Η Ίντερ... Έρικσεν το γάντι στη Γιουβέντους

Αποφασισμένη να προκαλέσει την Γιουβέντους σε μάχη μέχρις εσχάτων για τον φετινό τίτλο, η Ίντερ έβαλε στη μηχανή της τον game changer Κρίστιαν Έρικσεν. Ο ρόλος του Δανού στο 3-5-2 και την τακτική του Κόντε, η αναβάθμιση των wing backs και τα... πανηγύρια των Μαρτίνες - Λουκακού.

Ο Έρικσεν πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε με τη φανέλα της Τότεναμ απέναντι στην Ίντερ στο 'Wembley', για το group B του Champions League, στις 28 Νοεμβρίου του 2018. (AP Photo/Matt Dunham)
Ο Έρικσεν πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε με τη φανέλα της Τότεναμ απέναντι στην Ίντερ στο 'Wembley', για το group B του Champions League, στις 28 Νοεμβρίου του 2018. AP PHOTO/MATT DUNHAM

Η Ίντερ έβαλε στη μηχανή της τον Κρίστιαν Έρικσεν. Για τους φίλους της ιταλικής ομάδας αυτή είναι μια ιδανική εξέλιξη, που έρχεται ως συνέχεια της ήττας που γνώρισε η Γιουβέντους από τη Νάπολι στο 'San Paolo', αποτέλεσμα που κράτησε τους 'νερατζούρι' σε απόσταση βολής (-3) από την κορυφή της Serie A. O Δανός play maker έρχεται να προστεθεί σε μια μεσαία γραμμή που περιλαμβάνει τους Μπρόζοβιτς, Μπαρέλα, Σένσι, Βεσίνο (είναι υπό παραχώρηση), Γκαλιαρντίνι, Βαρέλα. Τι μπορεί να δώσει η παρουσία του Έρικσεν στην ομάδα του Αντόνιο Κόντε;

Σε πρώτη ανάγνωση, ας θυμηθούμε τι έχει πετύχει στην καριέρα του ο 28χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός: ο Άγιαξ τον εντόπισε στην Όντενσε και τον Ιανουάριο του 2009 πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μετά από 32 γκολ και 65 ασίστ σε 163 επίσημες συμμετοχές με την φανέλα του Αίαντα, ο Έρικσεν πωλήθηκε στην Τότεναμ τον Αύγουστο του 2013 αντί 13,5 εκατ. ευρώ. Στα 6,5 χρόνια που αγωνίστηκε με τους Spurs, ο Δανός εκτόξευσε την φήμη και την χρηματιστηριακή του αξία. Έπαιξε σε 305 παιχνίδια, με απολογισμό 69 γκολ και 89 ασίστ και τον Ιούνιο του 2019 'χτύπησε' limit up στα 100 εκατ. ευρώ. Η Ίντερ πέτυχε ένα deal συνολικού ύψους μόλις 20 εκατ. ευρώ για την αγορά, αφού η συμφωνία του με την Τότεναμ εξέπνεε τον προσεχή Ιούνιο. Με την εθνική ομάδα της Δανίας, το κοντέρ για την ώρα γράφει 95 συμμετοχές με 31 γκολ.

Από τη στιγμή που ο Έρικσεν έκανε ντεμπούτο στην Premier League στις 14/09/2013, είναι ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ (62), την μεγαλύτερη δημιουργία ευκαιριών (570), τα πιο πολλά γκολ εκτός περιοχής (23) και τα περισσότερα τέρματα με απευθείας εκτέλεση φάουλ (8). Αυτά τα στοιχεία ίσως και να αρκούν για να απαντήσουν στην ερώτηση: είναι ο Κρίστιαν Έρικσεν ο game changer που είχε ανάγκη η Ίντερ; Ας δούμε ωστόσο πώς μπορεί να κολλήσει στην τακτική του Αντόνιο Κόντε και σε ποιον ρόλο.

Στην Τότεναμ είχε συνήθως τον ρόλο του επιτελικού μέσου στο 4-2-3-1. Έπαιξε και στο πλάι, αλλά και πιο πίσω - δίπλα στον αμυντικό μέσο ως '8άρι'. Η άριστη τακτική του παιδεία σε συνδυασμό με την διορατικότητα που τον διακρίνει, είναι στοιχεία που του επιτρέπουν να διαβάζει τις ανάγκες και την εξέλιξη του παιχνιδιού - άρα του δίνουν και την άνεση να αγωνιστεί σε περισσότερες από μια θέσεις. Στην Ίντερ αυτές οι επιλογές περιορίζονται. Το 3-5-2 του Αντόνιο Κόντε μας βοηθά να κατανοήσουμε πως πλέον για τον Δανό το ερώτημα δεν είναι ο χώρος δράσης του αλλά ο ρόλος που θα έχει στον άξονα των 'νερατζούρι'.

Προφανώς και ο Μπρόζοβιτς δεν θα αποχωριστεί την ιδιότητα του 'anchor man' μπροστά από τους τρεις στόπερ, επομένως ο Έρικσεν θα μπει στην τριάδα αντικαθιστώντας έναν εκ τον Μπαρέλα ή Σένσι. Ο ρόλος αυτών των δύο στο πλάνο του Κόντε είναι διαφορετικός. Ο Μπαρέλα είναι αυτός που προσπαθεί να πάρει μέτρα κάθετα προς την αντίπαλη περιοχή και ο Σένσι εκείνος που αναλαμβάνει περισσότερο τον ρόλο του play maker. Ο Έρικσεν αρέσκεται στο να κινείται στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση, περισσότερο κατά πλάτος και με σκοπό να δημιουργεί υπεραριθμία με τον παίκτη της πλευράς - εκμεταλλευόμενος έτσι και το γεγονός πως χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια. Υπό αυτό το πρίσμα, η λογική ορίζει πως ταιριάζει περισσότερο με τον Μπαρέλα που κάνει άλλη δουλειά στο γήπεδο. Αυτό όμως θα το αποφασίσει ο Κόντε.

Η Ίντερ... Έρικσεν το γάντι στη Γιουβέντους

Στα 470 παιχνίδια του σε συλλογικό επίπεδο, ο Έρικσεν μετράει 106 γκολ και 154 ασίστ. Προφανώς και η Ίντερ περιμένει να πάρει από εκείνον το πολυδιάστατο παιχνίδι του επιθετικά, γεγονός που θα καθιστά τους 'νερατζούρι' λιγότερο προβλέψιμους. Τσεκάροντας το heatmap του παίκτη, αντιλαμβάνεται κάποιος πως δεν τον φοβίζει το αμυντικό σκέλος του παιχνιδιού και το 41% στις κερδισμένες μονομαχίες αποτελεί μια απόδειξη αυτής της πτυχής - ο αριθμός είναι ιδιαίτερα υψηλός για χαφ του δικού του στυλ και απόρροια της παρουσίας του σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League όπου όφειλε (και κατάφερε) να αποκτήσει σκληράδα. Με 81,5% στην ακρίβεια πάσας, 4/10 σουτ on target στο τρίο μισό του γηπέδου και ειδικότητα στην εκτέλεση των στημένων φάσεων, η Ίντερ βάζει στη μηχανή της μια μονάδα που αναμένεται να αυξήσει την επιθετική της παραγωγικότητα.

Οι 'νερατζούρι' προτιμούν φέτος ένα short passing game, με μέσο όρο 457 πάσες ανά ματς, με 55 long balls. Η ικανότητα του Έρικσεν στην μακρινή μεταβίβαση -και κυρίως στην αλλαγή παιχνιδιού- μπορεί να δώσει μια άλλη οπτική στην εκδήλωση επίθεσης, ειδικότερα όταν η αντίπαλη άμυνα βρίσκεται σε ανισορροπία. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η Ίντερ διατηρεί ένα μέσο 50% κατοχής μπάλας, 39% σουτ στον στόχο και 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Είναι 5η στην Serie A στα expected goals με 36.77 και με 4.23 περισσότερα τέρματα από τα αναμενόμενα βάσει ευκαιριών. Δεν πρόκειται για μια ομάδα που δεν δημιουργεί, επομένως δεν θα της λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα ο Έρικσεν.

Αυτό που περιμένει ο Κόντε από τον Δανό είναι να αυξήσει την ποιότητα των προϋποθέσεων σκοραρίσματος, κάνοντας πιο εύκολη την ζωή των Λαουτάρο Μαρτίνες - Ρομελού Λουκακού, που φημολογείται ότι... πανηγύρισαν με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Έρικσεν. Σε συνδυασμό με την απόκτηση των Άσλεϊ Γιανγκ και Βίκτορ Μόουζες, η αναβάθμιση σε θέσεις - κλειδιά της ενδεκάδας μοιάζει δεδομένη για την Ίντερ. Η εμπειρία του Γιανγκ και η τακτική προσήλωση του Μόουζες (τον 'ανέστησε' ο Κόντε στην Τσέλσι), θα φέρουν σημαντική βελτίωση στον ρόλο των wing backs σε αυτό το 3-5-2 των 'νερατζούρι'. Βάζοντας στην εξίσωση πλέον και τον Έρικσεν, η ομάδα του Μιλάνου μοιάζει αποφασισμένη να εξαντλήσει τις πιθανότητες για την κατάκτηση του φετινού τίτλου της Serie A, σπάζοντας το 8ετές μονοπώλιο της Γιουβέντους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK