Η γαλλική Καενέζ έχει (όντως) 2.000 προπονητές

Είναι σαν Football manager, αλλά η Καενέζ, ομάδα της έκτης τη τάξει κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου, αποτελείται από παίκτες αληθινούς και προπονείται από περίπου 2.000 φανατικούς. Όμως αυτή η ιδιόμορφη συνεργασία, ίσως να λάβει σύντομα τέλος.

Η γαλλική Καενέζ έχει (όντως) 2.000 προπονητές

Η Αβάν Γκαρντ Καενέζ βρίσκεται στις πρώτες 3 θέσεις της 6ης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Επίσης, είναι μια ομάδα που όλες οι αλλαγές, τα αμυντικά και τα επιθετικά plays, αλλά και πολλές ακόμα σημαντικές αποφάσεις, λαμβάνονται από τουλάχιστον 2.000 προπονητές, που βρίσκονται όχι σε κάποιο γήπεδο, αλλά πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Σαν ένα Football manager που εξελίσσεται στον πραγματικό κόσμο.

Ακούγεται σουρεαλιστικό και σχεδόν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικό: Η Καενέζ διαθέτει μια αρμάδα από 2.000 φανατικούς υποστηρικτές, οι οποίοι μέσω της δωρεάν εφαρμογής United Managers, στέλνουν οδηγίες και κάθε λογής υποδείξεις για την διάταξη της ομάδας στον προπονητή Τζούλιεν Λε Πέν.

Ο ίδιος ο Λε Πεν δήλωσε στο BBC: "Στο παρελθόν είχα δυο βοηθούς, με τους οποίους έκανα τις επιλογές μου για τη σύνθεση της ομάδας. Τώρα συνεργάζομαι με 2.000 άτομα και σίγουρα αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή".

Σε αυτό το παράξενο-κάτι σαν-Football Manager, οι παίκτες λέγονται Umans. Ο κάθε παίκτης αποφασίζει ψηφίζοντας μέσω νομισμάτων που λαμβάνει με τη χρήση της εφαρμογής. Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί την εφαρμογή, τόσο περισσότερα νομίσματα μπορεί να διεκδικήσει. Οι Umans μπορούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι σε live stream μέσω της εφαρμογής,έχοντας πρόσβαση σε real time στατιστικά, ενώ κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού μπορούν να προτείνουν αλλαγές στη σύνθεση ή τη στρατηγική της ομάδας ή ακόμα και να απορρίψουν σχετικές κινήσεις του προπονητή Λε Πεν.

Ο προπονητής πάντως, ξεκαθαρίζει ότι "είμαι ο σύνδεσμος ανάμεσα στους Umans και στην ομάδα. Αλλά όταν υπάρχει μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί άμεσα, αυτό είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη".

Πόσο εύκολη όμως είναι η συνεργασία ενός προπονητή με 2000 ανθρώπους; "Η κοινότητα των Umans ήταν φανταστική μαζί μας. Ποτέ δεν ήταν εχθροί μας. Αυτό που συμβαίνει μεταξύ μας είναι μια συνεργασία. Οι αποφάσεις που παίρνουμε από κοινού καθημερινά, διέπονται μόνο από κοινή λογική και οι μεταξύ μας διαφωνίες είναι σπάνιες. Η καθημερινή μου δουλειά, που είναι το να προπονώ τους παίκτες και να παρουσιάζω μια ανταγωνιστική ομάδα, δεν έχει αλλάξει. Η πίεση παραμένει στους δικούς μου ώμους".

Υπάρχει όμως και η αμήχανη στιγμή όπου ένας παίκτης γίνεται αλλαγή και συχνά θα διαφωνήσει γι' αυτό, με τον προπονητή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο παίκτης γνωρίζει πως για την αλλαγή του είναι συνυπεύθυνοι περίπου 2.000 άνθρωποι, δυσκολεύεται να διαχειριστεί το γεγονός. Σύμφωνα με τον Λε Πεν, λόγω αυτής της συνθήκης, κατά την ανακοίνωση της ενδεκάδας, οι παίκτες είναι πάντα λίγο πιο χαρούμενοι, σαν να έχουν κερδίσει σε έναν virtual διαγωνισμό ταλέντων. Ταυτόχρονα βέβαια, όταν έρχεται η ώρα της αλλαγής, όλο αυτό θυμίζει περισσότερο ψήφιση για αποχώρηση από το σπίτι του Big Brother.

Για τον μέσο της Καενέζ, Νικόλας Σουζάν, αυτή η Football manager πραγματικότητα, ήταν καθοριστικός παράγοντας για να πάρει μεταγραφή στην ομάδα, τον περασμένο Ιούνιο. "Ο στόχος μας είναι να πείθουμε με την απόδοση μας, ολοένα και περισσότερους Umans να γίνονται μέλη της ομάδας. Το να είμαι καλός στην προπόνηση ή και στον αγώνα είναι κάτι που με ευχαριστεί διπλά, γιατί και η ομάδα πηγαίνει μπροστά και η κοινότητα των Umans χαίρεται μ' εμένα".

Αν ήταν στη θέση του Σουζάν η μπάντα των Killers, ίσως να αναρωτιόνταν ' are we Umans or are we dancers?' σε μια παράφραση της επιτυχίας τους 'Ηuman', αλλά για τον ίδιο τον 29χρονο μέσο, η πραγματικότητα είναι πιο απλή: "Δεν τους σκεφτόμαστε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αν η κοινότητα αποφασίσει να γίνω αλλαγή, θα το αποδεχτώ, γιατί αυτοί είναι οι κανόνες του πρότζεκτ. Αυτούς αποδέχτηκα όταν υπέγραψα συμβόλαιο".

Πώς σκέφτεται όμως ένας 'Uman';

"Αυτό δεν είναι για μένα ένα απλό βιντεογκέιμ. Είναι μια πραγματική ομάδα", λέει ο χρήστης με το όνομα 'ZenAGC' και συμπληρώνει: "Είναι μια ομάδα που δεν ήξερα ότι υπάρχει. Τώρα είναι στην καρδιά μου και την αγαπώ περισσότερο από την ομάδα που υποστήριζα ως τώρα, την PSG. Ελπίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε στην Γ' Κατηγορία. Τότε ο στόχος μου θα έχει επιτευχθεί".

Αυτή η καινοτομία που μοιάζει βγαλμένη από σενάριο της σειράς Black Mirror, δείχνει να έχει προκαλέσει τρόμο σε ανταγωνιστές της ομάδας, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν εμπόδια στους Umans. Μια συνήθης κίνηση των αντιπάλων χτυπά στο θέμα του live streaming των αγώνων και γίνεται με την αποστολή εξωδίκων για κινηματογράφηση ομάδων χωρίς τη συγκατάθεση τους. Όμως η ερασιτεχνική λίγκα έχει επιτρέψει στην ομάδα να συνεχίσει ακάθεκτη το έργο της.

Η μοναδική ενδεχόμενη 'απειλή',το πιο πιθανό reset σε αυτό το Football Manager αληθινής ποδοσφαιρικής ζωής, θα έρθει από μια σειρά νέων κανόνων που θέσπισε η Γαλλική Λίγκα και 'φωτογραφίζει' ομάδες όπως η Καενέζ. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευτούν οι συνεργασίες ποδοσφαιρικών ομάδων με εξωτερικούς παράγοντες που "αποσκοπούν στην ενίσχυση των επιδόσεων τους"...

(Φωτογραφίες: United Managers)

News 24/7

24MEDIA NETWORK