Η ιστορία μιας ντρίμπλας: Η "ελάστικο"

Είναι μία από τις πιο όμορφες ντρίμπλες που έχουμε δει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μια ντρίμπλα που μπορεί να... σπάσει τους αστραγάλους του αντίπαλου αμυντικού. Οι περισσότεροι τη θυμάστε από τον Ροναλντίνιο, όμως ξέρετε ποιος την εφηύρε και ποιοι άλλοι την έχουν δοκιμάσει;

Η ιστορία μιας ντρίμπλας: Η "ελάστικο"

Μια ωραία ντρίμπλα είναι ικανή να ξεσηκώσει ολόκληρη την κερκίδα. Μια σπουδαία όμως ντρίμπλα είναι ικανή να απογειώσει έναν ποδοσφαιριστή και να τον κάνει... αντικείμενο θαυμασμού από τους φιλάθλους της ομάδας του.

Η αλήθεια είναι πως παλαιότερα οι ντρίμπλες γινόντουσαν με μεγαλύτερη ευχέρεια από τους παίκτες. Ήταν άλλωστε και πιο ελαστικά τα συστήματα των προπονητών που τους επέτρεπαν να έχουν μια... ελευθερία εντός αγωνιστικού χώρου. Πλέον η κάθε ενέργεια είναι μελετημένη και για να "ξεφύγει" κάποιος, πρέπει να το "έχει".

Ειδικά όταν μιλάμε για ντρίμπλες που έχουν και έναν βαθμό δυσκολίες, δεν μπορούν να γίνουν από όποιον κι όποιον γιατί τότε τα αποτελέσματα θα είναι... κωμικοτραγικά. Μία από τις γνωστότερες κινήσεις λοιπόν είναι η "ελάστικο", μια ντρίμπλα που οι περισσότεροι θυμόμαστε από τον Βραζιλιάνο "μάγο" Ροναλντίνιο.

Ήταν όμως ο πρώτος που την εμπνεύστηκε; Πώς ξεκίνησε να γίνεται γνωστή αυτή η ντρίμπλα- εφιάλτης για τους αντίπαλους αμυντικούς;

O ΡΙΒΕΛΙΝΟ ΚΑΙ Η ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Αυτός που έκανε πρώτος την "ελάστικο" σε ποδοσφαιρικό γήπεδο ήταν ένας Βραζιλιανοϊάπωνας ποδοσφαιριστής, ο Σέρτζιο Ετσίγκο. Το 1964 Ο Ετσίγκο αγωνιζόταν στην Κορίνθιανς και είχε για συμπαίκτη του τον παγκοσμίου φήμης Ριβελίνο. Ο Βραζιλιάνος "ζογκλέρ" είδε την ντρίμπλα του συμπαίκτη του σε κάποια από τις προπονήσεις και ενθουσιάστηκε.

Από εκείνο το σημείο και μετά δεν σταμάτησε να την εξασκεί μέχρι που την τελειοποίησε και την παρουσίασε στο κοινό στο Μουντιάλ του 1970 αφήνοντας τους πάντες άφωνους. Μιλώντας μάλιστα σε τηλεοπτικούς δέκτες για την ντρίμπλα φαινόμενο τόνισε πως: "Ο Ετσίγκο την εφηύρε. Εγώ την τελειοποίησα". Κι όντως το έκανε.

Ο Ριβελίνο αποτελούσε ανέκαθεν είδωλο για κάθε μικρό Βραζιλιάνο που ξεκινούσε να μαθαίνει ποδόσφαιρο. Φυσικά και η ντρίμπλα σήμα κατατεθέν του, ήταν από τα "must" που προσπαθούσε να μάθε κάθε νεαρός. Σε αυτή τη λίστα βρίσκουμε και τους Ρομάριο, Ρονάλντο και Ροναλντίνιο, οι οποίοι εξασκούνταν καθημερινά προκειμένου να την τελειοποιήσουν.

Η ΚΙΝΗΣΗ

Εκτός από τη Βραζιλία όμως, η συγκεκριμένη ντρίμπλα έχει... ρίζες και στην Αφρική, όπου την ονομάζουν "τσίμπημα φιδιού". Κι αυτό έχει να κάνει με τις κινήσεις των ποδιών που είναι σαν το "ζιγκ-ζαγκ" που κάνει το φίδι. Λέγεται επίσης και "Γκαούτσο", καθώς ο Ροναλντίνιο ήταν αυτός που την έκανε γνωστή σχεδόν σε όλη την υφήλιο.

Πώς όμως μπορείς να κάνει την "ελάστικο"; Μπορεί να φαίνεται απλή, ωστόσο η αλήθεια είναι πως αποτελεί μία από τις δυσκολότερες ντρίμπλες εκεί έξω, καθώς απαιτεί τεχνική, αλλά και ταχύτητα.

Βήμα 1: Κοντρολάρεις τη μπάλα με το εξωτερικό μέρος του παπουτσιού και κάνει κίνηση να προς μία κατεύθυνση.

Βήμα 2: Φέρνεις γρήγορα τη μπάλα στο εσωτερικό μέρος του παπουτσιού και τελικά πηγαίνεις από την αντίθετη, "στέλνοντας" τον αντίπαλο αμυντικό.

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΝΑΛΝTΟ, ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΓΚΠΑ

ΕΧΜ ΟΧΙ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΖΛΑΤΑΝ...

"ΕΛΑΣΤΙΚΟ" TOP10:

News 24/7

24MEDIA NETWORK