Η έρευνα που δείχνει φυλετική προκατάληψη ακόμη και στις περιγραφές αγώνων

H RunRepeat μελέτησε 2.074 περιγραφές αγώνων ποδοσφαίρου από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN, ESPN και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως ο σχολιασμός εκπέμπει φυλετική προκατάληψη.

H RunRepeat, μια δανέζικη εταιρεία ερευνών, αποκάλυψε πως υπάρχει φυλετική διάκριση ακόμη και στις περιγραφές αγώνων ποδοσφαίρου. (AP Photo/Alberto Pezzali)
H RunRepeat, μια δανέζικη εταιρεία ερευνών, αποκάλυψε πως υπάρχει φυλετική διάκριση ακόμη και στις περιγραφές αγώνων ποδοσφαίρου. AP PHOTO/ALBERTO PEZZALI

Η φυλετική προκατάληψη αποτελεί ένα ξεκάθαρο και πρόβλημα στις περιγραφές του αγγλικού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη που αποκάλυψε ότι οι παίκτες με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα επαινούνται τακτικά και με θέρμη για την ευφυΐα, την ποιότητα και το work ethic σε σύγκριση με εκείνους που έχουν πιο σκούρο δέρμα, στους οποίους πιστώνονται συνήθως θετικά σχόλια που αφορούν την φυσική τους κατάσταση και τα αθλητικά τους χαρίσματα.

Η μελέτη διεξήχθη από την RunRepeat, μια δανέζικη εταιρεία ερευνών και είναι η πρώτη που στοχεύει στην κατανόηση της γλώσσας που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ του ποδοσφαίρου και πόσο διαφορετικά αναφέρονται στους παίκτες ανάλογα με τον τόνο του δέρματος τους. Αναλύθηκαν περισσότερες από 2.000 σχόλια από περιγραφές 80 αγώνων σε όλη την Premier League, την Serie A, τη LaLiga και τη Ligue 1.

Η έρευνα της RunRepeat κατέγραψε 1.361 σχόλια που αφορούσαν παίκτες με ανοιχτόχρωμο δέρμα και 713 για παίκτες με πιο σκούρο δέρμα. Τα στοιχεία έδειξαν πως η πρώτη ομάδα σχολίων (αυτή που αφορούσε τους lighter skinned παίκτες) επαινέθηκε για την ευφυΐα (62,60%), τη σκληρή δουλειά (60,40%) και την ποιότητα (62,79%) της.

Οι σχολιαστές είναι επίσης 6,59 φορές πιο πιθανό να μιλήσουν για τη δύναμη ενός παίκτη εάν έχει πιο σκούρο δέρμα και 3,38 φορές πιο πιθανό να κάνουν κάποιο σχόλιο για την ταχύτητα του. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι το 63,33% της κριτικής από σχολιαστές σχετικά με την ευφυΐα ενός παίκτη απευθύνεται σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Τα ευρήματα της RunRepeat δίνουν έγκαιρη έμφαση στις φυλετικές διακρίσεις και τις ανισότητες που δημιουργούνται, ενώ έλαβε την υποστήριξη της επαγγελματικής ένωσης ποδοσφαιριστών, η οποία κάλεσε τα ποδοσφαιρικά ΜΜΕ να εξετάσουν περισσότερο το πώς μιλούν και αναλύουν τους παίκτες προκειμένου να σπάσουν τα μακροχρόνια και ζημιογόνα στερεότυπα.

"Για να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του διαρθρωτικού ρατσισμού, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη φυλετική προκατάληψη", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της PFA για θέματα ισότητας, Τζέισον Λι. "Αυτή η μελέτη δείχνει μια προφανή προκατάληψη στο πώς περιγράφουμε τις ιδιότητες των ποδοσφαιριστών με βάση το χρώμα του δέρματος τους".

Η έρευνα του RunRepeat διήρκεσε έξι μήνες και επικεντρώθηκε σε 20 παιχνίδια από κάθε πρωτάθλημα της σεζόν 2019-20. Αναλύθηκε μόνο σχολιασμός της αγγλικής γλώσσας προκειμένου να αποφευχθούν σφάλματα που οφείλονται σε ανακριβείς μεταφράσεις και προήλθε από επτά ραδιοτηλεοπτικούς φορείς: Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN και ESPN. Το επίκεντρο ήταν στους σχολιαστές και τους συν-σχολιαστές που αναλύουν φάσεις και παίκτες στη διάρκεια του παιχνιδιού και όχι στους ανθρώπους του στούντιο.

Στις περιγραφές που αναλύθηκαν από την RunRepeat, αναφέρθηκαν 643 παίκτες και ο καθένας χαρακτηρίστηκε από μια 'τιμή' τόνου δέρματος μεταξύ 1-20, με βάση εκείνους που εντοπίζονται στη βάση δεδομένων του Football Manager 2020. Με το 1-11 ταξινομημένο ως "ελαφρύτερος τόνος δέρματος" και το 12-20 ως "πιο σκούρος τόνος δέρματος". Το RunRepeat επικεντρώθηκε στον τόνο του δέρματος επειδή θεώρησε ότι η εστίαση στη φυλή θα οδηγούσε σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Συνολικά 2.074 περιγραφές συγκεντρώθηκαν και χωρίστηκαν σε 11 κατηγορίες. Όπως αναφέρει η έκθεση: "Οι παίκτες με ελαφρύτερο τόνο δέρματος θα πρέπει να λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό σχολίων σχετικά με τη νοημοσύνη τους ή το work ethic, με τους παίκτες με πιο σκούρο τόνο δέρματος. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει σε ένα μεγάλο μέγεθος δείγματος, δείχνει ότι υπάρχει προκατάληψη στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αναλύουν τους παίκτες με βάση το χρώμα του δέρματός τους".

Σύμφωνα με τον Guardian, με βάση την συγκεκριμένη έρευνα, αποκαλύπτεται ότι ο Μπίλι Σαρπ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ επαινείται συχνά για το πόσο "χαριτωμένος και έξυπνος", ενώ ο Αλεξάντερ Ισάκ της Ρεάλ Σοσιεδάδ επικρίνεται για "κακή λήψη αποφάσεων".

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιδρούν τα ποδοσφαιρικά ΜΜΕ και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στην μελέτη αυτή. Το Sky Sports πάντως πραγματοποιεί ήδη συνεδρίες με τους παρουσιαστές, τους δημοσιογράφους και τους σχολιαστές, στις οποίες συζητείται η σημασία της γλώσσας που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν αθλητές από διαφορετικό υπόβαθρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK