Η ιστορία του Μπακασέτα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν

Ο διεθνής επιθετικός Τάσος Μπακασέτας διαπρέπει στην Τουρκία, οι εκεί μεγάλες ομάδες θέλουν να τον αποκτήσουν, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα για ενδιαφέρον της Λάτσιο. Η ΑΕΚ, όμως, έναν χρόνο πριν, τον άφησε να φύγει για ελάχιστα χρήματα και χωρίς ποσοστό μεταπώλησης!

Ο Τάσος Μπακασέτας της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπάγερν για τη φάση των ομίλων του Champions League 2018-2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018
Ο Τάσος Μπακασέτας της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπάγερν για τη φάση των ομίλων του Champions League 2018-2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Καλοκαίρι 2019. Η ΑΕΚ αποφασίζει τη μετάβαση σε ένα πλάνο που πιστεύει ότι θα την οδηγήσει με ασφάλεια σε μια διαφορετική αγωνιστική κατάσταση, στον μηχανισμό της απόλυτης κυριαρχίας. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι (τότε) άνθρωποί της, σε μια ουτοπική προσέγγιση για τον προπονητή που θα οδηγούσε την ομάδα στο νέο γήπεδό της, παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Η επιλογή του Μιγκέλ Καρντόσο, φέρνει και τις αποκαλούμενες ως 'παράπλευρες απώλειες'. Για κάποιον ακατανόητο λόγο, ο Τάσος Μπακασέτας δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Ο διεθνής επιθετικός, που δρέπει δάφνες με τη φανέλα της Αλάνιασπορ στην Τουρκία και αποτελεί πλέον μεταγραφικό στόχο της Λάτσιο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται τα ΜΜΕ της χώρας όπου πλέον αγωνίζεται, συνειδητοποίησε εκείνη την περίοδο ότι δεν θα είχε πλέον ρόλο στην ΑΕΚ. Ο τότε προπονητής έφερνε δικά του παιδιά (Ζεράλδες, Νταβίντ Σιμάο κλπ.) και εκείνος χτυπώντας την πόρτα για να καταλάβει τι συμβαίνει, έμαθε ότι δεν τρέχει και τίποτα αν φέρει μια πρόταση.

Αυτή που ο Μπακασέτας αναζητούσε, ήταν η διαφυγή. Ο ατζέντης του ψάχτηκε, μια τουρκική ομάδα εμφανίστηκε. Το ποσό ήταν ευτελές για έναν εν ενεργεία διεθνή Έλληνα ποδοσφαιριστή, όμως η ΑΕΚ τον είχε 'ακυρώσει' από τον προγραμματισμό της κι εκείνος επέμενε να την αποχωριστεί. Ετσι, οι 700.000 ευρώ που προσφέρθηκαν από τους Τούρκους, θεωρήθηκαν ένα υποφερτό deal. Ασχέτως που στην Ένωση δεν κοίταξαν να εξασφαλίσουν έστω ένα ποσοστό μεταπώλησης.

Στους περίπου 3 μήνες παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Καρντόσο κόντεψε να τη διαλύσει αγωνιστικά. Κατά το διάστημα αυτό, ο Μπακασέτας εξελισσόταν σε σημείο αναφοράς για την Αλάνιασπορ. Γκολ στο γκολ, ασίστ, γεμάτες παρουσίες, πολυτιμότερος παίκτης αγώνων της ομάδας. Η τουρκική ποδοσφαιρική πιάτσα άρχισε να συζητά το όνομά του, οι κορυφαίοι σύλλογοι της Süper Lig άρχισαν να βολιδοσκοπούν τις οικονομικές απαιτήσεις του συλλόγου που τον απέκτησε 'κοψοχρονιά' από τον ελληνικό.

Ο τουρκικός Τύπος, όταν αφιέρωνε στην αφεντιά του κείμενο για την εξαιρετική πρώτη σεζόν του στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, εξέφραζε παράλληλα και την απορία για την επιλογή της ΑΕΚ να τον αφήσει τόσο εύκολα να φύγει από την αγκαλιά της. Ακόμα και σήμερα, το γιατί συνέβη αυτό, είναι ερώτημα αναπάντητο στις τάξεις των οπαδών της ομάδας, διότι ξέχωρα από το ότι είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής, από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ο Μπακασέτας ζούσε με το όνειρο να φορέσει μια μέρα τη φανέλα της. Δίχως να το πουλά και να το εξωτερικεύει. Στους κόλπους των οργανωμένων, ωστόσο, ήταν γνωστή η αγάπη του για την ΑΕΚ.

Πού φτάσαμε, λοιπόν; Να πηγαίνει ο Μπακασέτας στην Τουρκία, σε μια ομάδα που δεν παίζει καν στην Ευρώπη, η οποία τον σεβάστηκε, τον αξιοποίησε, τον έχρισε ηγέτη της και μέσω αυτής να προσελκύει ενδιαφέρον αξίας έως και 5.000.000 ευρώ, όσα δηλαδή ζητεί σήμερα η Αλάνιασπορ για να τον παραχωρήσει. Στην ΑΕΚ ήταν ο παίκτης για όλες τις τρύπες, εκείνος που θα έπαιζε παντού για να καλυφθούν κενά ή απώλειες στο ρόστερ, αλλά σπανίως στη θέση που του ταιριάζει και τον βοηθά να ξεχωρίζει, να κάνει τη διαφορά. Το απόλυτο αντι-παράδειγμα της απαξίωσης και ακύρωσης ενός εν ενεργεία διεθνούς ποδοσφαιριστή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK