Η γοητεία της Μπασακσεχίρ θα υποκύψει στην τόλμη του Ολυμπιακού

Τα τιμημένα γηρατειά, η τετράδα υψηλού κινδύνου και το παιχνίδι με τη μπάλα είναι τα στοιχεία που κάνουν γοητευτική την Μπασακσεχίρ. Ωστόσο η τουρκική ομάδα είναι ευάλωτη στην πίεση και ο τολμηρός Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι σε αυτό το ζευγάρι.

Basaksehir's Stefano Napoleoni, left, controls the ball in front of Hoffenheim's Phillipp Ochs, right, during the Europa League group C soccer match between Basaksehir and Hoffenheim, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Nov. 2, 2017. (AP Photo)
O Ναπολεόνι κοντρολάρει τη μπάλα προ του Οχς στην αναμέτρηση της Μπασακσεχίρ με την Χόφενχαϊμ για την φάση των ομίλων του Europa League, στο 'Fatih Terim stadium', στις 2 Νοεμβρίου 2017. (AP Photo) AP

H Μπασακσεχίρ είναι το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και να πάρει το εισιτήριο για τα playoffs της διοργάνωσης, όπου τον περιμένει ο νικητής του ζευγαριού Κρασνοντάρ - Πόρτο. Την περσινή σεζόν η τουρκική ομάδα 'αυτοκτόνησε' στην κούρσα του τίτλου της Super Lig, καθώς 'λιποθύμησε' στην τελική ευθεία, σημείωσε μόλις δύο νίκες τις εννέα τελευταίες αγωνιστικές και έδωσε την ευκαιρία στην Γαλατάσαράι να την προσπεράσει και να στεφθεί πρωταθλήτρια. Η ομάδα του 45χρονου τεχνικού, Οκάν Μπουρούκ, δεν έχει δώσει ακόμη επίσημα ματς. Αυτά απέναντι στον Ολυμπιακό θα είναι τα πρώτα. Στα φιλικά προετοιμασίας που έδωσε επικράτησε με 4-1 της αδύναμης Ανίφ, ηττήθηκε με 2-1 και 5-1 από Άγιαξ και Γκλάντμπαχ αντίστοιχα, ενώ έμεινε στο 1-1 με την Φορτούνα Ντίσελντορφ και το 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ.

Τιμημένα γηρατειά

Η Μπασακσεχίρ θα μπορούσε να έχει την καλύτερη +32 ετών ομάδα στην Ευρώπη. Οι στόπερ Επουρεάνου (32, τραυματίας αυτή την περίοδο) και Σετζού (34), ο αριστερός μπακ Κλισί (34), ο κεντρικός μέσος Ινλέρ (35), ο μεσοεπιθετικός Μοσορό (36), οι ακραίοι κυνηγοί Ελία (32), Τουράν (32) και Ναπολεόνι (33), οι φορ Ντεμπά Μπα (34) και Έρντιντς (32), ο Βραζιλιάνος σταρ Ρομπίνιο (35) αποτελούν μια 11άδα παικτών με πολύ μεγάλη ποιότητα, ωστόσο άπαντες βρίσκονται σε σχετικά προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία.

Ο κάθε ένας από αυτούς μπορεί με μια του έμπνευση να αλλάξει την ιστορία ενός αγώνα, όμως όταν 5-6 παίκτες από αυτό το γκρουπ βρίσκονται μαζί στο βασικό σχήμα, είναι φυσιολογικό να προκύπτει θέμα φυσικών δυνάμεων, έντασης και αδυναμία ανταπόκρισης αν ο αντίπαλος διατηρεί την ένταση και ένα παιχνίδι υψηλού ρυθμού φτάνοντας στο τελευταίο μισάωρο μιας αναμέτρησης.

Όλοι οι παραπάνω ποδοσφαιριστές έκαναν +25 συμμετοχές την περσινή σεζόν για την Μπασακσεχίρ, με εξαίρεση τους Ελία που έγραψε 24, τον Ινλέρ που είχε 17, τον Τουράν που έπαιξε σε 16 ματς (είχε τιμωρία οκτώ αγωνιστικών και έχασε άλλα τόσα παιχνίδια εξαιτίας τραυματισμού) και τον Ντεμπά σε 5 (έχασε οκτώ ματς εξαιτίας τραυματισμού) φτάνοντας στην τουρκική ομάδα τον Γενάρη.

Τετράδα υψηλού κινδύνου

Ο Οκάν Μπουρούκ ακροβατεί στις επιλογές του ανάμεσα στη διάταξη 4-1-4-1 και το 4-2-3-1. Πέρα από τα... τιμημένα γηρατειά, η Μπασακσεχίρ διαθέτει μια τετράδα πολύ επικίνδυνων παικτών, προεξάρχοντος του Έντιν Βίστσα. Ο Βόσνιος διεθνής (46 συμ., 9 γκολ) εξτρέμ με αξία στα 12 εκατ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι ένας εξαιρετικά απρόβλεπτος και χαρισματικός ακραίος χαφ, που απειλεί με κάθε τρόπο: είτε με εκτέλεση, είτε με δημιουργία. Άλλωστε τα 14 γκολ και οι 14 ασίστ σε 38 εμφανίσεις του την περσινή σεζόν, μαρτυρούν πως πρόκειται για έναν παίκτη με άρτιο επιθετικό ένστικτο. Παίκτης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο αριστεροπόδαρος κεντρικός χαφ, Ιρφάν Καχβετσί.

Μέσος με ικανότητα να δημιουργεί στον άξονα και να πατά στην περιοχή σκοράροντας. Πέρσι είχε 4 ασίστ και 5 γκολ, είναι 10 φορές διεθνής με την Τουρκία και η αξία του είναι στα 7 εκατ. ευρώ. Στην επίθεση, ποδοσφαιριστές με ποιότητα είναι οι φορ Φρέντρικ Γκούλμπρατσεν και Ένσο Κριβελί. Ο Νορβηγός αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Ζάλτσμπουργκ, κουβαλώντας τα 12 γκολ και τις 8 ασίστ που είχε ως απολογισμό στα 35 ματς που αγωνίστηκε πέρσι με τους Αυστριακούς. Ιδιαίτερα γρήγορος και με εξαιρετική αίσθηση του χώρου, κινείται κυρίως περιφερειακά ψάχνοντας τα άδεια μέτρα που θα εκμεταλλευτεί για να εκτελέσει ή να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.

Ο Κριβελί ήρθε αντί 2,7 εκατ. ευρώ από την γαλλική Καέν, για να δώσει όγκο και ύψος στην αντίπαλη περιοχή. Ο Γάλλος δεν είναι σκόρερ ολκής (35 ματς, 6 γκολ και 1 ασίστ) αλλά ο παίκτης που λειτουργεί ως σκαλοπάτι για τους περιφερειακούς κυνηγούς. Παίζει πολύ καλά με πλάτη, κρατώντας χαμηλά τους στόπερ και με σκοπό να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του από την πίσω γραμμή.

Παιχνίδι με τη μπάλα, ευάλωτη στην πίεση

Η Μπασακσεχίρ εξαιτίας των πολλών παικτών που διαθέτει με υψηλή τεχνική, φυσιολογικά αρέσκεται στο παιχνίδι με τη μπάλα. Η τουρκική ομάδα δεν έχει πρόβλημα στο σετ παιχνίδι, καθώς η ποιότητα της μεσαίας και επιθετικής γραμμής υπόσχεται την δημιουργία ευκαιριών ακόμη και σε λίγα μέτρα ή μικρούς χώρους. Με τον Ρομπίνιο να έχει έναν ελεύθερο ρόλο, ανεξάρτητα του πού τοποθετείται στο γήπεδο στη θεωρία.

Στην Μπασακσεχίρ αρέσει το παιχνίδι από τα άκρα δημιουργικά, φέρνοντας παίκτες από την πίσω γραμμή του άξονα για να απειλήσουν ευθέως. Ωστόσο είναι ευάλωτη στην πίεση. Τόσο πάνω στην μπάλα, όσο και την ψυχολογική. Είναι σχετικά soft ομάδα, της λείπει η ένταση και δεν έχει καλές επιστροφές όταν χάσει τη μπάλα και ο αντίπαλος επιχειρήσει να βγει γρήγορα στην κόντρα επίθεση. Επίσης δεν λειτουργεί με συνέπεια ανασταλτικά όταν καλείται να αντιμετωπίσει ομάδα που κινείται συνέχεια στον χώρο και επιβάλλει ένα up tempo παιχνίδι στη μεσαία γραμμή.

Είναι δεδομένο ότι άμυνα του Ολυμπιακού θα δεχτεί πίεση εξαιτίας της ποιότητας που διαθέτει μεσοεπιθετικά το ρόστερ της Μπασακσεχίρ. Το ίδιο σίγουρο είναι πως οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν περισσότερο από έναν τρόπους να σκοράρουν στην έδρα της τουρκικής ομάδας, απέναντι σε ένα σύνολο που μοιάζει ευάλωτο στην ένταση του παιχνιδιού που αρέσκονται να επιβάλλουν οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς. Εφόσον ο Ολυμπιακός καταφέρει να βρει ένα γκολ στο 'Fatih Terim' της Κωνσταντινούπολης, θα κάνει πολύ πιο εύκολη την αποστολή του, τόσο στο πρώτο ματς, όσο και στη ρεβάνς του 'Γ. Καραϊσκάκης'.

Η Μπασακσεχίρ διαθέτει την γοητεία, ο Ολυμπιακός έχει την τόλμη και αργά ή γρήγορα η δεύτερη πάντα επικρατεί της πρώτης...

Το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο φιλοξενεί τον Σταύρο Γεωργακόπουλο για να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Ρούμπεν Σεμέδο είναι ο επόμενος Όλοφ Μέλμπεργκ του Ολυμπιακού. Η κατάταξη της UEFA και η μάχη της Κύπρου με την Ελλάδα βρέθηκε στο 'μικροσκόπιο' του Κώστα Μπράτσου και του Λευτέρη Ελευθερίου, ενώ ο Τζον φαν'τ Σιπ βρέθηκε στο 'στόχαστρο'. Τέλος, αναλύεται η πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού παίκτη στην ιστορία, με το λάθος επώνυμο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK