Η επιστροφή Αλέγκρι στη Γιουβέντους ρίχνει το ντόμινο των προπονητών

Η Γιουβέντους αποφάσισε να μην συνεχίσει με τον Πίρλο και να επαναπροσλάβει τον Αλέγκρι. Ο Κόντε έλυσε το συμβόλαιό του με την Ίντερ και ο Ζιντάν 'χώρισε' από τη Ρεάλ. Η Μπαρτσελόνα αμφισβητεί τον Κούμαν, ο Σόλσκιερ είναι μετέωρος και ο Ποτσετίνο ισορροπεί μεταξύ Λονδίνου-Παρισιού-Μαδρίτης. Το προπονητικό ντόμινο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στο πανηγυρικό φινάλε της πρώτης θητείας του στη Γιουβέντους
Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στο πανηγυρικό φινάλε της πρώτης θητείας του στη Γιουβέντους APAP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Με τον τελικό του Champions League να σηματοδοτεί το φινάλε της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου, δύο εβδομάδες πριν από τη σέντρα του εξ αναβολής EURO, είναι συνταρακτικό να σκεφτεί κανείς πως τουλάχιστον 6-7, αν όχι παραπάνω, από τα πιο ισχυρά 'brands' του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναζητούν λύση στο θεμελιώδες ζήτημα του προπονητή. Άλλες ομάδες το λένε κι άλλες το κρύβουν. Υπάρχουν εκείνες που θα κληθούν ν' αποφασίσουν εντός των επόμενων ημερών για το τι θα πράξουν και κάποιες που θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τη ροή των πραγμάτων.

Η 'θεωρία του χάους' σε πλήρη ανάπτυξη, μόνο που τη θέση της διασημότερης πεταλούδας που κουνά τα φτερά της στον Αμαζόνιο προκαλώντας βροχή στην Κίνα την παίρνει ο προπονητής που βάζει την υπογραφή του καθορίζοντας το μέλλον πολλών άλλων σε κάποια άλλη γωνιά της Ευρώπης. Ήδη ο πρώτος βρήκε δουλειά και έριξε το πρώτο πλακίδιο από το ντόμινο που έχει απλωθεί στον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για την ώρα, πρωί Παρασκευής 28/5, η κατάσταση έχει ως εξής:

❗ Την Πέμπτη η Ρεάλ Μαδρίτης ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι ο Ζινεντίν Ζιντάν υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία, ύστερα από τους 26 μήνες και τα 114 παιχνίδια της δεύτερης θητείας του. Μια παραίτηση που έγινε αποδεκτή από τον Φλορεντίνο Πέρεθ, διότι "είναι πλέον καιρός να σεβαστούμε την απόφασή του και να του δείξουμε την εκτίμησή μας για τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και το πάθος του όλα αυτά τα χρόνια". Δίκαια ή άδικα, ο Γάλλος αμφισβητήθηκε τρομερά στη διάρκεια της χρονιάς και μετά την οριστική απώλεια του τίτλου στην Primera Division κατέληξε ότι θα ήταν προτιμότερο να φύγει ούτως ώστε να απεγκλωβιστεί από μια κατάσταση που τον έφθειρε και να διευκολύνει τους ανωτέρους του.

❗ Το πρώτο όνομα υποψήφιου αντικαταστάτη που άνευ χρονοτριβής διέρρευσε στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Του Ιταλού προπονητή που δεν είχε δουλέψει από τον Μάη του 2019 και κάλυπτε τις προδιαγραφές του προέδρου των 'μερένγκες'. Τουλάχιστον ως την ώρα που έγινε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επανεγκατάστασή του στο Τορίνο και στη Γιουβέντους. Με ή χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, σίγουρα με τον Τζόρτζιο Κιελίνι (πρώτη εισήγηση). Η 'βέκια σινιόρα' άρχισε να επικοινωνεί από τη μία ότι 'τελειώνει' τον -άγουρο ακόμα- Αντρέα Πίρλο, διότι δεν διαχειρίστηκε το υλικό του, απέτυχε να εμπνεύσει το σύνολο και υπό την καθοδήγησή του τέθηκε σε αμφιβολία η συμμετοχή της ομάδας στο Champions League. Από την άλλη ότι έχει ήδη αποσπάσει την καταφατική απάντηση του πρώην προπονητή της, ο οποίος έγινε ξανά ο εκλεκτός του Αντρέα Ανιέλι, όντας αυτός που σε μια 5ετία χάρισε στους 'μπιανκονέρι' ισάριθμα -διαδοχικά- πρωταθλήματα (2014-2019), τέσσερα κύπελλα και συμμετοχή σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Του δίνει 9 εκατ. ετησίως!

❗ Τούτο φυσικά υποχρέωσε τη διοίκηση της Ίντερ να αποσυρθεί γρήγορα από τη διεκδίκηση της υπογραφής του. Οι 'νερατζούρι' μπήκαν σε διαδικασία ανεύρεσης τεχνικού από τη στιγμή που την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε το διαζύγιο με τον Αντόνιο Κόντε. O 51χρονος από το Λέτσε δημιούργησε ένα πολυ-αποτελεσματικό σύνολο και επανέφερε το κλαμπ στο θρόνο του ιταλικού ποδοσφαίρου ύστερα από 11 άγονα χρόνια. Το αναγνώρισε και ο Λουκάκου σε ανάρτησή του. Αλλά επειδή η οικογένεια Ζανγκ δεν ήταν εφικτό να καλύψει τα χρήματα του συμβολαίου του για το 2021-22, περί τα 12-13 εκατομμύρια ευρώ, συνδυαστικά με τις απαιτήσεις που θα είχε για μεταγραφές, τού πλήρωσε τα μισά, τον ευχαρίστησε για ό,τι έδωσε και τον αποχαιρέτησε googl-άροντας για τον άνθρωπο που θα πάρει το χαρτοφυλάκιο. Κάποιον, κυρίως, που θα συμβιβαστεί με λιγότερα, μια υποτίθεται ότι θ' ακολουθήσει αποψίλωση του ρόστερ. Σύμφωνα με τις τελευταίες επικυρωμένες πληροφορίες αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Σιμόνε Ιντζάγκι. Που, ύστερα από μια 5ετία, άφησε τη Λάτσιο. Που ψάχνει με τη σειρά της για προπονητή.

