Η Γρανάδα πάτησε στην κορυφή με μόλις 88 πάσες σε έναν αγώνα

Η Γρανάδα δεν χρειάζεται πολλά πολλά για να νικήσει (και) τη φετινή σεζόν. Αρκούν 88 μεταβιβάσεις και 5 τελικές σε έναν αγώνα. Και ο ΠΑΟΚ πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό.

Παίκτες της Γρανάδα πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Αϊντχόφεν για τη φάση των ομίλων του Europa League 2020-2021 στο 'Φίλιπς Στέντιον', Αϊντχόφεν | Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020
Παίκτες της Γρανάδα πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Αϊντχόφεν για τη φάση των ομίλων του Europa League 2020-2021 στο 'Φίλιπς Στέντιον', Αϊντχόφεν | Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 AP PHOTO/PETER DEJONG

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την εκ των πρωτοπόρων της Primera Division και επικεφαλής του 5ου ομίλου του Europa League την προσεχή Πέμπτη. Δεν πρόκειται για τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, τη Σεβίλλη ή την Ατλέτικο. Κι όμως, στις δύο διοργανώσεις που συμμετέχει αυτήν τη στιγμή η Γρανάδα, δεν υπάρχει ομάδα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί να μην της φαίνεται, αλλά από πέρυσι ο σύλλογος της Ανδαλουσίας έχει ανέβει πολλά ποδοσφαιρικά 'σκαλοπάτια' και δεν είναι έκπληξη η θέση της στην εκκίνηση της σεζόν.

Η δουλειά που έχει κάνει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ από το 2018 είναι καταπληκτική. Αρχικά την ανέβασε κατηγορία, πέρυσι τερμάτισε στην 7η θέση και φέτος συνεχίζει στα ίδια επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για 'φούσκα'. Για να το πετύχει αυτό, βέβαια, χρειάστηκε να γίνει πολύ αποτελεσματική σε όλα. Δεν έχει περιθώριο να σπαταλά χρήματα, αγώνες, ευκαιρίες, πάσες. Και δεν το κάνει. Τρανό παράδειγμα η νίκη επί της Χετάφε με 1-0 μέσα στη Μαδρίτη, που την έφερε προσωρινά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τη Ρεάλ, μέχρι η Ρεάλ Σοθιεδάδ να τις προσπεράσει αμφότερες, με έναν βαθμό και έναν αγώνα παραπάνω.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης λένε την αλήθεια. Συνολικά, οι δύο ομάδες έχασαν 346 φορές την μπάλα (δηλαδή περίπου 4 ανά λεπτό, 1 κάθε 15 δευτερόλεπτα), 189 οι γηπεδούχοι, 157 οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ. Ισορροπία υπήρξε και στις προσωπικές μονομαχίες, αφού οι γηπεδούχοι 'νίκησαν' με 74-69.

Σε αυτό το πολύ κακό, σκληρό και... ουχί ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ο διαιτητής Χεσούς Χιλ Μανθάνο καταλόγισε 42 φάουλ, 19 για τους γηπεδούχους και 23 για τους φιλοξενούμενους. Οι 6 κίτρινες κάρτες μοιάζουν λίγες, ωστόσο το παιχνίδι δεν ήταν αντιαθλητικό για να υπάρξουν περισσότερες. Η πλειονότητα των φάουλ ήταν αυτά που καταστρέφουν τον ρυθμό, όχι τη σωματική ακεραιότητα. Εξάλλου, από αυτές τις κίτρινες κάρτες, κάποιες ήταν για διαμαρτυρία.

Στις τελικές παρατηρείται μεγάλη οικονομία από πλευράς Γρανάδα. Μόλις 5 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 2 στον στόχο και η μία, τον πέναλτι του Μοντόρο, στα δίχτυα. Η Χετάφε είχε 10 τελικές, αλλά μόνο μία εντός εστίας, την οποία αντιμετώπισε ο Ρουί Σίλβα. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της στατιστικής του παιχνιδιού για την 7η αγωνιστική είναι οι μεταβιβάσεις: οι γηπεδούχοι είχαν 241 εύστοχες, ενώ οι φιλοξενούμενοι, νικητές της αναμέτρησης, είχαν μόλις 88!

Απαύγασμα αποτελεσματικότητας και οικονομίας, η Γρανάδα κάνει μόνο όσα χρειάζεται και πετυχαίνει να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση. Δεν είναι τυχαίο ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, στη νίκη 1-0 επί της Σεβίλλης στο ντέρμπι της Ανδαλουσίας, είχε 88% επιτυχία στις επιθετικές μεταβιβάσεις, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις ομάδες στην αγωνιστική, με την Ουέσκα (83,3%) και την Μπαρτσελόνα να έπονται (83,2%). Με τα λίγα καταφέρνει πολλά η ισπανική ομάδα, που υποδέχεται τον 'δικέφαλο του βορρά' την Πέμπτη στο 'Λος Κάρμενες' για να επιχειρήσει το ίδιο, ύστερα από τον θρίαμβό της επί της Αϊντχόφεν στην Ολλανδία στην πρεμιέρα των ομίλων.


News 24/7

24MEDIA NETWORK