundesliga) για το δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν ήταν η εύκολη λύση. Το καλοκαίρι του 2020 η συνέχεια ήταν ανάλογη, αφού ο νεαρός στόπερ δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του πρώην συνεργάτη του Γκουαρδιόλα για τη νέα χρονιά και παραχωρήθηκε με δάνειο ενός χρόνου στη Στουτγκάρδη. Με τη διαφορά ότι προηγουμένως ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το καλοκαίρι του 2023 για να 'ναι, σε κάθε περίπτωση, δεσμευμένος. Ο Μίσλιντατ είχε ήδη προσληφθεί ως αθλητικός διευθυντής στη γερμανική ομάδα και η ένταξη του Μαυροπάνου στο ρόστερ ήταν μία πρωταρχική επιδίωξή του στην off season. Που ιδίως από τον Δεκέμβρη και μετά τον έχει δικαιώσει απολύτως.

Δεξιός στόπερ σε τριάδα

Αλήθεια είναι πως η θητεία του Μαυροπάνου στους 'Σουηβούς' είχε αρχίσει μετ' εμποδίων. Δύο τραυματισμοί, τόσο στη βουβωνική χώρα όσο κυρίως ο δεύτερος στο γόνατο, δεν του είχαν επιτρέψει να παίξει περισσότερα από 70 λεπτά στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς και μόνο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου έγινε μια σταθερά της αγωνιστικής εξίσωσης. Τον βόλεψε πάντως τρομερά τον νεαρό η τριάδα του Ματαράτζο στην άμυνα, ως δεξιός στόπερ, και σταδιακά έγινε αδιαπραγμάτευτο κομμάτι της. Ήταν εξαιρετικός στο 5-1 επί της Ντόρτμουντ στις 12/12, ενώ στο 2-0 επί της Μάιντς στις 29/1 είχε αξιολογηθεί ως ο σημαντικότερος παίκτης του αγώνα. Έκτοτε δε είναι μονίμως στο αρχικό σχήμα και έχει συνεισφέρει το δίχως άλλο στη σταθεροποίηση της Στουτγκάρδης στο πρώτο μισό της κατάταξης - κι όχι μακριά από την 6η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Europa League Conference.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως με βάση τα κριτήρια που υιοθετεί το whoscored ανήκει στην πρώτη πεντάδα σε συνεισφορά στόπερ της Bundesliga, τουλάχιστον όσων έχουν εμφανιστεί σε περισσότερα από 10 παιχνίδια κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο 23χρονος Έλληνας μετρά 17 συμμετοχές με μέσο όρο παραμονής τα 71.3 λεπτά. Ναι μεν το 6.33 του πρόσφατου αγώνα με την Ντόρτμουντ τού έριξε το average, δεν έπεσε ωστόσο κάτω από το (υψηλό) όριο του 7.00, μιας και προσφέρει διαρκώς παραπάνω από 2 επιτυχημένα τάκλιν ανά ματς και τουλάχιστον 3 κλεψίματα. Φροντίζοντας ταυτόχρονα να εμπλουτίζει την απόδοσή του με 3.2 απομακρύνσεις της μπάλας και 0.5 μπλοκ!

Σε καθεμιά από τις πρώτες τρεις επιμέρους κατηγορίες είναι ο κορυφαίος της ομάδας του και στην τέταρτη ο δεύτερος καλύτερος. Μέχρι πριν από δύο ματς υπολειπόταν ελάχιστα στη συνολική αξιολόγηση του Ούγγρου Όρμπαν της Λειψίας, των Γερμανών Τζαν και Χούμελς της Ντόρτμουντ και του Γάλλου Λακρουά της Βόλφσμπουργκ! Παικτών από ομάδων που κυνηγούν το Champions League.

Personal trainer του εαυτού του

Προκειμένου, φυσικά, να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και να θεωρείται δικαιολογημένα ένας εκ των πιο δυναμικών στόπερ στη Γερμανία ο Μαυροπάνος μερίμνησε πολύ για το σώμα του. Να 'ναι σε τέτοια κατάσταση που θα του επιτρέψει ν' ανταπεξέλθει. Η συνέντευξή του στην Bild ήταν εκ νέου κατατοπιστική για τη μέθοδο που εφαρμόζει. "Πάντα δούλευα σκληρά κι έκανα επιπλέον βάρδιες στο σπίτι για να είμαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Απλώς έδωσαν στον εαυτό μου λίγο χρόνο μετά τους δύο τραυματισμούς πριν επιστρέψω και αυτό ήταν σημαντικό", ανέφερε αρχικά και ακολούθως μπήκε σε λεπτομέρειες για τις έξτρα ώρες δουλειάς που βάζει καθημερινά.

"Έχω δημιουργήσει ένα μικρό γυμναστήριο με ορισμένα μηχανήματα σ' ένα δωμάτιο του διαμερίσματος μου. Γυμνάζομαι κι εκεί εκτός από τις προπονήσεις με την ομάδα. Όταν προπονούμαστε σε υψηλούς ρυθμούς, ακολουθώ στο σπίτι ένα πρόγραμμα διαχείρισης. Όταν προπονούμαστε πιο χαλαρά, δουλεύω πιο έντονα. Αλλά μιλάω σε τακτική βάση με τους γυμναστές μας. Είχα αρχίσει με μερικές συσκευές όταν ήμουν στο Λονδίνο, τις οποίες πήρα μαζί μου στη Στουργκάρδη και κατόπιν αγόρασα επιπλέον όργανα. Τώρα το γυμναστήριο μου είναι καλά εξοπλισμένο".

Κι όμως έναν στόπερ με αυτές τις σπάνιες επιδόσεις, το αναλλοίωτο work ethic και τη σταθερή βελτίωση, η Άρσεναλ δεν ξέρει πώς να τον εκμεταλλευτεί. Ή αν θα τον εκμεταλλευτεί. Προς όφελος της Στουτγκάρδη όλο αυτό, φυσικά, που μολονότι δεν έχει εξασφαλίσει οποιαδήποτε οψιόν αγοράς του, πολύ θα ήθελε την παράταση του δανεισμού του ως το καλοκαίρι του 2022. Αρκεί να μην συνεχίσει να... παίζει τόσο καλά, καθώς τότε "θα είναι πολύ δύσκολο να τον κρατήσουμε", όπως επισήμανε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Μίσλιντατ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK