Η χειρότερη δουλειά

Βρίσκονται στην καρδιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ελάχιστα μέτρα από τη δράση. Οι μπάλες σφυρίζουν δίπλα στα αυτιά τους, οι παίκτες πανηγυρίζουν σχεδόν μαζί τους, τα πάντα συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής από εκείνους. Κι ωστόσο δεν έχουν δει ακόμα ούτε ένα γκολ. Για την ακρίβεια δεν έχουν δει ούτε ένα λεπτό από οποιοδήποτε παιχνίδι!

Η χειρότερη δουλειά

Οι security που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των κερκίδων στο Μουντιάλ κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά. Και ταυτόχρονα κάνουν τη χειρότερη δουλειά του κόσμου!

Γυρίζω τις πλάτες μου

Θα τους έχετε δει. Είναι εκείνοι οι δυστυχείς τύποι με τις λαμπερές, φωσφοριζέ στολές (στη Βραζιλία φορούν πορτοκαλί) που βρίσκονται περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου, με το βλέμμα στραμμένο στις εξέδρες και την πλάτη στραμμένη στον αγωνιστικό χώρο. Το καθήκον τους, σημαντικό, αφορά πολλά πράγματα αλλά κυρίως τους διαδρόμους, τις σκάλες και τις εξόδους των κερκίδων. Πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς, ώστε η πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω να παραμένει απρόσκοπτη κατά τη διάρκεια του ματς. Κι έτσι, τα κλεφτά βλέμματα στο παιχνίδι απαγορεύονται! Σε ρεπορτάζ των New York Times, ο Κάρλο Σαλτόρις , συντονιστής ασφάλειας στο στάδιο του Νατάλ ξεκαθάρισε πόσο αυστηρά είναι τα πράγματα: «Δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν το ματς. Αν τους πιάσω να “κλέβουν”, την πρώτη φορά θα τους υπενθυμίσω για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί. Μετά, νομίζω, δεν θα υπάρξει δεύτερη».

Στο ίδιο κείμενο εντούτοις, κάποιοι από τους φύλακες, παραδέχτηκαν ανώνυμα ότι, εντάξει, που και που "κλέβουν": «Κυρίως διότι φοβάμαι μήπως μου έρθει καμιά μπάλα στο κεφάλι».

Ακόμα κι αυτό όμως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της δουλειάς τους, στους οποίους συμφωνούν όταν προσλαμβάνονται, δεν είναι επιτρεπτό: « Δεν μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από τις εξέδρες ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αν κάποιο σουτ κατευθυνθεί πάνω τους, τότε θα τους χτυπήσει. Είναι τόσο απλό» λέει ο άτεγκτος Σαλτόρις.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 18:  Security personnel try to control Chilean fans on the field of play entering the stands prior to the kickoff of the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Chile at Maracana on June 18, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 18: Security personnel try to control Chilean fans on the field of play entering the stands prior to the kickoff of the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Chile at Maracana on June 18, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images) GETTY IMAGES

Ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου

Κανονικά, τέτοιου είδους αφοσίωση στο καθήκον θα απαιτούσε μια πολύ καλή αμοιβή. Η οποία φυσικά, δεν υπάρχει. Η ασφάλεια των γηπέδων, μαζί με την Βραζιλιάνικη αστυνομία έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία που την πληρώνει η FIFA, ωστόσο οι μισθοί είναι χαμηλοί (υψηλοί για τα δεδομένα της Βραζιλίας, γενικά όμως χαμηλοί). Ίσως για αυτό στο παιχνίδι της «Σελεσάο» με το Μεξικό, αρκετές δεκάδες security δεν εμφανίσθηκαν στο στάδιο! Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με την επιστράτευση ακόμα περισσότερων αστυνομικών, ενώ δεν υπήρξε καμία επίσημη εξήγηση για την απουσία των ανδρών της ιδιωτικής ασφάλειας.

Δεν αποκλείεται οι άνθρωποι να ήθελαν απλώς να δουν μπάλα! Όπως δήλωσε άλλωστε στους Times ο 26χρονος Μάνουελ Βάργκας, συντονιστής στις εισόδους του γηπέδου της Φορταλέζα: «Όχι, δεν υπάρχει κανένα χρηματικό ποσό στον κόσμο που θα με έκανε να βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο με γυρισμένη την πλάτη»!

News 24/7

24MEDIA NETWORK