Η ελληνική γραφειοκρατία λειτούργησε πιο γρήγορα από την UEFA για τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς Τούρκων

Την ώρα που η UEFA συνεχίζει την... έρευνα για τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς διεθνών Τούρκων σε αγώνες του Οκτωβρίου, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν διώξει ήδη παίκτες τους για αντίστοιχη ενέργεια.

Οι ποδοσφαιριστές της Τουρκίας πανηγυρίζουν με στρατιωτικό χαιρετισμό γκολ κόντρα στη Γαλλία για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2020 στο 'Σταντ ντε Φρανς', Παρίσι, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019
Οι ποδοσφαιριστές της Τουρκίας πανηγυρίζουν με στρατιωτικό χαιρετισμό γκολ κόντρα στη Γαλλία για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2020 στο 'Σταντ ντε Φρανς', Παρίσι, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη του... δράματος. Η ερασιτεχνική ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για την αποδέσμευση του Τούρκου τερματοφύλακά της, Γιουνούς Εζμουσούλ. Ήταν η δεύτερη αποδέσμευση Τούρκου παίκτη χάντμπολ από ελληνική ομάδα, αφού είχε προηγηθεί εκείνη του Αλί Τινκίρ του Ολυμπιακού στα τέλη Οκτωβρίου.

"Η Διοίκηση του Σωματείου ΑΕΚ, ενεργούσα ως θεματοφύλακας των αξιών και των ιδανικών του Συλλόγου και μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σύμφωνα με το Νόμο, το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό, δυνάμει της οποίας απέκλεισε άμεσα τον αθλητή Yunus Ozmusul από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για σοβαρά παραπτώματα και τον οποίο έχει ήδη αντικαταστήσει με τον τερματοφύλακα Milan Kosanovic, γνωστοποιεί και τύποις την οριστική λύση της συνεργασίας της με τον Τούρκο χειροσφαιριστή", αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης. "Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., ανακοινώνει ότι μετά από απόφαση της διοίκησης, ο Ντουρμούς Αλί Τινκίρ τίθεται εκτός ομάδας χάντμπολ και ως εκ τούτου δεν θα μετέχει στις δραστηριότητες του τμήματος", είχε ενημερώσει στις 29 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός.

Η αιτία γι' αυτήν την εξέλιξη είναι γνωστή πια. Οι δύο διεθνείς είχαν χαιρετήσει με στρατιωτικό τρόπο, ύστερα από νικηφόρα αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός τους στο Βέλγιο. Ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός αφορούσε την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία. Οι αθλητές που έχουν προβεί στην ενέργειά αυτή θεωρείται πως χαιρετούν την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ώστε να πλήξει τους Κούρδους της περιοχής. Η επίμαχη φωτογραφία, μάλιστα, αναρτήθηκε στη σελίδα της τουρκικής ομοσπονδίας χάντμπολ και πρωταγωνίστησε στα περισσότερα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Οι αθλητές του χάντμπολ δεν ήταν οι μόνοι που υιοθέτησαν αυτήν τη στάση. Σε διάφορα αθλήματα υπήρξαν Τούρκοι αθλητές που βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν με αυτήν τη χειρονομία τη στήριξή τους στις αποφάσεις του Ερντογάν. Τρανό παράδειγμα οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Τουρκίας, που το έκαναν αυτό σε δύο αγώνες των προκριματικών του Euro 2020 στα μέσα Οκτωβρίου, στην εντός έδρας νίκη επί της Αλβανίας με 1-0 και στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με τη Γαλλία, πανηγυρίζοντας τα γκολ που σημείωσαν με αυτόν τον χαιρετισμό.

Η UEFA άνοιξε έρευνα για τον πανηγυρισμό του αγώνα με την Αλβανία με χαρακτηριστική καθυστέρηση (ύστερα από τη διεξαγωγή και του αγώνα με τη Γαλλία) κι ενώ πρώτα αξιωματούχος της είχε δηλώσει ότι δεν συντρέχει λόγος έρευνας. Μάλιστα, οι Τούρκοι διαμαρτύρονται γι' αυτήν τη στάση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, παρότι βάσει καταστατικού της, απαγορεύεται οποιαδήποτε πολιτική έκφραση στους αγώνες που τελούν υπό την αιγίδα της. "Όταν αφορά τους αθλητές μας, η στάση της UEFA διαφοροποιείται", δήλωσε πριν από περίπου 10 ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η UEFA δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο της πολιτικής στο άθλημα με λάθος αποφάσεις. Υποστήριξε ότι η ενέργεια της UEFA να ερευνήσει τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς είναι "εμφανώς έκνομη", επειδή η ομοσπονδία περιέγραψε τους πανηγυρισμούς ως "προκλητική πολιτική συμπεριφορά". Μάλιστα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για "συστηματική καμπάνια λιντσαρίσματος" εις βάρος Τούρκων αθλητών από τη στιγμή που αποφασίστηκε η εισβολή στη Συρία.

Το ημερολόγιο πια δείχνει μέσα Νοεμβρίου και έχει περάσει ένας μήνας από τον στρατιωτικό χαιρετισμό Τούρκων αθλητών στο ποδόσφαιρο. Η UEFA ακόμα... ερευνά αυτό που όλοι αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή στους δέκτες των τηλεοράσεών τους. Οι ελληνικοί σύλλογοι χάντμπολ πρόλαβαν και έκαναν την έρευνά τους και πήραν τις αποφάσεις τους. Σωστές ή λάθος, για πρώτη φορά όμως η ελληνική... γραφειοκρατεία νίκησε την ευρωπαϊκή.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK