Η φωτιά και το πέναλτι μπροστά σε 90.000 θεατές

Ο Ρικάρντο Κόστα εξιστορεί ξεχωριστές στιγμές από την καριέρα του με αφορμή τα γενέθλιά του.

Η φωτιά και το πέναλτι μπροστά σε 90.000 θεατές
INTIME SPORTS

Μία καριέρα γεμάτη ξεχωριστές στιγμές έχει ζήσει ο Ρικάρντο Κόστα και με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του (έκλεισε τα 34) μίλησε στο PAOK TV γι' αυτή. Συγκεκριμένα, είπε:

Για το που έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο: " Η πρώτη ομάδα μου είναι στην μικρή πόλη που έμενα στην Βολαντέρς. Ήμουν 11 χρονών".

Για την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του: " Όταν ήμουν έξι χρονών είχα ένα μικρό ατύχημα. Παγιδεύτηκα σε φωτιά και έκανα ένα χρόνο θεραπεία. Ήταν πολύ μεγάλο διάστημα στο οποίο αναγκαζόμουν να βλέπω τους φίλους μου να παίζουν ποδόσφαιρο και εγώ να κάθομαι. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή".

Για την καλύτερη ανάμνηση της καριέρας του: "Η πρώτη μεγάλη στιγμή είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο το 2004. Θυμάμαι πολύ καλά την προετοιμασία για εκείνο το παιχνίδι. Την παραμονή του αγώνα, όλοι οι παίκτες, ο προπονητής, το επιτελείο της ομάδας ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Στον τελικό είχαμε μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό μας. Ξέραμε ότι αν κάναμε το παιχνίδι μας θα κερδίζαμε. Για μας ήταν πολύ σημαντικό που είχαμε κερδίσει το Γιουρόπα Λιγκ έναν χρόνο πριν. Θα ήταν μία ακόμη επιτυχία για τον σύλλογο. Το γήπεδο, το Γκελζερκίρχεν ήταν γεμάτο, οι οπαδοί μας ήταν εκεί. Ήταν μία όμορφη στιγμή για την καριέρα μου".

Η κορυφαία προσωπική στιγμή του: "Το πέναλτι στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου κόντρα στην Όνσε Κάλντας. Αν δεν ευστοχούσα η Πόρτο θα έχανε. Και για μένα εκείνη η στιγμή, μπροστά σε 90.000 κόσμο ήταν το κάτι άλλο. Σκεφτόμουν τι θα γινόταν αν αστοχούσα. Συγκεντρώθηκα στο 100% και σκέφτηκα όλα όσα κάναμε στην προπόνηση. Διάλεξα μία πλευρά, σούταρα και ευστόχησα. Μετά σκόραρε και ο Πέδρο Μανουέλ και πήραμε το Κύπελλο".

Η πιο δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα του: "Ήταν την περασμένη σεζόν στην Βαλένθια. Κερδίζαμε 3-0 την Σεβίλλη και στα τελευταία δευτερόλεπτα δεχθήκαμε γκολ με κεφαλιά του Εμπιά και γκρεμίστηκαν όλα τα όνειρα".

Για το πως θα περιέγραφε την καριέρα του ως τώρα: "Κάθε μέρα είναι καινούρια μέρα. Προσπαθώ να ξυπνώ και να χαμογελώ. Να απολαμβάνω αυτό που αγαπώ και να βελτιώνομαι συνεχώς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα αν προπονείσαι, είσαι επαγγελματίας και σέβεσαι την καριέρα σου. Μπορεί να πλησιάζω στο τέλος, αλλά είμαι χαρούμενος γιατί κέρδισα πολλά από το ποδόσφαιρο. Με συνοδεύουν πολλές ιστορίες, πολλά διεθνή παιχνίδια. Έπαιξα με την Εθνική της χώρας μου σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Είμαι ικανοποιημένος με την καριέρα μου".

Για τη συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο παίκτη: "Να είναι πάντα ειλικρινής μέσα στο ποδόσφαιρο. Μ΄αρέσει να μιλάω με τους νέους παίκτες για να τους καταλαβαίνω. Είναι δύσκολο το ποδόσφαιρο, πρέπει να μένεις πάντα ταπεινός. Να μη νιώθουν σταρ γιατί το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Τη μία μέρα πας καλά και, όλοι σε ξέρουν και έρχονται να φωτογραφηθούν μαζί σου και να πάρουν αυτόγραφα και την άλλη κάνεις ένα λάθος και είσαι ο χειρότερος παίκτης. Πρέπει να είσαι ισορροπημένος, να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Να είσαι επαγγελματίας και δουλεύεις. Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να είσαι επαγγελματίας και να έχεις σεβασμό".

Για το πως θα γιόρταζε τα γενέθλιά του (σ.σ. σήμερα): "Πλέον είμαι 34 χρονών και δεν θέλω να το γιορτάσω. Μου αρέσει να κάνω τα απλά πράγματα που έκανα μέχρι σήμερα. Να πάω για φαγητό, να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Να πιω ένα-δύο ποτηράκια κρασί, να ευχαριστηθώ τη ζωή και να δω τους φίλου μου. Την επόμενη μέρα, άλλωστρε, έχουμε προπόνηση. Έτσι κυλάει η ζωή. Κάθε μέρα είναι διαφορετική και τα γενέθλια είναι μία μέρα της ζωής μου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK