Πώς και γιατί επέστρεψε ο Καραγκούνης στον Παναθηναϊκό

Η επιστροφή του Γιώργου Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2007 αποκτά μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Που έγινε το ραντεβού, ποιο πρότζεκ που τελικά πήγε περίπατο τον "εψησε", πόσα λεφτά χάρισε στην Μπενφίκα και γιατί είπε όχι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Του Κώστα Γουλή.

Πώς και γιατί επέστρεψε ο Καραγκούνης στον Παναθηναϊκό
karagounis

Όταν έφυγε απ’ τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του ’03, για να ζήσει το όνειρό του στο εξωτερικό, ο Γιώργος Καραγκούνης είχε υποσχεθεί πως μια μέρα θα επέστρεφε. Κι όπως πάντα, κράτησε το λόγο του και με το παραπάνω, γυρίζοντας στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Το μεγάλο come back πάντως, δεν ήταν κάτι που είχε… προγραμματίσει εκείνη την περίοδο και σίγουρα δεν περίμενε τότε πως θα γινόταν η κίνηση απ’ τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη κουβέντα με τους «πράσινους» έγινε στις αρχές Ιουνίου του 2007, όταν ο «Κάρα» είχε έρθει στην Ελλάδα για δύο παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΥ

Αυτός που τον πήρε τηλέφωνο ήταν ο πρώην πρόεδρος των «πράσινων» Αργύρης Μήτσου. Και σίγουρα… αιφνιδιάστηκε όταν του είπε πως ήθελε να γίνει μια συνάντηση με τη διοίκηση για να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία τους. Το ραντεβού έγινε στο σπίτι του Μήτσου, παρουσία του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του τότε τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Γιάσμινκο Βέλιτς και κράτησε για περισσότερο από δύο ώρες.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, απ’ το μυαλό του Καραγκούνη δεν είχε περάσει καν η σκέψη επιστροφής στο «τριφύλλι». Είχε ακόμη ένα χρόνο συμβολαίου με την Μπενφίκα (στην οποία είχε πάρει μεταγραφή το 2005), ωστόσο, επειδή αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με τις μεταφορές, με τα αεροπλάνα και τα δρομολόγια και η σύζυγός του ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί, ο «Κάρα» είχε αρχίσει να σκέφτεται πως αν θα έφευγε, θα γύριζε στην Ιταλία, όπου γνώριζε και τη γλώσσα και υπήρχαν ήδη αρκετές ενδιαφερόμενες ομάδες πρώτης ταχύτητας. Στην πορεία δε, προέκυψε και η Σαχτάρ που τον «πολιόρκησε» πολύ έντονα και ήταν διατεθειμένη να πληρώσει… χρυσό συμβόλαιο στον Ελληνα άσο, για να μετακομίσει στο «παγωμένο» Ντόνετσκ.

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΠΟΥ ΤΟΝ "ΕΨΗΣΕ"

Στη συνάντηση που είχε ο Καραγκούνης με τους Τζίγγερ, Μήτσου, Βέλιτς, ένιωσε πως τον ήθελαν πάρα πολύ για να επιστρέψει και να ηγηθεί της νέας προσπάθειας, στην οποία ο ίδιος θα ήταν ο απόλυτος ηγέτης μέσα στο γήπεδο. Αυτό εντούτοις, που τον έπεισε πάρα πολύ για να γυρίσει, ήταν το πρότζεκτ του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, το οποίο βεβαίως στην πορεία έμεινε στα… χαρτιά. Ο Τζίγγερ τόνισε προς τον «Κάρα» πως σε 2 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα έμπαινε στο νέο του «σπίτι», του έδειξε μακέτες, χαρτιά, τα πάντα και του προσέφερε ένα τεράστιο (επιπλέον) κίνητρο για να επιστρέψει… Εκεί «μίλησε» πολύ και το συναίσθημα για τον Καραγκούνη. Μολονότι στην πορεία τίποτε απ’ όλα όσα αφορούσαν το θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό, δεν… επιβεβαιώθηκε κι όλα έμειναν εντέλει μακέτες.

Πώς και γιατί επέστρεψε ο Καραγκούνης στον Παναθηναϊκό

"ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ;"

Ένα άλλο ωραίο «ντεσού» από εκείνη τη συνάντηση ήταν η ερώτηση που έκανε ο «Κάρα» προς τον Τζίγγερ. «Τώρα να γυρίσω για να έχω πάλι τα ίδια, διαιτητικά και όλα αυτά...», του είπε με μια ισχυρή δόση «πικρίας» για όσα είχε βιώσει από το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό, με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να του απαντάει: «Σ' αυτό δεν μπορώ να σου εγγυηθώ τίποτα. Θα είμαι και πρόεδρος στη Superleague, τουλάχιστον να μην αδικούμαστε...».

Ο Καραγκούνης το σκέφτηκε πολύ μετά από εκείνο το ραντεβού. Κι εντέλει αποφάσισε να πει το «ναι», εκτιμώντας πως, απ’ τη στιγμή που είχε όλα αυτά τα προβλήματα με τις μετακινήσεις της οικογένειάς του (δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο απευθείας πτήση από Λισσαβόνα για Αθήνα και κάθε ταξίδι ήταν… Οδύσσεια) θα ήταν καλύτερο να γυρίσει στον Παναθηναϊκό.

ΑΦΗΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 2 ΕΚ ΕΥΡΩ!

Περίπου 15 μέρες μετά το ραντεβού τους, ο «Κάρα» τόνισε προς τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού πως θα μιλούσε ο ίδιος με την Μπενφίκα. Και αν οι Πορτογάλοι είχαν οικονομικές αξιώσεις για την αποχώρησή του, θα ενημέρωνε αμέσως τους «πράσινους», για να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση. Εκείνη την περίοδο ο Ελληνας άσος είχε το δεύτερο ακριβότερο συμβόλαιο στους «αετούς». Οι άνθρωποι της Μπενφίκα γνώριζαν καλά πως δεν ήταν χαρούμενος στην Πορτογαλία, για οικογενειακούς λόγους, παρά το γεγονός ότι αγωνιστικά, η δεύτερη σεζόν του στην ομάδα ήταν καταπληκτική. Τα λεφτά που έπαιρνε στη Μπενφίκα ήταν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ (ποσό που δεν μπορούσε να… πλησιάσει ο Παναθηναϊκός), όμως ο «Κάρα» είχε πάρει τις αποφάσεις του και ήταν διατεθειμένος να αφήσει τον τρίτο χρόνο, αυτού του «ολόχρυσου» συμβολαίου.

Ο ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Σε συνάντησή του με τους διοικούντες την Μπενφίκα, τους είπε πως απ’ το να πληρώσουν περίπου 2 εκατ. ευρώ για τον ίδιο για έναν χρόνο και να μην είναι χαρούμενος, θα ήταν να ήταν προτιμότερο να μην «καθίσει» πάνω στο συμβόλαιό του και να «χαρίσει» αυτά τα λεφτά. Η διοίκηση των «Λουζιτανών» αιφνιδιάστηκε, αλλά έδειξε κατανόηση. Αρκεί να «χάριζε» ακόμη ένα χρηματικό ποσό ή να πλήρωνε ο Παναθηναϊκός ένα ποσό από την εφορία του συμβολαίου του που έτρεχε με την πορτογαλική ομάδα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Μπενφίκα ουσιαστικά γλίτωσε 2,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο!

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

Ετσι λοιπόν, τον Ιούλιο του 2007, ο «Κάρα» επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που έπαιρνε στην Πορτογαλία. Ο ίδιος όμως ήταν ξεκάθαρος πως απ’ τη στιγμή που θα επέστρεφε στην Ελλάδα, θα γύριζε στην ομάδα που ήταν. Σε καμία άλλη ελληνική ομάδα. Κι ας είχε δεχθεί προσεγγίσεις, όχι ανεπίσημες, αλλά απόλυτα επίσημες! Και από τον Ολυμπιακό, ο οποίος του είχε κάνει πρόταση το 2004 μετά το Euro, όταν ήταν ακόμη στην Ιντερ, αλλά και από την ΑΕΚ επί Ντέμη Νικολαΐδη. Ο ίδιος όμως τις αρνήθηκε και τις δύο, διότι ήθελε να γυρίσει ΜΟΝΟ στον Παναθηναϊκό, με την προοπτική ότι θα είναι καλά η οικογένειά του και μαζί της και ο ίδιος. Δεν ήθελε να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα. Και το έδειξε με τις πράξεις του…

News 24/7

24MEDIA NETWORK