❗ Την ίδια ώρα ο Κόντε επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το hype από τον δεύτερο χρόνο της τρομερής δουλειάς του στην Ίντερ και να καρπωθεί ό,τι περισσότερο. Είναι δεδομένο ότι ομάδες θα πλήρωναν ακριβά για να τις μετατρέψει σε πρωταθλήτριες εντός διετίας. Αυτό είναι δέσμευση. Και παλιά του τέχνη κόσκινο του Ιταλού, τον οποίο μέχρι και στον πάγκο της Ρεάλ τον βλέπουν ορισμένοι αναλυτές, απόρροια της απόφασης του Αλέγκρι να 'κλειδώσει' την απόφαση επιστροφής στη Γιουβέντους και πλέον δεν είναι διαθέσιμος.

❗ Η επιστροφή του Κόντε στην Αγγλία για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αρκετά ξένο τουλάχιστον. Δεν θα έπρεπε ωστόσο ν' αποκλειστεί με δεδομένο ότι Κόντε διαθέτει ως σημείο αναφοράς το επιτυχημένο πέρασμά του από την Τσέλσι με πρωτάθλημα και κύπελλο. Βεβαίως για να επαληθευτεί η περίπλοκη αυτή εκδοχή θα πρέπει να συμβούν μαζί δύο τινά: α) ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, που μίλησε για αποτυχημένη χρονιά, να πληρώσει το τίμημα για την απώλεια του τίτλου στο Europa League (αν και προς το παρόν στηρίζεται) και β) ο Ιταλός προπονητής να βάλει αρκετό νερό στο κρασί, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει τη δικαιοδοσία να περνούν όλα από τα χέρια του. Πώς θα δηλαδή θα πληρώνεται ο Έντ Γούντγουορντ έως ότου φύγει - αν φύγει.

❗ Αντιθέτως η λίστα της Μπαρτσελόνα δεν φαίνεται ότι περιέχει το όνομα του Κόντε. Ή αυτό θα το συναντήσεις πολύ χαμηλά στην παρούσα φάση. Ο πρόεδρος Τζοάν Λαπόρτα ψάχνει για τον ανθεκτικό τύπο που θα κουβαλήσει το βάρος της διαδοχής του Ρόναλντ Κούμαν, που ειδοποιήθηκε ότι μάλλον θα πρέπει να μαζεύει σιγά-σιγά τα πράγματά του, και ο Ρομπέρτο Μαρτίνες, ο εκλέκτορας της εθνικής Βελγίου με μακρά πορεία στην Αγγλία (Σουόνσι, Γουίγκαν, Έβερτον), εμφανίζεται πια ως η νο1 επιλογή του. Αν αυτός θελήσει ν' αποφύγει την πρόκληση, η ενεργοποίηση της λύσης του Τσάβι είναι μια εναλλακτική. Μήπως να ξανασκεφτεί τον Κόντε;

❗ Κι όμως όσο θολό είναι το μέλλον του Ολλανδού στη Βαρκελώνη άλλο τόσο είναι του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στο Παρίσι. Ιδίως από την ώρα που διέρρευσε στον αγγλικό Τύπο η επιθυμία του Ντάνιελ Λίβι να τον φέρει πίσω στο Λονδίνο, δίνοντας του 'λευκή επιταγή' για την αναδιοργάνωση και ανασύνταξη της Τότεναμ. Ίσως ο Αργεντινός να είναι το χαρτί που θέλει να παίξει ανατρέποντας την απόφαση του Χάρι Κέιν - ειδάλλως θα χτυπήσει (κι αυτή) την πόρτα του Κόντε. Σίγουρα πάντως δεν είναι συμπτωματικό ότι αγγλικά μέσα έγραψαν για καβγά Ποτσετίνο-Λεονάρντο επί των αρμοδιοτήτων τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώτος θ' άφηνε την Παρί Σεν Ζερμέν ύστερα από λίγους μήνες, αν επρόκειτο να επιστρέψει με τους δικούς του όρους στους 'σπερς'. Ασχέτως του από το γαλλικό κλαμπ επιχείρησαν να φρενάρουν τον χείμαρρο. Τότε ναι η Ρεάλ θα είναι υποχρεωμένη να τον διαγράψει, για το ενδιαφέρον της οποίας προς τον Αργεντινό αφιέρωσε ένα ολόκληρο άρθρο η ισπανική AS.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο: πως καθένας που υπογράφει ρίχνει το επόμενο πλακίδιο από το προσεκτικά στημένο ντόμινο. Ο Αλέγκρι κάνει την αρχή. Μόνο η Μπάγερν βλέπει τους άλλους και τρίβει τα χέρια της έχοντας από καιρό κλείσει τον θαυματουργό Νάγκελσμαν. Ξόδεψε κάτι παραπάνω, αλλά τώρα έχει το κεφάλι της ήσυχο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK