Η ιεροσυλία με τον Ζιρού δεν σταματάει στην εθνική Γαλλίας

Ο Ολιβιέ Ζιρού ετοιμάζεται να προσπεράσει τον Τιερί Ανρί στα γκολ με την εθνική Γαλλίας. Με τον σύλλογό του βάζει ένα γκολ ανά ημίχρονο. Κι όμως, δεν υπολογίζεται από τους προπονητές του και θεωρείται ανέκδοτο από τους φιλάθλους.

Ο Ολιβιέ Ζιρού της Τσέλσι πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Σεβίλλη για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν', Σεβίλλη | Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Ο Ολιβιέ Ζιρού της Τσέλσι πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Σεβίλλη για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν', Σεβίλλη | Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 AP PHOTO/ANGEL FERNANDEZ

Ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τον Ολιβιέ Ζιρού. Είναι η εποχή που αρχίζει να επικοινωνεί με τον ατζέντη του για να σχεδιάσουν τους επόμενους μήνες. Το πλάνο περιλαμβάνει διαρροές σε ΜΜΕ, επίσημες δηλώσεις, διαπραγματεύσεις με τεχνικούς διευθυντές. Ο λόγος; Ο Γάλλος επιθετικός βρίσκεται γι' άλλη μια φορά στον πάγκο της εκάστοτε ομάδας του και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Το καλοκαίρι μοιάζει με την καλύτερη εποχή του Ζιρού. Προέρχεται από ένα καλό τελείωμα της σεζόν και αν υπάρχει διοργάνωση εθνικών ομάδων, προέρχεται από καλό τουρνουά. Γι' αυτό και υπάρχει πάντα ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του, είτε της ομάδας όπου ανήκει και του προπονητή που τον βλέπει με άλλο μάτι πλέον είτε άλλων ομάδων.

Φέτος δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Σε 17 αγώνες από την αρχή της σεζόν έχει μείνει εξ ολοκλήρου στον πάγκο σε 7. Από τους υπόλοιπους 10, μόνο σε 2 βρέθηκε στη βασική ενδεκάδα της Τσέλσι. Στους 8 μπήκε αλλαγή, συνήθως μετά το 75' και σε κάποιες περιπτώσεις μετά το 85'. Σε συνολικά 273 λεπτά συμμετοχής όμως, έχει προλάβει να σκοράρει 6 φορές, δηλαδή σχεδόν ένα γκολ ανά... ημίχρονο!

Η εικόνα του μέσου όρου είναι πλασματική, διότι τα 4 από αυτά τα γκολ σημειώθηκαν στο ίδιο παιχνίδι, κόντρα στη Σεβίλλη μέσα στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθοχουάν', το πρώτο στο Champions League όπου ήταν βασικός. Όμως αυτά τα γκολ δεν ήταν πλασματικά ως προς την αξία του ως ποδοσφαιριστής. Ο Γάλλος επιβεβαίωσε ότι είναι ένας άριστος τεχνίτης, αξιοποιεί το ύψος του (1,93μ.) με κεφαλιές, παραμένει ταχύτατος για την ηλικία του σε μικρές αποστάσεις και μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Γι' αυτό κι η στατιστική δεν τον κολακεύει, όταν αξιολογείται σε βάθος χρόνου, αλλά λέει την αλήθεια. Σε 50 αγώνες όπου έχει αρχίσει βασικός με την Τσέλσι μετράει 34 γκολ και 14 ασίστ. Σε συνολικά 144 αγώνες Premier League ως βασικός με την Άρσεναλ και την Τσέλσι έχει συνεισφορά σε 118 γκολ.

Η αλήθεια είναι ότι οι προπονητές του δεν πείθονται. Η τελευταία φορά που μπορεί να θεωρηθεί βασικός στην καριέρα του ήταν το 2015-2016, όταν βρέθηκε στο αρχικό σχήμα του Αρσέν Βενγκέρ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος της Άρσεναλ. Έκτοτε, με τον Αλσατό στους 'κανονιέρηδες' και τους Αντόνιο Κόντε, Μαουρίτσιο Σάρι και Φρανκ Λάμπαρντ στους 'μπλε' έρχεται από τον πάγκο ως λύση ανάγκης, παρότι τα καταφέρνει εξαιρετικά όταν είναι βασικός.

Σπάει τα κοντέρ στην πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία

Γκριεζμάν και Ζιρού σε αγώνα της Εθνικής Γαλλίας (25/3/2017).
Γκριεζμάν και Ζιρού σε αγώνα της Εθνικής Γαλλίας (25/3/2017). AP

Υπάρχει ένας προπονητής, πάντως, που έχει διαφορετική άποψη για τον Ζιρού. Ίσως ο μοναδικός που έχει πειστική δικαιολογία να τον αφήνει στον πάγκο ή εκτός αποστολής, αφού στη διάθεσή του όλο αυτό το διάστημα έχει παίκτες όπως ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Αντονί Μαρσιάλ, ο Αλεξάντρ Λακαζέτ και ο Αντρέ Πιερ Ζινιάκ.

Τόσο ο Λοράν Μπλαν, που του έδωσε τις πρώτες ευκαιρίες το 2011, όσο και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ που ανέλαβε το 2012 τον είχαν στα πλάνα τους. Δεν είναι τυχαίο πως από τον Νοέμβριο του 2011, όταν έκανε την 'παρθενική' εμφάνισή του με το εθνόσημο, μέχρι φέτος, μόνο 3 έτη μετράει μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών: το 2011 (2 συμμετοχές) αφού δεν... προλάβαινε, φέτος (8) αφού αφαιρέθηκαν ένας σωρός παιχνίδια από το καλεντάρι και το 2014, όταν έπαιξε σε 9 αγώνες.

Συνολικά, ο Ζιρού έχει συμμετάσχει σε 105 αγώνες με την εθνική Γαλλίας σε 9 χρόνια και βρίσκεται στην 7η θέση του σχετικού πίνακα (ακριβώς από κάτω με 103 βρίσκεται ο προπονητής του). Κανείς ποδοσφαιριστής που βρίσκεται από πάνω του δεν έκανε τις συμμετοχές του σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο μοναδικός εν ενεργεία ποδοσφαιριστής με περισσότερες συμμετοχές είναι αναπόφευκτα ένας τερματοφύλακας, ο αρχηγός των 'πετεινών', Ουγκό Λορίς, με 120.

Πάνω από τον Ζιρού βρίσκονται 'ιερά τέρατα' όπως οι Λιλιάν Τουράμ, Μαρσέλ Ντεσαγί, Ζινεντίν Ζιντάν, Πατρίκ Βιεϊρά και Τιερί Ανρί, όμως όλα δείχνουν ότι θα τους προσπεράσει. Τον τελευταίο θα τον προσπεράσει εις διπλούν πιθανότατα, αφού είναι το τελευταίο... εμπόδιο στη στήλη των τερμάτων. Όλοι οι υπόλοιποι σπουδαίοι γκολτζήδες της Γαλλίας, από τον Νταβίντ Τρεζεγκέ και τον Μισέλ Πλατινί μέχρι τον Ζαν Πιερ Παπέν και τον Ζιστ Φοντέν, βρίσκονται ήδη κάτω από τον επιθετικό της Τσέλσι, που με τα δύο γκολ που σημείωσε τον Νοέμβριο κόντρα στη Σουηδία έφτασε τα 44.

Τα 51 του Ανρί απειλούνται, έστω κι αν ο Ζιρού παρουσιάζεται ως επιθετικός που δεν... σκοράρει. Τα 0 (ολογράφως μηδέν) τέρματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε η Γαλλία το 2018 ήταν ενδεικτικά όλων των άλλων εργασιών που υλοποιεί ο έμπειρος φορ στον αγωνιστικό χώρο και ο λόγος που δεν λείπει ποτέ από τις κλήσεις του Ντεσάμπ. Μάλιστα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας ενημέρωσε τον Ζιρού να μην ανησυχεί που δεν έχει πολλά λεπτά συμμετοχής μέχρι στιγμής με τον σύλλογό του και πως τον υπολογίζει για τις προσεχείς μεγάλες διοργανώσεις.

Αν για κάποιους είναι ιεροσυλία που ο διεθνής ποδοσφαιριστής είναι ο 2ος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γαλλίας και ετοιμάζεται να προσπεράσει τον Ανρί, για άλλους είναι ιεροσυλία να μην χρησιμοποιείται περισσότερο από τον σύλλογό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK